När Aminas pappa var med dottern vid en ridtur i skogen fick han ett plötsligt hjärtstopp. 13-åriga Amina utförde hjärt- och lungräddning och red genom skogen för att hämta hjälp. Tillsammans med sin häst Skuffa räddade hon pappans liv.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Privat
Aftonbladet har tidigare rapporterat om händelsen som inträffade på juldagen 2019.
13-åriga Amina Elhachmi red ut i skogen på sin islandshäst Skuffa och pappa Mostapha Elhachmi gjorde ekipaget sällskap.
– Allt började som en vanlig dag i stallet. Vi brukar rida ut ofta och pappa gick med mig mycket på jullovet, säger Amina till Hippson.
När de hade ridit en bra bit in i skogen drabbades pappa Mostapha av kraftig huvudvärk. Till en början sa han att det inte var så farligt och att han kanske bara hade druckit dåligt, men det visade sig vara värre än så. De började då att röra sig ut från skogen bort mot den stora vägen.
– Han fick lägga sig ned för att vila och då började han att kräkas, säger Amina.
Först ringde hon till sin mamma, som var kvar på jobbet som sjuksköterska och därför inte svarade. Då ringde Amina sin moster som jobbar som ambulansförare. Mostern insåg allvaret och försökte ta sig till platsen, men det var svårt att hitta. Nätverkstäckningen var dålig och det var svårt att få fram exakt var i skogen de befann sig.
Amina knäppte upp sin pappas jacka och utförde hjärt- och lungräddning. Med hjälp av cirka 30 starka hjärtkompressioner fick hon tillslut igång pappans hjärta.
– Jag var kanske rädd, men jag kunde bara tänka på att jag måste göra någonting. Efter det blev han genast mycket piggare. Sedan la jag honom i framstupa sidoläge, berättar Amina.
Visade vägen till häst
Efter ungefär 20 minuter var ambulanserna nära, men de hade svårt att hitta Aminas position. När hon konstaterat att pappans tillstånd var stabilare vågade hon sitta upp på Skuffa och rida iväg för att hämta hjälp. I full galopp for de fram genom skogen i riktning mot ambulansen.
Hon följde ljudet från ambulanserna och hittade dem ute på vägen. Där väntade även en granne med en fyrhjuling. Han arbetar också på ambulansen men var egentligen ledig just den dagen, men ryckte in när kollegorna ringde.
Amina guidade ambulanspersonalen på fyrhjulingen genom skogen fram till Mostapha, som sedan kunde föras till sjukhuset.
Under hela händelseförloppet stod islandshästen Skuffa vid Aminas sida. Ekipaget har känt varandra i lite mer än ett år och brukar ofta rida ut i skogen tillsammans. När Amina utförde hjärtkompressionerna stod Skuffa och väntade.
– Hon bara stod där bredvid. Det kändes bra, säger Amina.
När pappa Mostapha åkte till sjukhuset red hon hem genom skogen. De hade då även kommit i kontakt med hennes mamma som tog sig till platsen och fick kontakt med en stallkamrat som kunde möta Amina på väg hem tillbaka till stallet.
– Jag fick skjuts ut till platsen av en kollega. Sedan sprang jag så fort jag kunde genom skogen och fick följa med i en av ambulanserna till sjukhuset i Falun. De körde så fort till sjukhuset. Jag förstod att det var allvarligt, för jag har aldrig sett en ambulans köra så fort innan, säger Aminas mamma Maria Backelin.
– Skuffa var väldigt lugn under hela händelsen, men när vi var på väg hem blev hon stressad. Själv var jag i chock precis efter det hände, men sedan har jag mått bra. Jag fick besöka pappa på sjukhuset flera gånger, säger Amina.
Lyckad rehabilitering
Efter fem veckor på sjukhuset fick Mostapha komma hem igen. Rehabiliteringen har gått bra och i dag har han gått tillbaka till att arbeta på heltid.
– Pappa jobbar igen nu och mår bra som han gjorde innan det hände, säger Amina.
Hennes insats räddade pappans liv och han är evigt tacksam och stolt över sin dotter. Även mamma Maria känner stor tacksamhet.
– Jag är otroligt stolt, men samtidigt så ledsen över att hon behövde gå igenom detta. Ensam mitt i skogen. Jag var orolig för hur händelsen skulle påverka henne som person, men hon har tagit det otroligt bra. Hon hade ju lika gärna kunnat få panik, men hon är väldigt smart. Hon ser inte själv det hela som att hon har gjort någonting stort, utan att hon bara gjorde det som krävdes, säger Maria.
När pappa Mostapha kom hem från sjukhuset var han färdigbehandlad, men fortfarande känslig för starkt ljus och höga ljud.
– Amina var med och inredde ett rum till honom på nedanvåningen närmast toaletten, eftersom han inte klarade av att gå i trapporna då. Jag sov inte på nätterna utan låg vaken och lyssnade när han andades. Och Amina gick också upp och tittade till honom, säger Maria och fortsätter:
– Som sjuksköterska jobbar jag med dessa situationer dagligen, men jag är aldrig helt ensam. Dessutom har jag medicinsk utrustning och läkemedel till hjälp. Det är något fantastiskt som Amina har gjort.
