Vid förra årets Lusitano Feira blev Havano utsedd till både "Årets champion" och "Bästa hingst". Foto: Jenna Vainionpää
På fyra år har Emelie Strömvall tagit lusitanohingsten Havano de Peramanca från outbildad till Medelsvår A. Det långsiktiga målet är Grand Prix och dessutom hoppas Emelie få hingsten godkänd i avel.
– Han har en arbetslust som är svår att finna, säger Emelie.
Text: Jennie Börs
När Emelie Strömvall letade efter en dressyrhäst för fyra år sedan var hon inte inställd på att köpa just en lusitano. Men när hon träffade hingsten Havano de Peramanca (född 2012, e. Vulcão Pinhais (BRZ) – Nativo) var valet självklart.
– Jag var helt öppen för ras och var mest ute efter en bra häst. Bland annat hjälpte min tränare Ricardo (Reis, reds. anm) mig att hålla koll på hästar till salu i Portugal och Europa, och en dag ringde han och sa att han hade hittat en jättefin häst som kunde passa, säger Emelie och fortsätter:
– Så det var helt enkelt bara att sätta sig på flyget och åka till Portugal för provridning. Det blev en riktig lyckoträff och när jag träffade Havano klickade det från första stund, känslan var som att vi hade känt varandra hela livet.
Spikrak utvecklingskurva
Havano importerades snart till Sverige. Olyckligtvis nog bröt han revbenet i transporten på vägen upp, vilket innebar att det första året kantrades av konvalescens och rehabilitering.
– Vi vet inte riktigt vad det var som hände, men på grund av frakturen fick börja med att stå på box i ett halvår. Därefter följde ytterligare sex månader med rehabträning där vi i princip började om från noll, trots att han egentligen var inriden sedan innan.
Sedan dess har ekipagets utvecklingskurva dock gått spikrakt uppåt. I slutet av 2017 debuterade de Lätt B på 69 procent – och under midsommarhelgen kvalade ekipaget till Intermediaire samt nationell nivå.
– Det var vår debut i Medelsvår A och vi red på 66 procent samt vann alla tre starter den helgen. Jag har aldrig tävlat eller tränat en häst till den här nivån tidigare, så det känns väldigt kul att det går så bra. Vår utveckling har verkligen gått mycket fortare än jag trott från början, säger Emelie och poängterar:
– Men vi har aldrig stressat fram med Havano, utan vi har verkligen gett honom den tiden han behöver. Men han är en väldigt arbetsvillig och ambitiös häst som har lätt att lära, så jag tror det är därför allt gått så fort.
Det långsiktiga målet för ekipaget i framtiden är att rida internationell Grand Prix. Till sin hjälp i träningen har de just Ricardo, som kommer till Sverige för att hålla träningar en gång i månaden.
– I och med corona har det blivit ett uppehåll med hans träningar, men då har jag tränat för Christina Strand i stället. Tanken framöver är att hon ska fortsätta coacha oss mellan Ricardoträningarna, just för att vi verkligen ska kunna hålla vårt mål.
En ny generation
Utöver tävlingsmålen hoppas Emelie att få Havano godkänd för avel. Hon beskriver att han tillhör en nyare generation av lusitanorasen, vilken är lite större än traditionellt samt rör sig med mer luftiga gångarter.
– Samtidigt har man i det behållit den här lättheten för samling och det lugna temperamentet. Satsningen de gjort inom lusitanoaveln har resulterat i att de fått fram en ras som kan konkurrera bättre med varmbloden, något jag tycker är väldigt kul.
Den ursprungliga planen var att i år visa Havano i hopp om att få ett godkännande. Just nu är det däremot oklart om det blir någon premiering i Sverige med anledning av coronapandemin, eftersom domarna kommer upp från Portugal.
