Reportage
Publicerad: 2023-06-06
Anna Hassö stormtrivs i Portugal
Måste man förfrysa tårna varje vinter för resten av livet? Det frågade sig Anna Hassö och kom fram till att svaret var nej. Hösten 2022 flyttade hon och hästarna till värmen i Portugal och där trivs hon som fisken i vattnet.
Text: Natalie Lindholm
Arkivfoto: Ida Röök
Film: privat
Sex månader har gått sedan Anna Hassö packade flera lastbilar fulla med möbler, hinder, fem hästar och styrde kosan mot Portugal. Sedan dess har hon hyrt in sig och hästarna hos engelska vänner på en anläggning någon timme från Lissabon. När Hippson ringer upp sitter hon i bilen igen, den här gången är hon på väg för att titta på en gård hon kanske vill köpa.
– Jag hade en gård på gång men det blev strul så det har tagit en evighet, berättar Anna medan hon försöker följa sin GPS genom en rondell.
– Vi tittade på det här stället i går och i dag är vi på väg tillbaka med två hästar för att provrida och se hur ridvägarna ser ut runtomkring.
Dags att hitta något eget
Det är på tiden att hitta något eget nu säger hon. Ställena hon tittar på är obebodda och behöver renoveras och från och med slutet på sommaren kommer hennes nuvarande lägenhet hyras ut till turister.
– Men, i värsta fall får jag väl campa i lastbilen så länge. Det löser sig! Jag står på ett jättefint ställe med bra ridbanor och jättefina ridvägar, berättar Anna.
Verksamheten är i full gång, hon håller träningar, säljer hästar och har hunnit tävla en hel del nationellt och tre gånger internationellt sen hon flyttade ner. Sporten i Portugal skiljer sig inte jättemycket från den i Sverige konstaterar Anna. I hoppning kan hon tävla varje helg om hon vill och tävlingarna håller bra nivå.
– Det som skiljer är att det är färre starter i varje klass så alla tävlingar har i princip klasser från 90 centimeter till 140. Fälttävlan är visserligen mindre här men säsongen sträcker sig från september till juni med uppehåll över sommaren. Det funkar ganska bra för mig för jag åker till Sverige och har träningar och där är det ganska mycket jobb på sommaren. Efter nästa vecka kommer jag kunna lägga mer tid i Sverige.
Irländsk stil på terrängbanorna
Terrängbanorna i Portugal är bra tycker hon, även om de är byggda i lite äldre stil än de vi är vana vid i Sverige.
– De har många bra typhinder men färre målade hinder och mer naturhinder. Det är lite mer irländskt i stilen, jag gillar det!
Enda problemet hon ser just nu är vattenhinder. I och med att vatten inte stannar kvar särskilt länge i det varmare klimatet gäller det att passa på.
– Jag brukar se till att åka och träna efter att de har haft tävlingar, då är vattnet kvar.
Annorlunda hästhållning
Hästhållningen i Portugal skiljer sig en del från den i Sverige och det händer att Anna ser hästar som står tjudrade på landsbygden. Själv kommer hon dock framförallt i kontakt med hästmänniskor som delar hennes syn på häst. Det är ryttare på stora anläggningar som själva tävlar mästerskap eller engelsmän som omlokaliserat till Portugal.
– Jag vet att det är sämre på vissa ställen, det har jag hört pratas om, men jag har inte sett så mycket av det. Däremot ser jag en hel del positivt här nere. Till exempel när hingstar och ston binds upp sida vid sida på tävlingar utan problem. Jag upplever att det är mycket mindre tjafs med hästarna här, men så är ju lusitanon känd för att ha ett väldigt bra temperament också, konstaterar hon och säger att portugiserna också duttar lite mindre med sina hästar.
– Det passar mig bra för jag är inte heller så duttig, säger hon med ett skratt.
Hade ett nätverk från start
Anna som varit nere och tävlat i Portugal en hel del innan flytten hade redan ett bra nätverk på plats när hon flyttade ner. Väl framme har hon också lärt känna lokalbefolkningen och hon berättar att alla fått henne att känna sig väldigt välkommen, trots att hon inte hunnit lära sig portugisiska än.
– Jag bor långt ifrån närmaste turistort men folk här försöker alltid förstå och är väldigt vänliga och hjälpsamma.
Att slippa de kalla vintrarna och förfrusna tår var hennes främsta drivkraft till att flytta, men förutom det fastnade hon också för den portugisiska livsstilen.
– Det är lite mindre inrutat här jämfört med Sverige. Samtidigt funkar allt här jättebra rent praktiskt. I södra Portugal är det för bränt för hästarna och mentaliteten är kanske lite mer som i Spanien och det lockar inte mig, men här trivs jag jättebra!
Bästa hästen sju år
Annas kanske främsta häst just nu är sjuåriga Belun Dearg som ska ut och tävla tvåstjärnigt i dagarna och sen starta internationellt i Tyskland i sommar.
– Jag ska hämta lite unghästar som jag har i Sverige så då passar det ganska bra att ta med honom och tävla på vägen. Han var kvalad till unghäst VM som sexåring men Sverige hade fler kvalade än vi kunde skicka så i slutändan fick han stanna hemma, berättar Anna.
Unghäst-VM är dock inget mål i sig förklarar hon. Även om det är en rolig tävling så satsar hon långsiktigare än så.
– Jag tänker inte stressa honom men funkar det kvalar vi kanske till hösten. Blir det inte så fortsätter jag matcha mot framtiden. Belun Dearg ska inte säljas så jag har inte bråttom med honom.
Hästen på filmen är framtidshoppet Belun Dearg (f. 2016 e. Kannan ue. Flemensfirth xx), som Anna själv har fött upp på Irland.
taggar
Liknande webbartiklar
- Anna Hassö kryssar med karavan mot Portugal
- Träningstips med Rodrigo Torres: ”Ifrågasätt systemet”
- Räddningshästen Mimosas liv blir film: "Från vildhäst i Portugal till ridhäst i Sverige"
- Rodrigo Torres om sin portugisiska Totilas
- Har räddat 100 portugisiska hästar – nu besöker hon dem i Sverige
- Kyra Kyrklund ny tränare för Portugals landslag
- Lotta Zimmermann: "Jag dras till det logiska"
- Ewelina om utbildningen av hästar hos Valença: ”Våga introducera nya och mer komplexa övningar för din häst”
- Ewelina fick drömjobbet hos Valença i Portugal: "Ingen dröm är för stor"
- Anna flyttade till Portugal för att starta eget hästföretag: “Gäller att ha skinn på näsan”

