Reportage
Publicerad: 2020-10-12
Cecilia utbildar Maggie inom flera discipliner. Här vid en hopptävling på Sundbyholm (vänster). Stoet vann Breeders i fälttävlan som femåring med Frida Andersén i sadeln (höger). Arkivfoto: Privat och Linnea Lindahl
Cecilia Bergåkra om auktionsköpet Maggie: ”Har otrolig fighting spirit”
För tre år sedan ropade familjen Bergåkra in det då treåriga stoet Maggie vid hopphästauktionen på Elmia. Stoet gick till final vid Breeders i hoppning som fyraåring och vann Breeders i fälttävlan året därpå. Nu har hästen fyllt sex år och fortsätter att utvecklas med Cecilia i sadeln. Här berättar hon om stoets utveckling, framtidsmål samt vilka för- och nackdelar det finns med att köpa häst på auktion.
Text: Linnea Lindahl
Året var 2017 och Cecilia Bergåkra var på plats vid Jönköping Horse Show på Elmia för att tävla. Att då treåriga Maggie skulle bli deras var inte en självklarhet.
– Mamma hade sett Maggie i auktionsstallet, så jag och min lillasyster Emilia följde med dit och tittade på henne. Då trodde vi att vi kanske inte skulle få köpa henne, för vi trodde att hon skulle gå för ett högre bud, säger Cecilia.
Så kom kvällen och auktionen inleddes.
– Hon hoppade jättefint, men rev ett hinder. Hon var i slutet av kvällens startfält så det var flera som redan hade ropat hem hästar och det kändes som om folk vände bort blickarna när hon rev. Men vi la vårt bud och det höll – vi blev glatt överraskade, säger Cecilia, som fällde en glädjetår när de lyckades ropa hem hästen.
Familjen hade inte tänkt så mycket på att investera i en hopphäst tidigare, men köpet innebar stor lycka. Ägare blev Cecilia tillsammans med de yngre systrarna Olivia och Emilia.
– Vi hade gjort lite research innan och kände uppfödarna, Magnus och Angelica Österlund. Vi fick veta att Maggie varit Sveriges högst bedömda treåring och fått fina poäng tidigare, så det fanns mycket potential i henne.
Glädjetårar vid auktionen på Elmia år 2017. Foto: Annika Grundberg.
Lyckat samarbete med Frida Andersén
Som fyraåring gick Maggie Breeders Trophy i hoppning med Cecilia i sadeln. Där tog sig ekipaget till final.
– Då var Magnus med och hjälpte till, det kändes som ett fint stöd och det är kul att vi kunnat behålla kontakten med uppfödarna, säger Cecilia.
Året därpå var planen att Maggie återigen skulle delta vid Breeders Trophy i hoppning som femåring, men planen ändrades.
– Jag blev uttagen till EM i dressyr i Italien med Primavera och insåg att datumen inte gick ihop, säger Cecilia.
Hennes lillasyster Olivia hade då börjat träna för den erfarna fälttävlansryttaren Frida Andersén, vilket gav familjen en idé.
– Vi frågade Frida om hon ville rida Maggie vid Breeders och hon sa ja. Maggie hade inte tävlat terräng tidigare, men Frida tog hem henne för träning och jag åkte till Italien. Efter ett par dagar debuterade de en H100 och vann. Då insåg vi att det här kan bli väldigt bra, säger Cecilia.
– Maggie har nämligen en fantastisk inställning och hoppar väldigt väl. Hon är lite kaxig och självsäker och Frida lotsar henne väldigt väl.
Kvalet till Breeders satte Frida och Maggie på första försöket och Cecilia med familj bilade ner till skånska Flyinge för att vara på plats på tävlingsdagen.
– Vi tänkte bara att det skulle vara kul om hon hoppade allt fint och att erfarenheten från fälttävlan skulle ge mycket i hoppningen sedan. Hon är väldigt modig och vi tänkte att det kan vara bra om vi då kan ta med samma mod in på hoppbanan.
Maggie blev högst bedömd i både dressyren och hoppningen. I terrängen blev hon felfri, högst bedömd och vann.
– Det var helt otroligt.
Cecilia och Maggie vid finalen av Breeders Trophy 2018. Foto: Privat.
Cecilia klappar om Maggie efter segern i Breeders Trophy i fälttävlan 2019. På bild med ryttare Frida Andersén. Foto: Linnea Lindahl
Prisutdelning Breeders Trophy 2019. Foto: Linnea Lindahl.
Ville kvala
Efter vinsten vid Breeders i fälttävlan tog Cecilia över tyglarna igen. Att starta henne i Breeders även som sexåring var en tanke hon fick, men som hon sedan bestämde sig för att lägga på hyllan.
