Reportage
Publicerad: 2021-09-22
Från fölunge till unghäst-VM: ”Ett stort kliv framåt för oss”
Drömmen var att bli unghästutbildare och lyckas på tävlingsbanan. Efter en resa från föl till inridning och första tävlingen har Linnea Åkesson nu kvalat med den egna hästen Rohzie Two Step till unghäst-VM i hoppning. Dessutom blir det första tävlingen utomlands för både häst och ryttare.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Privat
Två mil söder om Ljungby, Småland, hittar vi Linnea Åkesson. Hästintresset har funnits hos henne sedan barnsben när hon fick hänga med sin morfar till stallet.
– Han var en framgångsrik travuppfödare och fick in mig i hästvärlden, berättar Linnea.
När hon och hennes syster var åtta och elva år gamla lyckades de tjata till sig en ponny som deras morfar hjälpte dem att hitta.
– Vi hade den tjurigaste fjordingen som jag någonsin träffat, säger Linnea med ett skratt.
Efter ett par brutna ben konstaterade man att Linnea nog skulle passa bättre med en annan häst och B-ponnyn Knotte köptes in.
– Han hade hoppat runt 50 centimeter innan dess och vi tävlade upp till medelsvår B tillsammans, berättar hon.
Utbildning och eget företag
Det har alltid varit hoppningen och hästarna som intresserat Linnea mest.
– Efter gymnasiet tyckte mamma att jag skulle skaffa ett ”riktigt jobb” och jag började på undersköterskeutbildningen. Det slutade med att jag hoppade av och gick unghästutbildningen på Flyinge istället.
Parallellt med utbildningen hade Linnea startat upp sitt egna företag.
– Jag lyckades åka hem varje helg för att rida och dessutom hade jag med mig ett par hästar ner till Flyinge varje vecka när jag pluggade.
År 2018 var hon färdigutbildad och det var dags att satsa vidare på riktigt.
”Hon vill egentligen styra allt”
– Det kom flera kunder som skapade ringar på vattnet. Jag har tävlat i Falsterbo, Breeders och på Elmia.
Nu har Linnea lyckats kvala en häst till unghäst-VM för första gången. Det handlar om det femåriga stoet Rohzie Two Step.
– Hon är fem år och föddes arg som ett bi, säger Linnea skämtsamt.
– Jag red in henne och hon har alltid varit speciell. Vi brukar skoja om att det räcker att man bara tittar på henne eller rör henne fel så skriker hon och hon har utmanat både hovslagare och veterinärer flera gånger.
Linnea har därför fått jobba mycket med att bygga upp ett fungerande system för skoning och andra hanteringsfrågor för att Rohzie ska trivas med vardagen.
– Nu fungerar det bra. När det gäller ridningen är hon som en liten tiger som man får äran att dela kontrollen tillsammans med. Jag får sträcka mig till hälften av kontrollen, hon vill egentligen styra allt. Vår kommunikation är mycket speciell och man måste se till att ha henne med sig hela tiden. Hon skulle aldrig göra något dumt med flit, men hon har ett livligt temperament. Hennes inställning till hoppning är helt fantastisk. Hon vill alltid göra rätt och är samtidigt väldigt försiktig. Jag tycker att hon är helt underbar, men min familj kanske inte håller med mig alla dagar med hennes egenheter, säger Linnea.
Rohzie som föl (vänster).
Första tävlingen utomlands
Det är första gången som Linnea gör resan till unghäst-VM, detta med en häst som hon känt sedan den föddes.
– Det ska bli riktigt häftigt att åka ner dit och bara göra den resan tillsammans. Att vi ska få representera Sverige där känns helt otroligt.
Det blir dessutom den första tävlingen utomlands i livet för både Linnea och hästen.
– Min förhoppning är att vi ska kunna göra vårt bästa tillsammans och få mer självförtroende. Hästen är bara fem år och jag vill att hon ska få en fin upplevelse och hålla många år till. Det här är ett stort kliv framåt för oss. Jag hoppas att jag själv kan prestera lika bra som jag vet att hon kan.
Linnea och Rohzie i Falsterbo.
Inte redo att sälja
– Tanken när vi valde hingst och betäckte hennes mamma var att vi hoppades på att Rohzie skulle bli min nya stjärna. Men samtidigt vet man aldrig vad som kan hända, eller om allt ens går bra med fölningen. Det är därför extra roligt att följa resan med de unga hästarna. Att kolla tillbaka på filmer från när vi red in henne, eller när vi försökte komma nära henne när hon var föl.
Linnea tränar hoppning för Jens Fredricson.
– Han har hjälpt mig mycket med att ta fram det bästa ur henne, säger hon.
Linnea hoppas kunna behålla hästen och fortsätta att utvecklas även i framtiden.
– Om allt känns bra efter VM så ska vi till Breeders och femårsklasserna där. Framöver så hoppas jag förstås att jag har möjlighet att ha kvar henne i stallet. Jag har fått förfrågningar om henne redan, men jag är inte redo att sälja. Det är en stor chans även för mig med en sådan häst i stallet. Dessutom betyder hon så mycket för mig, så hon lämnar inte stallet i första taget.
Unghäst-VM i hoppning avgörs den 23-26 september i Belgien.
Svenska deltagare
Arrangörens hemsida
Liknande webbartiklar
- Formstarka unghästar till UVM
- Här är svenska ekipagen nominerade till unghäst-VM – se listorna
- Linnea Cösters debut på unghäst-VM: "Fantastiskt omtumlande"
- SWB-ekipage placerat i unghäst-VM
- Point Break enda SWB-hästen till final i unghäst-VM: "Välhoppande och ridbar"
- De red felfritt i unghäst-VM:s första kval
- Malin rider unghäst-VM för första gången – på familjens uppfödning: ”Glad och tacksam”
- Sofia Westborg äger och rider en av världens bästa unghästar just nu: ”En jätterolig bonus”
- Evelina Höglund om VM-äventyret: ”Ett kvitto på att jag lyckats utbilda honom själv”
- Svenska hästar i final på unghäst-VM

