Reportage
Publicerad: 2023-06-01
Första passet med nya hästen – så bäddar du för framgång
Vare sig det gäller att sitta upp på en okänd häst eller lotsa din egen på tävlingsbanan är principen densamma, menar Patrik Kittel. Det handlar om att som ryttare själv bädda för en trevlig upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav. Detta förevisar han med hjälp av stoet Blingh Blingh inför fullsatta läktare på Göteborgs Fältrittklubb.
Text och foto: Linn Costa
Under de två första passen på Göteborgsupplagan av Patrik Kittel Dressage Tour guidade Patrik Kittel fyra ekipage inför fullsatt publik, men till clinicens finalpass var det Kittel själv som satt upp i sadeln. Publiken hade nämligen i förtid fått välja ut en häst de ville se Kittel rida, och lotten föll på det tolvåriga halvblodsstoet Blingh Blingh. Med henne demonstrerade han hur han själv tar sig an nya hästar och här följer hans bästa knep.
Trygghet går före svårighet
Först och främst handlar det om att hästen ska bli trygg och bekväm menar Kittel, både med banan som de befinner sig på och med honom själv. Viktigast är att inte skapa en nervös stämning, utan att till en början ge hästen utrymme att fundera lite själv. En spänd och orolig häst kommer ha väldigt svårt att utföra det arbete man ber om, så det får ta lite tid.
– För mig är det viktigt att jag inte gör saker för fort med en ny häst. Jag vill ta mig tid att låta hästen slappna av först, säger Kittel.
Känn efter vart ni har varann
När hästen känns lugn och trygg är det dags att testa knapparna. Det är små och lätta hjälper som gäller till en början, för att se hur hästen svarar. Kanske pratar ni redan samma språk, eller kanske behöver ni snacka litegrann innan ni förstår varandra.
Här råder Kittel att utnyttja uppvärmningen: gör övergångar, halter och lek lite med lite olika övningar. Se om hästen kan lätta av från handen, om du kan lägga till benen och om du kan få lite samling. Gör det därför lätt för hästen och variera mellan lättridning och att sitta ned. Här ska det inte bli för krångligt utan det ska vara kul och hästen ska vilja jobba med dig. Försök att hitta gemensamma nämnare där ni jobbar bra ihop, då har ni en grund att stå på inför de svårare grejerna.
– Jag försöker hitta ett partnerskap med hästen så att den inte känner att den har blivit tagen på sängen, utan att vi tillsammans hittar en lösning där vi jobbar så bra som vi kan.
När känslan är rätt börjar jobbet
Först när du känner att hästen är med dig är det dags att börja jobba. Kittel berättar:
– Det här är det jag alltid gör först med alla hästar: jag känner att jag kan styra, att jag kan vända och att hästen känner att den är i balans. Jag känner att jag kan ställa till höger och att jag kan ställa till vänster, och när jag har den feelingen, och inte innan, då börjar jag jobba.
Vad jobbet består av varierar såklart från häst till häst, men det är först här som Kittel själv ber om högre form, mera tryck och högre tempo. Skulle hästen bli nervös eller spänd som en fiolsträng backar man tillbaka i processen. Testa övergångar, halter och lätta från handen. Sen kollar man av igen: är känslan rätt?
Belöna och beröm
Hitta ett sätt att visa när hästen gör rätt. Försök finna en belöningstyp som hästen faktiskt tar emot och svarar på, till exempel eftergift, klapp eller röst. Belöna även små framgångar. Det vinner du på i längden, menar Kittel, för en häst som känner sig duktig blir så småningom duktig.
Liknande webbartiklar
- Patrik Kittel: ”Alla ryttare har börjat någonstans”
- Kittel delade kunskap till svenska publiken: "Med hjälp av beröm får vi ett förtroende"
- Ny clinicturné med Patrik Kittel: "Fantastiskt att träffa alla dressyrälskare"
- Avslappnad häst är nyckeln till Grand Prix för Patrik Kittel: ”Ge det den tid det tar”
- ”Hästar är som vi – de presterar bättre om de känner sig duktiga och har roligt”
- Lina Dolk red ridskolehästen Manne: "Kul att se hur alla hästar kan utvecklas”
- Finslipa detaljer med Patrik Kittel: "På en skolad häst gör jag halvhalt bara med rösten"
- Patrik Kittel höll clinic i Timrå: ”Hästen får inte bli för kort i sin hals”
- Tre tips från Patrik Kittels clinic på Billdals ridklubb
- Grundträning med Patrik Kittel: Tummen upp, variation och raka linjer

