Hästen har spelat en stor roll genom mänsklighetens historia. Den har räddat soldater och avgjort krig, höjt moralen hos folk och skapat uppror. I boken ”Historiska hästar” berättar journalisten Anders Frelin om tolv hästars spännande livsöden. Hippson har fått tillåtelse att publicera ett utdrag ur boken – om Reckless, som räddade tusentals amerikanska soldater under Koreakriget.
"I vanliga fall leddes stoet Reckless fram till fronten av soldater. Men kinesernas anfall vid kullen Vegas i Korea pressade den amerikanska marinkåren hårt.
Det var då, mitt i granatregnet, som Reckless började göra de livsfarliga turerna på egen hand. Lastad med ammunition till fronten och skadade soldater på tillbakavägen räddade hon otaliga amerikanska soldaters liv.
Koreanen Kim Huk Moon visste redan som åttaåring hur hans liv skulle se ut. Det var då han besökte en av Seouls galoppbanor och första gången fick syn på den japanska hästen Ah-Chim-Hai, Morgonens flamma.
Kim Huk Moon vigde sitt liv åt hästsporten och blev så småningom en framgångsrik tränare och galoppör. Han radade upp förstaplatser med Morgonens flamma under Japans belägring av Korea före andra världskriget.
Under andra världskriget sattes både han och stoet i ett japanskt fångläger. Genom att smuggla mat räddade Kim Huk Moon livet på flera amerikanska medfångar. Som tack för insatserna fick han sin dröm om att äga Morgonens Flamma uppfylld efter kriget.
När den sentimentale Kim Huk Moon senare tog ett föl på sin älskade Flamma gav han henne samma namn som moderns. Men lyckan över det nyfödda fölet vändes omedelbart i tragedi; bara en vecka senare omkom modern i sviterna efter fölningen. Kim anklagade sig själv för att ha orsakat dödsfallet med sin önskan om ett föl.
Han stod inte ut med att vara nära den nya Flamman och lämnade både fölet och hästjobbet helt och hållet under en tid. Först ett par år senare återförenades han med sin nya häst, då för att träna henne för galoppbanan. Det var nu han insåg att den unga Flamman var något utöver det vanliga.
I Korea tävlade man vid den här tiden med olika lokala ponnyraser på galoppbanorna. Flammans stamtavla är osäker, men troligen var hon en Chejuponny, en liten hästras från ön med samma namn söder om det sydkoreanska fastlandet och med ursprung i den mongoliska vildhästen Przewalski. Liksom denna är Cheju-ponnyn urstark och kan enkelt bära över 100 kilo.
Det var okomplicerat att träna Flamman. Hon behövde bara ett eller högst ett par försök för att lära sig varje nytt moment. Kim såg Flammans tävlingskarriär utstakad.
Men historien ville annorlunda.
Tävlingssäsongen hade just startat när nästa krig bröt ut: Korea-kriget mellan landets norra och södra delar, understödda av Kina och Sovjet respektive FN-styrkor under amerikansk ledning. De nordkoreanska styrkornas anfall fem mil norr om Seoul den 25 juni 1950 var inledningen på ett tre år långt förödande krig. Allt tävlande ställdes in och Kim fick fly staden tillsammans med sin familj.
Nu gällde det att anpassa sig till ett liv i krig. Livet på landsbygden var under de kommande krigsåren en ständig kamp för överlevnad. En landmina var nära att förgöra Kims syster. Splittret trasade sönder hennes ena ben. Men minan ändrade inte bara hennes öde utan även Flammans.
I oktober 1952 klurade den amerikanske löjtnanten Eric Pedersen på hur han skulle kunde underlätta tillvaron för sina mannar i granatkastarplutonen i femte marinkårens pansarvärnskompani. Att forsla mängder med ammunition och tunga vapen var ett hårt arbete i den tuffa koreanska terrängen.
Lösningen hittade han på Seouls galoppbana när han mötte Kim Huk Moon. Kim behövde pengar till systerns benprotes och erbjöd sig att sälja sin häst. Pedersen, som blev stormförtjust i det kastanjefärgade stoet med vit bläs och tre av benen i vita strumpor, slog till för 250 dollar.
På plats vid slagfältet fick den tidigare galopphästen direkt lära sig förmågor som var nödvändiga vid fronten: att bära tunga laster och att snabbt lägga sig ner för att undvika beskjutning. Pedersen gav henne namnet Reckless, som också var smeknamnet på hans egen ”hänsynslösa” pluton, utrustad med det rekylfria granatgeväret. Fram till fronten tog hon sig fullastad med vapen och ammunition. På vägen tillbaka gick hon med sårade soldater hängande på ryggen…
Anders Frelin. Foto: Bea Rydberg
Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien. Den elvaårige valacken Casquo Blue är i toppform.
Se klippet: "Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen"
Få en avspänd och balanserad häst med arbete vid hand. Lotta Zimmermann leder dig genom övningar som ni kan göra från marken.
Sex övningar: Från att acceptera bettet till öppna och sluta
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Idag (28/2) kan du köpa samlingsvolymen Dressyr med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Evelina fortsätter att imponera med placeringar i Qatar. På lördagen blev hon bästa svensk och femma i Grand Prix med Winnetou de la Hamente Z.
Rejäla glädjeskutt i bröstet. Det fick Annelie efter fredagens spontana hälsningar från tidigare kunder. Sedan gick mockningen av bara farten.
Towe planerar en dag i ponnyns tecken för förskolekompisarna
I februari har det rapporterats om flera utbrott av EHV-1, både i utlandet och i Sverige. SVA uppmanar till ökat fokus på smittskydd.
Smitta med koppling till utbrottet i Valencia har konstaterats
Att få sin första ponny är för alla hästtokiga barn spännande tid. Men vad ska man tänka på för att det första ponnyköpet ska bli så bra som möjligt?
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
SvRF överklagade tingsrättens dom i målet gällande förbundet och en tränares indragna diplomering. Svea hovrätt har nu beviljat prövning.
Idag (27/2) kan du köpa samlingsvolymen Hoppning med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Finalen i Sverigeponnyn, som skulle arrangerats under Billdal Horse Show, kommer inte kunna genomföras på grund av de nya covid-19 restriktionerna.
Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen som busar i en härlig gräshage? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen.
Framgångarna för de svenska ryttarna i Doha fortsätter. På fredagens kväll blev det felfritt resultat och placering för Evelina Tovek och Dalila de la Pomme.
Flera svenskar är på plats i Doha och de fortsätter att leverera fina resultat. Under fredagens tidshoppning hade vi en svensk högst upp på pallen.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
130 miljoner kronor ges i kompensationsstöd till 2000 föreningar och 31 specialidrottsförbund med distrikt, för effekter av corona.
Under torsdagen kallade Svenska Ridsportförbundet in till en digital pressträff. Där meddelades att alla tävlingar för barn att ställs in.
Henrik von Eckermann har åkt från tävlingarna i Wellington till Doha. För Hippson berättar han som sina planer och om att resa i dessa tider.
Under 2019 tände en kvinna eld på ett täcke som låg på en häst. Förra året dömdes hon för djurplågeri och skadegörelse. Nu får hon djurförbud.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!