Reportage
Publicerad: 2020-03-23
Allsidig och individanpassad träning ger motiverade hästar: ”Vill ha varierat arbete”
Halvblod, nordsvenskar, ardennrar och minishettisar. Hos Peter och Helene Karlsson finns flera olika typer av hästar. De vurmar för allsidighet så körning, hoppning, dressyr och miljöträning finns med i hästarnas dagliga arbete. Detta gör dem motiverade och glada, menar paret.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
Peter och Helene Karlsson driver Sya häst och natur sedan många år tillbaka. De har båda alltid haft ett stort intresse för djur och hästar och 2007 köpte de sin första nordsvensk.
– När vi träffades för 22 år sedan sa vi att vi skulle köpa ett par nordsvenskar när våra barn blev större, men så länge kunde vi inte vänta, säger Peter och skrattar.
I dag bor inte mindre än nio hästar på gården utanför Mjölby. Nordsvenskarna, ardennrarna, halvbloden och minishettisarna tränas allsidigt men allt anpassas utefter individen.
– Jag har alltid haft ett intresse för körning och min fru är mer inriktad på ridning. Därför har det blivit naturligt att vi gör båda delarna med våra hästar.
Blir motiverade och glada
Peter rider också och det blir både hoppning och dressyr med nästan alla hästar, utom minishettisarna då så klart, som just nu håller på att köras in som parhästar.
– Vi har två nordsvenskar där den ena är lite mindre än den andra. Den mindre av dem är otroligt ridbar och fin i dressyren. Vi upplever att våra hästar blir motiverade och glada när de får göra lite av varje, men självklart är allt anpassat utefter individen. Jag jämför ofta med en människa – vi vill också ha ett varierat arbete som stimulerar oss varje dag. En motiverad häst stoppar huvudet i grimman när du kommer för att hämta den i hagen, det är en fin känsla.
När paret köper in en ny häst till verksamheten får det gärna vara ett föl, detta för att de själva ska kunna forma den från start.
Nordsvensken Zolid gillar både hoppning och dressyr, men även körning.
– Jag tycker ju att det här med körning är ett otroligt bra komplement till ridningen. När du kör in en häst ingår så mycket mer än att bara spänna för en vagn, det är hantering, invänjning av utrustning, miljöträning och att träna på att stå stilla. Vi upplever att våra hästar har varit väldigt enkla att rida in efter att de först har vant sig vid körningen, säger Peter.
Halvblod harvar ridbanan
Träningspassen är alltså varierade, och varje häst har olika typer av upplägg, men de flesta gör det mesta på gården.
– Vi använder dem också till att utföra arbeten, vårt ena halvblod får till exempel hjälpa till att harva ridbanan. Och för unghästarna kan det vara en perfekt träning att köra ut gammalt hösilage från hagen. Då blir jobbet en form av träning och umgänge.
Halvblodet Solero M är ofta behjälplig med att harva banan, men gillar också hoppning och dressyr.
Peter och Helene lägger dock stor vikt vid att varje häst får ett anpassat träningsupplägg, utifrån sina förutsättningar.
– Ardennern mår till exempel bäst av att ridas ut och vi jobbar honom inte så mycket på banan. Men man kan träna rakriktning och sådant även på skogsvägarna så klart, säger Peter.
Hänger på förutsättningarna
Genom åren har både han och Helene mött en del fördomar och förutfattade meningar om de olika raserna och vad de egentligen är ”menade” för.
– Jag skulle egentligen inte vilja kalla det för fördomar, utan jag tror att det mer handlar om okunskap. När vi körde bröllop fick vi ibland förklara att nordsvenskar faktiskt också går att rida på, till exempel. Men jag tror att man får vara ödmjuk inför sådana frågor och andras åsikter, det vinner alla på i slutänden.
Sargon gillar att dra – nästan allt. Men även att gå på tur och ta pass i paddocken.
Målet med verksamheten på Sya häst och natur är alltså att få glada individer, som gillar sitt arbete.
– Och det upplever vi att vi har just nu. Men jag förstår att det kanske inte är möjligt för alla som har häst att göra på samma sätt som vi. Det är många som tycker och tänker kring det här med hästarnas utbildning och skötsel, och jag tror att alla gör så gott de kan med de förutsättningarna de har.
Se bilder och följ hästarnas vardag hos Sya häst och natur
