Reportage
Publicerad: 2021-12-14
Grisbonden som satsar på hästarna: ”Något som man har drömt om sedan man var liten”
Mattias Andersson jobbar som grisbonde och beskriver sig själv som hobbyryttaren som satsar på en professionell ryttarkarriär. I år tog han sig hela vägen till Breeders final i hoppning med den femåriga hingst som han utbildat själv. Nästa steg är Scandinavium och Gothenburg Horse Show, en dröm som går i uppfyllelse.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Privat
Mattias Andersson, 27, bor i Laholm och jobbar som grisskötare på ett lantbruk tillsammans med sin pappa. Till vardags blir det mycket jobb på lantbruket, men han lägger även många timmar på sin hobby: hästarna.
– Jag har hållit på med hästar sedan jag var 13 år ungefär då jag började på ridskola. Jag höll på mycket med olika sporter och mina bröder hade testat på ridning, så då ville jag också prova. De slutade, men jag ville fortsätta rida. Efter tre och ett halvt år fick jag hyra en ponny några månader över en sommar. Intresset höll i sig så sedan fick jag köpa min första egna ponny, berättar Mattias.
Efter grundskolan gick han på ridgymnasiet i Helsingborg och hade två egna hästar. Därefter fick han möjlighet att jobba utomlands en tid och jobbade sedan som beridare i Sverige.
– Jag lärde mig mycket och hur jag skulle kunna göra för att satsa vidare. Sedan kändes det naturligt att falla tillbaka, komma hem igen och jobba med det jag brinner för här hemifrån, säger han.
Placerad i Breeders finalen
I dag har Mattias fem hästar i stallet, varav tre som han själv äger och två som rids av hans sambo.
– Ibland rider jag någon häst åt andra ryttare också, men just nu satsar jag mest på att utveckla mina egna hästar, säger han.
Det har varit ett händelserikt år för Mattias tack vare en femårig hingst vid namn Calestro.
– Jag köpte honom som föl när han var en månad gammal och har haft honom hela vägen. Han hoppade Falsterbo Horse Show som fyraåring, men fick dessvärre värmeslag då. Han gick även Breeders som fyraåring, men fick inte så bra poäng då. Nu har han verkligen utvecklats till en fantastiskt fin hingst.
I år gick det desto bättre på Breeders. Calestro gick vidare till final och testridning med toppryttaren Jeroen Dubbeldam. I finalen kom han sjua.
– Det var en fantastiskt rolig upplevelse.
En vardag med mycket jobb
– Just nu är jag hobbyryttare, men jag satsar framåt. Det är en utmaning i vardagen, eftersom lantbruket tar mycket tid. Särskilt under sommarhalvåret så jobbar ju bönderna mer än heltid oftast, säger Mattias.
Men han menar att utan jobbet inom lantbruket hade han inte kunnat göra sin satsning med hästarna heller.
– Det är ett flexibelt jobb. Jag är hemma på gården där jag har hästarna och kan gå ifrån en stund för att rätta till ett täcke som ligger snett eller fylla på hö till hästarna.
Framöver hoppas han kunna utöka verksamheten med sin ridning.
– Förhoppningsvis kan jag starta något eget så småningom och kanske rida in och tävla hästar åt andra. Men först och främst behöver jag lägga ner mer tid på mig själv och min egen träning just nu. Jag behöver bli ännu bättre först, så att jag kan utveckla och förvalta hästarnas kvalitéer till en ny nivå. Jag har fantastiska tränare som hjälper mig med tävlingsplanering med mera.
”Den bästa häst jag någonsin suttit på”
En av hans drömmar var att rida en final på Breeders i hoppning. När han uppnådde den drömmen blev hästen dessutom direktkvalad till tävlingarna vid Gothenburg Horse Show i Scandinavium.
– Breeders har skapat många möjligheter för mig. Att kvala till Scandinavium är ju något som man har drömt om sedan man var liten. Det går ju knappt att ta sig dit, så det känns lite overkligt, säger Mattias.
Calestro är den häst som betyder mest för honom.
– Jag köpte honom när han var en månad gammal och då satte vi en ”drömplanering”. Det vill säga hur jag skulle vilja rida honom och vilka mål jag skulle vilja ha, om allt bara gick som det skulle. Han har bara ställt upp och checkat av varje dröm som jag skrivit upp på den där listan. Han är den bästa häst som jag någonsin suttit på och jag tror att man bara får en sådan häst en gång i livet.
Han uttrycker även sin tacksamhet gentemot sin sambo och sin familj.
– Jag kommer inte från en hästfamilj, utan mina föräldrar har varit helt oerfarna från början. De har alltid ställt upp och suttit med mig när jag ridit i ridhuset som liten, trots att de inte var hästfolk.
Än i dag är han fast besluten om att fortsätta med hästarna.
– Det handlar om kärleken till hästarna, det är det som driver mig.
taggar
Liknande webbartiklar
- Tog emot KG Svenssons minnesstipendium: "Att få något i hans namn känns väldigt stort"
- Fler fälttävlanstalanger ska vaskas fram med nytt upplägg
- Biljetterna till GHS 2022 fördelade
- Ryttarparet toppade sjuårsfinalen – Skylander VS segrade
- Segertåget fortsätter för Shane Carey – Context blev bästa sexåring
- Kanndento blev Dubbeldams favorit: ”Det är precis så här man vill känna”
- Elin Jansson segrade med bästa fyraåringen i Flyinge: ”Har hela paketet”
- Fyra av Bollerups uppfödningar startar i Flyinge
- For Rose ts vann fyraårsfinalen: "Verkligen en häst med framtiden för sig"
- Stipendium till minne av KG Svensson

