Reportage
Publicerad: 2021-08-18
Foto: Paul Blomdahl (porträtt) och Terri Miller
Efter åren i USA – Anna satsar vidare i Sverige: "Tar med mig många erfarenheter hem"
Efter mer eller mindre 20 år i Kalifornien har Anna Blomdahl landat på svensk mark för att stanna. Nu startar hon verksamhet med målet att kombinera det hon fått med sig från både USA och Sverige.
– Jag vill ta med mig det bästa tänket från varje land, säger hon.
Text: Jennie Börs
I början av millenniet lämnade Anna Blomdahl hemstaden Göteborg och gav sig ut på äventyr. Hon åkte sig till Kalifornien för att jobba hos dressyrryttaren Mette Rosencrantz och där blev hon kvar. De sista åren bedrev hon verksamhet i egen regi i USA, men förra hösten valde Anna och hennes man att flytta tillbaka till Sverige.
– Jag har lärt mig så otroligt mycket under mina år utomlands, en helt fantastisk tid och jag tar med mig många erfarenheter hem. Men i hjärtat är jag i grund och botten svensk, så det är väldigt kul att vara hemma igen, säger hon och fortsätter:
– Vi är själva en familj nu och Sverige ger möjlighet till ett sundare liv både personligt och för hästarna. Och så saknade vi vänner och familj här.
Att flytten skedde mitt i coronapandemin gjorde att uppstarten av Annas verksamhet på svensk mark fick skjutas upp något.
– För vår del var det inte pandemin som gjorde att vi flyttade, utan det hade vi gjort oavsett. Det blev lite av en chock att komma till Sverige, för i USA var allt extremt mycket mer nedstängt. Sedan har ju allt varit lite på paus här också, men i takt med att det lättat har jag kunnat smyga igång företaget.
Erbjuder helhetskoncept
Just nu hyr Anna ett stall i Fjärås strax söder om Göteborg. Där ska hon hålla till under tiden som den egna anläggningen byggs upp på en egen gård i närheten. Just nu väntas svar på bygglovet för bostadshuset, medan stall och ridhus fortfarande ritas upp.
– Fokus i min verksamhet kommer att ligga på utbildning av både hästar och ryttare. Jag vill erbjuda ett heltäckande koncept med kvalitet före kvantitet.
Mycket av konceptet har Anna hämtat från sin tid i USA, där det är allt vanligare att tränare erbjuder ett helhetskoncept. Tränaren har en mer heltäckande överblick med ansvar för såväl hästens träning och foder som hovslagare och veterinär.
– Det jag främst tar med mig från USA är att amerikanerna är väldigt servicemedvetna och alltid sätter kunderna i första hand. De är också mer beredda på att betala för servicen, i Sverige känns det som att man vill göra det mesta själv, säger Anna och fortsätter:
– Samtidigt ser jag att det finns ett större behov för den här typen av tjänst, framför allt i de större städerna. Ska man kunna kombinera yrkeslivet med en tävlingskarriär behövs ett system där tränaren kan hjälpa till med ett helhetskoncept.
Sundare hästhållning
Förutom biten med elever har Anna också sina egna tävlingshästar samt att hon erbjuder utbildning och försäljning av andras hästar. De tävlingshästar hon hade i USA såldes inför flytten, men nu är hon i gång med nya hästar.
– Mina föräldrar har två fina elitston och bedriver en avel i mindre skala. När jag bodde i USA flögs avkommor dit och så tog jag vid utbildningsdelen. Nu fortsätter vi samarbetet på hemmaplan och jag har redan påbörjat jobbet med några nya uppfödningar.
I Sverige ser Anna stora fördelar med att ha mer marker omkring sig när det kommer till hästhållning. Inte minst för att det är lättare att erbjuda bra hagmöjligheter samt varierad träning.
– Hästhållningen är mycket sundare här och i USA saknade jag närheten till naturen för hästarnas del. Det är en helt annan hästkultur här, något jag reflekterat alltmer över nu när jag kommit hem igen.
Något annat Anna ser fram emot är närheten till tävlingar och den struktur som finns med unghästtävlingar. Hon förklarar att det i USA var ett större projekt att ta sig i väg på grund av avstånden, vilket innebar mer planering och att större ekonomi krävdes.
– Jag tycker det är väldigt kul eftersom unghästtävlingarna blir bra delmål samtidigt som jag som ryttare får chans att träffa hästfolk i samma krets. Sedan är det så klart positivt att man enkelt kan ta sig överallt på egen hand, i USA behövde man ofta boka större transporter.
Samarbete med Mette
Även om Anna började satsa på egen verksamhet redan i USA, har hon alltid haft ett nära samarbete med Mette. Det är något hon ser ska fortsätta trots att de befinner sig på varsin kontinent.
– Vi har kontakt var och varannan dag, hon är fortfarande min mentor och tränare. Med Mette kan jag bolla såväl frågor som idéer som att skicka ridvideos, världen är ju mycket närmre i dag när man kan göra så mycket digitalt.
För Mettes del kan Anna hjälpa till att förmedla hästar från Sverige. I framtiden ser hon att det kanske kan finnas utrymme för ett samarbete med någon uppfödare.
– Tidigare levde amerikanerna mycket på att importera färdigutbildade europeiska hästar. I dag har det skett en utveckling och de är bättre på att ta fram sina egna hästar, så det är kul att se, säger Anna och fortsätter:
– Samtidigt har de inte samma avelsprogram som i Europa. Det finns en stor efterfrågan av hästar och importmarknaden är fortfarande stor. Sedan ska så klart inte alla bra hästar gå dit, men där ser jag att jag kan finnas som en mellanlänk.
Vill kunna inspirera
Anna hoppas också att hon kan inspirera andra till att göra samma resa som hon gjort. Kanske kan hon även där vara en mellanlänk till att få i väg ungdomar till bra platser, med tanke på de kontakter hon knutit genom åren.
– Något jag tycker man ska ta med sig är att pengar inte är helt styrande. Jag kommer inte från någon bakgrund med stor plånbok, men min kunskap och arbetsvilja har tagit mig långt på vägen.
Att ha svensk bakgrund ser Anna också som en stor fördel. Hon menar att Sverige är en fantastisk hästnation, trots att landet inte är stort. Det tack vare att det finns bra utbildning inom såväl skolgång som i våra ridskolor.
– Här får vi lära oss från början att ta ansvar och lära sig om hästhållning ridskolan, samtidigt som det finns bra utbildningar att komplettera med. I Sverige får man en väldigt bred grund, något som är väldigt attraktivt.
Tidigare på Hippson.se:
Anna njöt av mammaledigheten och växlar upp: "Fick tid att satsa på mina egna hästar"
Sugen på hästjobb i Kalifornien? Så här fungerar det!
Anna lever sin dressyrdröm i Kalifornien
Liknande webbartiklar
- Anna lever sin dressyrdröm i Kalifornien
- Anna njöt av mammaledigheten och växlar upp: ”Fick tid att satsa på mina egna hästar”
- Sugen på hästjobb i Kalifornien? Så här funkar det!
- Seger för Tinne i amerikanska årsdebuten
- Seger för Tinne och Anton i världscupen
- Svenskt lag i paradressyr uttaget till Tokyo: ”Har presterat på nya höjder”
- Sverige på åttonde plats efter dressyren: ”Hade gärna sett oss lite längre fram”
- Dags för upplösningen av dressyren på fälttävlans-EM: ”Fick andas åt henne”
- Halvtid i fälttävlansdressyren: ”Har levererat säkra ritter för laget”
- Sverige tar brons efter dramatisk lagtävling på EM

