Reportage
Publicerad: 2023-05-11
Angelie tillsammans med One Whisper som är efter familjens hingst Daniel.
Angelie ger hästarna möjlighet att blomma ut
På Davenport stables några mil utanför Manchester, England, producerar man hopphästar för toppsporten. Angelie von Essen berättar om hingstval, vikten av att gå långsamt fram och om varför personlighet vinner över det mesta.
Text och foto: Natalie Lindholm
Angelie och partnern James Davenport har producerat framgångsrika hopphästar i samarbete med James föräldrar, Stephen och Jean, de senaste 20 åren. Här föds mellan 10 och 18 föl per år och alla hästar växer upp ute i flock.
– I år blev det inte så många föl, jag tror vi väntar tolv. Vi gör ganska mycket embryon så det är alltid några som inte tar sig, berättar Angelie när hon visar runt i stallet.
Dräktiga ston, föl och unghästar går ute fram tills de fyller fem eller sex, men här i stallet finns tävlingshästar som fått föl via embryotransfer. Med 20 hästar i träning och sammanlagt 40 på anläggningen är det full rulle. Angelie har alltid varit ansvarig för att utbilda hästarna och ta upp dem i sporten. Tidigare började hon träna dem från fyra års ålder men i dag tar hon över när hästarna kommit en bit på vägen och hunnit fylla sju. För att lyckas föda upp och producera en häst med stjärnglans krävs det både erfarenhet och en gnutta tur och här lämnas inget åt slumpen. Hingstarna som avlas på har alla gått i sporten själva och ska vara både rid- och säljbara. Just ridbarheten är något man håller hårt på och Angelie och James väljer hellre äldre beprövat framför nytt och osäkert.
– Vi gillar att använda hingstar vi vet är ridbara, sunda och har presterat i sporten. Får du en häst med svår ridbarhet går det an om den är tillräckligt bra så att den hamnar hos en riktigt duktig ryttare. Men vad händer med hästarna som inte blir så bra men ändå är svårridna? Vem ska köpa dem?, frågar Angelie retoriskt och säger att de valt bort flera riktigt fina hingstar som brustit i just ridbarheten.
Använder egen hingst
Förra året använde paret sin egen hingst, Daniel (e. Heartbreaker ue. San Patrignano Mister) i stor utsträckning. Hans äldsta avkommor har hunnit bli tio år och börjar visa framfötterna på tävlingsbanan. Bland de mer framgångsrika avkommorna finns Angelies egen One Whisper som går 150.
– Vi tog en första kull på honom för tio år sedan men efter det ville vi vänta med att använda honom tills vi såg resultatet. Det visade sig bli väldigt fina hästar så nu vågade vi använda honom igen. Nu får vi bara hoppas att han verkligen är så bra som vi tror för vi har använt honom till alla våra bästa ston, skrattar Angelie.
Liksom de flesta erfarna uppfödare vittnar hon om att en bra stostam med prestation är prio ett. Nästan alla ston som går i avel här har själva presterat i minst 145-hoppning. Undantaget är mamman till Newton Abbot. Newton Abbot själv hoppade dock 160 och nationshoppningar och flera andra avkommor hade hunnit göra resultat när stoet köptes in.
– Att bara titta på stammen säger egentligen ingenting. Du kan ha världens bästa stam på ett sto men har de inte själva presterat, eller har mycket prestation nära i stammen vet du inte alls vad du kommer att få.
Det tar tid att hitta stjärnorna
Att avgöra om en häst har det som krävs tar tid. Här görs en första utsållning där unghästarna som har något fel eller med största sannolikhet inte kommer bli några stjärnor säljs tidigt för en struntsumma. De flesta hästar sparas dock minst till de hunnit fylla sex. Angelie själv har en tendens att tro att de flesta hästar kan bli bra, tills de verkligen bevisat motsatsen.
