Reportage
Publicerad: 2021-11-23
Bessie klarade sig mot alla odds – uppfödaren: "Med henne är varje dag en bonus"
När Baloubess D'Lyon föll ner i en djup brunn som 1,5-åring såg framtiden mörk ut. Men fem år senare har hon inte ett ärr efter händelsen och visar resultat på tävlingsbanan.
– Hon har verkligen haft änglavakt, säger Olivia Dahlroth.
Text: Jennie Börs
Foto: Privat
OBS: Varning för starka bilder från händelsen längst ner i artikeln!
Baloubess D’Lyon (e. Balou u. Stella McCartney ue. Quite Easy) föddes hemma hos Oliva och Camilla Dahlroth år 2015. Stoet var ett av två föl som föddes på gården det året och blev även startskottet på deras småskaliga avel.
– Efter att vi blivit lurade av en hästhandlare när jag skulle gå över från ponny till stor häst blev det så. Min och mammas tanke är att föda upp hästar till mig själv, att få vara med från embryo till färdig tävlingshäst. Med åren har det blivit några föl till, säger Olivia och fortsätter:
– Bessie som hon kallas blev det första fölet att födas. Hennes mamma hade vi fått låna från Kerstin Erneholm.
Det blev däremot en ganska dramatisk start i livet för Bessie. Bara ett och ett halvt år efter hennes födelse ställdes nämligen allt på sin spets.
– Bessie betyder allt för mig, hon är min absolut första uppfödning och som mitt barn. Med henne är varje dag en bonus, för jag trodde verkligen att utgången skulle se helt annorlunda ut. Att hon ändå har hållit och fungerar som ridhäst betyder verkligen så mycket. Det är nästan mer än man någonsin kan begära av en häst som varit med om det hon har.
"Det bara svartnade"
Det var i oktober 2016 som det som inte får hända hände. En morgon när Olivia skulle fodra hästarna kunde hon inte hitta stoet i hagen tillsammans med de andra hästarna.
– Det var en mild höst så hästarna gick fortfarande ute. Jag började leta efter Bessie medan jag gav de andra hästarna mat, men hon var ingenstans. Staketet såg också helt ut, men tillslut såg jag att nedersta tråden var lite slapp på ett ställe.
Familjen hade bara bott på gården i ungefär ett år vid tillfället. Runt hagen fanns en sida med buskages medan de andra sidorna omgavs av öppna ytor. Det var längs sidan med buskar som tråden var slapp och utanför tråden fick Oliva syn på en EU-pall som låg i två delar. En bit längre bort skymtade hon en brunn.
– Det var ett högst orimligt ställe att rymma på kan man tycka. Vid brunnen var det enda jag såg blod och päls. Allt var helt tyst och eftersom hon inte sa någonting trodde jag att hon var död. Därför vågade jag inte titta närmre, utan det bara svartnade för ögonen på mig.
Cirka tre meter djup
Olivia sprang snabbt därifrån och ringde samtidigt upprörd till sin mamma för att berätta vad som hade hänt. Såväl räddningstjänst som veterinär tillkallades och var snart på plats. De kunde ganska snart konstatera att Bessie trots allt var vid livet.
– Hon satt som på rumpan med huvudet uppåt i brunnen. Mamma ringde ut mig och sa att jag skulle komma, så jag fick sitta där med henne.
Den gamla brunnen var omkring tre meter djup och med tunga stenar som riskerade att trilla ner på Bessie. Med hjälp av räddningstjänst, veterinär och hjälpsamma människor lyckades stoet däremot räddas.
– Veterinären lånade som långa spjut från brandmännen, så hon tejpade fast en spruta på den ena och kunde sätta sprutan i en muskel. Med ett annat spjut lyckades hon sedan träffa sprutan så att Bessie fick sedering. Vår jägare tog sig ner i brunnen och kunde få på henne en sele. Sedan drogs hon upp med hjälp av en traktor, säger Olivia och fortsätter:
– Problemet var att Bessie blev lite väl mycket sederad. Normalt sätt spänner sig hästar när man drar upp dem, men hon var helt slapp. Det var därför ett kritiskt moment att dra upp henne, eftersom selen kasade sig lite hela tiden.
Hade stora köttsår
När Bessie väl var uppe från brunnen lades hon på marken. Veterinären gjorde en första undersökning och kunde konstatera att inget verkade vara brutet. Stoet fick sedan ligga en stund under filtar för att vakna till.
– Hon var väldigt stel i kroppen efter olyckan. När hon vaknat till var vi fem personer som hjälpte henne att ställa sig upp. Sakta, sakta gick vi mot stallet och fick stötta upp henne hela vägen. Hon hade jätteont men kunde gå, så det kändes positivt.
