Introduktion till Working Equitation

Recensioner - Videofilmer/DVD

Publicerad: 2008-02-01

Working equitation - Träning och tävling från lätt till svår klass

Recensent:  Emma Rost (Hippson.se)

Working equitation är en relativt ny ridsportgren. Den föddes i Italien 1996 och kom till Sverige för bara några år sedan. Working equitation kombinerar ett dressyrmoment med ett teknikmoment innehållande hinder av typen en bro, en grind, ryggning genom ett L och liknande, vilket ger både häst och ryttare en allsidig träning. Många av hindren och momenten bygger på hur man arbetar med boskap och i lagtävlingen ingår också att skilja ut kor ur en flock.
 
Ridsportjournalisten Eva Eternell Hagen är en av dem som ivrigast jobbat på att få in Working equitation i Sverige och hon står också bakom en DVD-film som har till syfte att informera och introducera i Working equitation.
 
Filmens upplägg känns naturligt, det börjar med en introduktion, därefter gås klasserna igenom - från lätt till svår och den avslutas med en sekvens från en tävlingsritt av världsmästaren i Working equitation, David Duarte Oliveira. Men filmen lider av ett genomgående problem - den försöker täcka in för mycket och samtidigt förutsätter den att tittaren har en hel del förhandskunskaper om grenen vilket går emot själva grundtanken med filmen, närmligen att den ska vara en introduktion för den oinvigde.
 
Intrduktionsavsnittet är väldigt flyktigt. Här hade det varit självklart med en lite utförligare historisk bakgrund till Working equitation. Varför uppkom grenen? Var uppkom den? I vilka länder rider man Working equitaion?
Som helt oinvigd vill man också veta vilka moment som ingår i grenen och därefter vilka hinder som ingår i teknikmomentet (och varför?) Andra frågor som förblir mer eller mindre obesvarade är: Hur bedöms de olika momenten? När får man poängavdrag? Hur många domare sitter med på tävlingarna? Vilken typ av häst passar bäst för grenen? Vilken utrustning behöver man? Vad har man för kläder när man tävlar? Rids alla moment under en och samma dag?
 
I stället består introduktionen av en allmän genomgång av hur man rider hästen i form, en kort sekvens om inhoppning av unghästar, vilket inte alls känns relevant i den här filmen som ju ska handla om Working equitation. Ett bättre sätt att tackla det på hade varit att förklara att både dressyr och hoppning ingår i Working Equitation och att grundutbildningen är mer eller mindre densamma som vid "vanlig" ridning.
Tittaren kastas också hux flux in i hur man öppnar en grind - eller "grinden" som speakern kallar den utan någon förklaring till vad det är för grind eller vad syftet med grinden är. Den enda övning som gås igenom någorlunda är ryggning genom bommar.
 
Tittaren kastas lite på samma sätt rakt in i avsnittet om lätt klass. Vi får direkt följa ett dressyrtest, men utan någon närmare förklaring kring vad som ingår eller vad det motsvarar i en "vanlig" dressyrklass, vilket skulle göra det lättare för exempelvis en dressyrryttare att relatera till programmet. Speakerrösten pratar tittaren igenom programmets olika moment, men det är svårt att följa med. Ett överskådligare sätt hade varit att i grafikform visa programmet och därefter visa de olika momenten ridna. Ekipagen byts också under rittens gång, ibland nästan mitt i en rörelse, vilket gör det ännu svårare att hänga med. Speakern säger också flera gånger "Stopp" i stället för "Halt", vilket faktiskt irriterar.
 
Tekniktestet förklaras inte heller närmare. Som tittare vill jag först veta vilka hinder som ingår, hur bedömningen går till och om det alltid är samma hinder i samma följd på alla tävlingar. Farttestet verkar för mig helt obegripligt, eftersom man rider exakt samma bana som i tekniktestet, bara fortare, och för att det ska bli lite begripligare behövs en tydligare genomgång av varför momenten är upplagda som de är.
 
Avsnittet om medelsvår klass lider i stort sett av samma problem som tidigare avsnitt. Tittaren får inte veta på vilket sätt svårighetsgraden höjts jämfört med lätt klass. I tekniktestet dyker lansen upp som ett nytt moment, liksom rak slalom, men fortfarande näst intill oförklarat.
I svår klass rids dressyrmomentet på stång och med enhandsfattning. Rörelserna görs bara i skritt eller galopp och det hade varit intressant att veta varför. Varför stång och enhandsfattning? Varför ingår ingen trav? Även här förutsätts det att tittaren har vissa bakgrundskunskaper.
 
Det sista avsnittet visar världsmästaren David Duarte Oliveira under en tävlingsritt. Oliveira får en kort introduktion, men därefter lämnas tittaren åt sitt eget öde. Det hade varit intressant att få veta mer om ritten. Vad ska man till exempel titta efter? Vad utmärker en riktigt bra ritt? När Oliveira rider tekniktestet ingår några moment som tidigare inte berörts i filmen och det hade varit intressant att få veta lite om dem. Likaså får tittaren här för första gången se lagmomentet - att skilja ut en ko från en flock. Även det hade behövt förklaras lite närmare.
 
Filmen hade behövt jobbas igenom en gång till på manusstadiet för att bli den där riktigt lockande introduktionen till en ny gren som den vill vara. Det är alltid lätt att man, när man själv är väldigt inne i något, tar mycket kunskap för självklar och glömmer bort att målgruppen man vänder sig till har noll koll. Då blir innehållet felviktat och det är precis vad som hänt här. Det är däremot väldigt roligt att se de skiftande ekipagen som är med i filmen, de är riktigt duktiga.
 
Titel: Working equitation - Träning och tävling från lätt till svår klass
Produktionsbolag: Eternell Förlag
Pris: 180 kronor
Längd: 72 minuter

Recensentens betyg:  

Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.