Halvblod, nordsvenskar, ardennrar och minishettisar. Hos Peter och Helene Karlsson finns flera olika typer av hästar. De vurmar för allsidighet så körning, hoppning, dressyr och miljöträning finns med i hästarnas dagliga arbete. Detta gör dem motiverade och glada, menar paret.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
Peter och Helene Karlsson driver Sya häst och natur sedan många år tillbaka. De har båda alltid haft ett stort intresse för djur och hästar och 2007 köpte de sin första nordsvensk.
– När vi träffades för 22 år sedan sa vi att vi skulle köpa ett par nordsvenskar när våra barn blev större, men så länge kunde vi inte vänta, säger Peter och skrattar.
I dag bor inte mindre än nio hästar på gården utanför Mjölby. Nordsvenskarna, ardennrarna, halvbloden och minishettisarna tränas allsidigt men allt anpassas utefter individen.
– Jag har alltid haft ett intresse för körning och min fru är mer inriktad på ridning. Därför har det blivit naturligt att vi gör båda delarna med våra hästar.
Blir motiverade och glada
Peter rider också och det blir både hoppning och dressyr med nästan alla hästar, utom minishettisarna då så klart, som just nu håller på att köras in som parhästar.
– Vi har två nordsvenskar där den ena är lite mindre än den andra. Den mindre av dem är otroligt ridbar och fin i dressyren. Vi upplever att våra hästar blir motiverade och glada när de får göra lite av varje, men självklart är allt anpassat utefter individen. Jag jämför ofta med en människa – vi vill också ha ett varierat arbete som stimulerar oss varje dag. En motiverad häst stoppar huvudet i grimman när du kommer för att hämta den i hagen, det är en fin känsla.
När paret köper in en ny häst till verksamheten får det gärna vara ett föl, detta för att de själva ska kunna forma den från start.
Nordsvensken Zolid gillar både hoppning och dressyr, men även körning.
– Jag tycker ju att det här med körning är ett otroligt bra komplement till ridningen. När du kör in en häst ingår så mycket mer än att bara spänna för en vagn, det är hantering, invänjning av utrustning, miljöträning och att träna på att stå stilla. Vi upplever att våra hästar har varit väldigt enkla att rida in efter att de först har vant sig vid körningen, säger Peter.
Halvblod harvar ridbanan
Träningspassen är alltså varierade, och varje häst har olika typer av upplägg, men de flesta gör det mesta på gården.
– Vi använder dem också till att utföra arbeten, vårt ena halvblod får till exempel hjälpa till att harva ridbanan. Och för unghästarna kan det vara en perfekt träning att köra ut gammalt hösilage från hagen. Då blir jobbet en form av träning och umgänge.
Halvblodet Solero M är ofta behjälplig med att harva banan, men gillar också hoppning och dressyr.
Peter och Helene lägger dock stor vikt vid att varje häst får ett anpassat träningsupplägg, utifrån sina förutsättningar.
– Ardennern mår till exempel bäst av att ridas ut och vi jobbar honom inte så mycket på banan. Men man kan träna rakriktning och sådant även på skogsvägarna så klart, säger Peter.
Hänger på förutsättningarna
Genom åren har både han och Helene mött en del fördomar och förutfattade meningar om de olika raserna och vad de egentligen är ”menade” för.
– Jag skulle egentligen inte vilja kalla det för fördomar, utan jag tror att det mer handlar om okunskap. När vi körde bröllop fick vi ibland förklara att nordsvenskar faktiskt också går att rida på, till exempel. Men jag tror att man får vara ödmjuk inför sådana frågor och andras åsikter, det vinner alla på i slutänden.
Sargon gillar att dra – nästan allt. Men även att gå på tur och ta pass i paddocken.
Målet med verksamheten på Sya häst och natur är alltså att få glada individer, som gillar sitt arbete.
– Och det upplever vi att vi har just nu. Men jag förstår att det kanske inte är möjligt för alla som har häst att göra på samma sätt som vi. Det är många som tycker och tänker kring det här med hästarnas utbildning och skötsel, och jag tror att alla gör så gott de kan med de förutsättningarna de har.
Se bilder och följ hästarnas vardag hos Sya häst och natur
Se ett klipp på minishettisarna Ove och Pirat in action:
Miljöträning är en stor del av utbildningen, här halvblodet Gold Heart.
Hästarna går på lösdrift i flock.
Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna hästen med bommar med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Patrik är en av de svenska ryttarna som är i Qatar för att tävla i helgen. Men under torsdagskvällen kom beskedet att han är tvungen att ställa in.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Flera svenska ryttare är i Doha för femstjärniga tävlingar. På torsdagen visade både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framfötterna.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!