Väl i boxen fick Bessie dropp samt smärtstillande och antiinflammatoriskt. Hennes stora sår på benen tvättades och lades om. Efter omständigheterna verkade stoet ändå må förhållandevis bra.
– När jag kom ut dagen efter var ena bandaget helt genomblött av blod och luktade väldigt illa. Jag tog av det för att linda om, men fick då en chock och blev jätterädd. Det såg ut som att benet hade ruttnat, men när jag började tvätta insåg jag att det bara var ett lager torkat blod och kunde andas ut, säger Olivia och fortsätter:
– Så den närmsta tiden efter olyckan var det en procedur med att tvätta och linda om hennes sår. Bessie var ordinerad boxvila men jag gick korta promenader med henne för att få ner svullnaden. Hon blev ändå rätt snabbt återställd tycker jag och så snart såren var läkta fick hon komma ut i hagen igen.
Inridningen flöt på
Hösten därpå, år 2017, var Bessie i så pass god form att inridning kunde ske. Olivia och hennes mamma hade sett till att hon var ordentligt genomgången av veterinär inför det var dags. Stoet hade även kollats igenom av en kiropraktor.
– Vi red in henne själva. Hon har alltid varit lite busig och en häst med temperament, men allt gick jättebra.
Utbildningen flöt på väl. 2019 blev dock ett år med bakslag för Oliva personligen, då hennes pappa oväntat gick bort i en olycka i början av året. Några månader därpå skadade Olivia själv ryggen allvarligt när hon föll av en annan häst.
– Det blev inte så mycket ridning alls det året. I dag är Bessie sex år, men jag räknar henne som fem utbildningsmässigt eftersom vi förlorade ett helt år 2019.
Siktar mot 1,60-hoppning
Olivia beskriver att Bessie alltid varit en väldigt lättlärd häst med en härlig inställning. Hon har också ett stort hjärta och vill gärna mysa. Av olyckan finns i dag knappt ett spår.
– Hon hade verkligen änglavakt och det är helt otroligt, hon har inte ett ens ärr på benen. Det jag märkt är att hon lätt kan bli lite orolig och när hon var yngre var hon framför allt skeptisk till vattenpölar, för henne kunde det likaväl kunna vara ett hål. Men i helhet har hon tagit det hela väldigt bra.
I dagsläget har Olivia och Bessie startat upp till 1,10-hoppning felfritt. Nu ligger fokus på 1,20-debut, men långsiktigt hoppas Olivia att Bessie ska bli hennes svårklasshäst.
– Vi tar allt i hennes takt. Planen var att rida 1,20 i år, men sedan blev hon lite osäker efter en händelse vid en framhoppning. Då tycker jag det är bättre att ta det lite lugnt och komma dit man vill till slut, i stället för att bara köra på och komma halvvägs, säger Olivia och fortsätter:
– I framtiden är min förhoppning att kunna rida 1,60 på henne. Hon har fått fina lovord av tränare och med rätt matchning ser det ljust ut. Det känns helt fantastiskt.
OBS: Varning för starka bilder från händelsen nedan!
Liknande webbartiklar
- Stigbyglar med fokus på säkerhet
- Häst fastnade över boxdörr – räddningstjänsten fick rycka ut
- Trodde cancern skulle stoppa – blev en segeryra: "Viktigt för mitt tillfrisknande"
- Stoet Lillan kom tillbaka från skadan mot alla odds: "Vi tar allt dag för dag"
- ”Folk är för slarviga i hästhanteringen”
- "Pinnen" fick sågas loss ur lastbilen
- När man har en olycksfågel till häst
- Häst död efter olycka – kvinna allvarligt skadad
- Mardrömmen på nyårsnatten ny dokumentär
- Emelies häst sprang rätt in i ridhusspegeln

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Har du en häst utan idealisk exteriör?
Tränaren och domaren Jan-Ove Olsson ger råd om hur du kan hantera träning och ridning på en häst med en exteriör som kan ge problem i ridning och träning.

Boxlek, stretching eller vadå?
Har du någon gång haft en häst som inte följer givna mönster? Som roar sig själv eller har speciella vanor?

Nytt år med väldigt många möjligheter
Avelsbloggen med Maria Oscarius är tillbaka och hon ser framemot många spännande händelser i uppfödarlivet under året.
Uppfödning på väg till Daniel Bachmann-Andersen med Lina Dolk

Varför kraschar hästar i hinder?
Forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar ibland leder till fel beslut när ett hinder ska tas.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!