Skuffa också en hjälte
En stallkamrat tog hand om Skuffa efter händelsen. Efter tre dagar kom Amina tillbaka till stallet.
– Min syster gick först ut i hagen och sa att Skuffa inte ville följa med. Hon brukar alltid komma fram själv i hagen, så vi tyckte det var konstigt, berättar mamma Maria.
Men när Skuffa fick syn på Amina visades en annan sida.
– Det var så häftigt att se. Hon frustade, gnäggade och var så nöjd. Hon gick och tryckte sig nära, nära Amina när de gick ut från hagen. Hon hade ju inte sett Amina sedan olyckan och de är väldigt tajta. Det var ren lycka att få se, säger Maria som delar intresset för hästar med sin dotter.
Om Skuffa inte hade hållit sig lugn hade situationen kunnat sluta illa. Trots höga ljud och stressad stämning vid olyckan höll sig hästen lugn vid mattes sida.
– Det hade kommit nysnö när de red, så det var ingen som kunde följa deras spår tillbaka den vägen de kom ifrån, säger Maria och fortsätter:
– Den här gången lydde hästen Aminas kommandon direkt. Jag tror att hon också visste att det var skarpt läge och hon skötte sig exemplariskt.
– Skuffa är också en hjälte, utan henne hade jag inte kunnat hämta hjälp, säger Amina.
På grund av sin insats är Amina nominerad till priset Årets Livräddare 2020 hos Aftonbladet Svenska Hjältar. Av alla nomineringar utser en jury sedan sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december.
Läs mer hos Aftonbladet
HNS och HYN välkomnar den debatt som inlägget om möjligheten att leva på jobbet som hästskötare på Hippson.se väckte härom veckan.
"Till arbetsgivare vill vi förmedla att en god arbetsmiljö är A och O"
Fredrik Jönssons mästerskapshäst har avlivats efter att ha skadat sig vid longering under måndagen. Det meddelar Svenska ridsportförbundet.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Det är så smidigt att fodra hästarna när man tar cykeln till hjälp. Det har den här lilla parveln förstått. Och vem behöver höpåsar när man har cykelkorg.
Det blev idel ädel svensk avel i topp vid årets Bruksprov. De svenska uppfödningarna Zezar Hästak, hoppning, och Glasgow, dressyr, vann.
Mikael Nolin, AVN: "Det var en hög och fin kvalitet på hingstarna"
Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har undersökt hästars ansiktsuttryck och beteende för att tidigare kunna upptäcka rörelserelaterad smärta.
Den nya kunskapen kan användas för att ta fram nya anpassade smärtskalor
För andra året valde Caroline Johansson att visa Coventry Moon på Bruksprovet. I år hoppas hon på att han ska gå hela vägen och bli godkänd.
Caroline om sin hingst: "Jag har aldrig känt samma ridbarhet i någon annan häst"
En kvinna i Kungälv anhölls i helgen efter att polisen ska ha hittat döda hästar på en gård. Dödsorsaken är okänd, det rapporterar Kungälvs-Posten.
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Denna veckan är det extra fokus på utrusning på Hippson. Utnyttja den extra synligheten annonserna får och se till att rensa i gömmorna
För visst har du något liggande som du inte längre använder?
2016 skrev vi om Chloe, hobbyhästen som visade sig ha kvalitéer ingen räknat med. Då hade det femåriga stoet kvalat till Scandinavium. Hur gick det sen?
Våren, och lerpölarna, har gjort sitt intåg på flera håll. Så varför inte göra som den här hästen och inleda veckan med ett lerbad?
Mulan Mulle Meck föddes oväntat vid Lunds civila RF för fem år sedan. Nu har han vuxit upp och visar på fin hoppförmåga vid den senaste löshoppningen.
Carl Walter Fox berättar om hur man nu börjat organisera upp det kaos som infann sig i det virusdrabbade Valencia. Hans fem hästar är sjuka.
Det är sadelvecka på Hippson Market vilket innebär att vi belyser sadlar lite extra. Vet ni hur en sadel tillverkas?
Se klippet: Sadelmakaren går igenom de olika stegen för tillverkning av en sadel
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Sara Ekman är i full gång med träningen av flera hästar. I bloggen ger hon dessutom flera tips på hoppövningar samt intervallträning.
De flesta tappar motivationen i ridningen någon gång. Ryttaren och den mentala coachen Johanna Lassnack berättar hur du kan hitta inspiration igen.
Det blev en finalplats för hästtjejen Klara Hammarström i Melodifestivalen i år. Finalen sänds i SVT1 lördagen den 13 mars.
I helgen pågår säsongpremiären av Global Champions Tour i Doha och det blev svenskt i topp på lördagen. Peder Fredricsons lag vann GCL.
Individuell andraplats till Peder och tredjeplats till Henrik von Eckermann
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!