– Vi löshoppar hästarna när de är tre för att göra en första gallring men löshoppning säger inte så mycket egentligen. Newton Abbot var till exempel värdelös på att löshoppa eftersom han var så försiktig. Men vi visste att stostammen var så bra att vi sparade honom. Hade vi bara sett honom hoppa hade vi aldrig köpt honom.
Som fyraåringar rids hästarna in och här tycker Angelie att det kanske viktigaste av allt är vilken inställning hästarna har.
– Mentaliteten är så viktig. De ska vilja jobba. Det är nästan viktigare än att de hoppar bra till en början. Vi har haft så många som löshoppar dåligt men blivit jättefina under ryttare och tvärtom, säger hon och konstaterar att i slutändan går det inte att veta om en häst kan gå hela vägen förrän den faktiskt gör det.
– Jag tycker aldrig vi vet men för mig är det viktigt att jag gillar hästarna och gillar att jobba med dem. Är de roliga att jobba med ger jag dem fler chanser och då känner de det och blommar kanske ut. För mig är personligheten så viktig hos en häst. Jag vill ha dem ganska tuffa. De ska ha lite attityd fast på ett trevligt sätt.
Angelie letar alltid efter hästar med karaktär, det är trots allt den typen av häst som tar sig hela vägen i slutändan.
Om hästar som växer upp i flock
En viktig del i avelsarbetet på Davenport stable är det faktum att alla föl föds ute och växer upp ute i flocken. Unghästarna tas bara in för att verkas, vaccineras och avmaskas. Som treåringar löshoppas hästarna för första gången och som fyraåringar rids de in. De fortsätter dock gå ute ytterligare ett par år. Unghästarna är lite vilda och går inte att fånga i hagen men de är samtidigt nyfikna, älskar människor och kommer gärna fram och hälsar. Angelie vittnar om att uppväxten i flock gör stor skillnad för hur hästarna blir som vuxna.
– Jag tror det värsta du kan göra är att hålla på för mycket med din häst som föl och unghäst. Hästarna tycker det är ganska värdelöst och blir bara irriterade på oss. Vi människor kan aldrig sätta rangordningen på samma sätt som en hästflock kan. Våra hästar är väldigt enkla att hantera och jag tror det beror på att de har med sig en naturlig respekt från flockdynamiken.
Davenport stables
Var: Några mil utanför Manchester, England
Hästar: 40 varav 20 på stall
Anställda: Nio inklusive Angelie och James
Ston i avel: 10
Kannan i stostammen: James pappa, Stephen Davenport, började avla på hästar för 30 år sedan och slog redan då fast vikten av en bra stolinje. Bra försiktiga ston har alltid varit mottot. Han ringde Jan Tops och frågade vilken hingst som skulle bli stor och Jan svarade Kannan, som på den tiden var blott fyra år gammal. Sagt och gjort, Stephen betäckte med Kannan och fortsatte sedan med det ända fram tills för två år sedan då man använde den sista seminen som köpts in.
Använda hingstar i urval: Aganix, Air Jordan, Indoctro, Arko, Cassini II
Angelie om embryotransfer: När det gäller embryotransfer går åsikterna isär, även bland erfarna uppfödare. Där en del menar att det påverkar givarstona som blir håglösa och tappar gnistan menar andra att de inte märkt någon skillnad. På Davenport stables har man använt embryotransfer i flera år och hittills har Angelie inte sett att det skulle påverkat stona negativt. Hon är dock noga med att det tycks spela roll att givarstona får ett eget föl minst vart tredje år.
Liknande webbartiklar
- Hugo Wihlmark samlar rutin i England
- Hoppryttaren Angelie von Essen tävlar på hemmaplan: ”Hästarna ger mig energi”
- Framgångarna fortsätter för Nicole Holmén
- Nicole Holmén tvåa i 1,50-klass
- Anette Karlssons uppfödning bästa fyraåring
- Nyfött föl i stallet? Här är tre vanliga fölsjukdomar att vara uppmärksam på
- Fulla läktare när Lövsta bjöd in till hingstvisning
- Vad är skillnaden mellan accepterad och premierad?
- Bollerups Elrondo utmärkte sig redan som föl
- Diarado utsedd till Årets hingst av SWB

