Reportage
Publicerad: 2021-02-06
Barfotahästar i Arvidsjaur väcker känslor
Hos Arvidsjaurs ryttarförening går alla ridskolehästar barfota – något som flera personer haft åsikter kring. Ridklubben har blivit anmäld till länsstyrelsen flera gånger, trots att veterinär och forskare menar att hästarna på klubben mår bra. Här berättar ridklubben mer om varför de valt att inte sko sina hästar.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Malin Jonsson och Adobe Stock
Tea Wännman, ordförande vid Arvidsjaurs ryttarförening, menar att hästarna mår bättre av att gå barfota. Klubbens ridlärare, Anna Lundqvist, håller med.
Det var när klubben för en tid sedan kom i kontakt med en person med större kompetens kring verkning av hästar som de fick upp ögonen för konceptet.
– Vi insåg då att hästarna faktiskt inte behöver ha skor. Jag hade aldrig tänkt den tanken tidigare, utan har skott mina hästar förut. Vi valde att gå en kurs för att lära oss mer allmänt om hur hoven fungerar och det var därefter som vi fattade ett beslut att låta alla hästarna gå barfota helt och hållet, säger Anna och fortsätter:
– Tidigare har vi haft skor fram på flera hästar. Många ponnyer har gått barfota länge, det är inget ovanligt. När vi tar av skorna helt och hållet är det självklart en process som behöver ske stegvis och med stor hänsyn.
Boots med brodd vid vissa ridpass
De menar att det finns flera fördelar med att låta hästarna gå utan skor.
– Dels blir blodtillförseln bättre i benen och hovens naturliga mekanism fungerar bättre. Risken att hästarna skulle skada varandra vid en spark i hagen minskar avsevärt. Dessutom gör det inte lika ont på människan om någon skulle bli trampad på fötterna, säger Tea.
Att rida på olika underlag menar de också går bra.
– Vi har ridhus och paddock på anläggningen. Utöver det rider vi mest på skogsstigar. Vi brukar inte rida på varken grusväg eller asfalt, säger Anna.
Däremot kan de ibland behöva använda sig av så kallade barfotaboots under själva ridpasset.
– De finns i en mängd olika storlekar och modeller. Vi använder dem till de hästar som behöver det under ridturen. Det går även att brodda dessa boots om underlaget kräver det, säger Tea och fortsätter:
– För det mesta klarar de av att gå barfota, det är sällan de behöver brodd. Om man ska ut och trava eller galoppera på plogade vägar har vi alltid brodd för att säkerställa att hästarna inte halkar.
Hon berättar att det sällan är halt och isigt, utan att det går bra att rida i snön under vinterhalvåret.
– Det handlar helt enkelt om att vi behöver tänka på hur vi anpassar vår verksamhet för att göra det så bra som möjligt för hästarna, säger Tea.
Större ansvar hos hästägaren
Anna menar att låta hästarna gå barfota ställer högre krav och innebär ett större egenansvar av hästägaren.
– Det tar mer tid på det sättet att man som hästägare hela tiden måste tänka efter innan man rider hästen på olika underlag. Det är ju också positivt, då vi har lärt oss mer om hovens mekanik och att se helhetsperspektivet, säger Anna.
Hästarna behöver verkas oftare än en häst med skor. Ungefär var tredje till sjätte vecka tar de hjälp av en utbildad barfotaverkare. Däremellan håller personalen hovarna under tillsyn för att ha koll.
– Det krävs mer kunskap och engagemang från hästägaren för att kunna ha sin häst barfota. Jag har mina egna hästar barfota också och har gått en utbildning för att själv kunna underhålla hovarna när det behövs, säger Anna.
– Tyvärr har jag sett flera felskodda hästar genom åren. Istället vill jag verkligen lära mig om hoven och förstå hur det ser ut, säger Tea.
Har fått kritik och anmälningar
Det svåraste för ridklubben har varit att möta omgivningens attityd och kritik kring beslutet.
– Det är långt ifrån alla som är förlåtande. Vi försöker säga att det är helt ok om andra personer vill ha sina hästar skodda, det lägger vi ingen värdering i. Men vi vill inte ha det så. Självklart finns det tillfällen då skor behövs, men det behöver inte vara järnskor. Det kan vara boots vid ridturen istället, säger Anna.
Klubben har blivit anmäld till länsstyrelsen tre gånger på grund av beslutet att inte sko sina hästar. Men efter kontrollerna har länsstyrelsen valt att avskriva ärendena.
– Länsstyrelsen har gjort grundliga inspektioner och godkänt allt utan anmärkning, säger Anna.
Enligt föreningen har heller inte veterinären haft någon anmärkning på hästarnas hovar.
– Barfotaverkare har fått dåligt rykte tidigare på grund av plågsamma metoder och den så kallade Strassermetoden. Men det är inte det som detta handlar om. Att hålla hästen barfota har på något sätt fått ryktet att det inte är lika seriöst som med skor, vilket inte stämmer, säger Anna.
Hon förklarar att det även handlar om att de vill arbeta med förebyggande åtgärder.
– Vi är en av få ridskolor i norr som äger vår egen ridanläggning, vilket medför en del kostnader. Vi har inte råd att köpa in superdyra hästar, utan behöver lära oss att jobba förebyggande och ta väl hand om det vi redan har, säger hon.
Enligt SVT, som också har rapporterat om ryttarföreningen, får klubben stöd av Jenny Yngvesson som är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
– Det är bra om det här blir mer vanligt, man ska inte sko hästar i onödan, säger hon till SVT.
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Hästar|Hoppning" visas den just nu även på Hippson.se.
Vill du ha hjälp kan du kontakta oss via: info@hippsonmarket.se.
Linnea Lindahl
redaktion@hippson.seLiknande webbartiklar
- Ridskolan i Arvidsjaur kan läggas ner
- Pengarna räcker inte till för Arvidsjaurs RF
- Barfotastudien gav flera insikter: ”Tydliga skillnader”
- Veterinären om barfotahästar: ”Den dagliga kontrollen är jätteviktig”
- Individuella lösningar blir framtiden tror forskaren
- Peder om att rida hästarna barfota
- Veterinären om pågående barfotastudien: "Att proffsen skulle plocka av skorna fanns liksom inte på kartan"
- Tåbrodd för människor fungerar till häst utan bakskor: "Skönt när det behövs flyt"
- Ny studie om sporthästen med och utan skor
- Ny studie på gång om oskodda sporthästar: "Det här måste undersökas vidare"

Umeå RF startar en egen superliga
Umeå ryttarförening startar en cup med en rejäl pott prispengar. Idén föddes ur bristen på tävlingar och ökade kostnader för att köra långt.
"Ska ha möjlighet att vinna större pengar med ett roligare format"

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.

Bli en stjärna på rakriktning
Det är få saker som fälttävlansryttaren Malin Petersen tränar lika mycket på som rakriktning. Ta del av hennes favoritridövning här.
Hoppa »stjärnan« och träna på att landa rakt

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

När man landar mjukt i gödselhögen
"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.

Häst dog under tv-inspelning
En häst avled i samband med inspelningen av tv-serien "Sagan om Ringen: Maktens Ringar". Detta har upprört djurrättsorganisationen PETA.
Uppmanas att undvika användandet av djur vid tv-inspelningar

Se hela avsnittet med Maria Gretzer här
I söndags gjorde Maria Gretzer entré i Mästarnas mästare i SVT. Vi får lära känna OS-ryttaren, tränaren och Radiosportens expertkommentator.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!