Reportage
Publicerad: 2022-06-09
”Det är umgänget med hästen som gör att du lär känna den”
Till SM på Strömsholm kom Patrik Kittel Med Fuhur 6 (född 2009 e. Fürstenreich ue. Nagnat), en häst han inte tränat mer än några få månader. Här berättar han hur han tänker när han lär känna en ny häst och om hur han behåller sina hästar motiverade och glada.
Text: Natalie Lindholm
Foto: Haide Westring
Patrik Kittel pratar gärna om vikten av att hålla hästen motiverad till arbete. En glad och arbetsvillig häst är helt enkelt roligare att jobba med på alla sätt och vis. Men hur gör han då för att behålla motivationen i sina hästar? En stor del handlar om att aldrig låta arbetet bli tråkigt.
– Min egen åsikt är att variation ger glada hästar. Variation för mig handlar inte bara om att trava kavaletti eller rida ut i skogen nödvändigtvis utan också om att variera ridningen på banan så du behåller hästens intresse.
En finkänslig häst kräver en finkänslig ryttare
Han förklarar att det innebär att vara närvarande som ryttare. Sitter du själv och dagdrömmer och låter ridpasset gå på autopilot kan du knappast vänta dig att hästen ska fortsätta att engagera sig. Att hästen lyssnar på dig är a och o i all ridning och det gäller att den lyssnar på små finkänsliga hjälper. För att nå dit måste du själv vara finkänslig menar Patrik. Om du konstant ger för många eller stora hjälper kommer hästen snart sluta lyssna och stänga av dig.
– Behåll hästens uppmärksamhet genom att hela tiden vara aktiv och hitta på nya saker. Gör övergångar och tempoväxlingar, låt hästen gasa på lite för att sen ta tillbaka den.
Det handlar alltså egentligen om ganska enkla saker som är lätta att glömma bort eller slarva med.
– Undvik att nöta på varv efter varv på volten i samma tempo. Du kan göra precis allt med din häst och göra det roligt för hästen bara genom hur du gör det. Lätta lite ur sadeln när hästen gjort något bra, rid fram några steg och klappa. Det finns tusen olika små saker du kan göra för att hålla din häst intresserad.
Gäller att bli ett med hästen
Vem som helst kan rida Grand Prix, om vi bara lär oss att bli ett med hästen menar Kittel.
– Det som skiljer dig från alla andra är hur du påverkar din häst mentalt och här finns det så mycket du kan göra.
I Kittels framgångskoncept ingår också att träna lagom. Hästarna behöver inte prestera till max hemma men de ställs heller aldrig av helt och hållet.
– Att ställa av hästen tycker jag är helt förkastligt. Det som händer är att du tappar styrka och kondition och när du väl sätter igång igen får hästen lätt träningsvärk och ont i kroppen. För mig är det viktigt att hästarna joggas och hålls igång även när de vilar.
Ställer aldrig av hästarna helt
Han jämför med sig själv och säger att han också hellre tar en promenad än ligger på soffan om han känner sig lite trött och stel och inte orkar med en joggingtur.
– Enda gången jag ställer av mina hästar är om de skadat sig, annars vill jag att de är i rörelse. Hästen är gjord för att röra på sig och alla mina hästar är ute och rör på sig flera gånger om dagen. De rids, skrittas vid hand och går i hagen. Det är väldigt tidsintensivt att hålla igång alla, men det är viktigt för det bygger grundstyrka.
Tränar på det basala
När han var yngre tränade Kittel sina hästar mer intensivt men i dag känner han sig trygg med att de kan det de ska kunna. Till vardags tränar han mest basala saker; inridningar, halter och igångsättningar, tempoväxlingar och övergångar. Övningar som piaff och passage gör han sällan hemma.
– Jag tänker lite på samma sätt som hoppryttarna. De sitter sällan och hoppar 1,60 hemma. Istället rider de på lägre höjd för att gymnastisera hästarna. Jag har samma koncept.
Patriks hästar går för det mesta dressyr fyra dagar i veckan. Resterande dagar skrittas de ut eller rids på galoppbanan. När han får hem en ny häst som ibland helst ska vara redo för större uppgifter på kort tid har han samma tänk. Att lyckas på tävling handlar till stor del om att ha en bra relation med sin häst och bygga relation gör han inte bara i dressyren.
– Växa ihop som ekipage kan man lika gärna göra ute på galoppbanan eller under en lång skrittur i skogen. Det är umgänget med hästen som gör att du lär känna den, inte att du sitter och tränar grejer.
taggar
Liknande webbartiklar
- Charlotte Fry är världsmästare – fick över 90 procent: "Den bästa känslan i världen"
- "Vi avslutar på ett väldigt fint sätt"
- Blue Hors Zepter har lämnat Kittels stall
- "Vi är med och slåss om riktiga medaljer"
- Sverige totalsegrare i Nations Cup: "Stolpe ut i klassen men jätteglada för totalvinsten"
- Patrik Kittel överst på Grand Prix-pallen
- Patrik Kittel GP-vinnare i Falsterbo: ”Den bästa start hon gjort någonsin”
- Välgörenhetsauktion till förmån för Ukraina
- Patrik Kittel nära pallplats i küren
- Patrik Kittel blir en del av Helgstrands team

Charlotte Fry är världsmästare i kür
En ny dressyrdrottning har korats. Charlotte Fry och Glamourdale har vunnit publikens hjärta och domarnas gillande. Det blev ännu ett guld.

