Reportage
Publicerad: 2020-03-10
Hästar ska hjälpa hemmasittande barn: ”De dämpar stress och ångest”
Med Hippocamp vill Eva-Lena Holma hjälpa barn och ungdomar som är hemmasittande och av olika skäl inte går i skolan. Hästarna har en förmåga att dämpa ångest – och blir som en medlare mellan barnet och skolvärlden.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
Eva-Lena Holma bor utanför Karlstad och har i många år haft ett ridintresse. Som liten red hon på ridskola, sedan har hon genom åren varit medryttare och haft foderhästar.
– Under en period ägde jag dessutom en häst ihop med mina systrar. När jag sedan fick barn pausade jag med ridningen, berättar Eva-Lena.
Hon har varit sjukskriven för utmattningssyndrom och hästarna hjälpte henne att finna glädje i livet igen.
– När jag var i stallet glömde jag allt det jobbiga, hästarna får en att vara i nuet på ett unikt sätt. Senare började jag även arbetsträna i ett stall för att komma i gång igen.
För sent att ta del av insatser
Under många år har hon kämpat för att en av hennes söner ska få rätt stöd i skolan.
– Han har varit hemmasittare i flera år och vi har verkligen försökt allt för att han ska få en fungerande skolgång. Men inget har hjälpt, man känner sig maktlös när ens eget barn inte vill och kan gå till skolan.
Barn som av olika anledningar inte går till skolan kallas för hemmasittare. Ofta har de NPF-diagnoser (se faktaruta nedan) och miljön i skolan blir för mycket för dem att hantera.
– Problemet med det här är att skolan säger att det finns lösningar, men att barnet måste komma till skolan för att ta del av dem. Och när det har gått så långt att ett barn inte längre kan gå till skolan, då är det för sent att ta del av de insatser som ges där. Det blir en rundgång som inte fungerar och det upplevde jag med min son.
Eva-Lena har också haft kontakt med andra föräldrar via sociala medier, som vittnar om samma problematik.
– Det finns barn som är hemma under flera års tid, eftersom det inte finns några andra insatser att ta till.
Läraren kommer till stallet
Därför kom tanken om Hippocamp upp för Eva-Lena. Med hästarnas hjälp hoppas hon nu kunna stötta hemmasittande barn.
– Hästar är ju fantastiska på det sättet att de dämpar stress och ångest, som ofta drabbar de här barnen. Hästarna hjälper också till att sätta fokus på annat än den misslyckade skolgången.
Tanken med Hippocamp är att bygga broar mellan barnen och skolan, att det ska fungera som en ny plattform där barn och skola kan mötas i en lugn miljö där hästarna står i fokus.
– Dessutom är det bra för de här barnen att bara få komma ut i naturen via hästryggen, ofta bygger de även upp en social fobi där det känns skrämmande att umgås med andra.
Än så länge har Eva-Lena en elev som kommer och rider och pysslar med hästarna genom Hippocamp. Hästen blir som en medlare, eftersom elevens lärare också kommer till stallet och är med där.
– Eleven och läraren får en annan kontakt när de umgås med hästen. Det blir enklare för dem att bygga upp ett förtroende och att lära känna varandra.
Drivs som ideell förening
Hippocamp är en ideell förening och Eva-Lena hyr nu hästar på Rudskogens ryttarförening. Allt är väldigt nytt och hon jobbar för att få gehör med finansiering från kommuner.
– Jag tänker att ett av sätten för skolorna att ha råd att skicka en lärare till eleven i stallet är genom att använda en del av elevernas skolpeng. Det borde vara en självklarhet att delar av skolpengen ska användas till intensiva insatser för att få eleverna tillbaka till skolan, säger hon.
Eftersom Hippocamp är en ideell förening söker Eva-Lena stöd via stiftelser och fonder.
– Jag letar även efter en huvudsponsor från hästbranschen som vill satsa på att hjälpa barn att komma tillbaka till skolan via hästar och ridning, genom Hippocamp. Dessutom gäller det ju att visa på resultat, målet är att barnen via Hippocamp ska kunna få en fungerade skolgång.
Riskerar ett utanförskap
Så småningom vill Eva-Lena att barnen som tar del av insatsen ska kunna erbjudas undervisning i olika ämnen, detta i anslutning till ridningen och pysslandet med hästarna.
– Eleven jag har i verksamheten nu ska börja läsa engelska, med hjälp av sin lärare och på plats i stallet.
Om hon kan hjälpa till att få hemmasittande barn att kunna gå till skolan är det också en vinst för samhället i ett senare skede.
– Dessa barn riskerar att hamna utanför i hela sina liv. De kan bli en belastning för samhället om de inte går ut skolan med betyg – och då inte kan plugga vidare på gymnasiet till exempel. Så jag ser även en mer långsiktig vinst med att införa den här typen av insatser. Som inte bygger på att eleven måste komma till skolan, utan där man kan mötas med hjälp av hästarna.
NPF är ett samlingsnamn för flera diagnoser. Till de vanligaste hör AD(H)D, autismspektrumtillstånd (ASD), språkstörning och Tourettes syndrom.
Personer med NPF har svårigheter med:
Impulskontroll och aktivitetsnivå.
Reglering av uppmärksamhet.
Samspel med andra.
Inlärning och minne.
Att uttrycka sig i tal och skrift.
Motoriken.
Det är vanligt att samma person har flera diagnoser. NPF synliggörs ofta i skolan eftersom skolgång ställer krav på att kunna anpassa sig. Diagnoserna medför svårigheter att klara av att följa outtalade och uttalade regler, dessutom är det vanligt att man är mycket intryckskänslig.
Ida Röök
redaktion@hippson.se
Liknande webbartiklar
- Personer med ångest får hjälp av hästar: ”Tror det är lika verksamt som medicin”
- Mögel i stall drabbar barn och hästar: "Fler riskerar att bli sjuka"
- Madeleine bjuder in barn på julpyssel i stallet: ”Många har inte ekonomin”
- Härliga barnkläder med hästtema
- Vi är tillbaka!
- Hästar och voltige skapar band och vänskap
- Rose-Marie vill läka unga tjejer utsatta för övergrepp – med hjälp av hästar
- Hästar är lärare för skolelever: ”De blir en otroligt bra spegel och stärker de unga”
- I coronapandemins fotspår: Teorilektionerna flyttade till Youtube
- Bollerups skolchef sitter upp när eleverna pluggar hemma: ”Imponerad över alla som rider”

