Malin Johansson föddes döv och har kämpat med sitt självförtroende. Tack vare valacken Lilleman har hon nu träningstävlat i både hoppning och dressyr. Här berättar hon mer om vad han betyder för henne, samt visar ett knasigt filmklipp på sin vän.
Text: Ida Röök
Foto: Privat och Erina Carlsson
Malin Johansson är 22 år gammal, hon bor på en gård utanför Karlskoga med sina föräldrar. Malin föddes döv och har länge kämpat med sitt självförtroende för att ta sin ridning till nya nivåer.
– Jag började på ridlekis när jag var fyra år, mest för att träna min balans som är sämre i och med att jag är döv. Men så fastnade jag för det här med hästar och min balans blev bättre och bättre, berättar hon.
När Malin var elva fick hon sin första egna häst.
– Min dröm var att ha en läromästare för att hästen skulle kunna lära mig mer, så att jag kunde utvecklas lite. Jag har ridit och ägt några unghästar, men jag kände snart att jag ville ha en häst som är en läromästare. För tre år sedan hittade jag min drömhäst som jag fastnade extra för, en halvblodsvalack som heter Quite a Relief men kallas "Lilleman". Det känns som att han förstår, han är en riktigt bra lyssnare och kompis.
Vissa ser ner på döva
De tränar både hoppning och dressyr tillsammans. Men först var det tufft för Malin att våga tänka på det här med att tävla, särskilt i dressyren.
– Det första året var jag knappt intresserad av dressyr och jag hade dåligt självförtroende. För många ser ner på oss döva och tror inte att vi kan någonting om hästar.
I hoppningen har hon ridit pay and jump-klasser och det har gått riktigt bra.
– Lilleman är cool men taggad, han älskar att hoppa och har utvecklat mig mycket vilket jag är tacksam för.
Hennes tränare, föräldrar och vänner peppade sedan Malin så att hon skulle våga ta sig ut på en dressyrtävling också. Det blev en klubbtävling i Lätt C:1 som blev deras gemensamma dressyrdebut på tävlingsbanan.
– Jag blev så förvånad, för vi fick 69,444 procent på vår första "dressyrtävling". Då grät jag, för jag tänkte på hur vi har utvecklats tillsammans på tre år. Jag har en fantastisk häst som verkligen ställer upp och gör allt för att jag ska få bättre självförtroende. I vår andra pay and ride i samma program red vi på 77,444 procent. Så nu har vi som mål att tävla mer i dressyr under 2020. Vi tränar hoppning och dressyr och till vardags motionerar jag honom varierat. I skogen, med longering och så vidare.
En mycket speciell individ
Lilleman är född 2000 och har varit hopphäst i hela sitt liv.
– Han är en väldigt rolig häst att ha, en speciell individ. Lilleman kan ibland bli vrång och envis men även väldigt het och busig. Han har lyckats kasta av mig sju gånger på tre år. Det är en smart häst, han vet precis hur han ska kasta av en ryttare, haha!
Valacken är lite osäker i skogen, berättar Malin:
– Lite överallt finns det farliga saker enligt honom, så ibland får jag hoppa av och gå förbi. Men han är ändå världen snällaste häst mot barn. Min medryttares dotter brukar rida på honom och de är i fint samspel.
Bästis med ardenner
I hagen har han sin bästa kompis, Malins pappas ardenner Maja.
– Lilleman är en retsticka, han retar upp Maja och tycker att det är väldigt roligt att reta henne lite. Ändå är de bästa kompisar!
Malin är så tacksam för att hon fick just Lilleman.
– Han har räddat mig ur psykisk ohälsa och har gjort så mycket, han är för alltid fast i mitt hjärta. Vi har kämpat tillsammans och tillsammans är vi starka.
I filmklippet nedan ser vi en riktigt pigg och busig Lilleman. Han blev nämligen sparkad i huvudet och fick dessvärre en skallfraktur. Nu har han vilat i fyra veckor och då är det mycket energi som pyser i honom.
– Han ser ut att vilja visa att han kan piaff, eller hur? säger Malin och skrattar.
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
En ny studie visar att sommarbetets positiva effekter inte är långvariga. Hästägare bör snarare ta ett grepp om hästens utevistelse året runt.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
Både trav och galopp ingår i den här nyttiga övningen. Ryttaren får bättre koll på vägar och rytm – och hästen blir lydig och lyhörd med aktiva bakben.
Spana in Helena Schillers markarbetsövning – en "favorit i repris"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Den 28 januari är det dags för Ryttargalan 2020, som i år blir digital och direktsänd. Här är priserna som delas ut och de nominerade till galan.
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren.
Startar upprop om lagändring: "Dörren stängd för förståelsen kring företagandet"
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
Här svarar Nina Bengtsson på hur man lär en hopphäst, som vid minsta antydan av varvbyte även byter galopp, att gå i förvänd galopp.
Nordsteds Förlag och Storytel ger senare i år ut Sophie Jahn bok om uppväxten på "Hästgården". Där en idyllisk fasad dolde våld och övergrepp.
Berättar om uppväxten i sin fars våld samt om kampen för gården och djuren
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!