Reportage
Publicerad: 2022-06-20
Anna började bettsamla för hästarnas väl: "Vissa är riktiga tortyrredskap alltså"
Med åren har Anna Norlin lyckat få ihop på en rejäl, men också unik, samling bett. Som mest har den bestått av omkring ett 800-tal av alla dess olika slag.
– Det ironiska är att jag själv mest rider bettlöst, säger hon.
Text: Jennie Börs
Foto: Anna Norlin
Anna Norlin är centrerad ridinstruktör i botten. Hon berättar att hon alltid har haft många bett, men det riktiga samlandet tog fart för ungefär tio till tolv år sedan. Det efter att hon hade fått se natural horsemanship-tränaren Leslie Desmonds bettsamling.
– Hon visade mig betten hon hade i en resväska. Det var verkligen groteska och hemska skapelser, hon sa själv att "de här ska aldrig få vara i en hästmun". Efter det började jag själv köpa bett efter samma motto, säger Anna.
"Riktiga tortyrredskap"
På gården Anna hade fram till för två år sedan hängde de bett hon samlat på sig prydligt indelade efter kategorier. Det fanns allt ifrån exempelvis antika och akademiska bett till bett för körning och western. Hon hade dessutom kategorier för de som kan klassas för såväl "bra" som "riktigt hemska" bett.
– De hemska betten har jag köpt jag just för att jag tyckte att det var bättre att de hängde på min bettvägg än i en hästmun. Med åren hittade jag allt värre, men också väldigt unika bett, via Tradera. Vissa är riktiga tortyrredskap alltså, säger Anna och fortsätter:
– Det är hemskt, men många av de här betten har människan alltså skapat med en grundtanke. Den är att om hästen inte gör som människan säger, då kommer det göra ont. Exempelvis har jag ett med taggiga kugghjul.
"Kugghjulsbettet" berättar Anna är ett indiskt bett. Enligt henne är det bland det värsta hon sätt – och Anna poängterar att det aldrig kommer lämna hennes ägo. "En påminnelse om hur grym människan kan vara om man inte är intresserad av kommunikation", säger hon.
Säljer av samlingen
I den verksamhet Anna bedrev på gården använde hon även samlingen i utbildningssyfte. Med hjälp av betten och ett trähästhuvud kunde hon beskriva på ett pedagogiskt sätt.
– Jag kunde visa hur bettet beter sig i munnen och vad som händer vid ett tygeltag. Att rida med bett är ett väldigt stort ansvar, för bettet behöver provas ut och anpassas till hur munhålan ser ut. Det är alltid handen som avgör hur skarpt bettet är, men anatomin i munnen spelar också in.
Efter flytten från gården har de drygt 800 betten dock legat nerpackade. Anna har därför börjat sälja av samlingen och för ett tag sedan stod hon på en hästloppis hos Enköpings ridklubb.
– Det var kö hela tiden vid mitt bord, så jag träffade många bettsamlare och entusiaster. Flera fick med sig bett hem, men jag är också noga med vem som köper. Jag vill att de ska hamna i rätt händer, för det är ett stort ansvar att stoppa ett bett i hästens mun. Förstår jag att betten ska användas i fel syfte nekar jag köparen.
I bettsamlingen finns en stor variation vad gäller typen av bett – från "vanliga bett" till mer speciella.
Många bettlösa, äldre hackamore har en cykelkedja som nosdel, Anna ställer sig frågan hur många som vet det.
Den här liverpoolstången köpte Anna av en kusk, som i sin tur hade varit tvungen att köpa bettet i samband med en tävling i europa. "Tungfriheten är en historia för sig. Kuskens snälla bett var för klent, tävlingen gick inte bra kan jag avslöja", säger Anna.
Över 800 bett har det funnits i samlingen, men Anna har nu successivt börjat sälja av den på grund av platsbrist.
taggar
Liknande webbartiklar
- ”Vi måste tala om vad det är vi gör med våra hästar som är så väldigt bra”
- Hur vet man om hästen trivs med livet?
- Distansryttare reagerar på orättvisan
- Får projektmedel för att göra utbildningsmaterial
- Vikten av hullbedömning vid utfodring
- Tre nya forskningsprojekt beviljade för ökad välfärd för travhästar
- Dela erfarenheter om sporthästars välfärd
- Ridskolors hästvälfärd studeras i enkät: "Bidra till teoretisk och praktisk kunskap"
- 46 punkter för hästvälfärden i Paris 2024
- Ryttare vill ha en 1177 om hästar

Släpp rosettdrömmen när du rider fram
En perfekt tävlingsritt handlar inte bara om att rida bäst. För att kunna prestera gäller det att tänka rätt – här bjuder den mentala coachen Nina Fox Stark på råd.

