När Aminas pappa var med dottern vid en ridtur i skogen fick han ett plötsligt hjärtstopp. 13-åriga Amina utförde hjärt- och lungräddning och red genom skogen för att hämta hjälp. Tillsammans med sin häst Skuffa räddade hon pappans liv.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Privat
Aftonbladet har tidigare rapporterat om händelsen som inträffade på juldagen 2019.
13-åriga Amina Elhachmi red ut i skogen på sin islandshäst Skuffa och pappa Mostapha Elhachmi gjorde ekipaget sällskap.
– Allt började som en vanlig dag i stallet. Vi brukar rida ut ofta och pappa gick med mig mycket på jullovet, säger Amina till Hippson.
När de hade ridit en bra bit in i skogen drabbades pappa Mostapha av kraftig huvudvärk. Till en början sa han att det inte var så farligt och att han kanske bara hade druckit dåligt, men det visade sig vara värre än så. De började då att röra sig ut från skogen bort mot den stora vägen.
– Han fick lägga sig ned för att vila och då började han att kräkas, säger Amina.
Först ringde hon till sin mamma, som var kvar på jobbet som sjuksköterska och därför inte svarade. Då ringde Amina sin moster som jobbar som ambulansförare. Mostern insåg allvaret och försökte ta sig till platsen, men det var svårt att hitta. Nätverkstäckningen var dålig och det var svårt att få fram exakt var i skogen de befann sig.
Amina knäppte upp sin pappas jacka och utförde hjärt- och lungräddning. Med hjälp av cirka 30 starka hjärtkompressioner fick hon tillslut igång pappans hjärta.
– Jag var kanske rädd, men jag kunde bara tänka på att jag måste göra någonting. Efter det blev han genast mycket piggare. Sedan la jag honom i framstupa sidoläge, berättar Amina.
Visade vägen till häst
Efter ungefär 20 minuter var ambulanserna nära, men de hade svårt att hitta Aminas position. När hon konstaterat att pappans tillstånd var stabilare vågade hon sitta upp på Skuffa och rida iväg för att hämta hjälp. I full galopp for de fram genom skogen i riktning mot ambulansen.
Hon följde ljudet från ambulanserna och hittade dem ute på vägen. Där väntade även en granne med en fyrhjuling. Han arbetar också på ambulansen men var egentligen ledig just den dagen, men ryckte in när kollegorna ringde.
Amina guidade ambulanspersonalen på fyrhjulingen genom skogen fram till Mostapha, som sedan kunde föras till sjukhuset.
Under hela händelseförloppet stod islandshästen Skuffa vid Aminas sida. Ekipaget har känt varandra i lite mer än ett år och brukar ofta rida ut i skogen tillsammans. När Amina utförde hjärtkompressionerna stod Skuffa och väntade.
– Hon bara stod där bredvid. Det kändes bra, säger Amina.
När pappa Mostapha åkte till sjukhuset red hon hem genom skogen. De hade då även kommit i kontakt med hennes mamma som tog sig till platsen och fick kontakt med en stallkamrat som kunde möta Amina på väg hem tillbaka till stallet.
– Jag fick skjuts ut till platsen av en kollega. Sedan sprang jag så fort jag kunde genom skogen och fick följa med i en av ambulanserna till sjukhuset i Falun. De körde så fort till sjukhuset. Jag förstod att det var allvarligt, för jag har aldrig sett en ambulans köra så fort innan, säger Aminas mamma Maria Backelin.
– Skuffa var väldigt lugn under hela händelsen, men när vi var på väg hem blev hon stressad. Själv var jag i chock precis efter det hände, men sedan har jag mått bra. Jag fick besöka pappa på sjukhuset flera gånger, säger Amina.
Lyckad rehabilitering
Efter fem veckor på sjukhuset fick Mostapha komma hem igen. Rehabiliteringen har gått bra och i dag har han gått tillbaka till att arbeta på heltid.
– Pappa jobbar igen nu och mår bra som han gjorde innan det hände, säger Amina.
Hennes insats räddade pappans liv och han är evigt tacksam och stolt över sin dotter. Även mamma Maria känner stor tacksamhet.
– Jag är otroligt stolt, men samtidigt så ledsen över att hon behövde gå igenom detta. Ensam mitt i skogen. Jag var orolig för hur händelsen skulle påverka henne som person, men hon har tagit det otroligt bra. Hon hade ju lika gärna kunnat få panik, men hon är väldigt smart. Hon ser inte själv det hela som att hon har gjort någonting stort, utan att hon bara gjorde det som krävdes, säger Maria.
När pappa Mostapha kom hem från sjukhuset var han färdigbehandlad, men fortfarande känslig för starkt ljus och höga ljud.
– Amina var med och inredde ett rum till honom på nedanvåningen närmast toaletten, eftersom han inte klarade av att gå i trapporna då. Jag sov inte på nätterna utan låg vaken och lyssnade när han andades. Och Amina gick också upp och tittade till honom, säger Maria och fortsätter:
– Som sjuksköterska jobbar jag med dessa situationer dagligen, men jag är aldrig helt ensam. Dessutom har jag medicinsk utrustning och läkemedel till hjälp. Det är något fantastiskt som Amina har gjort.