De representerar Sverige vid unghäst-VM
Snart är det dags för unghäst-VM i fälttävlan. Nu står det klart vilka hästar och ryttare som får möjlighet att åka till Frankrike i oktober.

Mästerskapshästen har somnat in
Paridon Magi, Tinne Vilhelmson Silfvéns före detta mästerskapskamrat, har galopperat vidare till de evigt gröna ängarna.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Vad är en pararyttare..?
Marie Karlberg berättar hur en klassificering som pararyttare går till, vad det egentligen innebär och hur hon har blivit bemött genom åren.

Louise Romeike segrare i Nederländerna
Fälttävlansryttaren Louise Romeike visade att hon och Madame D’Engelbourg Z är i toppform, när de vann den trestjärniga klassen.

Tips och råd vid orolig mage
En orolig mage med lös avföring kan bero på att den känsliga tarmfloran i är rubbad. Då gäller det att återställa balansen igen.
"Oavsett häst bör fiber alltid utgöra den största delen av foderstaten"

Simons häst dog efter vargattack
Unghästen blev biten av en varg, sprang ut i skogen, ramlade nedför en klippa och avled. Hästägaren och uppfödaren Simon Zuchi berättar.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Ridövning som förbättrar galoppen
Vägen är målet i veckans övning, som rids i galopp. Det är lätt att variera svårighetsgraden genom att välja mellan volt eller piruett.
"Fokusera på vägen och gångarten så blir det lugn och ro i ridningen"

Kan det vara ett gympapass för seniorer?
För den oinvigde kan det tyckas vara ett lättare gympapass för seniorer. För den invigde är det däremot alldeles självklart.

Beridna högvakten besökte norra Sverige
Beridna högvakten har varit ute på turné. De besökte både Sundsvall och Östersund tillsammans med Livgardets dragonmusikkår.
Många involverade när hästar, utrustning och instrument ska med

Veterinär vägrar lämna ut journal
En tvist har uppstått efter en hästaffär. Köparen stämmer säljaren men några journaler har inte lämnats in – veterinären vägrar lämna ut dem.

Hästar kan drabbas av fång året om
Ofta tänker man att hästar drabbas av fång under sommarennär gräset är som frodigast. Men det kan drabba hästar året om.

Mannen har fortsatt SvRF:s förtroende
En man som skickat kränkande sms till en förenings ungdomar och polisanmälts av personal vid en annan får behålla sina funktionärsuppdrag.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Sara hoppas på en plats i OS-laget 2024
Sara Algotsson Ostholt ingick i årets EM-lag i fälttälvan med Dynamite Jack. Hon hoppas att hon ska finnas med i laget även till OS i Paris.
Sara om framtiden: "Hon har verkligen allt man vill ha i en häst!"

Gå från ute till inne och sätt nya mål
När tävlingssäsongen går från ute till inne kan det vara dags att uppdatera sina mål. Har något mål uppfyllts eller behöver de omvärderas?
Lär dig formulera olika typer av mål samt utvärdera den gångna perioden

Så gick det på unghäst-VM i hoppning
Topplaceringarna uteblev för de svenska ekipagen i Lanaken, Belgien. Men fyra stycken lyckades ta sig hela vägen till söndagens finaler.

Här är Breeders-vinnarna i fälttävlan
I helgen arrangerades Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö. Tre vinnare har korats och dessutom har det ridits öppna unghästchampionat.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!