25-åriga Beatrice Halby lider av cystisk fibros, en ärftlig sjukdom som gör att kroppen producerar ett onormalt tjockt slem. Om slemmet inte hostas upp dör lungorna och i augusti 2018 genomgick hon en lungtransplantation. Både innan och efter transplantationen har hästarna varit hennes andhål, bokstavligt talat. Ridningen hjälper nämligen Beatrice att andas.
Text: Natalie Lindholm
Foto: Privat
Beatrice Halby har levt med cystisk fibros (CF) hela livet, diagnosen fick hon nästan genast efter födseln. Hon hade mekoniumileus, alltså tarmvred, något som är ett tidigt tecken på CF.
Sjukdomen utvecklas inte alltid på samma sätt, i Beatrices fall kom försämringen ovanligt fort. En stor mängd bakterier i kroppen gjorde att hennes lungor började skrumpna bort, något som är ganska ovanligt, förklarar hon.
Hästintresset växte
Trots sin diagnos har Beatrice varit bestämd med att livet ska flyta på någorlunda som vanligt med skola och kompisar. Men till skillnad från de andra i klassen fick hon alltid prioritera sin behandling framför allt annat.
– Jag har gått på andningsgymnastik och på inhalationer, för mig har det varit livsviktigt att vara fysiskt aktiv, berättar hon.
För att få upp slemmet ur lungorna (vilket alltså är ett måste för att lungorna inte ska dö), gäller det nämligen att sporta. Beatrice tyckte aldrig om fotboll, eller någon annan sport heller för den delen, hon ville mest hålla på med djur. När hon var fyra år gammal hade hon turen att få börja rida och sedan dess har hästintresset blivit allt större.
– Hästar var extra bra eftersom ”skumpandet” på hästryggen får slemmet att lossna. Dessutom är det enormt roligt, säger Beatrice.
Pigg medryttarhäst
Under sämre dagar, när kroppen helt enkelt inte har orkat med, har Beatrice tvingats prioritera vad hon ska använda sin energi till. Och valet faller alltid på hästarna.
– Måste jag välja mellan två saker vinner hästarna i nio fall av tio. Det är ett så kravlöst umgänge som alltid går att lita på, konstaterar hon.
Vid 15 års ålder blev Beatrice medryttare till valacken Boy, då 18 år gammal, och i år firar ekipaget hela tio år tillsammans.
– En piggare 28-åring får man leta väldigt länge efter, konstaterar ryttaren glatt.
Ett helt nytt liv
I augusti 2018 fick Beatrice nya lungor via en lungtransplantation, ingreppet har inneburit en enorm skillnad för henne.
– Jag märkte det nästan direkt efter operationen. Det var så mycket lättare att andas, känslan att orka rida varje dag och samtidigt kunna jobba är helt fantastisk, säger hon och fortsätter:
– Före transplantationen tvingades jag alltid välja. Jobbade jag kväll fick jag antingen ta en skrittrunda, som inte krävde så mycket, eller skippa ridningen helt den dagen för att orka arbeta.
Livet efter transplantationen har blivit bättre än hon har vågat hoppas på. Visst upplever hon fortfarande tuffa perioder och en del problem, något som är helt normalt efter en lungtransplantation, men då är hon bara extra tacksam över att ha stallet att tillgå.
– Jobbiga dagar är det skönt att kunna åka ut till hästarna. För mig gäller det verkligen att ta tillvara all tid jag har tillsammans med dem.
Det här är cystisk fibros
Cystisk fibros (CF) är en ärftlig, kronisk och medfödd sjukdom. I Sverige föds ungefär 10 till 20 barn med CF varje år. En person med CF har fel i saltbalansen i kroppen, vilket gör att den producerar onormalt tjockt slem. Om slemmet inte kommer upp ur lungorna får det fäste där och då dör lungvävnaden bit för bit.
I dag består behandlingen, som inte läker men lindrar symtomen, bland annat av inhalation av slemlösande och av andningsövningar.
Det här är Beatrice Halby
25-åriga Beatrice bor i Lomma, mellan Lund och Malmö, med sina två hundar. När hon inte rider jobbar Beatrice som undersköterska inom hemtjänsten. Hennes medryttarhäst, 28-åriga valacken Boy, är en korsning mellan varmblod och arab.
