Reportage
Publicerad: 2023-01-28
Hästar motiverar elever till skolarbete: ”Lär sig om sig själva i förhållande till hästen”
Att inkludera hästar i undervisningen kan hjälpa elever att klara av skolan på ett bättre sätt. Det menar Fia Davidsson som tar med sina elever till stallet under skoltid.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Maria Lilja, EMC-foto
Fia Davidsson jobbar som socialpedagog på en skola där hon arbetar med ungdomar som av olika anledningar inte uppnått betygen i högstadiet eller som har arbete som mål i sin studieplan.
– Vi hjälper dem att läsa upp betygen så att de sedan kan komma in på gymnasiet. Det finns också ungdomar som vill börja jobba direkt och då försöker vi hjälpa dem med praktikplatser så att de kommer ut i arbetslivet, säger Fia.
Hon har kommit på ett sätt att inkludera hästar i undervisningen och menar att djuren hjälper eleverna på flera sätt.
– När man sitter i skolan och ska försöka läsa upp sina betyg så handlar det ofta om teoretiska ämnen. Det kan bli ganska tungt för dem, speciellt när det handlar om matematik. Där ser jag ett behov hos eleverna att få en paus från det och göra något annat, säger hon.
Kommer ner i varv
Sedan i oktober har Fia tagit med sig elever till stallet. Då åker de till en ridskola eller till Fias stall för att umgås med hästarna. De brukar vara i grupper om max fem elever per grupp och ibland följer en extra coach med.
– De hjälper till med det som behövs i stallen. Det kan vara uppgifter som att borsta en häst, fylla vatten eller lägga på ett täcke, säger Fia och fortsätter:
– Hästar andas långsammare än människor, vilket är lugnande. När vi står och borstar så tvingas man att komma ner i varv och vara i nuet. I skolan händer det mycket och det kan vara en press och stress att nå sina mål. Det här blir ett sätt att få en paus från allt.
Lär sig förstå andra människor och djur
Att umgås med hästarna gör även att ungdomarna lär sig att mentalisera, att tänka att andra kan tänka på ett annat sätt än vad en själv gör, menar Fia.
– Vi brukar prata om hästens behov, vad den behöver för att må bra. Då blir det lättare att prata om liknande behov hos människan och eleverna brukar kunna definiera sina egna behov på ett lättare sätt. Jag brukar fråga vad de behöver för att kunna lyckas i skolan och man märker att de börjar reflektera, tänka annorlunda och känna stor empati för djuret och vad andra människor behöver för att må bra. Man får alltså ut väldigt mycket genom att bara borsta en häst.
Detta tror Fia i förlängningen kan leda till att eleverna skapar större förståelse för sig själva men också för sin omvärld.
”Sker ett lärande i allt vi gör”
Hästarna har också en förmåga att berätta saker för människan utan att prata.
– Då de kommunicerar med sitt kroppsspråk och är snabba på att ge respons på en människas agerande så skapas en reaktion i mötet mellan elev och häst. Beroende på vad eleven visar med sitt kroppsspråk så ger hästen olika respons. Detta gör att eleven behöver vara i nuet och reflektera över sitt agerande, vilket leder till en stund av mindfullness och lärande, säger Fia och fortsätter:
– Det sker ett lärande i allt vi gör i stallet. Man får i nya miljöer ta in nya sinnesintryck, vilket gör att elever öppnar upp sig och minskar stress. Det gör att ungdomarna upplever ett lugn och då lättare får tillgång till sina tankar.
Vill jobba förebyggande
Projektet har pågått sedan i oktober och Fia upplever att det har varit lyckat.
– Jag har fått jättefin respons från alla som varit med. Jag har tidigare arbetat på ett hvb-hem för unga flickor där jag ansvarade för behandlingsarbetet inom hästunderstödda insatser. Det som är fint med det jobb som jag har nu är att man förhoppningsvis kan arbeta med förebyggande insatser för dem som är i riskgrupp för psykisk ohälsa. Att kunna fånga upp ungdomar innan de hamnar där, säger Fia.
taggar
Liknande webbartiklar
- Helena Reje: ”Det syns inte alltid om någon mår dåligt”
- Hästar bidrar till en bättre vardag under pandemin
- Projekt kan belönas med 100 000 kronor: ”Hästen hjälper så många människor”
- Guide till hästvälfärd: "Räcker inte att följa lagen – den anger miniminivån"
- Kroppsdräkt som ska övervaka hästens allmäntillstånd
- Lädergrimma med integrerad sensor
- Sensor som håller koll på hästens puls och temp

Här är Breeders-vinnarna i fälttävlan
I helgen arrangerades Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö. Tre vinnare har korats och dessutom har det ridits öppna unghästchampionat.

