Reportage
Publicerad: 2020-01-27
Hästtjejen Jonna Ahlner rider in kon Ninja: ”Vill se om det går att bryta normer”
Ända sedan Jonna Ahlner var liten har hon velat bryta normer och utmana sig själv. Hon har ridit på ridskola och tävlar nu en islandshäst lite smått. För drygt ett år sedan klev även en ny bekantskap in i hennes liv – kon Ninja.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
Jonna Ahlner började rida på ridskola när hon var sju år gammal, efter det hade hon ett par medryttarhästar och även fyrbeningar på foder.
– Då var det mest hoppning som var grejen och det som jag tyckte bäst om, jag har ridit många olika typer av hästar under min uppväxt, berättar Jonna.
Under uppväxten har hon alltid tagit sig an utmaningar.
– Jag ville börja med kaninhoppning men fick ett marsvin. Då började jag träna hoppning med marsvinet och det gick ju bra. När jag ville ha en hund fick jag en kanin – kaninen kom på inkallning, lärde sig en massa trick och följde mig som en hund. Så det där med att bryta normer och utmana sig själv för att se vad som är möjligt har alltid funnit hos mig på något sätt.
Jonna och Atli har tävlat en del.
Sökte fakta om kor
Nu rider Jonna två islänningar, varav hon tävlar den ena lite smått.
– Det är annorlunda eftersom de är mycket mer känsliga för mina vikthjälper om man jämför med andra hästar jag har suttit på. Så man måste tänka nytt och på andra sätt för att komma till ridning, säger hon.
När Jonna var 13 år såg hon ett inslag på tv i Lilla Sportspegeln som handlade om en tjej i Tyskland som hade ridit in en ko. Där och då vaknade idén om att hon själv också ville testa detta. Jonna läste på om kons anatomi och sökte fakta om hur det skulle vara att rida in en ko.
– Sedan tog jag kontakt med en bekant som har lantbruk med kor. Jag presenterade min idé och de tyckte att det lät spännande. Jag såg det som en utmaning att se om det faktiskt går att rida in en ko – och bryta normen om att kor inte går att rida in, säger Jonna.
För ett år och åtta månader sedan träffade hon så Ninja för första gången. De fastnade direkt för varandra.
– Hon har alltid varit väldigt framåt och nyfiken, även om hon var ganska rädd till en början. Kor går ju mer åt det håll de vill, när de vill, utan att ta hänsyn till oss människor. Så det handlar till största delen om att bygga en relation. Om Ninja blir rädd vill hon ofta undersöka faran, till skillnad från en häst som kanske vänder och flyr, säger Jonna.
Måste alltid vilja själv
Hon upplever att det är enklare att lära hästen det du vill, medan en ko är lite mer envis och självständig.
– Vill de inte göra något du ber dem om gör de det inte, hur mycket du än lirkar och mutar och försöker. Det har varit många gånger som Ninja har testat mitt tålamod genom att göra precis tvärtom mot vad jag ber henne. Men jag ser det bara som en utmaning, jag får tänka om och nytt för att få henne dit jag vill och vi måste göra det tillsammans. Det går inte att tvinga en ko, aldrig. Då går den bara i väg eller kastar av dig. Det har väl hänt ett par gånger, haha. Men Ninja vill vara med mig och hon älskar att få komma ut och få uppmärksamhet och kärlek, det är grunden i att det fungerar att rida henne tror jag. Hon måste vilja det själv.
Ninja och Jonna har nu byggt upp en speciell relation.
– Jag rider i skritt och trav och kan svänga höger, samt stanna henne när jag vill, oftast. Ibland är hon inte riktigt med på noterna, haha. Ett mål är att kunna rida henne i alla gångarter, men vi skyndar långsamt.
Lyssnar på Ninja
En ko har en helt annan anatomi jämfört med hästar. Jonna har sökt fakta via nätet och veterinärer i sin närhet.
– Det är klart att jag tar hänsyn till Ninjas anatomi, jag bygger upp henne långsamt och jobbar henne mer från marken tills hon blir stark nog att bära mig längre stunder. Jag är helt säker på att om jag på något sätt orsakade henne obehag skulle hon protestera. Så jag lyssnar mycket på vad Ninja kommunicerar till mig.
Det är så klart svårt att hitta utrustning som passar en ko. Just nu rider Jonna med en barbackagjord och hackamore.
– Att lägga en vanlig sadel på Ninja är inte aktuellt eftersom den skulle skapa tryck och troligen obehag. Men i framtiden kan en bomlös variant vara en möjlighet. Att ha bett i munnen på henne är inte heller ett alternativ, men hackamore funkar faktiskt riktigt bra.
När Ninja inte blir ompysslad går hon på lösdrift med tre andra kor.
– Hon är ute dygnet runt och har en ligghall som hon kan gå in i. Hon trivs väldigt bra med det, men kommer alltid fram när jag ska hämta henne. Hon vill verkligen vara med mig, det är en häftig känsla. Vi får se om vi kan bevisa motsatsen till vad folk säger, alltså utröna om man faktiskt kan rida in en ko eller inte.
Klipp med första traven:
Se klipp när Jonna rider Ninja i ridhuset:
Hitta din nästa sadel på Hippson Market
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Sadlar".
Samtliga sadlar hittar du HÄR
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger en extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Sadlar" visas den just nu även på Hippson.se. Vill du ha hjälp med att komma med kan du kontakta: info@hippsonmarket.se
Liknande webbartiklar
- Alicia rider in kvigan Mirabelle: ”Vi är bästa vänner”
- Malin Baryard Johnsson testar att rida en ko: ”Det kommer aldrig att funka”
- Frida rider på oxen Skalman: ”Han är så underbart snäll”
- Kon Hilda får sällskap av kalven Hulda
- Domstolens beslut – kon Hilda måste ha artfränder
- Kon Hilda behöver artfrände – får inte bo med hästar
- Kon Hilda får inte leva med hästar – ärendet tas upp i kammarrätten
- Hästen Putte, 27 år, är kung i kohagen: "Han sover med dem, kliar dem och vaktar dem"
- Li Åsebring rider in unghästen Flawless bettlöst: "Är väldigt känslig"
- Rider in sin unghäst utan utrustning: "Måste kunna motivera det vi gör mot våra hästar"