– Anledningen till att jag väntat tills nu med att visa honom är för att jag vill att han ska vara i sitt esse på visningen. De är väldigt strikta med vilka hingstar som väljs in i aveln, så jag vill verkligen att han ska vara sitt bästa jag när han godkänns, säger Emelie och fortsätter:
– Sedan får vi se om det blir i år med tanke på allt, annars har vi inte bråttom och väntar tills nästa år i stället.
Skulle Havano bli godkänd, är planen att han ska få kombinera livet som avels- och tävlingshäst.
– Det är min premiss om han ska gå i avel, att han ska fortsätta tävla också. Jag tror inte det är några problem, för han är inte speciellt hingstig av sig. Visst kan han spänna upp sig lite för stona i ridhuset till exempel, men han är ändå alltid helt fokuserad på mig och vad han ska göra.
Startar vid lag-SM
Att det av en slump blev en lusitano Emelie köpte för fyra år sedan, är inget hon ångrar i dag.
– Jag har ridit många olika hästar, men den här arbetsviljan rasen har är verkligen extraordinär och jag tror aldrig att jag vill byta ras nu. Det är verkligen något som utmärker sig för lusitanon, men framför allt för Havano, säger hon och fortsätter:
– Om jag klappar och berömmer honom för något bra i en rörelse, då är det allt han vill göra sedan. Jag tror att hästen finner glädjen i träningen är extremt viktigt för att man ska kunna lyckas inom sporten, vi måste se till deras eventuella begränsningar och inte pusha dem över gränsen.
Just nu laddar ekipaget för höstens stora mål. I och med kvalet till nationell nivå har Emelie och Havano nämligen fått en plats Björklidens ryttarsällskaps SM-lag. Därmed väntar lag-SM på Strömsholm i september.
– Det ska bli väldigt spännande. Jag vill kunna prestera vårt bästa och ska vässa formen ytterligare från midsommarhelgen, då vi hade lite småmissar. Min förhoppning är att verkligen vi kan få fram allt när det väl gäller och jag tror även att vi som lag är ganska starka.
Den 28 januari är det dags för Ryttargalan 2020, som i år blir digital och direktsänd. Här är priserna som delas ut och de nominerade till galan.
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren.
Startar upprop om lagändring: "Dörren stängd för förståelsen kring företagandet"
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
Här svarar Nina Bengtsson på hur man lär en hopphäst, som vid minsta antydan av varvbyte även byter galopp, att gå i förvänd galopp.
Nordsteds Förlag och Storytel ger senare i år ut Sophie Jahn bok om uppväxten på "Hästgården". Där en idyllisk fasad dolde våld och övergrepp.
Berättar om uppväxten i sin fars våld samt om kampen för gården och djuren
Team Equus for Hope är en välgörenhetsorganisation full med ridande medlemmar. I vår drar föreningen igång en cup där alla får vara med.
"Vill göra något där många kan vara med och det är enkelt att delta"
Hon har storsatsat som hoppryttare – trots att hon har sju hål i luftstrupen. My Lagerberg berättar om svårigheterna och kärleken till hästarna.
Flera operationer och isolerad i USA: ”Hästarna har varit min drivkraft”
Det kom in massor av bidrag när Norra Skånes fjordhästförening ordnade en digital maskerad. Träffa Pippi, Luigi, Snögubben och Dartanjang.
Stort bildspel: "Det enda som begränsade var den egna fantasin"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Att hitta var problemet sitter när en häst är diffust halt kan vara svårt. Kajsa funderar också på begreppet smärtminne – har hästar det eller inte?
"Det är nedärvt i generna att hästen behöver kunna springa fort och se frisk ut"
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
På lördagsmorgonen hittades en häst nedkyld i ett dike i Kungälvs kommun. Innan räddningstjänsten hann fram hade hästen kunnat ta sig upp.
Det är nästan mer regel än undantag att hästar trippar runt vid uppsittning. Och experterna är ense om orsaken, vi ryttare är för inkonsekventa.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!