Reportage
Publicerad: 2020-01-16
Dressyrryttaren Johanna allvarligt skadad i trafikolycka: ”Vägrar släppa ridningen"
För ett år sedan frontalkrockade Johanna Forssell med en skåpbil och skadades allvarligt. Hon sitter nu i rullstol och hennes liv är för alltid förändrat. Men hästarna och ridningen vägrar hon att släppa.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
Det var den 28 januari förra året som Johanna Forssell var på väg till stallet i sin bil. Hon blev då påkörd framifrån av en skåpbil och fick livshotande skador. Mannen som körde skåpbilen är misstänkt för rattfylleri.
– Jag bröt bland annat armar och ben samt höften, fick hjärnblödningar och aortan brast. Alla revben och bröstbenet gick av. Jag fick också en omfattande nerv- och hjärnskada och ryggmärgen är av på kota T4. Så nu sitter jag i rullstol. Mitt liv är förstört, berättar hon.
Valde gren efter klubbtävling
Innan trafikolyckan var hon en lovande dressyrryttare med fina, fyrbenta talanger i stallet. Johanna började rida när hon var tre år och fick som sjuåring sin första egna ponny, gotlandsrusset Alexander Lukas.
– Honom red jag bara några klubbtävlingar på, tävlingsintresset var inte så stort då och jag hade inte bestämt mig för hoppning eller dressyr än. När jag hade vunnit min första dressyrklubbtävling bestämde jag mig för dressyren, säger hon.
Johanna var tillbaka i stallet så fort det gick efter olyckan.
Hon har hela tiden varit ambitiös och driven i sitt hästintresse, så när Johanna blev äldre letade familjen efter en häst som kunde ta henne upp i klasserna. De fann Secondo hos Gunnarlunda där Johanna och Patricia Florin också klickade direkt.
– Efter det fortsatte jag att träna för Patricia och hos henne såg jag extremt mycket bra ridning. Jag ville lära mig rida lika fint som hon, men så långt kom jag aldrig. Dock fick jag möjlighet att rida fina hästar och lärde mig otroligt mycket, säger Johanna och fortsätter:
– Patricia hjälpte mig att komma från Lätt C-dressyr till medelsvåra klasser och hon finns fortfarande vid min sida även efter olyckan, hon stöttar och peppar mig genom allt det svåra. Även min mamma Pia har varit otroligt stark genom hela det här och har varit ett stort stöd.
Vann sexårsklass på Elmia
Genom åren har flera fyrbenta talanger passerat och Johanna har klättrat i klasserna. 2016 köpte de Feltnoble, som då var fyra år.
– Med henne fick jag uppleva saker som jag inte trodde var möjliga och som jag aldrig kommer att kunna uppleva igen. Vi red unghästfinaler i Falsterbo och vann kvalet i sexårsklassen på Elmia med 81 procent. Det var den bästa dagen i mitt liv.
Sedan den där dagen i januari förra året är Johannas vardag förändrad för alltid. Hon sitter i rullstol och kämpar med rehabilitering. Läkarna har sagt att hon aldrig kommer att kunna gå igen, men rida det måste hon.
– Vad ska jag annars leva för? Om jag inte får rida finns det inget kvar.
Johanna håller just nu på och undersöker om det finns hjälpmedel hon kan få tillgång till för att kunna rida. Vid ett par tillfällen har hon ridit islandshäst på Söderåsens Forsgård.
– Ulrika Stengard-Olsson, som driver verksamheten där, har verkligen hjälpt mig mycket på ett fantastiskt sätt. Vi försöker träna upp min balans, jag vill hitta ett sitshjälpmedel med någon form av platta framför och bakom mig som sätts fast i sadeln, säger Johanna.
Johanna i Falsterbo med Feltnoble.
Rättegång mot bilisten i vår
Feltnoble är dräktig och ska ha föl i juni.
– Drömmen är att kunna rida henne igen, jag hoppas verkligen att det ska bli möjligt. Ett stort mål är att kunna tävla i paradressyr, Patricia har lovat att hon ska försöka hjälpa mig dit. Jag måste ha något att leva för, hästarna och ridningen är det enda som betyder något just nu. Det kommer aldrig att bli som det var innan, det vet jag, men att kunna rida och tävla är ett mål.
Mannen som körde in i Johannas bil är misstänkt för grovt rattfylleri.
– Det blir rättegång senare i vår. Det är oerhört psykiskt påfrestande och det är klart att jag känner en stor vrede. Samtidigt vill jag berätta om det som hänt mig, för att få andra att tänka efter innan de kör när de har tagit droger eller har druckit alkohol.
På Instagram delar Johanna med sig av sin vardag:
Visa det här inlägget på Instagram
taggar
Liknande webbartiklar
- Ewa bröt nacken – lärde sig gå och rida igen
- Hästarna hjälpte Stina ur depressionen efter sjukdomen: ”Får magi i kroppen när jag rider”
- Hästarna hjälpte Åsa efter hjärnblödningen: ”Tårarna sprutade när jag kunde rida igen”
- Svalt intresse för bettlösa dressyrklasser: ”Hoppas att fler vill arrangera"
- Hästarna blev räddningen när Bea förlorade sin dotter: ”Hos dem kunde jag visa sorg”
- Angelika Trabert föddes utan ben: ”Hästarna gör att jag känner mig fri”
- Kat's Hero överlevde den hemska olyckan
- Snart tävlar ”Föle” igen
- My Lagerberg om sjukdomen och hästlivet: ”Hästarna har varit min drivkraft”
- Pensionerade Sherri rids bettlöst och barbacka: ”Vill att det är på hennes villkor”

”Känner en press att det måste gå bra”
Under en clinic berättade Jens Fredricsons om varför han är bättre på att förvalta billiga hästar än dyra samt hur han har fått Cosmo att hålla för hoppning.
"Finns utlåtande att Cosmo inte är lämplig för hoppning högre än 1.20-klasser"

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!