Färre än hälften av de startande gick i mål
Vid Össjö hästsällskaps internationella tvåstjärniga klass i fälttävlan kom knappt hälften i mål med godkänt resultat i terrängen.
Banbyggarens analys: "En del kom till start med ett minimum av kval"

Världsettan sommarpratar i Sveriges Radio
I sommar får vi höra Henrik von Eckermann i Sveriges Radio. Världsettan är en av årets sommarpratare.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

20 unga ryttare klara för start på Stadion
Tio ponny- och tio childrenryttare får chansen att tävla sida vid sida med några av sportens allra främsta under Stockholm Horse Week.

Far och son Fredricson tävlar tillsammans
När Sylve Söderstrand arrangerar nationella hopptävlingar för ponny och häst på Gotland, då blir det stjärnglans i startlistan.

Vikten av att våga prata om vikten
Ulrika Fåhraeus anar att hon i sin krönika kanske trampar i ett getingbo av åsikter. Men, för hästarnas skull gör hon det – talar om fetma.

»Talang är hästens genetiska bagage«
Den specialiserade aveln av SWB-hästar har lett till en genetisk uppdelning mellan hopp- och dressyrhästar.

Halt – hälsa – sitt av ofrivilligt
Det här ekipaget verkar ganska samspelta fram till den inledande halten och hälsningen. När det sen är dags att svänga då går de skilda vägar.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Hoppa för att hjälpa cancerdrabbade barn
Förra året hoppade fler än 7000 käpphästryttare för ett gott syfte. I år finns det möjlighet att delta i tävlingen till förmån för Barncancerfonden.

Ännu en region utan veterinär beredskap
Ännu en region blir av med veterinär beredskap på kvällar och helger. I Härjedalen finns det ingen beredskap under sommaren.

Debutanterna red hem lag-guldet
Traditionsenligt reds finalen i ponnyallsvenskan på Strömsholm. Det blev en spännande final i solens sken med västsvensk seger.

Tävlingsframgångar inte längre viktigast
Janika Sprunger sadlade av från att tävla i den absoluta toppen. Hon vill tillbaka men bara om det passar in med livet i övrigt.

Dra häst i släp med mindre klimatpåverkan?
Hästägare drar ofta tungt i många mil varje år. Skulle vi kunna göra det mer miljövänligt, med tanke på utsläpp och bilval?
Är en begagnad bil bättre eller sämre när det kommer till miljöpåverkan?

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Välplanerad mindre hästgård med pool
Här går hästarna i hage precis utanför fönstret och ridning sker på den egna ridbanan eller på milslånga ridvägar. Låter det som en dröm?

De rider Vänern runt på 18 dagar
Staffan Gising och ett tjugotal andra ryttare vill ha "hästsemester" hemma i Sverige. Starten går i Mariestad på nationaldagen.

Trippla guldmedaljörer på Strömsholm
På nationaldagen har tre nya svenska mästare utsetts. Först ut var juniorerna där Laura Laustsen knep guldmedaljen med Fairy Tale.

Skärpta krav för utlandsresor med häst
Ska du resa utomlands med din häst? Då måste anläggningen som hästen reser ifrån vara registrerad, annars kan ni fastna vid landsgränsen.
"Vi är angelägna om att nå ut med information till hästägare"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!