"Vi avslutar på ett väldigt fint sätt"
De tre svenska dressyrryttarna i kürfinal åker hem med en härlig känsla. Nöjda med sina ritter och härligt peppade av publikens jubel.

Onlineauktion av exklusiva hopptalanger
Nu öppnar Eye of the Master, en exklusiv onlineauktion med lovande hopptalanger av absoluta världsklass - från embryon till unghästar.

Återupplev Charlotte Frys VM-guldritt
Snart är det dags för den spännande kür-uppgörelsen i Herning. Ladda upp med Charlotte Fry med Glamourdales härliga Grand Prix Special.

Sverige i ledning efter första dagen
Med tre felfria rundor kopplade det svenska laget greppet om lagtävlingen vid VM i Herning. De leder före Frankrike och Belgien.
Peder: "Det är den position vi vill ha och vi ska försöka hålla den"

Sandra Karlsson gör mästerskaps-comeback
År 2013 red hon EM i Herning. Nu är Sandra Karlsson tillbaka på VM-arenan med en ny häst och har ridit sin första start för veckan.
Behöver hjälp med minnet: "Jag läser ridvägarna högt när hon rider"

Jens fixade felfri start för Sverige
VM i hoppning är i full gång med en spännande tidshoppning. Jens Fredricson var först ut av svenskarna och det gick helt enligt plan – felfritt!

Etzner Jakobsson har gjort dagens VM-start
Den första svenska para-ryttaren har ridit in på VM-arenan. Det var inte Louise Etzner Jakobssons bästa dag, men hon är nöjd med flera saker.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

Ukraina i behov av grovfoder
Läget i Ukraina är fortfarande kritiskt. Donationerna minskar, men samtidigt behöver landet fortfarande stöttning – bland annat med grovfoder.

Trodde cancern skulle stoppa – tog segeryra
Cancerbeskedet höll på att stoppa Pia Youngs planer för fjord-SM, men då ställde vännerna upp. På plats blev Höjgaards Queenie bästa unghäst.
"Har man bara en vilja och vänner så kan man flytta på berg"

Onsdag i Herning – det händer i dag
Mitt i veckan är det så dags för paradressyr- och hoppekipagen att få börja tävla. Samtidigt väntar dressyrens upplösning med kürfinal.
I dag gör paradressyr- och hoppryttarna entré på tävlingsbanorna

Bli en stjärna på rakriktning
Det är få saker som fälttävlansryttaren Malin Petersen tränar lika mycket på som rakriktning. Ta del av hennes ridövning här.
Hoppa »stjärnan« och träna på att landa rakt

Hästgård med eget ridhus nära Linköping
I Nykil finns en vackert belägen hästgård i lantlig idyll. På gården finns nio boxar, ridhus, ridbana och ett välplanerad bostadshus.

Svenska hoppryttarna redo för tävling
Tisdagen har varit vilodag rent tävlingsmässigt i Herning. Men för hoppryttarna gavs det möjlighet att komma in och få känna på arenan.

Säsongspremiär av ATG Riders League!
Lördag den 30/7 startar den nya säsongen av ATG Riders League. Och premiären på Åbytravet bjuder på ett stjärnspäckat startfält.

Alla parahästarna redo för tävling
Under tisdagsmorgonen besiktigades parahästarna och samtliga svenska hästar sprang igenom besiktningen utan anmärkning.
Etzner Jakobsson: "Jag ska göra hästen rättvisa och rida så bra jag kan"

Kel och första pedikyren på samma gång
Sandra Åhs Nilsson vill dela med sig av hur ett av hennes föl verkas för allra första gången. Liggandes och med en stor dos kel.

Jessica Springsteen borta från VM
Jessica Springsteen var med RMF Zecilie femte ryttaren i USA:s VM-lag i Herning. Men hästen har strukits och kommer inte att starta.

Se dressyrexpertens klockrena förklaringar
För den hästinbitna är det självklart. För den som står utanför ridsporten kan dock vissa begrepp under sändningar vara rätt oförståeliga.
Gunilla Byström visar på ett pedagogiskt – och humoristiskt – sätt
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!