Reportage
Publicerad: 2021-07-03
Experten om brand i gödselstack
Att en gödselstack plötsligt självantänder händer ett par gånger varje år runtom i landet. Lagrade ensilagebalar kan också börja brinna – men varför händer det? Och finns det något som stallägaren kan göra för att undvika det?
Text: Linnea Lindahl
Foto: Adobe Stock
Hippson rapporterade nyligen om ett fall då en gödselstack plötsligt hade självantänt i sommarvärmen utanför ett stall. Att det blir varmt i en gödselstack är helt normalt, eftersom det i en naturlig process bildas värme när gödsel bryts ner. Däremot finns risken för självantändning och det har hänt att riktiga lågor blossat upp från gödselhögen. För att släcka elden kan hela stacken behöva grävas ut och släckas mellan alla lager. Samma risk finns vid lagring av hästars foder i ensilagebalar.
Självantändning kan uppstå vid lagring av vått växtmaterial som sedan torkar ut, men de exakta omständigheterna kring varför, och vid exakt vilken temperatur som detta sker, är svåra att klarlägga.
Högens storlek kan ha betydelse
Anders Lönnermark, enhetschef för brandskydd vid RISE (Research Institutes of Sweden), menar att det kan finnas flera anledningar till att gödselstackar börjar brinna.
– Alla organiska material som lagras kan värmas upp av sig själv när de samlas på hög. Det kan handla om spån, halm eller trädgårdsavfall, men det börjar inte alltid brinna. Det bildas en balans mellan värmen som produceras och värmen som transporteras bort till ytan av högen. Om det är tillräckligt fuktigt i högen så bidrar det till att kyla den. Men om högen är tillräckligt stor så försvinner inte värmen, vilket gör att temperaturen stiger och det kan börja brinna. Hur stor en hög behöver vara för att börja brinna beror på materialet, förklarar Anders.
Den naturliga process som sker i en gödselstack innebär att det skapas värme när gödsel bryts ner. Torrt och varmt väder kan bidra till att gödselstacken blir extra varm och risk för självantändning ökar. En gödselstack kan innehålla en hel del fukt, vilket också behövs.
– De organismer som är en del av nedbrytningsprocessen som sker i en gödselstack behöver fukt för att kunna bryta ner materialet. Denna process är källan till värmen som uppstår, säger Anders.
Varje år händer det att både gödselstackar och foder som packats tätt självantänder.
– Det är tyvärr inte helt ovanligt, men händelserna kan skilja sig åt och det ser olika ut beroende på vad man förvarar inomhus och utomhus, säger Anders.
Finns en risk med att vattna gödselstacken
Om högen blir för torr i kombination med att den är stor är risken större för självantändning. Vissa undrar om det är bra att vattna sin gödselstack för att hålla den fuktig och därmed minska brandrisken, men Anders menar att man bör vara försiktig med detta om man inte har kontroll på vad man gör, börjar i tid och tillför tillräckligt mycket vatten. En hög temperatur är som sagt inte ovanligt inuti en gödselstack eller höbal, men om temperaturen redan har stigit för mycket så bör man vara försiktig. Om högen har torkat ut kan tillförsel av fukt eventuellt starta de värmealstrande processerna. Om man dessutom försöker vända högens innehåll för att lufta det, kan det börja brinna när syre tillförs.
– Det bästa är om högen är rejält och jämnt fuktig. Problemet om man skulle vattna högen själv är att om det skulle bli ojämnt vattnat så kan det förvärra processen. Generellt är det växlingarna i temperatur som man ska se upp med. Högen ska hålla en stabil temperatur, vara lagom stor och gärna fuktig, säger Anders.
Det är alltså svårt att veta exakt vid vilken temperatur, eller vid vilket tillfälle, som det är störst risk att gödselstacken självantänder. Vilket material i gödselstacken som har lättast att självantända är även det ett outforskat område. Därmed finns det flera förebyggande råd att ha i åtanke.
* Var uppmärksam på temperaturskillnader, brandlukt och rök från gödselstacken. Viss rök emellanåt kan dock förekomma utan att det är någon fara.
*Lagra gödseln med visst avstånd från stallet om möjligt.
* Låt inte gödselstacken bli för stor, töm den hellre mer ofta än sällan. Den biologiska processen övergår efter en tid till en kemisk sådan, men det tar tid.
* Den som är nyfiken kan skaffa en temperaturmätare och sticka ner i gödselstacken för att hålla koll. Det är svårt att säga exakt vid vilken temperatur som högen kan börja brinna, då det är naturligt att det är varmt i en gödselstack. Däremot bör man vara uppmärksam på om det sker stora temperaturskillnader på kort tid.
*Genom att förvara gödseln i en container, som är öppen upptill och på ena sidan, kan man förhoppningsvis begränsa brandspridningen från en eventuell brand lättare. Containern kan också placeras en bit bort från stallet, till skillnad från gödselplattor som ofta är placerade närmre stallbyggnaden.
* Fundera på vilket skydd som finns mellan stallet och gödselhögen om brand skulle uppstå. Finns det betongväggar mellan gödselstacken och stallet, eller finns det möjlighet att lagra gödselstacken i ett område omringat av betong, som är ett brandsäkert material. Försök att skydda byggnaden och tänk till innan en eventuell brand uppstår.
* Det bästa är om gödselhögen är jämnt och rejält fuktig. Hjälp varandra att hålla gödselstacken under uppsikt vid torra dagar.
Tidigare på Hippson.se:
Gödselstacken började brinna: "Väldigt obehagligt"
Experten om hösilagebränder: "Man ska vara medveten om riskerna och ha koll på fodret"
taggar
Liknande webbartiklar
- Fortum Horsepower avvecklar i Sverige: "Skulle ha gjort bättre research"
- Gödselstacken började brinna: ”Väldigt obehagligt”
- Okej med djurhållning utan lagring av gödsel
- "Shit happens" – och ett gott skratt förlänger livet
- En ny vecka – full av nya möjligheter
- [APRILSKÄMT] Gödsel på gatan blir straffbart – krav på hästblöja i trafiken: ”Känns som en överdrift”
- Det behövs åtgärder som gör nytta – inte fler lagar
- Ett positivt "skitgöra" i coronatider
- 2 000 människor blev sjuka – hästbajs hade förorenat vattnet
- Gödselhanteringen ett problem med importerat hö: ”Oron är inte obefogad”

