Reportage
Publicerad: 2021-06-23
Till vänster syns täthästarna Takido och femåriga Sparta som är under inskolning.
GFRK arrangerade populär hästtät långritt: "Många tyckte det var ett roligt inslag"
44 hästar i samlad trupp kunde i söndags synas till i Delsjön i östra Göteborg. Det var Göteborgs fältrittklubb som var ut på tur med sina skolhästar.
– Vi hoppas att detta blir en ny tradition, säger ridskolechefen.
Text: Jennie Börs
Foto: Privat
Under terminerna brukar Göteborgs fältrittklubb erbjuda ett antal olika kurser för sina medlemmar. I söndags testades ett nytt koncept, där majoriteten av stallets hästar fick följa med på en uteritt.
– Det var jag som fick för mig att köra på temat "tömma hela stallet", alltså att få med så många lektionshästar ut som möjligt. Vi har 53 hästar och av dem följde 44 med, säger ridskolechef Erica Lundqvist och fortsätter:
– Så det blev i stort sätt alla, utom ett par konvalescenter samt nya hästar som inte är helt inne i verksamheten ännu.
Drog blickar till sig
Kunskapskravet för att få följa med på uteritten var att likka på en nivå motsvarande Svenska ridsportförbundets märke III. Intresset för att följa med var stort.
– Överlag är kurserna väldigt populära och vi har sett ett extra starkt intresse nu under corona. Vi hade däremot lite högre önskad kunskapsnivå nu jämfört med i vanliga fall, i och med att vi skulle rida centralt i Göteborg behövde vi ha ryttare med lite erfarenhet.
Ritten tog ungefär två timmar och gick runt Delsjön. Under ridturen mötte gruppen såväl barnvagnar och cyklister som joggare. Erica uppskattar att de red ungefär runt en mil.
– Vi har fått ett väldigt positivt bemötande, många stannade till för att ta upp sina telefoner och filma. Jag som red lite längre bak i ledet kunde se att de tänkte: "tar det aldrig slut?". Ungefär så kände vi också, säger hon med ett skratt och fortsätter:
– Många har även skrivit i sociala medier att de sett oss och att tyckte det var ett roligt inslag.
Stort planeringsarbete
Med på ritten var Erica, hennes kollega Sanna Martinsson samt 42 elever. Ett stort planeringsarbete hade genomförts inför för att få allt att fungera. Dels kring vilken elev som skulle rida vilken häst, dels var i ledet alla hästar skulle gå.
– Vi satte hästarna utefter hur de går i hagen. Storhästvalackerna som är lugnast fick gå i täten och stona längst bak för att hålla ihop gruppen. Ponnyerna placerade vi i mitten för att inte riskera att de hamnade på efterkälken, säger Erica och fortsätter:
– Vi hade även parat ihop hästarna två och två. Hästar som kan vara lite otrygga fick gå ihop med en trygg kompis, vilket också gjorde att vi fick variation i vilka elever som red i par. Så det blev också ett tillfälle för dem att lära känna nya elever.
Framtida tradition
Långritten blev en trevlig stund och nu är tanken att den ska bli en återkommande tradition. På torsdag åker ridskolehästarna på ett välförtjänt bete.
– Nästa år försöker vi göra detta igen inför betessläppet. Då hoppas vi även på att läget i samhället ser annorlunda ut, så vi kan ha en stor medlemsfest efteråt dit även fler kan sluta upp. Vi hoppas att vi har startat en ny tradition med det här.
Visa det här inlägget på Instagram
Liknande webbartiklar
- Nya ridskolehästarna kommer från Ukraina
- En hyllning till alla ridskolehästar
- Vännerna blev inspirerade till semester på hästryggen: "Folk ställer upp när man frågar"
- Ridskolan firar gärna midsommar i ösregn
- Nobbe levde som vildhäst en period
- Ridskolan går på långpromenad varje söndag
- Ridklubb får använda "tre kronor" i logotyp
- Johanna Nygren riksmästare i WE
- Att lära sig rida går fort – att behärska ridningen tar en livstid
- Mads Hendeliowitz håller clinic i Göteborg

Vad är en pararyttare..?
Marie Karlberg berättar hur en klassificering som pararyttare går till, vad det egentligen innebär och hur hon har blivit bemött genom åren.

Louise Romeike segrare i Nederländerna
Fälttävlansryttaren Louise Romeike visade att hon och Madame D’Engelbourg Z är i toppform, när de vann den trestjärniga klassen.

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Tips och råd vid orolig mage
En orolig mage med lös avföring kan bero på att den känsliga tarmfloran i är rubbad. Då gäller det att återställa balansen igen.
"Oavsett häst bör fiber alltid utgöra den största delen av foderstaten"

Simons häst dog efter vargattack
Unghästen blev biten av en varg, sprang ut i skogen, ramlade nedför en klippa och avled. Hästägaren och uppfödaren Simon Zuchi berättar.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Ridövning som förbättrar galoppen
Vägen är målet i veckans övning, som rids i galopp. Det är lätt att variera svårighetsgraden genom att välja mellan volt eller piruett.
"Fokusera på vägen och gångarten så blir det lugn och ro i ridningen"

Kan det vara ett gympapass för seniorer?
För den oinvigde kan det tyckas vara ett lättare gympapass för seniorer. För den invigde är det däremot alldeles självklart.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Beridna högvakten besökte norra Sverige
Beridna högvakten har varit ute på turné. De besökte både Sundsvall och Östersund tillsammans med Livgardets dragonmusikkår.
Många involverade när hästar, utrustning och instrument ska med

Veterinär vägrar lämna ut journal
En tvist har uppstått efter en hästaffär. Köparen stämmer säljaren men några journaler har inte lämnats in – veterinären vägrar lämna ut dem.

Hästar kan drabbas av fång året om
Ofta tänker man att hästar drabbas av fång under sommarennär gräset är som frodigast. Men det kan drabba hästar året om.

Mannen har fortsatt SvRF:s förtroende
En man som skickat kränkande sms till en förenings ungdomar och polisanmälts av personal vid en annan får behålla sina funktionärsuppdrag.

Sara hoppas på en plats i OS-laget 2024
Sara Algotsson Ostholt ingick i årets EM-lag i fälttälvan med Dynamite Jack. Hon hoppas att hon ska finnas med i laget även till OS i Paris.
Sara om framtiden: "Hon har verkligen allt man vill ha i en häst!"

Gå från ute till inne och sätt nya mål
När tävlingssäsongen går från ute till inne kan det vara dags att uppdatera sina mål. Har något mål uppfyllts eller behöver de omvärderas?
Lär dig formulera olika typer av mål samt utvärdera den gångna perioden

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Så gick det på unghäst-VM i hoppning
Topplaceringarna uteblev för de svenska ekipagen i Lanaken, Belgien. Men fyra stycken lyckades ta sig hela vägen till söndagens finaler.

Här är Breeders-vinnarna i fälttävlan
I helgen arrangerades Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö. Tre vinnare har korats och dessutom har det ridits öppna unghästchampionat.

Person förd till sjukhus efter olycka i Össjö
Olyckan inträffade vid tävlingarna i Össjö utanför Ängelholm. En häst kolliderade med en ambulans och en sjukvårdare efter målgång.

Patrik Kittel kürvinnare i Hagen
Efter fredagens andraplatser fick Patrik nu kliva överst på pallen. På lördagen vann han den fyrstjärniga küren i Hagen med Forever Young HRH.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!