Reportage
Publicerad: 2023-02-12
Christina och Anders Kjellson föder upp hopphästar. Arkivfoto: Linnea Lindahl
Arbetsgivaren: ”Viktigt att ha ett eget liv utanför jobbet”
Att arbeta med hästar beskrivs sällan som ”ett vanligt jobb”, men hos Anders och Christina Kjellson på Hästak har man lagt stor vikt vid att försöka skapa en så normal vardag som möjligt för sina anställda. Här ger de sin syn på vilken typ av arbetsgivare som de vill vara – där arbetsdagen slutar klockan 16.30 och ingen anställd bor på gården.
Text: Linnea Lindahl
Hippson har tidigare rapporterat om flera typer av arbetsplatser inom hästbranschen där både dåliga och bra arbetsvillkor har förekommit. Att ha en fritid utanför sitt arbete och rätt till ledighet är saker som flera anställda har upplevt som svårt på olika arbetsplatser inom hästyrket.
Det här är något som man har diskuterat och tagit ställning till hos Anders och Christina Kjellson som driver företaget Hästak AB med seminstation, uppfödning, försäljning och tävling av hopphästar.
– Många ungdomar söker sig till oss och de har olika stor erfarenhet av hästar på flera olika sätt. Här på gården har vi både unghästar och hingstar. Vi rider in treåringar och åker på tävling med äldre hästar. Det brukar finnas något som alla är intresserade av, någon kanske mest vill tävla medan en annan gillar att hålla på med inridning. Vi vill ha ett gott team runt allting helt enkelt, säger Christina Kjellson.
Företaget har fyra heltidsanställda i dagsläget.
– Vi försöker verkligen få alla delaktiga. Om vi har vunnit en tävling eller gjort en framstående placering så firar vi i stallet på måndagen med tårta allihopa. När någon är på tävling så är någon annan hemma och fixar stallet, fodrar och sköter in- och uttag. Om vi har fått ett bra omdöme på treårstest så har flera varit delaktiga i jobbet på hemmaplan med löshoppning och så vidare. Det är viktigt med en vi-känsla och att inte se ner på någon, alla arbetsuppgifter är viktiga, säger Christina.
Bor inte på gården
Som arbetsgivare menar Christina att det är viktigt med ett liv utanför stallet också.
– Vad de gör efter arbetstid är deras ensak, så länge de sköter sig och kommer till jobbet. Arbetsdagen slutar vid klockan 16.30 och om de till exempel vill gå på bio på kvällen så ska de kunna göra det. Man måste i alla fall försöka få det att bli så mycket som ett vanligt jobb som möjligt, säger hon.
Arbetsdagen börjar klockan 07.00 följt av gemensam fika på förmiddagen samt en timmes lunch. Det innebär en arbetsdag på åtta timmar.
Ingen av de anställda bor på gården. Några bor i ett hus som Anders och Christina ordnat åt dem en bit längre bort i samhället. Några andra bor hemma hos sina familjer eller med sin partner. Christina tror att det är en fördel.
– Jag vet inte vad de gör när de inte är här och det har jag inte med att göra heller, säger hon.
Hon menar att det kan vara svårare att känna sig helt ledig om man bor på gården, det vill säga om man bor på sin arbetsplats.
– Då blir det att ”jag ska bara” byta täcke, eller passa något barn eller göra det och det. Det är viktigt att ha ett liv utanför jobbet också.
Får påverka sin ledighet
Alla anställda får ledigt varje vecka enligt ett rullande schema.
– Om det är tävling på helgen så är alltid någon annan hemma och tar hand om stallet, men då är man ledig en annan dag. De får också möjlighet att göra upp ledighet mellan varandra. Ibland vill någon spara flera dagar för att kunna vara ledig längre och kunna åka iväg. Ibland vill de byta dag med varandra för att kunna åka till frisören eller för att göra något annat, det brukar gå bra, säger Christina och tillägger:
– Vi klarar oss inte utan dem och de behöver oss, så tillsammans vill vi göra det bra.
Förhoppningen är att de anställda ska stanna kvar och orka jobba under flera år när arbetstiderna är mer ”normala”. Flera av de anställda har gått vidare efter några år för att starta egna verksamheter.
För att vardagen ska gå ihop och kunna rulla krävs en hel del planering för att hästarna ska tas om hand och att personalen samtidigt ska må bra och få tid för återhämtning.
– Vi försöker ha en tydlig plan med alla hästar, när de ska ridas och när de ska tävla, säger Christina.
Hästbranschen har fått ett rykte av att ha dåliga arbetsvillkor på flera arbetsplatser. Varför tror ni att det är så? Vad behöver förändras för att branschen med hästskötare och beridare ska bli mer hållbar?
– De anställda måste känna att de får ut något av det, att de lär sig mer. Sedan handlar det också om att de får en morot och belöning för det de gjort. Att arbetstiderna är så normala som möjligt är också viktigt, säger Christina.
Hon menar också att arbetsgivare kan bli bättre på att effektivisera det som kan effektiviseras. Mycket av det tunga och tidskrävande arbetet i stallet kan underlättas av maskiner.
– Man ska inte vara helt slut efter att man har mockat. Och att packa och bära ut en massa höpåsar är slöseri med tid, säger hon.
I stallet har man därför byggt in ett automatiskt utgödslingssystem, där man slänger ner gödsel genom ett hål i boxen. Personalen slipper därmed att köra tunga skottkärror.
– Anders kör ut hö med maskin och lägger i foderhäckar till de hästar som behöver äta mycket ute i hagen. Det får inte vara för tungarbetat. Man måste rationalisera och tänka var någonstans som man kan spara tid och göra det enklare kring just utfodring och vid in- och utsläpp till exempel.
Liknande webbartiklar
- Ja till hårt jobb – nej till psykisk misshandel
- Debatt: Kan någon leva på att jobba som hästskötare?
- Måste våga tala om hur det är
- Vittnar om psykisk terror på arbetsplatsen
- ”Jag blir frustrerad när jag hör om hästskötare som jobbar 14 timmar om dagen”
- Kollapsade efter fyra månader – SvRF slår ifrån sig
- Hästskötare i travsporten med schyssta villkor
- Både bra och dåliga avtal inom hästbranschen
- Hästskötare – gå inte med på vad som helst
- Stopp för ensamarbete – personal känner sig hotad

