Reportage
Publicerad: 2021-06-23
Till vänster syns täthästarna Takido och femåriga Sparta som är under inskolning.
GFRK arrangerade populär hästtät långritt: "Många tyckte det var ett roligt inslag"
44 hästar i samlad trupp kunde i söndags synas till i Delsjön i östra Göteborg. Det var Göteborgs fältrittklubb som var ut på tur med sina skolhästar.
– Vi hoppas att detta blir en ny tradition, säger ridskolechefen.
Text: Jennie Börs
Foto: Privat
Under terminerna brukar Göteborgs fältrittklubb erbjuda ett antal olika kurser för sina medlemmar. I söndags testades ett nytt koncept, där majoriteten av stallets hästar fick följa med på en uteritt.
– Det var jag som fick för mig att köra på temat "tömma hela stallet", alltså att få med så många lektionshästar ut som möjligt. Vi har 53 hästar och av dem följde 44 med, säger ridskolechef Erica Lundqvist och fortsätter:
– Så det blev i stort sätt alla, utom ett par konvalescenter samt nya hästar som inte är helt inne i verksamheten ännu.
Drog blickar till sig
Kunskapskravet för att få följa med på uteritten var att likka på en nivå motsvarande Svenska ridsportförbundets märke III. Intresset för att följa med var stort.
– Överlag är kurserna väldigt populära och vi har sett ett extra starkt intresse nu under corona. Vi hade däremot lite högre önskad kunskapsnivå nu jämfört med i vanliga fall, i och med att vi skulle rida centralt i Göteborg behövde vi ha ryttare med lite erfarenhet.
Ritten tog ungefär två timmar och gick runt Delsjön. Under ridturen mötte gruppen såväl barnvagnar och cyklister som joggare. Erica uppskattar att de red ungefär runt en mil.
– Vi har fått ett väldigt positivt bemötande, många stannade till för att ta upp sina telefoner och filma. Jag som red lite längre bak i ledet kunde se att de tänkte: "tar det aldrig slut?". Ungefär så kände vi också, säger hon med ett skratt och fortsätter:
– Många har även skrivit i sociala medier att de sett oss och att tyckte det var ett roligt inslag.
Stort planeringsarbete
Med på ritten var Erica, hennes kollega Sanna Martinsson samt 42 elever. Ett stort planeringsarbete hade genomförts inför för att få allt att fungera. Dels kring vilken elev som skulle rida vilken häst, dels var i ledet alla hästar skulle gå.
– Vi satte hästarna utefter hur de går i hagen. Storhästvalackerna som är lugnast fick gå i täten och stona längst bak för att hålla ihop gruppen. Ponnyerna placerade vi i mitten för att inte riskera att de hamnade på efterkälken, säger Erica och fortsätter:
– Vi hade även parat ihop hästarna två och två. Hästar som kan vara lite otrygga fick gå ihop med en trygg kompis, vilket också gjorde att vi fick variation i vilka elever som red i par. Så det blev också ett tillfälle för dem att lära känna nya elever.
Framtida tradition
Långritten blev en trevlig stund och nu är tanken att den ska bli en återkommande tradition. På torsdag åker ridskolehästarna på ett välförtjänt bete.
– Nästa år försöker vi göra detta igen inför betessläppet. Då hoppas vi även på att läget i samhället ser annorlunda ut, så vi kan ha en stor medlemsfest efteråt dit även fler kan sluta upp. Vi hoppas att vi har startat en ny tradition med det här.
Visa det här inlägget på Instagram
Liknande webbartiklar
- Nya ridskolehästarna kommer från Ukraina
- En hyllning till alla ridskolehästar
- Vännerna blev inspirerade till semester på hästryggen: "Folk ställer upp när man frågar"
- Nobbe levde som vildhäst en period
- Ridskolan går på långpromenad varje söndag
- Ridklubb får använda "tre kronor" i logotyp
- Johanna Nygren riksmästare i WE
- Att lära sig rida går fort – att behärska ridningen tar en livstid
- Mads Hendeliowitz håller clinic i Göteborg
- Caroline köper sköthästen: ”Det här är drömmen”

Avel av dressyrhästar går framåt
I den här artikeln dyker förbundskaptenen Bo Jenå och domaren Christoph Hess ner i hur dressyraveln förändrats och blickar både bakåt och framåt.
Ridbarheten blir allt bättre och så har aveln hjälpt ryttarna

Ridskoleponny död efter trafikolycka
En hästtransport var inblandad i en krock på E4 mellan Järve och Piteå på tisdagen. Ponnyn i transporten skadades och har fått avlivas.

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Umeå RF startar en egen superliga
Umeå ryttarförening startar en cup med en rejäl pott prispengar. Idén föddes ur bristen på tävlingar och ökade kostnader för att köra långt.
"Ska ha möjlighet att vinna större pengar med ett roligare format"

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Bli en stjärna på rakriktning
Det är få saker som fälttävlansryttaren Malin Petersen tränar lika mycket på som rakriktning. Ta del av hennes favoritridövning här.
Hoppa »stjärnan« och träna på att landa rakt

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

När man landar mjukt i gödselhögen
"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!