Reportage
Publicerad: 2020-09-17
I stallet fann Hanna tröst och mod att fortsätta kämpa. På bild med hästen Bella.
Hästarna hjälpte Hanna genom depressionen: ”I stallet kan jag vara mig själv”
Efter en tuff uppväxt innehållande missbruk och sexuella övergrepp blev Hanna diagnostiserad med depression. I stallet hos hästarna fann hon tröst och trygghet som gjorde att hon orkade fortsätta kämpa.
– Hästarna fanns alltid där när alla andra svek mig, säger hon.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Privat
Hanna, 18, hade en tuff uppväxt. Med en ensamstående förälder och drogmissbruk inom familjen var barndomen kämpig för Hanna och hennes syster.
– När jag var sex år upptäckte jag intresset för hästar och blev helt såld. Jag fick börja på ridskola och stallet var den enda platsen där jag verkligen kände mig trygg, säger Hanna.
Under en period av tre år, när hon var sju till tio år gammal, blev hon utsatt för sexuella övergrepp av en man utanför familjen.
– Då försökte jag vara så mycket som möjligt i stallet. Jag hade väldigt svårt i skolan och svårt att få vänner. Men hos hästarna kände jag mig ändå trygg och det var där jag mådde bra, säger hon.
Tingeling räddade hennes liv
År 2014 blev Hanna diagnostiserad med depression. I samband med det kom hennes första egna ponny in i livet. Tingeling hette hon och Hanna menar att ponnyn räddade hennes liv.
– Mamma köpte Tingeling till mig när jag mådde som allra sämst. Ponnyn gjorde också att min och mammas bråkiga relation blev bättre. Nu kunde vi vara i stallet tillsammans, säger Hanna.
Hon mådde väldigt dåligt under den här tiden, men menar att Tingeling fick henne att se saker på ett ljusare sätt.
– Det var speciellt efter de värsta skoldagarna som det var skönt att få komma till stallet. Jag behövde inte rida, utan satt i hagen i flera timmar ibland. Hästarna fanns alltid där när alla andra svek mig.
År 2016 blev Hanna placerad i familjehem dit tyvärr inte Tingeling kunde följa med, men Hanna kan fortfarande träffa henne ibland.
– Som tur var hamnade jag ändå på en hästgård och efter ett och ett halvt år där fick jag bli fodervärd till en häst som heter Xena.
Speciellt band till ponnyn Xena
Vid provridningen av den nya foderhästen, Xena, ramlade Hanna av.
– Ponnyn var nio år då, men var bara inriden och hade inte gjort så mycket. Men någonting fick mig att känna att jag behövde just den hästen i mitt liv, säger Hanna.
Med Xena började hon om med grunderna och tog det lugnt i stallet utan press.
– Hon var väldigt speciell och blev min stöttepelare när jag hade det jobbigt. Vi fick ett band mellan oss som jag inte riktigt vet hur jag ska förklara. Jag har aldrig haft det bandet med någon annan, vi var väldigt lika på något sätt.
– Jag var inne i ett missbruk och mådde extremt dåligt. Men Xena blev min bästa vän och hon var anledningen till att jag fortsatte kämpa.
Efter ett och ett halvt år behövde Hanna flytta till ett nytt behandlingshem och Xena fick återvända hem till sin ägare.
– Dagen hon åkte bestämde jag mig för att sluta rida. Det var som om en del av mig försvann, jag trodde aldrig att jag skulle hitta någon så speciell som hon, säger Hanna.
På hennes nya behandlingshem finns ett stall där man jobbar med hästunderstödd terapi. Det var då hon träffade D-ponnyn Bella.
– Just när jag kom dit var det ingen som red Bella, så det passade bra att jag kunde få ta över henne. Hon ersatte inte Xena, men hon blev min nya bästa hästvän. I dag sköter jag om henne som min egen.
”Hästarna blev min tröst”
De sexuella övergrepp som Hanna utsattes för som barn finns med henne i tankarna än i dag.
– Mannen blev inte dömd. Det blev en utredning som lades ned relativt fort, men det är något som hänger med mig och som påverkar mig än i dag. Om jag inte haft hästarna hade jag inte kunnat bearbeta det på samma sätt som jag gör nu. De får mig att må bättre och ger mig ork att ta tag i saker. Det var hos hästarna som jag fann orken att fortsätta kämpa, säger Hanna.
– Hästarna blev min tröst, för de fanns där när ingen annan gjorde det. De behöver inte prata och säga att de förstår vad jag känner, men de förstår mig bättre än någon annan. I stallet kan jag vara mig själv. Jag slappnar av och kan faktiskt känna mig normal.
Hanna kämpar fortfarande med sin psykiska ohälsa, men hästarna hjälper henne varje dag.
– Eftersom behandlingshemmet jag bor på jobbar med hästunderstödd terapi har jag fått möjlighet att vara i stallet varje dag. Jag har haft extremt svårt med exempelvis min självkänsla, men när jag är i stallet släpper det, säger hon.
”Det är ok att inte orka ibland”
När hon var yngre satte hon större press på sig själv.
– I stallet där jag är nu slipper jag stora krav på mig själv. Jag behöver inte träna eller tävla om jag inte vill, jag kan lika gärna rida ut i skogen en sväng. Jag slipper prestationen och behöver inte känna att jag måste något. Jag tycker att det är viktigt och hade velat att någon sa det till mig när jag var yngre.
Hanna tror att många unga tjejer sätter press på sig själva.
– Jag tycker att man borde lyfta det och prata om det. Man ska rida för att man tycker att det är kul och känner sig avslappnad.
Hon vill att fler ska våga berätta när de inte mår bra.
– Det är ok att berätta att man har en dålig dag, det är ok att inte orka ibland. Det är viktigt att man vet att alla inte mår perfekt hela tiden – och det är ok, säger hon.
taggar
Liknande webbartiklar
- Ökad risk för depression hos ryttare som har haft hjärnskakning
- Forskningskollen: Går det att göra ensamboxar mindre dåliga?
- Hästarna hjälpte Stina ur depressionen efter sjukdomen: ”Får magi i kroppen när jag rider”
- Forskningskollen: Hästar kan förmodligen också vara deprimerade
- Tabu att inte orka som hästmänniska: ”Har fått lära mig att be om hjälp”
- ”Handlar inte om hur man har det, utan hur man tar det”
- Hästterapi till stor hjälp för barn och unga
- Hästar ska förbättra ungdomars hälsa
- Hästarna ett hjälpmedel mot psykisk ohälsa
- Hästarna en bra hjälp vid psykisk ohälsa