Om veterinärbranschen: ”Måste få säga nej”
Vad är skillnaden på att ha beredskap och jour? Och hur många timmar i sträck får en veterinär egentligen jobba?
Chefen för Distriktsveterinärerna om arbetsmiljö och veterinärbrist

Sophie Jahn vill riva den tysta muren
Sophie Jahn överlevde pappans terrorvälde på "hästgården". I dag föreläser hon om sin uppväxt för att ge mod, styrka och hopp.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Är det lätt att missa att synen försämrats?
Blindhet hos häst är lätt att upptäcka. Ändå är det relativt vanligt att hästägare missar det. Tina Holberg-Pihl, lektor i internmedicin, förklarar varför.
"Efter en operation kan ägarna ofta märka att hästen blir gladare"

Serier skapar fokus på ryttarens sits
När man hoppar serier kan man verkligen öva på sin sits över hinder. Ta del av en givande övning från tränaren Lena Berggren Wenderyd.
Övningen är styrketräning för hästen, så håll inte på för länge

Ponnysläpp? Då är sommaren nära!
Vi kan inte låta bli att dela Kristian von Krusenstiernas klipp från Ågesta ridskola. En härlig tradition som vittnar om att sommaren nästan är här.

Henrik Johnsson skriver bok om OS-guldet
Alla som följde det svenska lagets väg till OS-guld vet hur spännande det var. I höst kan du läsa en bok som utspelar sig under de kritiska timmarna.
"Jag vill placera den någonstans mellan thriller, historia och idrott"

Köparen har en skyldighet att vårda varan
Du säljer en häst och en tid senare hör köparen av sig och vill reklamera köpet. Vad gör du? Advokat Frida Treschow berättar vad lagen säger.
"Man kan inte hantera hästen hur som helst och sen häva köpet"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Elsa Berggren flyttar till Johanna Lassnack
I veckans poddavsnitt avslöjade duon att de inom snar framtid inte bara kommer vara poddkollegor utan även stallkamrater. Elsa flyttar söderut.
Byter Falun mot Skåne: "Jag längtar efter att ha nära till allt"

"Kaninpuls" och framgångar i Windsor
Det krävs en hel del pappersarbete när man åker till länder utanför EU och man åker på "världens smalaste tåg" med en stor lastbil.
Lovisa Munter: "Till slut kom vi i alla fall till rätt parkering"

Jens och "Cosmo" GP-tvåa i Rom
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit tog en prestigefull andraplats i Rolex Grand Prix i Piazza di Sienna, Rom, på söndagen.

Han tränade hästarna till serien om Ronja
Henrik Steiner har hjälpt skådespelare med ridningen och gjort "filmhästar" av quarterhästar. Här berättar han om den nya serien.

Så sätter du nollan på tävling
Du är väl förberedd, hästen känns fin men mot slutet av banan kommer ändå en rivning. Varför? Cornelia Rylén bjuder på tips och övningar för att slippa nedslag.
»Börja inte höja så fort det känns bra, hoppa lätta grejer tills du spyr på det.«

Shetlandsponny livar upp med "kli-dansen"
Har ni sett en dansande shetlandsponny någon gång? 23-årige Atlas har hittat den perfekta pinnen att klia sig på i hagen.
Se flera klipp: "Brötig och envis med norra Europas mjukaste mule"

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Gästblogg: "På grund av våra mammor"
En satsning inom ridsporten kräver en hel del från ryttaren och dess närstående. Emilia Slättås Karlsson vill hylla föräldrarna i sin krönika.

Grand Prix-seger för Rolf-Göran
Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero är i toppform. På söndagen blev det vinst i Grand Prix över 1,55-hinder i danska Uggerhalne.

SvRF vill se förändring snabbare
Vid Riksidrottsmötet, som pågår den här helgen, har SvRF närvarat. De konstaterar att de hade önskat större förändringar i trygghetsfrågorna.

En hyllning till ridsportens alla mammor
De mockar, packar, kör, betalar, tvättar, peppar och stöttar. Hippson-redaktionen bad läsarna att skicka in hyllningar inför Mors dag.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!