– Jag funderade på att starta henne i dressyr. Jag vet inte om någon annan har gjort den resan tidigare, alltså startat alla tre grenarna med samma häst.
På grund av situationen kring årets pandemi krävdes inte kval till tävlingarna på samma sätt som tidigare år.
– Även om hon är välriden i dressyren så kom jag fram till att jag ändå hade velat kvala för att se hur vi faktiskt låg till. Jag tror att det var på både gott och ont som kvalen till Breeders blev slopade i år, några var säkert väldigt förberedda ändå, men vissa var nog inte det. Men det är ju ett år nästa år också. Dessutom blev det väldigt mycket fokus på flytten till Skåne för min del, säger Cecilia.
”En rolig resa som jag gärna gör om”
Tidigare i år flyttade Cecilia till Skåne för att studera på Flyinge och samtidigt fortsätta driva sin egen verksamhet och tävlingssatsning. Hennes nya bas är på Hunneberga gård hos Henrik och Ingrid Ankarcrona, vilket Hippson tidigare rapporterat om.
Maggie är en av hästarna som Cecilia tagit med sig söderut. För ungefär en månad sedan red ekipaget en felfri 1,20-hoppning och de har även varit på träningstävling i fälttävlan.
– Tanken är att jag ska fortsätta utbilda henne, men jag skulle inte tveka att höra av mig till Frida (Andersén reds. anm) igen om vi vill satsa mot mästerskap.
Lillasyster Olivia tävlar och satsar på fälttävlan och ser Maggie som sin framtidshäst inom disciplinen.
– Under tiden utbildar jag henne så brett som möjligt i alla discipliner. En debut i fälttävlan för min egen del hade varit kul. Sedan vill jag att vi ska ha stadiga resultat i 1,20 innan vi går upp i höjderna i hoppningen. Men hon hoppar högre hemma, så just höjden känner jag inte är något problem, säger Cecilia.
Som ekipage känner hon att de kompletterar varandra bra.
– Trots att vi är nybörjare på flera saker båda två, så är vi väldigt självsäkra i grunden som ekipage. Hon har en otrolig fighting spirit. Det är inte alltid som man får vara med och ta fram en häst från grunden. Vi känner varandra väl och det tror jag är positivt att vi har med oss. Det är en rolig resa som jag gärna gör om och jag har redan kikat lite på årets auktion, säger Cecilia hemlighetsfullt.
”Research är A och O”
Att köpa häst på auktion kan verka främmande för vissa, men om man är påläst i förväg kan det bli riktigt bra. På grund av pandemin är årets hästauktioner digitala.
– Nuförtiden är många öppna och ärliga om hur hästarna är. Man kan se mycket på de videos som ligger uppe och det är bra att alla hästar blivit röntgade och veterinärbesiktigade innan auktionen.
På Elmia fick familjen möjlighet att se stoet innan auktionen började.
– Vi kollade på hennes ben och fick se hennes allmänna uttryck. Vi pratade med uppfödarna och såg på hennes tidigare resultat att mycket visade på en framtida stjärna. Efter det fanns det inte mycket att tveka på, säger Cecilia.
– Kolla upp i förväg, annars kan det lätt bli missförstånd om man köper något man inte sökte. Research är A och O för att köpet på auktion ska bli lyckat.
Se Cecilia och Maggie rida träningstävling i fälttävlan via klippet nedan:
Tidigare på Hippson.se:
Cecilia flyttar till Hunneberga gård
Arkiv: Bergåkras auktionsköp Breederssegrare
Arkiv: Bildspel från SSHS-auktionen på Elmia 2017
Hitta din nästa hästtransport på Hippson Market:
Ovan visas de sex senaste annonserna inom kategorin:
"Transporter | Alla".
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du säljer som privatperson eller som företag. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger en extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Transporter" visas den just nu även på Hippson.se. Behöver du hjälp kan du kontakta oss via: info@hippsonmarket.se
Liknande webbartiklar
- Bergåkras auktionsköp Breederssegrare
- Helårssatsning för att nå nästa nivå
- Fälttävlanslandslaget har siktet inställt på OS
- Fina resultat på unghäst-VM i fälttävlan
- Fälttävlans-VM: "Vi ska göra ett bra jobb genom hela tävlingen"
- Tre SWB-hästar startar unghäst-VM
- Så gick det vid Breeders i fälttävlan
- Chris Burton: "Vi har inte tid att visa hästen allt som kan vara skrämmande"
- Fälttävlansryttare på alla nivåer deltar i clinic för Chris Burton
- Efter 14 år – Frida Andersén och Herta skiljs åt

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Så följer du hoppningen i Bordeaux
Tre svenska hoppryttare rider om världscuppoäng i Bordeaux på lördagskvällen. Det är den sista omgången före Europafinalen i Scandinavium.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!