Se ett klipp på minishettisarna Ove och Pirat in action:
Miljöträning är en stor del av utbildningen, här halvblodet Gold Heart.
Hästarna går på lösdrift i flock.
Sargon (ardenner)
e. Sarek 11764
u. Laura 115433
"Har vi haft i snart tre år. En klippa när det gäller körningen, han kan dra i princip alla redskap och vagnar. I ridningen är han väldigt pigg och är faktiskt den hetaste hästen vi har."
Aslan (ardenner)
e. Akryl 11858
u. Tora 117047
"Aslan har bott hos oss sedan han var sex månader. Han är inkörd och går i dag för vagn men körs fortsatt mycket med släpande redskap. Rids också ibland, dock mest ut. En cool kille vi tror mycket på inför framtiden."
Lexuz (nordsvensk)
e. Lazer 2025
u. Belina 23477
"Lexuz har vi också haft sedan han var ett halvår. Han är en känslig kille och vi har fått träna mycket på linor och svängel med exempelvis en kedja. Detta är han trygg med nu och vi tränar just nu på att vänja oss vid skackel. Här får vi ta det i Lexuz takt så att han hela tiden är trygg med oss och nya moment."
Zolid (nordsvensk)
e. Zoldat 1995
u. Terna 22982
"Zolid är vår klippa. Det är hästen vi kan göra allt med och han både rids ute i naturen och tränar dressyr. Det är han som sköter de mesta uppdragskörningarna vi har. Zolid köpte vi när han var ett år."
Zingo (nordsvensk)
e. Zudden 1992
u. Elsa 22-08-0074
"Zingo kom till oss som femåring och var då varken inkörd eller inriden. Vi köpte honom lite för hans storlek, han är bara 150 centimeter i mankhöjd och betydligt mindre än övriga hästar. Zingo kör släpande redskap och tränar dressyr. Som dressyrhäst tror vi mycket på honom då han har både ett fint steg och utstrålning."
Lillagärdets Prince, kallas Ove (shetland)
e. Stjernens Owen RS 742
u. Princessv.d Wijnvoorden NL-S 0133695
"Ove hamnade lite av en slump hos oss, vi kände hans tidigare ägare. Ove är vårt charmtroll. Liten men tuff. Han körs för kälke och har börjat lite smått att gå i par med Pirat. Han har ju som den cooling han är ett eget Instagramkonto som heter @enhastsomheterove."
Pirat (shetland)
e. Kilcummer Golden Breeze VL-S 818568
u. Polca 38-10-0337
"Pirat kom till oss några månader efter Ove, då vi kände att Ove behövde en kompis i samma storlek. Pirat är en betydligt försiktigare herre än Ove men så lättlärd och cool i utbildningen. Kör i dag kälke och håller på att träna ihop sig med Ove för att kunna gå i par."
Solero M, kallas Leo
e. Haydn
u. Sandra Boc
"Leo köpte vi 2012 när han var fyra år. Han är en stor kille på 175 centimeter och honom gör vi allt med. Vi harvar paddock, tränar/tävlar dressyr och tränar hoppning. Men mest av allt gillar Leo uteritter. Det här med tävling är inte riktigt hans grej. Han har lärt oss så mycket och har en stor personlighet."
Gold Heart, kallas Golden
e. Kaergaardens Dom Perignon
u. Rolinda V
"Golden köpte vi som sex månader gammal och var tänkt att bli Helenes dressyrhäst, men allt blir inte som man har tänkt sig. Golden har varit vår otursfågel och har varit en hel del skadad sina första år. Han är i dag mer att betrakta som en fyraåring än en femåring, trots sin storlek på 170 centimeter.
Just nu är paddock/ridhusarbete det tråkigaste Golden vet så vi fokuserar på uteritter och att han ska hitta bjudning och tycka att det är roligt. Han blev inte inkörd på grund av att han blev skrämd en gång, då valde vi att avbryta inkörningen. Tydlig men världens snällaste, så kan man beskriva Golden."
Liknande webbartiklar
- Rainy – en mångsidig nordsvensk: ”Positiv, arbetsvillig och tycker att allt är roligt”
- Närmare 120 hingstar till avelsvärdering för moderlandsraserna
- Flyttade från Stockholm till Dalarna och startade eget: "Måste våga tro på sin idé"
- Filip och Fia gör fint inför midsommar
- Dressyressen Amalia och Cayenne på hoppträning: ”Vill bara visa att allt inte är perfekt”
- Allsidiga Whitney väcker uppmärksamhet: ”Tittar ibland skeptiskt på oss”
- Sara tävlar dressyr med sin nordsvensk: "Ibland tisslas och tasslas det bakom ryggen"
- Nicklas och nordsvensken Klasse satsar mot LA: ”Han gör alltid sitt bästa för dagen”
- Allsidiga quartern Foxie tävlar i flera grenar: ”Vill inspirera andra att man kan göra allt”
- Hon förvandlade sin nordsvensk till Batman

