Reportage
Publicerad: 2020-01-27
Hästtjejen Jonna Ahlner rider in kon Ninja: ”Vill se om det går att bryta normer”
Ända sedan Jonna Ahlner var liten har hon velat bryta normer och utmana sig själv. Hon har ridit på ridskola och tävlar nu en islandshäst lite smått. För drygt ett år sedan klev även en ny bekantskap in i hennes liv – kon Ninja.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
Jonna Ahlner började rida på ridskola när hon var sju år gammal, efter det hade hon ett par medryttarhästar och även fyrbeningar på foder.
– Då var det mest hoppning som var grejen och det som jag tyckte bäst om, jag har ridit många olika typer av hästar under min uppväxt, berättar Jonna.
Under uppväxten har hon alltid tagit sig an utmaningar.
– Jag ville börja med kaninhoppning men fick ett marsvin. Då började jag träna hoppning med marsvinet och det gick ju bra. När jag ville ha en hund fick jag en kanin – kaninen kom på inkallning, lärde sig en massa trick och följde mig som en hund. Så det där med att bryta normer och utmana sig själv för att se vad som är möjligt har alltid funnit hos mig på något sätt.
Jonna och Atli har tävlat en del.
Sökte fakta om kor
Nu rider Jonna två islänningar, varav hon tävlar den ena lite smått.
– Det är annorlunda eftersom de är mycket mer känsliga för mina vikthjälper om man jämför med andra hästar jag har suttit på. Så man måste tänka nytt och på andra sätt för att komma till ridning, säger hon.
När Jonna var 13 år såg hon ett inslag på tv i Lilla Sportspegeln som handlade om en tjej i Tyskland som hade ridit in en ko. Där och då vaknade idén om att hon själv också ville testa detta. Jonna läste på om kons anatomi och sökte fakta om hur det skulle vara att rida in en ko.
– Sedan tog jag kontakt med en bekant som har lantbruk med kor. Jag presenterade min idé och de tyckte att det lät spännande. Jag såg det som en utmaning att se om det faktiskt går att rida in en ko – och bryta normen om att kor inte går att rida in, säger Jonna.
För ett år och åtta månader sedan träffade hon så Ninja för första gången. De fastnade direkt för varandra.
– Hon har alltid varit väldigt framåt och nyfiken, även om hon var ganska rädd till en början. Kor går ju mer åt det håll de vill, när de vill, utan att ta hänsyn till oss människor. Så det handlar till största delen om att bygga en relation. Om Ninja blir rädd vill hon ofta undersöka faran, till skillnad från en häst som kanske vänder och flyr, säger Jonna.
Måste alltid vilja själv
Hon upplever att det är enklare att lära hästen det du vill, medan en ko är lite mer envis och självständig.
– Vill de inte göra något du ber dem om gör de det inte, hur mycket du än lirkar och mutar och försöker. Det har varit många gånger som Ninja har testat mitt tålamod genom att göra precis tvärtom mot vad jag ber henne. Men jag ser det bara som en utmaning, jag får tänka om och nytt för att få henne dit jag vill och vi måste göra det tillsammans. Det går inte att tvinga en ko, aldrig. Då går den bara i väg eller kastar av dig. Det har väl hänt ett par gånger, haha. Men Ninja vill vara med mig och hon älskar att få komma ut och få uppmärksamhet och kärlek, det är grunden i att det fungerar att rida henne tror jag. Hon måste vilja det själv.
Ninja och Jonna har nu byggt upp en speciell relation.
– Jag rider i skritt och trav och kan svänga höger, samt stanna henne när jag vill, oftast. Ibland är hon inte riktigt med på noterna, haha. Ett mål är att kunna rida henne i alla gångarter, men vi skyndar långsamt.
Lyssnar på Ninja
En ko har en helt annan anatomi jämfört med hästar. Jonna har sökt fakta via nätet och veterinärer i sin närhet.
– Det är klart att jag tar hänsyn till Ninjas anatomi, jag bygger upp henne långsamt och jobbar henne mer från marken tills hon blir stark nog att bära mig längre stunder. Jag är helt säker på att om jag på något sätt orsakade henne obehag skulle hon protestera. Så jag lyssnar mycket på vad Ninja kommunicerar till mig.
Det är så klart svårt att hitta utrustning som passar en ko. Just nu rider Jonna med en barbackagjord och hackamore.
– Att lägga en vanlig sadel på Ninja är inte aktuellt eftersom den skulle skapa tryck och troligen obehag. Men i framtiden kan en bomlös variant vara en möjlighet. Att ha bett i munnen på henne är inte heller ett alternativ, men hackamore funkar faktiskt riktigt bra.
När Ninja inte blir ompysslad går hon på lösdrift med tre andra kor.
– Hon är ute dygnet runt och har en ligghall som hon kan gå in i. Hon trivs väldigt bra med det, men kommer alltid fram när jag ska hämta henne. Hon vill verkligen vara med mig, det är en häftig känsla. Vi får se om vi kan bevisa motsatsen till vad folk säger, alltså utröna om man faktiskt kan rida in en ko eller inte.
Klipp med första traven:
Se klipp när Jonna rider Ninja i ridhuset:
Hitta din nästa sadel på Hippson Market
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Sadlar".
Samtliga sadlar hittar du HÄR
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger en extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Sadlar" visas den just nu även på Hippson.se. Vill du ha hjälp med att komma med kan du kontakta: info@hippsonmarket.se
Liknande webbartiklar
- Alicia rider in kvigan Mirabelle: ”Vi är bästa vänner”
- Malin Baryard Johnsson testar att rida en ko: ”Det kommer aldrig att funka”
- Frida rider på oxen Skalman: ”Han är så underbart snäll”
- Kon Hilda får sällskap av kalven Hulda
- Domstolens beslut – kon Hilda måste ha artfränder
- Kon Hilda behöver artfrände – får inte bo med hästar
- Kon Hilda får inte leva med hästar – ärendet tas upp i kammarrätten
- Hästen Putte, 27 år, är kung i kohagen: "Han sover med dem, kliar dem och vaktar dem"
- Li Åsebring rider in unghästen Flawless bettlöst: "Är väldigt känslig"
- Rider in sin unghäst utan utrustning: "Måste kunna motivera det vi gör mot våra hästar"