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar


Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats

Selma Gustafsson Thelin fick pris av prinsen
Som sista ryttare gick Selma Gustafsson Thelin in i finalen av Prins Carl Philips Pris. Det höll hela vägen till vinst, före lördagsvinnaren Hanna Blomberg.

Favorit i repris för von Bredow-Werndl
Världsettan bjöd på ännu en vinst inför publiken i Friends arena. Tvåan Nanna Skoldborg Merrald red ihop ett personbästa med sin nya kür.

Kürseger till Tilda André Hokfelt
I SIHS Ponnykür gjorde Tilda André Hokfelt sin sista start med Hamiltons I did it My Way. De avslutade sin tid på tävlingsbanan med flaggan i topp.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Lucka 3: Fri frakt hos Börjes Tingsryd
I den tredje luckan hittar vi ett erbjudande från Börjes Tingsryd. Under hela dagen erbjuder de fri frakt på köp från deras webbshop.

Galoppbandage i sex enkla steg
Vintertid är det inte ovanligt att hästarna får broddtramp i kronranden. Här visar leg veterinär Izabella Granswed hur ett sådant läggs om.

Exells segertåg brutet – Chardon vann
Varje gång Boyd Exell kört i Friends arena har han stått som vinnare. I lördagens världscupomgång fick han se sig slagen när han slutade han trea.

Bildspel: Hopplaget vann ryttaragillityn
Traditionsenligt bjöds det på ryttaragility i Friends. I vanlig ordning ställdes ett hopplag mot ett dressyrlag – och de svenska ryttarna var taggade.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!