Reportage
Publicerad: 2022-01-26
Från lätt till svår klass: ”Känns helt overkligt”
Varken Alicia Hartmann eller hennes häst Sonja hade erfarenhet av tävling sedan tidigare. Trots det lyckades de ta sig från lätt till svår klass i dressyr tillsammans. Här berättar Alicia om deras resa med motgångar, skador, nervositet, hållbar träning och kärlek till hästen.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Privat
Alicia Hartmann, 19, bor i Hofors på en liten gård med sina föräldrar och sin lillasyster som hon delar sitt hästintresse med. Som barn har hon inte tävlat, utan red istället mycket i skogen med sin syster och deras ponnyer. Det var först när hon köpte sin stora häst, Sonja, som tävlingsintresset började växa inom henne.
– Jag var ganska lång redan som 13åring, så det var då som vi började leta efter en stor häst. Vi letade ganska länge, säger Alicia.
I ungefär ett år åkte familjen runt i Sverige på olika provridningar innan de tillslut hittade rätt.
– Jag fick ett tips av min tränare, Fredrik Böhling, som hade en elev som skulle sälja sin häst så jag åkte dit och provred. Sonja var egentligen inte alls vad vi sökte. Jag ville egentligen ha en valack med erfarenhet, och det här var ett oerfaret sto. Men när jag provred fick jag en otroligt fin känsla och jag bestämde mig redan i bilen på väg hem från provridningen att det var henne jag ville ha. Det kändes som min häst.
”Skenade med mig på varje framridning”
Sonja var 12 år och hade aldrig tävlat tidigare. Inte heller Alicia, sånär som på en start i lätt klass med D-ponnyn som hon haft tidigare.
– Men vi klickade väldigt bra och fick mycket hjälp.
Deras första tävling tillsammans blev en Lätt C.
– Jag var ju inte heller så erfaren och hade knappt gjort en skänkelvikning tidigare. Sonja har mycket energi så det slutade med att hon skenade med mig på varje framridning i början. Hon kunde vara rädd och spänd både på framridningen och inne på banan, säger Alicia.
De tränade på i Lätt C och Lätt B-klasser med varierande resultat.
– Det gick väldigt mycket upp och ner. Den ena dagen kunde vi bli placerade eller vinna och nästa dag visste jag inte om vi ens skulle komma fram till domaren för att hon var så spänd. Jag blev dessutom väldigt nervös för att jag ville prestera och det satte sig i Sonja.
Jobbade med hållbar träning från grunden
Efter två år tillsammans kom en annan typ av motgång.
– Sonja fick en skada i bakknäna med en lång konvalescenstid. Då tog jag kontakt med Susanne Widner som jobbar mycket med uppbyggande träning från grunden. Jag kände att jag verkligen ville satsa på Sonja och stärka hennes kropp från grunden så att hon skulle hålla ordentligt, säger Alicia.
Med ett långsiktigt tänk och genom att ta ett steg i taget började Alicia och Sonja sakta men säkert ta sig tillbaka.
– Övningarna som vi gjorde, och som jag håller på med än i dag, ser inte så avancerade ut. Däremot märker jag stor skillnad på Sonja att hon har blivit mer liksidig. Det handlar mycket om övningar i skritt med koordination, styrka och skritt över bommar. Ett exempel på en övning som vi gjorde var att göra 100 halter på ett ridpass. Hästen blir som ett dragspel. Då skrittade jag först en bit och gjorde sedan tio halter med korta intervall efter varandra. Sedan skrittade man en längre bit innan man gjorde tio halter till och så vidare.
”Började se på själva tävlingsmomentet som en träning”
Träningen gav resultat och efter en tid var de tillbaka på tävlingsbanan och kände sig starkare än tidigare.
– Vi kämpade på och det gick bättre. Mitt största mål då var att vi någon gång skulle få rida Medelsvår C. Det kändes jättestort, det kändes som OS för mig då.
Det målet nådde de, och det slutade inte där. Alicia började även lära sig mer om mental träning för att kunna övervinna sin egen nervositet inför prestation.
– Jag försökte jobba med mina egna tankar och vändpunkten blev när jag började se på själva tävlingsmomentet som en träning. Då hade jag inte lika stora förväntningar utan försökte istället fokusera på det som jag faktiskt skulle göra, istället för att bli nervös över resultat, rosetter och prestation, säger Alicia och fortsätter:
– Jag slutade även att kolla Equipe innan jag skulle starta. Jag ville inte se vilka jag skulle tävla emot då det riskerade att störa mitt fokus. Jag försökte att enbart tänka på mig själv och min häst och att vi faktiskt tävlar mot oss själva och ingen annan.
Satsar vidare i svår klass
År 2021 debuterade Alicia och Sonja i Intermediaire 1. De red på 63,628 procent och fick nästan 65 procent av en domare.
– Jag är väldigt nöjd över debuten och att vi nu har ridit svår klass tillsammans känns helt overkligt. På fem år har vi alltså tagit oss från lätt till svår klass. Sonja är verkligen en ”once in a lifetime horse” och jag är så tacksam till alla de personer som har hjälpt oss framåt, säger Alicia.
Hon menar att hon och Sonja kompletterar varandra bra.
– Det bästa med Sonja är att hon hela tiden vill framåt och vill lära sig nya saker, trots att hon nu har hunnit fylla 18 år. Om jag har velat prova en ny rörelse så har hon alltid försökt och velat lära sig.
Ett annat stort mål som de uppnådde var att starta i svenska mästerskapet. År 2020 startade de vid junior-SM i Laholm.
– Bara att få uppleva det var så häftigt och vi lärde oss så mycket där. Det var en enorm boost att få rida på en sådan tävling.
Alicia fortsätter att satsa med Sonja även under år 2022.
– I år är planen att vi ska fortsätta att rida Intermediaire 1 och sedan förhoppningsvis debutera Intermediaire 2. Det hoppas jag att vi ska kunna göra. Vi är även kvalade till SM för unga ryttare och har som mål att rida det även i år.
taggar