All In gjorde årets första start
Peder Fredricson har haft en lyckad helg på HFRK. All In fick inleda tävlingssäsongen med att enkelt ta sig runt en bana med 1,30-hinder.

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Elke Hartmann berättar om positiv förstärkning, som skapar stor motivation hos hästarna. Men också att negativ förstärkning inte är någonting dåligt per se.

När man verkligen kliar på det rätta stället
När matte Erika Odenhjälm kliar sin ardenner Goliat på det rätta stället så kan det vara så skönt att man till och med börjar dregla.
Se klippet: "Så roliga, påhittiga och väldigt okomplicerade"

Veterinärbrist – jourverksamhet stänger
Jourverksamheten för både hästar och nötkreatur tvingas stänga i norra Bohuslän. Detta på grund av bristen på veterinärer.
Kan inte bemanna verksamheten – Lyssna på radioinslaget från P4 Väst

Ytterligare topplacering för von Eckermann
Henrik von Eckermann gjorde ännu en topprestation i Bordeaux. Denna gång med Iliana när de tog en pallplats i femstjärnig Grand Prix.

Häst avliden i samband med trafikolycka
En ryttare till häst blev påkörd av en personbil på lördagskvällen. Hästen klarade sig inte, enligt räddningstjänsten i Varberg.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Ett positivt besked efter Marcos skada
Sara Ekmans Marco har stått i hängmatta i sex veckor efter en skada och ännu är det en bit kvar i läkningsprocessen. Men nu går det framåt.

Hageby RK får skyddsglas i stallet
Ridklubben har vid flera tillfällen varit utsatta för skadegörelse. Ridskolechefen ser ingen enkel lösning men håller humöret uppe.

»Måste tänka mer på hästen än på sig själv«
Hur får vi fram högpresterande hästar som samtidigt är hållbara? Det resonerar veterinärprofessor Ingvar Fredricson kring. Han vill se fler unga hästar i grupp.
Hästarna gått uppemot två mil per dag och använder hela hagens yta

Henrik von Eckermann trea i Bordeaux
Världscupen blev en riktig rysare med 17 ekipage till omhoppning. Henrik presterade åter på topp men segern gick till Marlon Modolo Zanotelli.

Världens största sjöhäst äter näckrosor
Visst är det skönt att bada och samtidigt lyxa till det med något gott att äta? Den här hästen instämmer och verkar väldigt nöjd med livet.

Tysk uppfödare slog hästar med skyffel
En uppfödare i Warendorf utreds för djurplågeri och 15 hästar har räddats. Filmer visar hur mannen slår hästar med skyffel och högaffel.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!