DNA-prover för att följa kvarkabakterierna
Kvarka är en fruktad sjukdom med utbredd spridning. Forskare har med hjälp av DNA-tester följt hur kvarkabakteriens olika stammar sprids.
"Att arbeta med kvarka på detta sätt är ett nytt forskningsområde"

19 ekipage startar i Gædingalist på Wången
Den allra första stora Gædingalist-tävlingen i Sverige arrangeras på Wången den 14 oktober under Wångens islandshästdagar.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Hesters mästerskapshäst har fått somna in
Med hästen Nip Tuck deltog Storbritanniens Carl Hester i flera mästerskap. Nyligen fick valacken somna in, 19 år gammal.
Ägaren på Instagram: "Jag kommer för alltid att vara tacksam"

Tanja Willyard målar till Dufour igen
Ännu en tavla har levererats till danska dressyrryttaren Cathrine Laudrup Dufour. Den här gången är det en silhuett av hennes hjärtehäst.

En liten häst med stor personlighet
Falabellan är världens minsta hästras – de kan väga så lite som 14 kilo. De kommer i alla möjliga färger och är både kloka och mjuka i sitt sätt.

Få koll på hjälperna i bakdelsvändningen
I en korrekt utförd bakdelsvändning trampar hästen runt vändpunkten, sin inre bakhov. Dressyrdomare Carna Löfving guidar oss.
"Bättre att vändningen blir lite större med bibehållen bjudning"

Peder flög högt med Bahia i Saint Tropez
Peder Fredricson ställde upp i klassen six bar vid tävlingarna i Saint Tropez helgen som gick med stoet H&M Bahia.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Stora prisskillnader på veterinär behandling
Det kan skilja tusentals kronor för veterinärvård av samma skada eller sjukdom beroende på vilken klinik en djurägare besöker.

Kittels Billy Idol-musik belönades med tia
I Budapest slog Patrik Kittel med Bonamur till med dubbelseger. En del i protokollet var ryttaren extra nöjd med i küren: högsta betyg för musiken.

Tyskland vann – Brasilien klara för OS
Det blev Tyskland som tog hem segern i Nations Cup-finalen som gick i Barcelona. Brasilien, på fjärde plats, säkrade en biljett till OS i Paris.

Blågul rosett och glada bocksprång
Marie Karlberg har varit och tävlat och ridit pay & ride i helgen. Det gick toppenbra och det blev ärevarv med blågul rosett i tränset.

"Maggie" överraskade alla när hon kom
Familjen Wengelins nya ponny från Irland var lite rund om magen men samtidigt pigg och hoppglad. Men hon blev allt mer bukig …

"Vroom" rakt in på tredje plats för Peder
Peder Fredricson tog med familjen till tävlingarna i Saint Tropez den här veckan. I lastbilen ner fanns bland annat hästen Vroom de la Pomme Z.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

"Drottningen" regerade i femårsfinalen
Maria Andersen vann femårsfinalen med Vive la Reinne II VH. Hästar från Västra Hoby stuteri har därmed vunnit två av årets finaler.

Tredje Breeders-segern på raken för Diploid
Diploid har vunnit som fem- och sexåring och på söndagen blev det seger även i sjuårsfinalen. Nu väntar träning inför större uppgifter.
Vendela Eriksdotter Rubin: "Han är så fantastisk att jobba med"

Jägare missade räven – sköt ihjäl häst
Det var för två år sedan som jägaren fick syn på en räv och la an geväret. Han siktade, sköt, missade och träffade istället en häst som dog.

Marie om det här med grader i paradressyr
Marie Karlberg rider grad fyra men vad innebär det? I bloggen förklarar hon det och tar oss också med i tygelhandtagsdjungeln.
"Det är en utmaning för min kropp - men skam den som ger sig"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!