Skuffa också en hjälte
En stallkamrat tog hand om Skuffa efter händelsen. Efter tre dagar kom Amina tillbaka till stallet.
– Min syster gick först ut i hagen och sa att Skuffa inte ville följa med. Hon brukar alltid komma fram själv i hagen, så vi tyckte det var konstigt, berättar mamma Maria.
Men när Skuffa fick syn på Amina visades en annan sida.
– Det var så häftigt att se. Hon frustade, gnäggade och var så nöjd. Hon gick och tryckte sig nära, nära Amina när de gick ut från hagen. Hon hade ju inte sett Amina sedan olyckan och de är väldigt tajta. Det var ren lycka att få se, säger Maria som delar intresset för hästar med sin dotter.
Om Skuffa inte hade hållit sig lugn hade situationen kunnat sluta illa. Trots höga ljud och stressad stämning vid olyckan höll sig hästen lugn vid mattes sida.
– Det hade kommit nysnö när de red, så det var ingen som kunde följa deras spår tillbaka den vägen de kom ifrån, säger Maria och fortsätter:
– Den här gången lydde hästen Aminas kommandon direkt. Jag tror att hon också visste att det var skarpt läge och hon skötte sig exemplariskt.
– Skuffa är också en hjälte, utan henne hade jag inte kunnat hämta hjälp, säger Amina.
På grund av sin insats är Amina nominerad till priset Årets Livräddare 2020 hos Aftonbladet Svenska Hjältar. Av alla nomineringar utser en jury sedan sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december.
Läs mer hos Aftonbladet
Visst blir arbetet så mycket lättare och roligare om man får lite hjälp. Frågan är om det går så mycket snabbare när det är hästen som står för sopandet.
Den 25 januari drar tävlingarna i gång. Vad innebär det att vara yrkesverksam ryttare i TDB? Hur har förbundet resonerat när de har godkänt ryttare?
Lotta Amnestål från SvRF förklarar: "De som uppfyller kriterierna blir godkända"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Hannell Dressage Stables framgångsrika valack och Marina Mattssons tävlingspartner Quartermain är såld och kommer att flytta utomlands.
Japans regering ska ha kommit fram till att det inte går att genomföra sommarens olympiska spel. Det uppger en anonym regeringskälla till The Times.
Slår din häst med svansen eller trotsar i ridningen? Tänker du att det är som den är. Kanske dags att tänka om, beteendeproblem beror ofta på smärta.
Forskaren: Så många hästar med tydligt smärtrelaterade problem som ignorerats"
Äntligen är det dags för världscup igen! Två svenska dressyrryttare startar i Salzburg, Österrike, till helgen. På plats finns även flera svenska hoppryttare.
Peder Fredricsons All In är känd världen över för sina prestationer på tävlingsbanan. Hemma på Grevlunda blir det bus i hagen med kompisen Flecu.
Se det härliga klippet där hagkompisarna testar täckets hållbarhet
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Ridskolerådgivare Anna Reilly på SvRF vill gärna se att fler ridskolor och uppfödare samarbetar, för att ridskolorna ska hitta lämpliga hästar.
Intervju med SVT: "Att man berättar vad för typ av häst man behöver"
En bedrägeridömd kvinna som lurat minderåriga på pengar genom att påstå sig ha hästprylar att sälja och fått betalt via swish är fortfarande aktiv.
Dömdes till skyddstillsyn hösten 2020 – lurar åter minderåriga
På torsdagen meddelade regeringen att kommunernas idrotts- och fritidsaktiviteter för barn ska kunna hållas öppna, såväl utomhus som inomhus.
"Inga tvivel om hur stor roll en meningsfull fritid kan spela för ett barn"
Hästdragna likvagnar var fram till 1900-talets mitt en vanlig syn. Vagnarna och hästarna som drog dem har omgetts av skrock och lokala traditioner.
"Leddes runt kistan tre gånger, som en slags avförtrollningsritual”
Är det fler som känner igen sig i att man har mer hö på och i kläderna (och i bilen) än i höpåsarna man försökt packa till hästen.
Det råder olika förutsättningar för landets ridskolor med anledning av coronapandemin. I Ronneby är ridskolan stängd, i Mariestad är den öppen.
Ordförande till Mariestads-Tidningen: "Vi får bedriva viss verksamhet"
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Snart öppnar det upp för tävling igen – åtminstone för en del. Och därför tar vi och frågar vår hoppexpert Victoria Almgren om råd inför start.
Victoria Almgren om hur man får hästen avspänd inne på banan
Coronapandemin satte stopp för Jönköping Horse Show men i år är man tillbaka. Den 27-31 oktober är det dags för femte upplagan av tävlingen.
Brand i stall, hästar som gått ner sig i diken eller djur som fastnat. Detta är exempel på nödsituationer där räddningsarbetare kan behöva rycka ut.
Berättar om arbetet och ger tips till hästägare: "Ring hellre en gång för mycket"
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!