Person förd till sjukhus efter olycka i Össjö
Olyckan inträffade vid tävlingarna i Össjö utanför Ängelholm. En häst kolliderade med en ambulans och en sjukvårdare efter målgång.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Patrik Kittel kürvinnare i Hagen
Efter fredagens andraplatser fick Patrik nu kliva överst på pallen. På lördagen vann han den fyrstjärniga küren i Hagen med Forever Young HRH.

Han byggde en skohylla av gamla hästskor
Johan Dalén i Karlskrona byggde en skohylla av använda hästskor till sin hästtokiga dotter. Där får ridstövlarna plats och dessutom får de stöd.

Arbetsdjur, sporthäst – och bästa vän
Människans relation till hästen, och synen på hur vi använder hästen, är i ständig förändring. Här ger fyra röster olika perspektiv på ämnet.

Pontus Hugosson har blivit pappa
Fälttävlansryttaren Pontus Hugosson och Susanna Uhlén har fått barn. Ryttaren hälsar dottern Edith välkommen till världen på Instagram.
"Hoppas vi kan åka hem snart så Edith får träffa sin ponny Katitzi"

Sundbyholm får stipendium av minnesfond
Sundbyholm Horse Center tilldelas stipendium ur Stefan Johansons minnesfond. Verksamheten får 100 000 kronor till att vidareutveckla arenan.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Alva, 8 år, tävlade med mammas storhäst
Alva har i flera år velat tävla med mamma Linda Björks stora häst. I år sa hon ja, och nyligen startade Alva Lätt C i dressyr med hästen Zingo, 21 år.

Kittel på pallen i Hagen med två hästar
Patrik Kittel har en bra helg i Hagen med två andraplatser i fyrstjärnig Grand Prix, både med Forever Young och med Bohemian.

Vinn presentkort för en hållbar ridstil
Vill du handla utrustning till dig och din häst på ett hållbart sätt? I veckans tävling, i samarbete med Equipement, kan du vinna ett presentkort.
Tävla och vinn presentkort på ridsportutrustning på second hand

Barreringskandalen på 1990-talet
Nubb i benskydd, bommar som slogs på hästben och tvivelaktiga preparat. På 1990-talet skakades ridsporten av flera skandaler.
Journalisten Elisabeth Bäck: "Fick flera hot riktade mot mig och min häst"

”Jag önskar hästarna ett bättre liv”
Tyrell Cotant är mannen som genom ett inlägg på Facebook satte ljuset på stuteri Viegård i Danmark och missförhållandena där.

Mankens rörelse avslöjar hältan
Det är inte helt lätt att avgöra vilket ben som hästen haltar på. Nya studier visar att mankens rörelse kan hjälpa till att lokalisera hältan.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Unga fälttävlanshästar intar Össjö
I helgen är det dags för Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö utanför Ängelholm. Här hittar du info inför tävlingarna.

Nej tack (ibland) till ridhus och kunder
Hösten har kommit och Annelie Eriksson förbereder sig för en kommande tävlingsstart. Det och mycket mer berättar hon om i bloggen.

Ryttarparet har förlovat sig
De har varit tillsammans i snart tio år. I samband med en resa till Italien gick Carl Walter Fox ned på knä och friade till Stephanie Holmén.

Så får du hästen med dig
Så jobbar du med en häst som skyggar eller stegrar. Tränaren och ryttaren William Nilson Fryer om hur han får hästar att övervinna sin rädsla.
"Hästen måste veta att fram betyder fram och stopp betyder stopp"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!