Äntligen är årets andra nummer av Hippson här. Där besöker vi Hästak som producerar framtida hoppstjärnor, både två- och fyrbenta.
Massor av ridövningar, experttips och inspiration för ryttare och hästägare
Fler nyblivna hästägare, fler veterinärbesök och mindre hästkunskap. Det är trender som försäkringsbolaget Agria sett under förra året.
GreenFeeds sortiment är kundanpassat och de erbjuder flera olika storlekar på balar. Allt utifrån kundens behov och möjlighet till förvaring.
"Våra kunder är allt från ridskolor, travanläggningar och mindre stall"
De flesta föräldrar kan säkert relatera till småbarnsåren då barnen springer runt och utforskar, medans mamman försöker hålla uppsikt.
Fölet leker gärna medans mamman försöker hålla koll – se det söta klippet
För bara tio år sedan var den nordsvenska brukshästen utrotningshotad. Men de senaste åren har intresset för rasen ökat.
Annelie Eriksson fölvakar och har firat att en av unghästarna fyllt två år. Det går framåt med stallbygget och flera hästar har fått åka hem efter sin rehabilitering.
På grund av den senaste tidens utbrott av EHV-1 går SvRF nu ut med utökade försiktighetsåtgärder i samband med att tävlingarna drar i gång igen.
Noggranna rutiner gällande tempkurvor innan ankomst till tävlingsplats
En av Annika Axelssons hästar blev sjuk i EHV-1 vid Sunshine Tour. Hon skrev ett öppet brev till FEI och gav sin syn på hanteringen av situationen.
Tävlingsarrangören svarar på kritiken med eget brev – läs det här
Arkiv: Svenska ryttarens öppna brev till FEI efter Sunshine Tour
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Benbrott hos häst är något som många hästägare fruktar. Skadan varierar och kan innebära en dödsdom, men i vissa fall kan det gå att rädda hästen.
Utanför Helsingborg finns en fin hästgård med sex boxar, egen ridbana och renoverat boningshus. Här bor man med öppna fält som granne.
Objektiv analys av hästens rörelser kan användas för att svara på många frågor relaterade till hästens hälsa. Forskare vid SLU har undersökt mer.
Datoralgoritm beräknar hästens gångarter utifrån mankens och korsets rörelse
Casall är en av världens mest framgångsrika hästar genom tiderna. Tillsammans med Rolf-Göran Bengtsson tog han mängder med placeringar.
I dag fyller hingsten 22 år – se klippet från avtackningen i Göteborg
Louise Etzner Jakobsson prisades vid Parasportgalan under måndagskvällen. Galan fyller fem år, vilket firades med en digital jubileumssändning.
Paulinda Fribergs pensionerade mästerskapshäst Di Lapponia T var dräktig och skulle ha fölat under våren. Istället förlorade Paulinda både sto och föl.
Fick fång: "Känns tråkigt att denna saga skulle sluta med så mycket smärta"
Centrerad ridning (CR) är en pedagogisk modell där man fokuserar på hur ryttaren använder sin kropp samt hur beteendemönster påverkar hästen.
"Vi anpassar pedagogiken och kommunicerar på rätt sätt just för dig"
Försäkringsbolagen dömer inte ut hästar – det gör veterinären. Men de hanterar alla ärenden som rör ohälsa hos häst och det brister i hästkunnandet.
"Vi har alla ett ansvar att hjälpas åt att lära ut god hästhållning"
Slutan är en nyttig rörelse som kan utföras på en mängd olika sätt. Peter Härnstam bjuder på en variant som kan ge rörelsen bättre kvalitet.
Veckans ridövning: "Ändra tempo, tvärning och hur brant du rider slutan"
Den charmiga ponnyn Akilles, 76 centimeter i mankhöjd, tar hjälp av två bommar och visar att han minsann har koll på var han sätter hovarna.
Ridskolan i Ockelbo vill ge de äldre i kommunen möjlighet att må bra tillsammans med hästar. Därför vill de starta ett hästdagis för pensionärer.
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rymt för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!