Rosa välgörenhetstävling tillbaka på Flyinge
I välgörenhetstävlingen för islandshästar, Lev Rosa, går alla intäkter oavkortat till Barncancerfonden. I höst arrangeras tävlingen åter på Flyinge.

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Veterinär belönades med företagspris
Veterinär Anne Haglund och Saxtorps hästklinik i Skåne fick nyligen ta emot priset som Årets företagare i Landskrona kommun.
Motiveringen: "Personlig, högkvalitativ vård med helhetssyn"

Angelie von Essen har blivit mamma
Den svenska landslagsryttaren Angelie von Essen har fått en son. Familjen är baserad i England där de föder upp och utvecklar hopphästar.

SVA om smittläget med EHV-1 på Mantorp
Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, redogör för det aktuella smittläget och hanteringen av utbrottet av EHV-1 på Mantorp hästsportarena.
Tävlingshästarna bedöms inte vara utsatta för smittorisk – får tävla

Vinn biljetter till Falsterbo Horse Show
I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Falsterbo Horse Show, kan du vinna entrébiljetter till sommarens hästfest.
Hästar och sport på högsta nivå, show, sommar och sol – tävla här

»Ingen sport är så ädel som ridsporten«
Kriminolog Maria Dufva brinner för att rädda barn från övergrepp. Hon behöver ha hästar i sitt liv, i framtiden även som ett verktyg i arbetet.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

"Visa dig från din snyggaste sida nu!"
När kvinnan sträcker ut tungan vet hästen precis vad den ska göra. Har du och din häst några tricks att visa när kameran kommer fram?

Inga topplaceringar för svenska lagen
Varken i Italien eller Danmark blev det några topplaceringar för Sverige i laghoppningarna. Men det fanns flera individuella ljuspunkter.
Felfritt av Wilma Hellström och Erika Lickhammer-van Helmond

Succéduon i ny podd om ridsport
Christian Olsson och Maria Gretzer har hörts i radio från tävlingsbanor världen över. Nu tar sig duon an ett nytt projekt.

Vägrar ta bort taggtrådsstaketet
Två bröder som håller hästar har fått föreläggande om vite. Deras hästhagar har taggtrådsstaket vilket inte längre är tillåtet.

EHV-1: "Smittläget är under kontroll"
Två skolhästar vid Mantorp hästsportarena har konstaterats med EHV-1 och en av dem har dött. Förra helgen hölls hopptävlingar på arenan.

Berusad man misstänks ha skjutit ihjäl häst
På torsdagen greps en man i Tranås. Mannen är nu anhållen misstänkt för grovt vapenbrott, djurplågeri samt skadegörelse.

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Vem får hingsten gå med i sommar?
Hos många sporthästar innebär hingstliv att de i vuxen ålder aldrig umgås med artfränder. Men är rädslan för att ha hingstar ihop befogad?
Forskarna utmanar gamla ”sanningar” – läs mer i Forskningskollen

Träna styrka och balans med Linda Heed
Hästen behöver lära sig att hoppa med styrka, snarare än på fart. Linda Heed bjuder på övningar som dessutom stärker ryttarens balans.
"Jag låter hindren vara lägre i början och fokuserar på detaljerna istället"

Bygg din egen bromsfälla till hästhagen
En bromsfälla kan vara bra för att skydda hästarna mot de irriterande bromsarna på sommarbetet. Så här gör du en hemmasnickrad.

Många timmar ridsport på tv i sommar
Det är en tävlings- och mästerskapstät sommar som väntar alla ridsportsintresserade. SVT kommer att sända från flera höjdpunkter.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!