Hoppa bana med Henrik Ankarcrona
I andra delen av clinicen för Henrik Ankarcrona fick ryttarna rida över bommar samt hoppa en bana. Fokus låg på att bibehålla en volym i galoppen.
"Det viktiga är vilka förutsättningar ryttaren gett hästen på vägen mot hindret"

Topplaceringar och fall
Lördagen har bjudit på toppar i dressyr och hoppning under lördagen medan två svenska ryttare fallit i fälttävlan.

Glädje, ödmjukhet och mod
Det blev en hel helg med häst, kunskap och inspiration för ryttarna i ATG Talang Paradressyr när de hade sin första uppsuttna träff på Strömsholm.

Färgstarka ryttaren lämnar hoppsporten
Dani G. Waldman har väckt känslor med sin spektakulära frisyr fylld av färgglada och vackra fjädrar. Nu lämnar hon hoppsporten.

Sensationell internationell svensk WE-seger
Det blev en sensationell svensk seger i helgens internationella working equitation-tävling i Hamburggenom Ida Maria Johansson på Hoxi.

Hästfesten tillbaka på Strömsholm
Äntligen är sommarens stora nationaldagstävlingar på Strömsholm tillbaka! Årets evenemang är fullspäckat med sport och festligheter.
SM i dressyr, final i ponnyallsvenskan och internationell fälttävlan

Uppvärmningstips med Henrik Ankarcrona
När Henrik Ankarcrona besökte det stora ridhuset i Halmstad förmedlade han sin filosofi och den viktiga grundridningen.
"Tänk på att ge enkla signaler till hästarna, gör det inte så komplicerat"

Grand Prix-seger för Therese Nilshagen
Therese Nilshagen visar begynnande VM-form tillsammans med Dante Weltino. Ekipaget vann på fredagen femstjärnig GP i Tyskland.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vet du vad ditt grovfoder innehåller?
Grovfoder är den största och viktigaste delen av hästens foderstat. Grovfoder ger inte bara mättnadskänsla och tillgodoser hästens tuggbehov.
Kraftfoder har alltid innehållsdeklaration – varför inte grovfoder?

Kyra Kyrklund – i hästarnas tjänst
Toppryttare, mentor och tränare. Kyra Kyrklunds gärning inom ridsporten är mångfacetterad men målet enhetligt – sprida kunskap till ryttare på alla nivåer.
"Jag ser det som min uppgift att sprida så mycket kunskap jag bara kan"

Två turturduvor i stallgången
När man har sin käreste i boxen mittemot och den är på tillräckligt nära avstånd gäller det att passa på. Då blir det pussar i massor!

Internationell tävlingsarrangör stoppas
Hubside Jumping har arrangerat många tävlingar de senaste åren – även i helgen pågår ett meeting. FEI har nu tagit bort kommande tävlingar.

Forskaren om nya kvarkavaccinet
Efter flera år av forskning finns nu ett vaccin mot kvarka på marknaden. Bengt Guss, en av forskarna bakom, menar att dess effekt är god.
Uppmanar till att fortsatt hålla smittskyddsåtgärder i P4 Uppland

Tilldelades projektstöd trots brister
Trots indraget tillstånd har djurgården i Enköpings kommun fortsatt fortsatt med ridverksamhet. Länsstyrelsen stoppar och straffar verksamheten.

Här är svenskarna som rider på stadion
Det står klart vilka 13 svenska ryttare publiken får se under Global Champions Tour i Stockholm. Henrik Ankarcrona har meddelat sina namn.
Nio femstjärniga ryttare och fyra U25-ryttare möter världseliten

Varför upplever din häst stress?
Stress kan ha olika orsaker. Har hästen ont, trivs den inte i sin miljö eller är det en brist i kommunikationen mellan hästen och dess ägare?
"Ser man tecken på stress gäller det att först ta reda på varför"

Arrangerar dressyrtävling med rocktema
När Dals Eds ridklubb planerade för en lokal tävling ville de gärna ha ett namn. Valet föll på Sweden Rock dressyr och rocktemat blir genomgående.
"Utveckling och att hitta på nya saker en väldigt stor drivkraft"

Nicola Wilson fick hälsa på hästarna
Den brittiska fälttävlansryttaren Nicola Wilson har flyttats till ett annat sjukhus för vidare vård. På vägen dit fick hon säga hej till hästarna.

FFV:s gamla sanningar och nya frågetecken
Något som väckt forskarnas intresse på senare år är så kallad fri fekal vätska. Orsaken bakom är fortfarande okänd, trots flera nya studier.

OS-häst på ett bananskal
Han blev till tack vare en lycklig slump, var utdömd som treåring och var OS-trea i fälttävlan nio år senare. Läs den fantastiska historien om Jan Jönssons Sarajevo.
"På somrarna satte vi hästarna på tåget och åkte söderut"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!