Sociala medier räddade överraskningsfölet
En dag när Karolina Rosqvist kom ut i hästarnas hage låg det ett litet föl där. Söta lilla Samherji är resultatet av en tjuvbetäckning.
Se SVT:s inslag när de hälsar på Karolina och Samherji i stallet

Placering för Henrik von Eckermann
På fredagskvällen blev Henrik von Eckermann placerad i en 1,50-klass med omhoppning tillsammans med Glamour Girl.

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Hästar motiverar elever till skolarbete
Att inkludera hästar i undervisningen kan hjälpa elever att klara av skolan. Det menar Fia Davidsson som tar med sina elever till stallet.
Socialpedagogen: ”Lär sig om sig själva i förhållande till hästen”

Är alltid ditt ansvar att hästen har vatten
Vad gör man som hästägare när vattnet är förorenat eller inte alls kommer ur kranen? Josefine Elving, forskare på SVA, berättar om den viktiga reservplanen.
"Bara fantasin sätter gränser för var det går att få tag i vatten."

Den coolaste katten i hästhagen
Här har vi en riktigt cool katt som inte har några som helst problem med att skaffa nya vänner. I hagen med unghästarna trivs han bra.

Patrik Kittel kommer inte till Göteborg
Gothenburg Horse Show krockar i år med tävlingar i Doha. Patrik Kittel har nu bekräftat, till SVT Sport, att han väljer att tävla i Qatar istället.

Vill skapa ökad säkerhet med nytt verktyg
Genom ett systematiskt säkerhetsarbete hoppas Svenska ridsportförbundet kunna minska antalet olyckor inom sporten.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Patrik Kittel tog en placering i Amsterdam
Världscupen har intagit Amsterdam och för dressyrens del är tävlingen i full gång. På fredagen tog Patrik Kittel en placering.

Ökade kostnader drabbar ridskolor
Det har blivit allt dyrare att driva ridskola och flera terminsavgifter har höjts. Vissa elever väljer att sluta rida när även privatekonomin påverkas.

Video: Fredrik Bergendorff om säkerhet
Sveriges förbundskapten berättar om förslaget kring nya flaggregler och hur nya utlösningsbara hinder med svensk teknik kommer på bred front inom fälttävlan.
Se och lyssna på intervjun: "Har fått ryttarna att rida ännu mer exakt"

De är årets testryttare vid Bruksprovet
En av publikfavoriterna vid Bruksprovet är hingstarnas testridning. Här presenteras årets testryttare i både hoppning och dressyr.

Rak häst i uppridning på medellinjen
Hur får man till den där perfekta uppridningen i galopp längs medellinjen, följt av halt, hälsning och igångsättning?

Ett kungligt liv nära hästarna
Drottning Elizabeth II var en passionerad hästälskare. Hästarna följde henne genom livet och hon har gjort ett stort avtryck inom ridsporten.
Delade hästintresset med familjen

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Bruno lämnar hagen med elegant språng
Louise Svantes Annbjers valack Bruno är en spjuver utöver det vanliga. I klippet hoppar han över tråden och ser väldigt nöjd ut med sig själv.

Svenska idéer ska göra fälttävlan säkrare
Straffpoäng för riven flagga, regler om marklinjer och MIM-teknik. Svenska initiativ och teknik ska göra internationell fälttävlan säkrare.

Hästar rids genom öppen eld för att renas
Ett hundratal hästar rids varje år genom öppen eld under festivalen Las Luminarias i San Bartolomé de Pinares, Spanien.

Vinterns träning har gett resultat
Almida Ericsson har varit på årets första tävling och är nöjd med hur det gick. Hon vågar galoppera på och kan hålla nervositeten under kontroll.
Träningsakademin: "Kändes jättebra att starta året på bästa sätt"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!