Reportage
Publicerad: 2020-07-06
Hästarna hjälper Beatrice att andas: ”Skumpandet får slemmet att lossna”
25-åriga Beatrice Halby lider av cystisk fibros, en ärftlig sjukdom som gör att kroppen producerar ett onormalt tjockt slem. Om slemmet inte hostas upp dör lungorna och i augusti 2018 genomgick hon en lungtransplantation. Både innan och efter transplantationen har hästarna varit hennes andhål, bokstavligt talat. Ridningen hjälper nämligen Beatrice att andas.
Text: Natalie Lindholm
Foto: Privat
Beatrice Halby har levt med cystisk fibros (CF) hela livet, diagnosen fick hon nästan genast efter födseln. Hon hade mekoniumileus, alltså tarmvred, något som är ett tidigt tecken på CF.
Sjukdomen utvecklas inte alltid på samma sätt, i Beatrices fall kom försämringen ovanligt fort. En stor mängd bakterier i kroppen gjorde att hennes lungor började skrumpna bort, något som är ganska ovanligt, förklarar hon.
Hästintresset växte
Trots sin diagnos har Beatrice varit bestämd med att livet ska flyta på någorlunda som vanligt med skola och kompisar. Men till skillnad från de andra i klassen fick hon alltid prioritera sin behandling framför allt annat.
– Jag har gått på andningsgymnastik och på inhalationer, för mig har det varit livsviktigt att vara fysiskt aktiv, berättar hon.
För att få upp slemmet ur lungorna (vilket alltså är ett måste för att lungorna inte ska dö), gäller det nämligen att sporta. Beatrice tyckte aldrig om fotboll, eller någon annan sport heller för den delen, hon ville mest hålla på med djur. När hon var fyra år gammal hade hon turen att få börja rida och sedan dess har hästintresset blivit allt större.
– Hästar var extra bra eftersom ”skumpandet” på hästryggen får slemmet att lossna. Dessutom är det enormt roligt, säger Beatrice.
Pigg medryttarhäst
Under sämre dagar, när kroppen helt enkelt inte har orkat med, har Beatrice tvingats prioritera vad hon ska använda sin energi till. Och valet faller alltid på hästarna.
– Måste jag välja mellan två saker vinner hästarna i nio fall av tio. Det är ett så kravlöst umgänge som alltid går att lita på, konstaterar hon.
Vid 15 års ålder blev Beatrice medryttare till valacken Boy, då 18 år gammal, och i år firar ekipaget hela tio år tillsammans.
– En piggare 28-åring får man leta väldigt länge efter, konstaterar ryttaren glatt.
Ett helt nytt liv
I augusti 2018 fick Beatrice nya lungor via en lungtransplantation, ingreppet har inneburit en enorm skillnad för henne.
– Jag märkte det nästan direkt efter operationen. Det var så mycket lättare att andas, känslan att orka rida varje dag och samtidigt kunna jobba är helt fantastisk, säger hon och fortsätter:
– Före transplantationen tvingades jag alltid välja. Jobbade jag kväll fick jag antingen ta en skrittrunda, som inte krävde så mycket, eller skippa ridningen helt den dagen för att orka arbeta.
Livet efter transplantationen har blivit bättre än hon har vågat hoppas på. Visst upplever hon fortfarande tuffa perioder och en del problem, något som är helt normalt efter en lungtransplantation, men då är hon bara extra tacksam över att ha stallet att tillgå.
– Jobbiga dagar är det skönt att kunna åka ut till hästarna. För mig gäller det verkligen att ta tillvara all tid jag har tillsammans med dem.
Det här är cystisk fibros
Cystisk fibros (CF) är en ärftlig, kronisk och medfödd sjukdom. I Sverige föds ungefär 10 till 20 barn med CF varje år. En person med CF har fel i saltbalansen i kroppen, vilket gör att den producerar onormalt tjockt slem. Om slemmet inte kommer upp ur lungorna får det fäste där och då dör lungvävnaden bit för bit.
I dag består behandlingen, som inte läker men lindrar symtomen, bland annat av inhalation av slemlösande och av andningsövningar.
Det här är Beatrice Halby
25-åriga Beatrice bor i Lomma, mellan Lund och Malmö, med sina två hundar. När hon inte rider jobbar Beatrice som undersköterska inom hemtjänsten. Hennes medryttarhäst, 28-åriga valacken Boy, är en korsning mellan varmblod och arab.
Liknande webbartiklar
- Beatrice Halbys kamp hyllas – stipendie ska delas ut i hästhage
- Louis red drygt 177 mil till minnet av en vän: "Ville att det skulle fortsätta för alltid"
- Lungsjuka Amanda om hästarnas betydelse: ”I stallet kan jag vara mig själv”
- Paulina Bengtsson: "Hästarna gav mig livet tillbaka"
- Stall Kungsgården: ”Vi tror och hoppas att vi gör skillnad”
- Professorn om hästterapi: ”Naturligt lugnande aktiviteter är kostnadseffektiva”
- Ingen mer hästunderstödd terapi i Västra Götaland: "Är en resurskrävande metod"
- De samlar världens hästterapeuter för att få fart på forskningen
- Forskningskollen: Hästen kan hjälpa – om den får vara en individ
- Därför funkar det att stressa av i stallet

Bollerup Elrondo utmärkte sig redan som föl
Bollerups Lantbruksinstitut är uppfödare till en av hingstarna som ska visas på Bruksprovet i nästa vecka. Grevlunda äger Bollerup Elrondo.

»En glad häst utgör basen i vår sport«
Jessica von Bredow-Werndl har sett över sin egen och hästarnas vardag. En mer naturlig hästhållning och ryttarträning har gett resultat.
"Det går alltid att hitta ett sätt att träna som passar just din häst"

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.

Dressyrhästen Zienna bjuder på fina språng
Linda Salenmo i Arboga tränade stoet Zienna från marken på ridbanan. Då fick stoet för sig att det var dags att hoppa lite.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Så sänder SVT från världscupfinalen
Under påskhelgen är det dags för världscupfinalen i hoppning och dressyr. SVT sänder från tävlingarna under fyra dagar.

När man har en riktigt söt stallkompis
Det gäller att berätta för sina vänner hur mycket man gillar dem. Den här hästen visar det med en mjuk och blöt "puss".

”Mirakelfölet” får stanna på ridskolan
Bettys Mirakel blev namnet på det överraskningsföl som föddes hos Vara ridskola. Ridklubben behöll hästen, som nu har hunnit fylla två år.

Hästkroppen inifrån och ut
Biomekanik är ett vetenskapligt begrepp som inte alltid är lätt att förklara. Gillian Higgins vill göra det visuellt och greppbart för oss som sysslar med ridning.
"Vår plikt att göra vårt bästa för att försöka förstå hur hästen fungerar"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!