För ett år sedan frontalkrockade Johanna Forssell med en skåpbil och skadades allvarligt. Hon sitter nu i rullstol och hennes liv är för alltid förändrat. Men hästarna och ridningen vägrar hon att släppa.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
Det var den 28 januari förra året som Johanna Forssell var på väg till stallet i sin bil. Hon blev då påkörd framifrån av en skåpbil och fick livshotande skador. Mannen som körde skåpbilen är misstänkt för rattfylleri.
– Jag bröt bland annat armar och ben samt höften, fick hjärnblödningar och aortan brast. Alla revben och bröstbenet gick av. Jag fick också en omfattande nerv- och hjärnskada och ryggmärgen är av på kota T4. Så nu sitter jag i rullstol. Mitt liv är förstört, berättar hon.
Valde gren efter klubbtävling
Innan trafikolyckan var hon en lovande dressyrryttare med fina, fyrbenta talanger i stallet. Johanna började rida när hon var tre år och fick som sjuåring sin första egna ponny, gotlandsrusset Alexander Lukas.
– Honom red jag bara några klubbtävlingar på, tävlingsintresset var inte så stort då och jag hade inte bestämt mig för hoppning eller dressyr än. När jag hade vunnit min första dressyrklubbtävling bestämde jag mig för dressyren, säger hon.
Johanna var tillbaka i stallet så fort det gick efter olyckan.
Hon har hela tiden varit ambitiös och driven i sitt hästintresse, så när Johanna blev äldre letade familjen efter en häst som kunde ta henne upp i klasserna. De fann Secondo hos Gunnarlunda där Johanna och Patricia Florin också klickade direkt.
– Efter det fortsatte jag att träna för Patricia och hos henne såg jag extremt mycket bra ridning. Jag ville lära mig rida lika fint som hon, men så långt kom jag aldrig. Dock fick jag möjlighet att rida fina hästar och lärde mig otroligt mycket, säger Johanna och fortsätter:
– Patricia hjälpte mig att komma från Lätt C-dressyr till medelsvåra klasser och hon finns fortfarande vid min sida även efter olyckan, hon stöttar och peppar mig genom allt det svåra. Även min mamma Pia har varit otroligt stark genom hela det här och har varit ett stort stöd.
Vann sexårsklass på Elmia
Genom åren har flera fyrbenta talanger passerat och Johanna har klättrat i klasserna. 2016 köpte de Feltnoble, som då var fyra år.
– Med henne fick jag uppleva saker som jag inte trodde var möjliga och som jag aldrig kommer att kunna uppleva igen. Vi red unghästfinaler i Falsterbo och vann kvalet i sexårsklassen på Elmia med 81 procent. Det var den bästa dagen i mitt liv.
Sedan den där dagen i januari förra året är Johannas vardag förändrad för alltid. Hon sitter i rullstol och kämpar med rehabilitering. Läkarna har sagt att hon aldrig kommer att kunna gå igen, men rida det måste hon.
– Vad ska jag annars leva för? Om jag inte får rida finns det inget kvar.
Johanna håller just nu på och undersöker om det finns hjälpmedel hon kan få tillgång till för att kunna rida. Vid ett par tillfällen har hon ridit islandshäst på Söderåsens Forsgård.
– Ulrika Stengard-Olsson, som driver verksamheten där, har verkligen hjälpt mig mycket på ett fantastiskt sätt. Vi försöker träna upp min balans, jag vill hitta ett sitshjälpmedel med någon form av platta framför och bakom mig som sätts fast i sadeln, säger Johanna.
Johanna i Falsterbo med Feltnoble.
Rättegång mot bilisten i vår
Feltnoble är dräktig och ska ha föl i juni.
– Drömmen är att kunna rida henne igen, jag hoppas verkligen att det ska bli möjligt. Ett stort mål är att kunna tävla i paradressyr, Patricia har lovat att hon ska försöka hjälpa mig dit. Jag måste ha något att leva för, hästarna och ridningen är det enda som betyder något just nu. Det kommer aldrig att bli som det var innan, det vet jag, men att kunna rida och tävla är ett mål.
Mannen som körde in i Johannas bil är misstänkt för grovt rattfylleri.
– Det blir rättegång senare i vår. Det är oerhört psykiskt påfrestande och det är klart att jag känner en stor vrede. Samtidigt vill jag berätta om det som hänt mig, för att få andra att tänka efter innan de kör när de har tagit droger eller har druckit alkohol.
På Instagram delar Johanna med sig av sin vardag:
Visa det här inlägget på Instagram
Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien. Den elvaårige valacken Casquo Blue är i toppform.
Se klippet: "Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen"
Få en avspänd och balanserad häst med arbete vid hand. Lotta Zimmermann leder dig genom övningar som ni kan göra från marken.
Sex övningar: Från att acceptera bettet till öppna och sluta
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Idag (28/2) kan du köpa samlingsvolymen Dressyr med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Evelina fortsätter att imponera med placeringar i Qatar. På lördagen blev hon bästa svensk och femma i Grand Prix med Winnetou de la Hamente Z.
Rejäla glädjeskutt i bröstet. Det fick Annelie efter fredagens spontana hälsningar från tidigare kunder. Sedan gick mockningen av bara farten.
Towe planerar en dag i ponnyns tecken för förskolekompisarna
I februari har det rapporterats om flera utbrott av EHV-1, både i utlandet och i Sverige. SVA uppmanar till ökat fokus på smittskydd.
Smitta med koppling till utbrottet i Valencia har konstaterats
Att få sin första ponny är för alla hästtokiga barn spännande tid. Men vad ska man tänka på för att det första ponnyköpet ska bli så bra som möjligt?
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
SvRF överklagade tingsrättens dom i målet gällande förbundet och en tränares indragna diplomering. Svea hovrätt har nu beviljat prövning.
Idag (27/2) kan du köpa samlingsvolymen Hoppning med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Finalen i Sverigeponnyn, som skulle arrangerats under Billdal Horse Show, kommer inte kunna genomföras på grund av de nya covid-19 restriktionerna.
Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen som busar i en härlig gräshage? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen.
Framgångarna för de svenska ryttarna i Doha fortsätter. På fredagens kväll blev det felfritt resultat och placering för Evelina Tovek och Dalila de la Pomme.
Flera svenskar är på plats i Doha och de fortsätter att leverera fina resultat. Under fredagens tidshoppning hade vi en svensk högst upp på pallen.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
130 miljoner kronor ges i kompensationsstöd till 2000 föreningar och 31 specialidrottsförbund med distrikt, för effekter av corona.
Under torsdagen kallade Svenska Ridsportförbundet in till en digital pressträff. Där meddelades att alla tävlingar för barn att ställs in.
Henrik von Eckermann har åkt från tävlingarna i Wellington till Doha. För Hippson berättar han som sina planer och om att resa i dessa tider.
Under 2019 tände en kvinna eld på ett täcke som låg på en häst. Förra året dömdes hon för djurplågeri och skadegörelse. Nu får hon djurförbud.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!