Nu ska VM-medaljerna fördelas
21.00 börjar den spännande upplösningen på VM:s lagtävling i hoppning. Sverige leder knappt före Frankrike med Tyskland på tredje plats.

Halvtid i pararyttarnas lagtävling
På fredagen inleddes lagtävlingen i paradressyr, där hälften av ryttarna red och resterande ryttare startar i morgon, lördag.

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

”Njuter så länge jag kan – han är fantastisk”
Stephanie Holmén är på plats i Herning för att tävla kringklasser, och heja på det svenska laget. Med sig har hon Crusader Ice och "Sparven".

Bildspel: Häng med till framhoppningen
De svenska hoppryttarna leder inför den avgörande VM-laghoppningen i kväll. Bakom kulisserna råder noggrann förberedelse.

Akka ridcenter söker nytt tillstånd
Ägaren till Akka ridcenter ger inte upp. Den 25 juni drogs tillståndet in efter att högsta instans avslagit överklagan. Nu söker ägaren nytt tillstånd.
Ägaren till Ystads Allehanda: "Det ska inte vara några problem"

Möt Ingrid Klimke i nummer 4
I dag börjar nya Hippson att delas ut till prenumeranterna. Och det är ett fullspäckat nummer som landar i brevlådan.

Utveckla hästens språng med travhoppning
Att travhoppa hinder och serier har flera fördelar. Hästen får öva på sin koordination och samtidigt bygga styrka.
Louise Romeikes övning slipar både ryttarens och hästens teknik
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

20 års garanti på aluminiumgolv
Sedan Böckmann startade 1956 har de stått för kvalité och säkerhet. Nu tar man det ett steg längre och erbjuder 20 års garanti på aluminiumgolvet.

Fredag i Herning – det händer i dag
Det har blivit dags för den spännande finalen i laghoppningen – och Sverige är i ledning! Ska de svenska hoppryttarna ta sitt första VM-guld?
Allt du behöver veta inför den spännande fortsättningen på VM

»Din häst är en spegel av dig själv«
Från idrottslärare till OS-ryttare. Ingrid Klimke hade hunnit fylla 30 år innan hon satsade på ridningen på heltid – ett val hon aldrig ångrat.
»Min pappa sa alltid att du måste ha en öppen horisont«

Fina insatser från pararyttarna: "Jättestolt"
Pararyttaren Lena Malmström rider sitt tredje mästerskap tillsammans med den egna uppfödningen Fabulous Fidelie.

Peder: "På ett VM är inget enkelt"
Peder Fredricson gick in på VM-banan i Herning och red felfritt med All In. Därmed är Sverige i ledningen inför fredagens lag-final.
"Det är fantastiskt att vara här just nu."

Jens om sin runda: "Det var kalkylerat"
Jens Fredricson gick in och gjorde exakt det som det svenska laget behövde. En felfri runda – helt enligt plan – med Markan Cosmopolit.
"Sen ska jag hoppa felfritt i morgon också"

Se klippet: Charlotte Fry tog hem guldet
Charlotte Fry och Glamourdale red in på VM-arenan till peppande kürmusik som publiken älskade.

Hästar gör skillnad vid psykisk ohälsa
I Sverige brottas allt fler unga människor med psykisk ohälsa. WHO räknar med att det kommer vara den största sjukdomsbördan i världen år 2030.
”Vi vill vara en resurs för personen där personen har behovet”

Bildbomb: Återupplev magin i kürfinalen
Under onsdagskvällen skrevs ridsporthistoria när Storbritanniens Charlotte Fry och Glamourdale tog individuellt VM-guld i kür-finalen.

Spana in Blue Hors exklusiva anläggning
Den stora verksamheten hos Blue Hors i Danmark består till största del av uppfödning och försäljning av toppstammade dressyrhästar.

Torsdag i Herning – det händer i dag
Det har blivit dags för laghoppningens första omgång och Sverige leder. Pararyttarnas individuella klasser fortsätter med medaljutdelning.
Allt du behöver veta inför den spännande fortsättningen på VM

Säkerhet i vardagen – och vid nybygget
När Henrik von Eckermann bygger drömanläggningen i Nederländerna är säkerheten en viktig aspekt. Hippson har träffat honom och eleven Evelina Tovek.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka
– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!