Indiana kallar på uppmärksamhet
H&M Indiana verkar tycka att förberedelserna inför tvätten i St Tropez tar alldeles för lång tid. Hon gör helt enkelt allt för att få blicken tills sig.
Se klippet på topphästen och hennes hästskötare Lina Andersson

Skapar unika minneshästar med tagel
Ida Käck har under många år haft sparat tagel från hästar som betytt mycket. En idé väcktes och i hennes produkt produkt får taglet glänsa.
Att gå från idé till en färdig grej är en väldigt spännande process"

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

Höets näringsinnehåll styr foderstaten
En läsare undrar om hennes valack får tillräcklig mängd mat. Foderrådgivaren Eva förklarar mer om hur höets näringsinnehåll styr.

Årspremiär för dressyrsvenskarna i NC
De svenska dressyrryttarna rider årets första deltävling i Nation Cup i franska Compiégne under helgen. Säsongsmålet är en framstående placering.
Patrik Kittel rider i laget tillsammans med Juliette och Antonia Ramel

FEI bidrar med fler insatser i Ukraina
Nya initiativ och projekt i Ukraina har godkänts av FEI Solidarity Relif Fund. Det genom eterinärförnödenheter, 80 hästboxar samt ryttarstipendium.
"För att säkerställa att sporten inte stoppas helt och kan återställas"

Slitna anläggningar problem för ridskolor
Ridsporten är för alla och ridskolan en viktig del. Ett större stöd från kommunerna och jämlikhet med andra idrotter krävs för att säkra driften.
SvRF:s Anna Reilly förmedlade frågorna under Hästriksdag 2022
Arkiv: "Hästen måste ses som en naturlig del av de gröna näringarna"

Beckhamn har fått somna in
I ett inlägg på Facebook berättar Lottie Mattsson att Beckhamn har fått somna in. Marina Mattsson berättar vad han betydde för henne.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

Malins och Peders GCL-lag i topp
När Global Champions League dragit vidare till St Tropez är Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson på plats för sitt lag Stockholm Hearts.
Det börjar bra och laget leder efter torsdagens första runda

”Folk är för slarviga i hästhanteringen”
Ett insläpp av hästar för drygt 20 år sedan förändrade hela livet för Mia Kallio. Efter olyckan har hon blivit svårt sjuk och tappat arbetsförmåga.
I en läsarfavorit berättar Mia om olyckan och hur den påverkat henne

Sötchock när trion är ute på äventyr
När Curelett är ute på tur får han ofta sällskap av ponnyerna Katie och Stella. Aktiviteterna varierar från ridning i halsring till körning.

Ridsporten får mer pengar i återstartsstöd
Ett tredje paket med stödpengar för återstart efter pandemin tilldelas idrotten. Av totalt 500 miljoner kronor får ridsporten drygt 15 miljoner.

Vinst i U25-debuten för Annabelle och Gio
OS-hästen Gio visar fina framgångar även med sin nya ryttare. I helgen tog han hem två vinster med juniorryttaren Annabella Pidgley.
Tidigare ryttaren Charlotte Dujardin till H&H: "Det är ett nöje att se"

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

Familjen om Wilson: "Hon är vid gott mod"
Den brittiska ryttaren Nicola Wilson intensivvårdas fortfarande efter sitt fall vid årets Badminton Horse Trail. Det meddelar familjen via Facebook.

Petra driver en liten ridskola för de minsta
När Petra Hillring fick barn kändes det avigt att lämna barnet på förskola för att sedan åka till jobbet – på en annan förskola.
Märkestagning med Petras egna guld-, silver- och bronsmärken

Vinnande vanor tar dig till målet
Se möjligheterna i stället för hindren. Dressyrtränaren och den mentala coachen Karin Öljemark ger sina råd för hur du kan nå och identifiera din målsättning.
Vad är det som gör att du håller på med ridsport?

När man är missnöjd med middagsgästerna
Den här hästen har fått oväntade och snyltande gäster och är inte helt nöjd med det. Hönsen springer överallt och sitter dessutom mitt i maten!
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!