Reportage
Publicerad: 2022-06-20
Benjamin Werndl om kärleken till hästen och drömmen om att besegra sin syster
De senaste åren har Jessica von Bredow Werndl varit ett namn att räkna med och sedan det dubbla OS guldet 2021 har hon stått stadigt i rampljuset. Ständig konkurrent och stöttepelare, om än inte lika omskriven, är brodern Benjamin Werndl.
Text och foto: Natalie Lindholm
Syskonen Werndl tränar ihop så gott som varje dag, de delar träningsfilosofi och tillsammans har de byggt upp en framgångsrik verksamhet med 25 anställda och femtiotalet hästar i träning. Benjamin ingår i det tyska landslaget med systern och har bland annat flera vinster och placeringar i internationell Grand Prix i bagaget. Vi ses på Aubenhausen-anläggningen utanför München i södra Tyskland och Benjamin, som gärna pratar om hur ärlighet och hårt arbete lönar sig, framstår snabbt som sympatisk. Han berättar hur föräldrarna tidigt lärde honom att ärlighet bygger förtroende och förtroende är a och o i alla relationer. Den insikten tog han med sig in i sitt företagande, i sitt föräldraskap och, inte minst, upp på hästryggen.
Ärlighet och hårt arbete
– Jag tror att alla som sysslar med sport av något slag vinner på att ha det här tankesättet men när det kommer till hästar är det extra viktigt, konstaterar han och säger i nästa andetag att just sporten är ett bra sätt att lära sig om livet.
I sporten får du träna på att samarbeta, jobba mot ett mål och hantera både framgångar och motgångar. För Benjamin var ett liv med sport alltid självklart, att han skulle satsa på just dressyr var inte lika säkert. I yngre år var han lika intresserad av ridning som skidåkning och ett tag var det osäkert vilken väg han skulle ta. När jag frågar vad som gjorde att han till slut valde dressyren svarar han med ett skratt.
– Att åka skidor var för kallt. Jag frös hela tiden.
Från början mest hoppintresserad
Sen tillägger han att det såklart också handlade om kärleken till hästarna och att han hade de möjligheter han hade i och med att föräldrarna erbjöd allt han kunde drömma om i form av anläggning och tränare.
– I och med att vi bodde som vi gjorde fanns egentligen inga tveksamheter kring att det var hästar jag borde syssla med. Till en början var jag mer intresserad av hoppning men alla sa att jag först måste lära mig dressyr innan jag kunde hoppa och efter ett par år fick jag en ponny som var så bra att jag helt enkelt förälskade mig i dressyren.
Han förklarar att han visserligen fortfarande tycker om att hoppa men att kommunikationen och kontakten han får med sina hästar i dressyren är oslagbart intensiv. I dag är just kontakten med hästarna en viktig del i hans dagliga motivation men i grund och botten är han dock en tävlingsmänniska som drivs av att ständigt utvecklas och nå nya mål.
– Jag vill hela tiden bli bättre. Inte nödvändigtvis för att slå andra, även om jag såklart vill göra det också, utan mer för att vara mitt bästa jag och se hur långt jag kan gå.
Känns fortfarande som bara början
Han säger att han fortfarande går runt med känslan av att vara precis i början av sin resa och ser så många möjligheter framför sig.
– Det mål vi nått nu när team Aubenhausen har tagit olympiskt guld är väldigt inspirerande. Det är också inspirerande att få träffa alla de människor vi träffar just nu, att få ha så talangfulla hästar som vi har och alla partners vi har på vår sida som verkligen känner passionerat för sporten.
Lojala sponsorer och hästägare är en viktig del av pusslet. Benjamin berättar hur tacksam han är att ha bra samarbetspartners som vill göra resan hela vägen med honom från unga hästar till Grand Prix.
– Det är ett arbete som tar flera år men det är också väldigt spännande att se hur hästarna utvecklas med tiden och roligt att få göra resan med hästägarna.
Rider halvbrodern till OS-segraren
Hans främsta häst just nu, 13-åriga Fomoso (e. Farewell III ue.Welt Hit II), ägs av Flora Keller som är halvsyster till Daleras ägare Beatrice Bürchler-Keller. Keller äger också Benjamins häst Discover (e. Don Frederic ue. Ferragamo) som är på väg upp i klasserna.
– Han har så mycket talang och är väldigt komplett. En otrolig häst, konstaterar Benjamin.
I stallet står också 18-åriga Daily Mirror (e. Damon Hill ue. Florestan I) som just nu gör sin sista säsong, och några unghästar, däribland Dallenio (e. Millennium ue. Handryk), sju år gammal och halvbror till Jessicas OS häst Dalera.
– Att jag som bror till Jessica får rida halvbrodern till hennes OS-häst är speciellt. Ingen press!, skojar Benjamin. När vi pratar mål citerar han Freddy Mercury, sångaren i Queen:
– Han skulle säga att målet är att bara vara Freddy Mercury och jag känner lite likadant. Jag vill vara bara Benny. Men sen vill jag såklart också rida i vårt tyska lag och slå Jessica, haha.
Han vill dock inte prata alltför mycket om mål och drömmar utan står stadigt med fötterna på jorden.
– I slutändan är allt som spelar roll att jag klarar av att faktiskt visa vad jag går för.
Det här är Benjamin Werndl
Född: 1984
Bor: Södra Tyskland
Familj: Makan Katrin och två döttrar
Främsta häst: Fomoso (e. Farewell III ue.Welt Hit II) 13 år, som ägs av Flora Keller
Meriter i urval: Benjamin ingår i det tyska landslaget har segrar i världscupen och vinster och placeringar i internationell Grand Prix
Liknande webbartiklar
- Nilshagen bäst av svenskarna i Hagen
- Tyskt i topp – Sandra Dahlin bästa svensk
- Träna online med världsettan
- Jessica von Bredow-Werndl vinner världscupen i dressyr
- Patrik Kittel satsar vidare mot küren: "Tänker spänna bågen lite mer"
- Dressyrens världsetta är gravid
- Kittel tar stort kliv uppåt på världsrankingen
- Patrik Kittel världscupsexa – Bredow-Werndl över 90 procent
- Peder fortfarande nummer ett i världen
- Dressyrryttarens uppsittningsutmaning

