Reportage
Publicerad: 2023-03-27
Caroline köper sköthästen: ”Det här är drömmen”
Caroline Korsfeldt var bara omkring elva år och stoet Nirvana sju när Caroline blev hennes skötare på Åby ridskola. I dag är Caroline vuxen och Nirvana ska pensioneras – då köper Caroline henne.
Text: Annika Grundberg
Foto: Louise Hansson
Det är nästan som en saga. Caroline berättar om hur hon fick bli Nirvanas skötare för massa år sedan.
– Jag hade ridit ett tag när jag började sköta henne. Hon var jättespeciell, väldigt pigg och ett yrväder så i början fick jag inte rida henne. Så jag skötte henne i två år innan jag satt upp första gången.
Det var som det nog ser ut på de flesta ridskolor när man har en sköthäst.
– Först skötte jag henne tre dagar i veckan. Så småningom fick jag tävla henne, i hoppning framför allt.
Efter gymnasiet flyttade Caroline till Linköping för att läsa på universitetet och där har hon blivit kvar. Men hon har trots det varit Åby ridskola trogen och aldrig släppt kontakten med Nirvana helt.
– Jag har fortsatt att rida på ridskolan skapligt kontinuerligt. Jag har alltid varit kvar men inte alltid varit skötare, det har jag inte varit sedan 2016 då jag började plugga.
Kanske blir start i lättare dressyrklasser
När det så var dags att pensionera Nirvana, som hunnit bli 21 år, kontaktade ridläraren Anna Ringholt Caroline och erbjöd henne att få köpa henne.
– Jag har fortfarande inte förstått det. Jag är en väldigt känslomässig person men det här var verkligen att jag blev väldigt konkret med var hon ska stå, var hon ska gå i hagen och vad hon ska äta. Det är ganska olikt mig så jag tror att jag kommer att sitta och stortjuta den dagen då jag kör hem henne till Linköping.
En till som kommer att fälla en tår är Anna Ringholt som har jobbat på ridskolan alla år som Nirvana varit där.
– Det här är drömmen att de ska få bli pensionerade på det här sättet. Men det är också väldigt jobbigt. Nirvana är en sådan där trygg kollega som man har känt sig 100 procent trygg med att ha som ridskolehäst. Men det är så här vi vill att det ska bli, att den som skött hästen länge får köpa den, säger hon.
Nirvana kommer att få gå tillsammans med Carolines andra häst.
– Hon kommer inte att bli helt pensionär utan ridas en del och kanske starta någon lägre dressyrklass. Hon är fortfarande pigg och glad fast hon är 21 år, vi får se hur det blir.
Kunde ha fått ett helt annat namn
Anna Ringholt minns fortfarande första mötet med Nirvana, den lilla frieserkorskningen på knappa 150 centimeter i mankhöjd.
– Jag minns väl när Nirvana kom. Jag var mammaledig med min son och skulle komma och titta på dessa nya hästar. Jag kommer runt och ser något svart som bara yr omkring. Så vi var inte så säkra i början på att det skulle bli bra, för hon var som ett popcorn eller som en humla, inte att hon bockade eller så men hon var yvig. Hon var ju bara fem år och inte utbildad överhuvudtaget.
Anna berättar att Nirvana inte hade något namn när hon kom och att en av ridlärarna hade ett förslag, men det blev medlemmarna som fick bestämma.
– Min kollega tänkte döpa henne för Humlan för att hon for runt som en humla.
– Men sen blev det en namntävling där alla fick lämna förslag och då blev det Nirvana. Men när jag pratade med min kollega igen nyligen så kom hon ihåg att hon ville att hon skulle heta Humlan.
Det tog tid men blev fantastiskt bra
I början var Nirvana mest överallt med sitt yviga rörelsemönster. Aldrig dum, slängde inte av utan var bara just yvig.
– Utbildningen tog lång tid men hon var alltid trygg att rida ut på och har alltid gått först. Men hon har varit fantastisk, vi har haft henne till allt. Hon har varit luciahäst, tävlat dressyr, hoppning, gått working equitation, gått med funktionshindrade och i skogen är hon suverän. Hon går alltid först när vi rider ut. Hon har motor men motor på ett bra vis.
Den 15 april lämnar Nirvana spiltan på ridskolan för att flytta hem till sin skötare och det är vemodigt och också lite läskigt tycker både Anna och Caroline. Nirvana vet ju inget annat än livet på ridskolan, vad ska hon tycka?
– Vi vet inte hur hon kommer att reagera, hon har gått på ridskolan sedan hon var fem. Så det är ju en risk med att byta träningsupplägg, underlag och ryttare när en häst är så gammal. Men jag hoppas att det ska gå bra, säger Caroline.
– Nu flyttar hon och jag tänker att hur ska det bli. Tänk om hon inte vill flytta. Så vi har en katastrofplan, för vi vet inte hur hon kommer att ta det. Men det kommer säkert att gå alldeles utmärkt. Carro har ju känt henne så väl och det är en trygghet. Men jag tycker ärligt talat att det ska bli jobbigt, säger Anna och fortsätter:
– Det blir så många minnen förknippat med människor och händelser runtomkring. Hennes bästa kompis är 27 år och henne har vi kvar. Vi har många hästar som varit hos oss länge och det är så man vill att det ska vara. Att de ska tycka det är kul och det har Nirvana gjort.
taggar
Liknande webbartiklar
- Åby RK vann semifinalen: "Vi kom för att vinna"
- Motionerar för ett konkurrensneutralt SvRF
- Nya ridskolehästarna kommer från Ukraina
- Hur löser man bristen på ridskolehästar?
- Rekordstort intresse för Bergs ryttarförenings ridskoleverksamhet: "Blev en explosion"
- GFRK arrangerade populär hästtät långritt: "Många tyckte det var ett roligt inslag"
- Ridskoleelever samlade in pengar
- Ridskolehästen Bella skjuten i magen – fick avlivas: ”Alla är väldigt chockade”
- Annorlunda julshow och bästa Trassel
- Veterinären hyllar ridskolorna och deras hästar

