Reportage
Publicerad: 2020-03-10
Hästar ska hjälpa hemmasittande barn: ”De dämpar stress och ångest”
Med Hippocamp vill Eva-Lena Holma hjälpa barn och ungdomar som är hemmasittande och av olika skäl inte går i skolan. Hästarna har en förmåga att dämpa ångest – och blir som en medlare mellan barnet och skolvärlden.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
Eva-Lena Holma bor utanför Karlstad och har i många år haft ett ridintresse. Som liten red hon på ridskola, sedan har hon genom åren varit medryttare och haft foderhästar.
– Under en period ägde jag dessutom en häst ihop med mina systrar. När jag sedan fick barn pausade jag med ridningen, berättar Eva-Lena.
Hon har varit sjukskriven för utmattningssyndrom och hästarna hjälpte henne att finna glädje i livet igen.
– När jag var i stallet glömde jag allt det jobbiga, hästarna får en att vara i nuet på ett unikt sätt. Senare började jag även arbetsträna i ett stall för att komma i gång igen.
För sent att ta del av insatser
Under många år har hon kämpat för att en av hennes söner ska få rätt stöd i skolan.
– Han har varit hemmasittare i flera år och vi har verkligen försökt allt för att han ska få en fungerande skolgång. Men inget har hjälpt, man känner sig maktlös när ens eget barn inte vill och kan gå till skolan.
Barn som av olika anledningar inte går till skolan kallas för hemmasittare. Ofta har de NPF-diagnoser (se faktaruta nedan) och miljön i skolan blir för mycket för dem att hantera.
– Problemet med det här är att skolan säger att det finns lösningar, men att barnet måste komma till skolan för att ta del av dem. Och när det har gått så långt att ett barn inte längre kan gå till skolan, då är det för sent att ta del av de insatser som ges där. Det blir en rundgång som inte fungerar och det upplevde jag med min son.
Eva-Lena har också haft kontakt med andra föräldrar via sociala medier, som vittnar om samma problematik.
– Det finns barn som är hemma under flera års tid, eftersom det inte finns några andra insatser att ta till.
Läraren kommer till stallet
Därför kom tanken om Hippocamp upp för Eva-Lena. Med hästarnas hjälp hoppas hon nu kunna stötta hemmasittande barn.
– Hästar är ju fantastiska på det sättet att de dämpar stress och ångest, som ofta drabbar de här barnen. Hästarna hjälper också till att sätta fokus på annat än den misslyckade skolgången.
Tanken med Hippocamp är att bygga broar mellan barnen och skolan, att det ska fungera som en ny plattform där barn och skola kan mötas i en lugn miljö där hästarna står i fokus.
– Dessutom är det bra för de här barnen att bara få komma ut i naturen via hästryggen, ofta bygger de även upp en social fobi där det känns skrämmande att umgås med andra.
Än så länge har Eva-Lena en elev som kommer och rider och pysslar med hästarna genom Hippocamp. Hästen blir som en medlare, eftersom elevens lärare också kommer till stallet och är med där.
– Eleven och läraren får en annan kontakt när de umgås med hästen. Det blir enklare för dem att bygga upp ett förtroende och att lära känna varandra.
Drivs som ideell förening
Hippocamp är en ideell förening och Eva-Lena hyr nu hästar på Rudskogens ryttarförening. Allt är väldigt nytt och hon jobbar för att få gehör med finansiering från kommuner.
– Jag tänker att ett av sätten för skolorna att ha råd att skicka en lärare till eleven i stallet är genom att använda en del av elevernas skolpeng. Det borde vara en självklarhet att delar av skolpengen ska användas till intensiva insatser för att få eleverna tillbaka till skolan, säger hon.
Eftersom Hippocamp är en ideell förening söker Eva-Lena stöd via stiftelser och fonder.
– Jag letar även efter en huvudsponsor från hästbranschen som vill satsa på att hjälpa barn att komma tillbaka till skolan via hästar och ridning, genom Hippocamp. Dessutom gäller det ju att visa på resultat, målet är att barnen via Hippocamp ska kunna få en fungerade skolgång.
Riskerar ett utanförskap
Så småningom vill Eva-Lena att barnen som tar del av insatsen ska kunna erbjudas undervisning i olika ämnen, detta i anslutning till ridningen och pysslandet med hästarna.
– Eleven jag har i verksamheten nu ska börja läsa engelska, med hjälp av sin lärare och på plats i stallet.
Om hon kan hjälpa till att få hemmasittande barn att kunna gå till skolan är det också en vinst för samhället i ett senare skede.
– Dessa barn riskerar att hamna utanför i hela sina liv. De kan bli en belastning för samhället om de inte går ut skolan med betyg – och då inte kan plugga vidare på gymnasiet till exempel. Så jag ser även en mer långsiktig vinst med att införa den här typen av insatser. Som inte bygger på att eleven måste komma till skolan, utan där man kan mötas med hjälp av hästarna.
NPF är ett samlingsnamn för flera diagnoser. Till de vanligaste hör AD(H)D, autismspektrumtillstånd (ASD), språkstörning och Tourettes syndrom.
Personer med NPF har svårigheter med:
Impulskontroll och aktivitetsnivå.
Reglering av uppmärksamhet.
Samspel med andra.
Inlärning och minne.
Att uttrycka sig i tal och skrift.
Motoriken.
Det är vanligt att samma person har flera diagnoser. NPF synliggörs ofta i skolan eftersom skolgång ställer krav på att kunna anpassa sig. Diagnoserna medför svårigheter att klara av att följa outtalade och uttalade regler, dessutom är det vanligt att man är mycket intryckskänslig.
Ida Röök
redaktion@hippson.se
Liknande webbartiklar
- Personer med ångest får hjälp av hästar: ”Tror det är lika verksamt som medicin”
- Mögel i stall drabbar barn och hästar: "Fler riskerar att bli sjuka"
- Madeleine bjuder in barn på julpyssel i stallet: ”Många har inte ekonomin”
- Härliga barnkläder med hästtema
- Vi är tillbaka!
- Hästar och voltige skapar band och vänskap
- Rose-Marie vill läka unga tjejer utsatta för övergrepp – med hjälp av hästar
- Hästar är lärare för skolelever: ”De blir en otroligt bra spegel och stärker de unga”
- I coronapandemins fotspår: Teorilektionerna flyttade till Youtube
- Bollerups skolchef sitter upp när eleverna pluggar hemma: ”Imponerad över alla som rider”