Räddningstjänsten hjälpte häst som ramlat
En häst ramlade omkull mellan några träd och kunde inte ta sig upp själv. Räddningstjänsten tillkallades till platsen för att hjälpa hästen.

Gräsbrand uppstod – hästar evakuerades
En gräsbrand bröt ut på en åker i Kävlinge kommun, Skåne. I närheten befann sig hästar som fick evakueras från platsen.
Markägare hjälpte till att hindra branden från att sprida sig

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Marielle omskolar två travare i sommar
I projektet "Vidare från travbanan" ska tio travhästar omskolas till ridhästar och sedan säljas. Beridaren Marielle Eriksson har tagit emot två.
"Det är jättekul att se hur de utvecklas och båda är lätta att hantera"

Dynamiken i flocken är viktig för välfärden
Hästen är ett flockdjur i behov av relationer, gruppen ger trygghet och utvecklar beteendet. Men ny forskning visar att det inte finns någon "ledarhäst".

Planering är A och O
Oavsett om du ska bygga om eller bygga nytt finns det ett par saker att tänka på, innan du sätter i gång med din lösdriftsanläggning.

Sverige trea i Nations Cup i Rotterdam
Under lördagen avgjordes Nations Cup i dressyr i Rotterdam, Nederländerna. Det svenska laget var med och knep en pallplats.

Den nya skrivningen i konsumentköplagen
För alla köp som har ingåtts efter den 1 maj 2022 finns det en ny skrivning i konsumenköplagen att förhålla sig till. Men vad innebär den?
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Klimatsmart helhetskoncept
Bakom idén om en helhetslösning för hästägare står en hästintresserad lantbrukspionjär och ingenjör. Här berättar hon mer.
"Syftet är att både kunden och lantbrukarna ska känna sig trygga"

Häst hamnade i älv
På lördagen tog en häst sig ut i Vrångsälven, utanför Charlottenberg. Räddningstjänsten ryckte ut, men hästen lyckades ta sig upp på egen hand.

Hur man överlistar en ponny
Vad gör man när ponnyn inte vill gå åt rätt håll, eller röra sig alls, i skrittmaskinen? Motiverar med godis såklart! Helt plötsligt var uppgiften enkel.

Häståkeriet lever vidare i ny regi
Förra året var Häståkeriet på Djurgården nedläggningshotad, men fick leva vidare. I februari tog profiler från nöjesbranschen över verksamheten.
"Målet: vara en frizon för alla i Stockholm som vill må bra med häst"

Effektivt och roligt att träna i 3D
I naturen får ridningen ytterligare en dimension, jämfört med på en platt ridbana. Enligt Jens Fredricson är en återgång till träning i skog framtidens melodi.
"Det är faktiskt inte en självklarhet för alla att jobba hästen utanför ridhuset"

Sverige femma i Nations Cup i Rotterdam
Under midsommarafton har det ridits Nations Cup i hoppning i Nederländerna. Hemmalaget vann inför en jublande publik.

Svalka hästen i värmen – gör "hästglass"
Jonna Goedicke ville bjuda sina fyrbenta vänner på något svalkande. Med vatten och frukt skapade hon enkelt en smarrig "hästglass".

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Livet är riktigt härligt – varje morgon
Quarterhingsten och pensionären Chic Diesel Olena har en härlig rutin. Varje morgon rullar han sig i hagen och pustar och stönar högljutt.

Nya arrangörer för finaler och mästerskap
FEI har utsett fler arrangörer av mästerskap och världscupfinaler fram till och med 2026. Bland annat blir det finaler i Basel och Fort Worth.

WFFS – många hingstar behöver väljas bort
Sjukdomen Warmblood fragile foal syndrome har varit på allas läppar. Enligt forskning kan sjukdomen kopplas till dressyregenskaper.
Forskare har studerat hur SWB-aveln kan bli av med mutationen

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Hippsons foderexpert har tidigare svarat på vilken skillnad det är på mineralpellets och mineralbalja. Läs hennes svar igen på premiumsajten.
Jenny Redgård: "Mängden av olika mineraler kan skilja sig mycket"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!