Topplacering för Rolf-Göran Bengtsson
Två svenskar tog sig till omhoppning i fredagskvällens internationella hoppning i Friends arena. Segern gick till Storbritannien och Scott Brash.
Säger om att rida i Sverige: "Publiken är väldigt entusiastisk"

Alla bitar på plats för Kristján Magnússon
Tre danskar och en svensk gjorde upp i A-finalen av islandshästarnas världscup i Friends arena. Genom Kristján Magnússon blev det blågul seger.
"Kände jag direkt när jag satt upp att de andra inte kunde slå mig"

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Elvira Aaby-Ericsson vann ungdomsfinalen
Endast en ryttare tog sig igenom båda faserna felfritt när höstfinalen av Arena Youth tour avgjordes. Det var en revanschsugen junior som tog segern.

Tänk på hästens behov innan du klipper
Vintern är här och så även hästens vinterpäls. Marianne Schau har klippt hästar i större delen av sitt liv och delar med sig av sina bästa råd om du behöver klippa.
Gå inte bara för helklippning även om det är praktiskt för dig som hästägare

Bakom stängda stalldörrar
På paradressyr-bloggen reflekteras det kring ridsporten i skenet av dokumentären Hästmiljardärens hemligheter.
"Om jag vore en fågel då vet jag på vad jag skulle skita iallafall…"

Första dressyrvinnarna korade i Friends
Fyra unga ryttarna samt Fyra unga hästar har känt på tävlingsbanan inför lördagens final. Första klassen i Lövsta Future Challenges är avgjord.

Hästar från kritiserade Stuteri Viegård säljs
Konkursförvaltarna säljer nu omkring 400 hästar från stuteri Viegård – hästarna säljs i grupper om minst 30 stycken.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

”WE uppmuntrar till god ridning”
Hippson har tagit steget in i den spännande grenen working equitation. Redaktör Cajsa Ekström Arman beskriver mer om bokens innehåll.
"Jag kan förstå varför många ryttare har lockats över till WE"

Inga mer beridarelever för Helgstrand
Danska ridinstruktörsföreningen meddelar att fyra personer från Helgstrand Dressage utesluts ur föreningen och ej får ha beridarelever.

Träna ryggning och lär dig klockan
När det kommer till WE-hindret klockan tipsar b-tränaren Johanna Nygren om att bygga klockan vidare än måtten. Här förklarar hon mer.

SIHS: Det händer i dag – fredag
Fredagen börjar i dressyrens tecken och sedan väntar Arena Youth Tour, internationell hoppning och världscup i både tölt och fyrspann.

Lucka 1: Vinn fodertillskott
I Hippsons julkalenders första lucka ligger ett helt kit med tillskott från populära Foran Equine. Allt till ett värde av cirka 1400 kronor.

»Normal« gång kan utvecklas
Beridaren och tävlingsryttaren Malin Wahlkamp Nilsson har utbildat många fina dressyrhästar. Är det något hon kan så är det att utveckla hästens gångarter.
Dressyr ska vara roligt för hästen, den ska aldrig kännas stum i ridningen

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Topplacering för Sofia Sjöborg i Friends
Världstrean Boyd Martin red hem segern i kvalet av fälttävlansryttarnas Top 10-klass avgjordes på torsdagskvällen. På andra plats blev det blågult.

Bildspel: Fartfyllt grenbyte i Knock out mix
Hoppryttare i dressyrsadlar och dressyrryttare i hoppsadlar. Tävlingen Knock out mix handlar om att ryttarna ska briljera, men inte i sin egen gren.

Vintern och "michelingubbetiden" är här
Kylan och vintern håller landet i sitt grepp. Ryttaren Pontus Hugosson återspeglar årstiden i ett träffsäkert klipp, en favorit från 2019.

"Vintern är en period där vilan är viktig"
Tävlingssäsongen pågår året runt men under vintern är det många travhästar så får välbehövlig återhämtning och lite lugnare träning.
Proffstipset: Pulsträning i låga tempon och en hel del backträning
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!