Tränar stjärnhästar hos Stuteri Arch
Nya äventyr väntar för Fanny Kullmyr. På lördag gör hon sin första arbetsdag som beridare hos Stuteri Arch på västkusten.
Tar fram topphästar till Peder och Malin: "Coolt att de tror på mig"

Nations Cup – svenska laget räknar poäng
På fredagen är det sista chansen för det svenska laget att räkna poäng i EEF Nations Cup. Här hittar du all info om tävlingarna i Drammen.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Noggrann hörnpassering ger lyckat ridpass
En bra hörnpassering kan förbättra hela ridpassets kvalité. Johanna Due Boje tipsar om en basövning som gör stor skillnad.

5 spaningar inom hästnäringen
I samband med GHS hölls Hästföretagarforum – en kunskapsfylld dag för hästföretagare. Det bjöds på tips och erfarenheter ur verkligheten.
"Du kan inte göra allt själv så omge dig av personer som du kan lita på"

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".

My blev hjärntrött efter krasch på tävling
Ett litet ryttarmisstag och My gick omkull med sin häst Elroy på tävling. Det var 2019 och fortfarande dras hon med hjärntrötthet.
Gästbloggen: "Om du skadar huvudet är mitt bästa råd – ta det lugnt"

Så växte Patrik Kittels drömgård fram
Patrik Kittel och hustrun Lyndal Oatley har byggt en ridanläggning med »extra allt«. Här berättar han om drömmen som blev sann och delar med sig av tips.
Gården är så modern den bara kan bli och den är väl övervakad

Så fungerar hästens ögon
För att förstå hur olika sjukdomar kan påverka ögat och synen så behövs kunskap och förståelse om hästögats normala uppbyggnad.
Läsarfavorit: Veterinär Lena Ströms artikelserie om hästens ögon

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Två ryttare flyttas upp till A-truppen
Efter fina internationella resultat har Malin Wahlkamp Nilsson och Caroline Darcourt flyttats upp från B-truppen till A-truppen i dressyr.

Carl Hedin tävlar i Fångarna på fortet
Snart får vi se dressyrryttaren Carl Hedin i tv-rutan. Den här veckan har han varit i Frankrike för att spela in Fångarna på fortet som sänds på TV4.

Storvreta PK får pengar ur drömfonden
Ponnyklubben har tilldelats 100 000 kronor för sitt arbete med välgörande hästkrafter i form av stöd till kommunens unga på HVB-hem.

Inte djurplågeri att skjuta ihjäl häst
Den man som förra veckan i berusat tillstånd sköt ihjäl en häst är inte längre misstänkt för djurplågeri. Hästen dog omedelbart och led inte.
Åklagaren: "Det var en häst som ägs av någon i mannens familj"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!