Sabelfäktning på Strömsholm
Ridskolan Strömsholm har en anrik historia som inte bara berör hästvänner. Som när det arrangerades sabelträning till häst på Österängen under åren 1910-1911.
På området ligger också ett dussintal framstående hästar begravna

Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Ekarna står ståtligt i många hagar och just nu är de också fulla av ekollon. Men ekollon är giftiga för hästar och läget blir oftast akut.
Veterinären: "Det ämne som hästarna blir förgiftade av är tanninsyra"

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Varför springa när man kan låta bli
Åsnan Dolly förstår inte meningen med skrittmaskinen – eller är det kanske just det hon har gjort. Hon gillar helt enkelt att vila sig i form.

Hoppas på många talangfulla hästar
I år får hästägare, uppfödare och publik bekanta sig med en ny testryttare. Det är tyske toppryttaren Benjamin Werndl.

Skarp kritik mot DRF och Helgstrand
I ett öppet brev till DRF ställer den tidigare elitidrottschefen och lagledaren i dressyr, Kimi Nielsen, kritiska frågor om ridsportens utveckling.
"Är jag den enda som har en desperat oro för ridsportens framtid?"

Tävlingsdebuten gjord "på riktigt"
Annelie och Rose har gjort tävlingsdebut. Annelie hade satt upp två mål för dagen – att sikta mellan hinderstöden och ta sig över samt att fika.

Vad kan vi lära av EHV-utbrottet i Spanien?
Kommer ni ihåg det stora utbrottet av EHV-1 under tävlingar i Spanien 2021? Forskare har tittat på vilka, varför och hur man stoppar utbrott.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Övningar som optimerar dina anridningar
Hur får man till ridkänslan i anridningen mot ett hinder? B-tränaren Nathalie Adelborg bjuder på nyttiga tips och övningar för hemmaträningen.

Roliga dressyrdomarkommentarer – del två
Vår publicering av roliga kommentarer från dressyrprotokoll fick er läsare att verkligen bjuda på er själva. Här är några favoriter.
Läsarfavorit: ”Fint piaffarbete, ingår dock inte i detta program”

Ruuda måste läsa på – idrotten kan agera
Måste ett agerande vara straffbart enligt lag för att SvRF ska kunna agera? Ja, menar ordföranden. Absolut inte, skriver Ulrika Fåhraeus.
"Vi kan inte ha ytterligare en förbundsordförande som är okunnig"

Hitta och sälj hästgödsel via bajskarta
Vill du skänka, sälja eller hämta hästgödsel? Kartan har tagits fram i samarbete mellan Upplands-Bro, Sigtuna och Håbo kommuner.

Jonas Karlsson nominerad till en Emmy
Skådespelaren Jonas Karlsson kan få en Emmy som Bästa manliga skådespelare för sin roll i dramaserien Nattryttarna.

Experttips: Så fotar du en bra hästbild
Thomas Blomqvist är ett välkänt namn inom travsporten och har fotograferat hästar i hela sitt liv. Här delar han med sig av sina bästa tips.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Sandra Ruuda besvarar det öppna brevet
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda besvarar Petra Anderssons öppna brev som publicerades på Hippson under onsdagen.

”Vi lever inte alltid vår värdegrund”
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda kommenterar debatten som blossat upp. Den uppkom efter JU:s friande av anmäld banbyggare.
Sandra Ruuda: "Vi jobbar på hur vi ska åtgärda det som brister"

Lär dig öppna grinden – steg för steg
Att öppna grindar sittandes till häst är ett hinder inom Working Equitation, men det är även en övning som alla ryttare kan ha nytta av i vardagen.
"Du får direkt ett kvitto på om du kan flytta hästen för skänkeln"

Domare tillrättavisad av disciplinnämnden
Vid dressyrtävlingar i maj blev en av de startande missnöjd med sina poäng. Ryttaren, som själv är domare, uppmanade domarna att byta jobb.
Det som skrivs på sociala medier i anslutning till tävling lyder under TR
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!