Om veterinärbranschen: ”Måste få säga nej”
Vad är skillnaden på att ha beredskap och jour? Och hur många timmar i sträck får en veterinär egentligen jobba?
Chefen för Distriktsveterinärerna om arbetsmiljö och veterinärbrist

Sophie Jahn vill riva den tysta muren
Sophie Jahn överlevde pappans terrorvälde på "hästgården". I dag föreläser hon om sin uppväxt för att ge mod, styrka och hopp.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Är det lätt att missa att synen försämrats?
Blindhet hos häst är lätt att upptäcka. Ändå är det relativt vanligt att hästägare missar det. Tina Holberg-Pihl, lektor i internmedicin, förklarar varför.
"Efter en operation kan ägarna ofta märka att hästen blir gladare"

Serier skapar fokus på ryttarens sits
När man hoppar serier kan man verkligen öva på sin sits över hinder. Ta del av en givande övning från tränaren Lena Berggren Wenderyd.
Övningen är styrketräning för hästen, så håll inte på för länge

Ponnysläpp? Då är sommaren nära!
Vi kan inte låta bli att dela Kristian von Krusenstiernas klipp från Ågesta ridskola. En härlig tradition som vittnar om att sommaren nästan är här.

Henrik Johnsson skriver bok om OS-guldet
Alla som följde det svenska lagets väg till OS-guld vet hur spännande det var. I höst kan du läsa en bok som utspelar sig under de kritiska timmarna.
"Jag vill placera den någonstans mellan thriller, historia och idrott"

Köparen har en skyldighet att vårda varan
Du säljer en häst och en tid senare hör köparen av sig och vill reklamera köpet. Vad gör du? Advokat Frida Treschow berättar vad lagen säger.
"Man kan inte hantera hästen hur som helst och sen häva köpet"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Elsa Berggren flyttar till Johanna Lassnack
I veckans poddavsnitt avslöjade duon att de inom snar framtid inte bara kommer vara poddkollegor utan även stallkamrater. Elsa flyttar söderut.
Byter Falun mot Skåne: "Jag längtar efter att ha nära till allt"

"Kaninpuls" och framgångar i Windsor
Det krävs en hel del pappersarbete när man åker till länder utanför EU och man åker på "världens smalaste tåg" med en stor lastbil.
Lovisa Munter: "Till slut kom vi i alla fall till rätt parkering"

Jens och "Cosmo" GP-tvåa i Rom
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit tog en prestigefull andraplats i Rolex Grand Prix i Piazza di Sienna, Rom, på söndagen.

Han tränade hästarna till serien om Ronja
Henrik Steiner har hjälpt skådespelare med ridningen och gjort "filmhästar" av quarterhästar. Här berättar han om den nya serien.

Så sätter du nollan på tävling
Du är väl förberedd, hästen känns fin men mot slutet av banan kommer ändå en rivning. Varför? Cornelia Rylén bjuder på tips och övningar för att slippa nedslag.
»Börja inte höja så fort det känns bra, hoppa lätta grejer tills du spyr på det.«

Shetlandsponny livar upp med "kli-dansen"
Har ni sett en dansande shetlandsponny någon gång? 23-årige Atlas har hittat den perfekta pinnen att klia sig på i hagen.
Se flera klipp: "Brötig och envis med norra Europas mjukaste mule"

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Gästblogg: "På grund av våra mammor"
En satsning inom ridsporten kräver en hel del från ryttaren och dess närstående. Emilia Slättås Karlsson vill hylla föräldrarna i sin krönika.

Grand Prix-seger för Rolf-Göran
Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero är i toppform. På söndagen blev det vinst i Grand Prix över 1,55-hinder i danska Uggerhalne.

SvRF vill se förändring snabbare
Vid Riksidrottsmötet, som pågår den här helgen, har SvRF närvarat. De konstaterar att de hade önskat större förändringar i trygghetsfrågorna.

En hyllning till ridsportens alla mammor
De mockar, packar, kör, betalar, tvättar, peppar och stöttar. Hippson-redaktionen bad läsarna att skicka in hyllningar inför Mors dag.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!