När det vankas kvällsmat är alla välkomna
Hästen Daisy delar gärna med sig utav sin kvällsmat till sina båda hundkompisar Bosse och Nisse. Paulina Pelli berättar med om vännerna.

Återupplev guldyran i radioreferatet
Vi får helt enkelt inte nog av VM-guldet. Radiosportens Christian Olsson kommenterar Henrik von Eckermanns ritt på sitt egna livliga sätt.

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

35 svenska medaljer på NM för islandshäst
Sverige dominerade på Nordiska mästerskapen för islandshästar på Åland. Det svenska laget tog 35 medaljer, varav 12 var guld.

Nya namn i svenska hopplandslaget
Svensk hoppsport är minst sagt i hetluften med ryttare i den absoluta världstoppen. Landslagsledningen har nu presenterat nya namn.

Maria Gretzer i Mästarnas mästare
När deltagarna till nästa säsong av tv-programmet Mästarnas mästare på SVT presenteras, är ridsporten representerad bland idrottarna.
Hoppningens Maria Gretzer möter nio andra idrottare i tv-rutan

Stort firande när Jens kom hem till Löberöd
När Jens Fredricson kom hem till skånska Löberöd fick han ett rejält välkomnande av byborna. Byns alla flaggor hissades i sommarkvällen.
Se Sydsvenskans intervju med en av Sveriges VM-guldmedaljörer

Individuella lösningar kan bli framtiden
Barfotastudien har pågått i närmare ett år. Ett första preliminärt resultat bekräftar det man redan vet – att järnskon begränsar hovens funktion.
"Ser klart en hämmande effekt av en skodd hovs förmåga att röra sig"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Hästar gör skillnad vid psykisk ohälsa
I Sverige brottas allt fler unga människor med psykisk ohälsa. WHO räknar med att det kommer vara den största sjukdomsbördan i världen år 2030.
”Vi vill vara en resurs för personen där personen har behovet”

»Hästen får aldrig bli en slav«
Han reser jorden runt med sina lusitanohästar och är en av ryttarna bakom föreställningen Apassionata. Luis Valença är något av en legend.
Valenças vill att träningen ska kännas rolig och aldrig bli enformig

Havsnära hästgård med eget gårdsmejeri
Utanför Karlskrona finns en hästgård med ett bostadshus från 1850-talet, stall, ridhus, ridbana och en sommarstuga nära havet.

Känslorna svallar när Henke närmar sig guld
Wincent är kanske en av de yngsta i von Eckermanns hejarklack. Han följde VM från soffan och när guldet är nära är det supersvårt att sitta still.

En hyllning till Jens Fredricson
Hoppryttaren Daniéla Almqvist upplever att tiden står stilla när Jens pratar om hästar. Han har alltid inspirerat henne och här förklarar hon varför.
"Undrar inte längre varför du är så inspirerande, du har visat mig"

Se Henriks och King Edwards guldrunda
Har ni hunnit smälta att Sverige tagit två VM-guld? Se Henriks makalösa guldritt – en runda värd att se hur många gånger som helst.

Forssells hästar rymde ut på motorvägen
Vännerna kom körandes på motorvägen mitt i natten efter en festkväll. Då fick de plötsligt syn på tre lösa hästar som galopperade på vägen.

20 års garanti på aluminiumgolv
Sedan Böckmann startade 1956 har de stått för kvalité och säkerhet. Nu tar man det ett steg längre och erbjuder 20 års garanti på aluminiumgolvet.

Veterinären: "Får följa atleter på hög nivå"
Teamet bakom ryttarna är avgörande för framgången. Rasmus Westgren är landslagsveterinär till flera av de svenska hästarna.
Berättar om sitt jobb vid mästerskap: "Hjälper till där det behövs"

Från uthållighetsprov till bruksprov
Slätlopp och ett tufft terrängprov. När hingstarna skulle godkännas på 1970-talet var det inte mycket som liknade dagens bruksprov.
Det första testet för de 3,5-åriga hingstarna var på galoppbanan

"Halva" snett igenom ger kontroll
Här är en enkel ridövning går att variera samt ger ett kvitto på om hästen svarar för ytterhjälperna. En perfekt övning för ryttare på alla nivåer!

VM-medaljörer fick förstklassig flygeskort
Mästerskapsmedaljer ska givetvis firas! När tre av guldhjältarna landade på Arlanda eskorterades de av Flygvapnet med två Jas-plan.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka
– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!