Kvinna allvarligt skadad efter ridolycka
Tre elever fick föras med ambulans till sjukhus efter en olycka i Umeå på fredagen. En kvinna i 75-80-årsåldern är allvarligt skadad.

Tävling: Vinn ridbyxor från Börjes Hästsport
I veckans tävling, i samarbete med Börjes Hästsport, ligger ett par ridbyxor i prispotten. De passar såväl till tävling som vardag.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Vilken färg får hästen – och varför?
Brun, skimmel eller black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Det finns ungefär 300 olika gener som påverkar hästens pigmentbildning

Flera fina rundor för Sverige i Nations Cup
Amanda Landeblad blev bästa svensk med två felfria rundor när fredagens omgång av EEF Series Nations Cup avgjordes i norska Drammen.

Henrik och King Edward placerade
Henrik von Eckermann och guldhästen King Edward har tagit en fin placering, denna gång i franska St Tropez.

"Lugn kompis jag hjälper dig!"
Anledningen till att hästen behöver en betesreducerare är olika. Alla accepterar inte "munkorgen" och gör det mesta för att ta av den.

Fem hästgårdar under två miljoner
Fungerande hästgård, med mer eller mindre renovering, för en billig peng? Här är de fem billigaste hästgårdarna från Hemnet just nu.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Otillåtet att ta bort svalornas bon i stallet
Under sommarhalvåret är det vanligt att svalor bygger bo i stallet. Enligt Svenska djurskyddsföreningen är det viktigt att skydda fåglarna.

Tränar stjärnhästar hos Stuteri Arch
Nya äventyr väntar för Fanny Kullmyr. På lördag gör hon sin första arbetsdag som beridare hos Stuteri Arch.
Tar fram topphästar till Peder och Malin: "Coolt att de tror på mig"

Noggrann hörnpassering ger lyckat ridpass
En bra hörnpassering kan förbättra hela ridpassets kvalité. Johanna Due Boje tipsar om en basövning som gör stor skillnad.

5 spaningar inom hästnäringen
I samband med GHS hölls Hästföretagarforum – en kunskapsfylld dag för hästföretagare. Det bjöds på tips och erfarenheter ur verkligheten.
"Du kan inte göra allt själv så omge dig av personer som du kan lita på"

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!