Reportage
Publicerad: 2020-04-28
Hjältehästen från Koreakriget
Hästen har spelat en stor roll genom mänsklighetens historia. Den har räddat soldater och avgjort krig, höjt moralen hos folk och skapat uppror. I boken ”Historiska hästar” berättar journalisten Anders Frelin om tolv hästars spännande livsöden. Hippson har fått tillåtelse att publicera ett utdrag ur boken – om Reckless, som räddade tusentals amerikanska soldater under Koreakriget.
"I vanliga fall leddes stoet Reckless fram till fronten av soldater. Men kinesernas anfall vid kullen Vegas i Korea pressade den amerikanska marinkåren hårt.
Det var då, mitt i granatregnet, som Reckless började göra de livsfarliga turerna på egen hand. Lastad med ammunition till fronten och skadade soldater på tillbakavägen räddade hon otaliga amerikanska soldaters liv.
Koreanen Kim Huk Moon visste redan som åttaåring hur hans liv skulle se ut. Det var då han besökte en av Seouls galoppbanor och första gången fick syn på den japanska hästen Ah-Chim-Hai, Morgonens flamma.
Kim Huk Moon vigde sitt liv åt hästsporten och blev så småningom en framgångsrik tränare och galoppör. Han radade upp förstaplatser med Morgonens flamma under Japans belägring av Korea före andra världskriget.
Under andra världskriget sattes både han och stoet i ett japanskt fångläger. Genom att smuggla mat räddade Kim Huk Moon livet på flera amerikanska medfångar. Som tack för insatserna fick han sin dröm om att äga Morgonens Flamma uppfylld efter kriget.
När den sentimentale Kim Huk Moon senare tog ett föl på sin älskade Flamma gav han henne samma namn som moderns. Men lyckan över det nyfödda fölet vändes omedelbart i tragedi; bara en vecka senare omkom modern i sviterna efter fölningen. Kim anklagade sig själv för att ha orsakat dödsfallet med sin önskan om ett föl.
Han stod inte ut med att vara nära den nya Flamman och lämnade både fölet och hästjobbet helt och hållet under en tid. Först ett par år senare återförenades han med sin nya häst, då för att träna henne för galoppbanan. Det var nu han insåg att den unga Flamman var något utöver det vanliga.
I Korea tävlade man vid den här tiden med olika lokala ponnyraser på galoppbanorna. Flammans stamtavla är osäker, men troligen var hon en Chejuponny, en liten hästras från ön med samma namn söder om det sydkoreanska fastlandet och med ursprung i den mongoliska vildhästen Przewalski. Liksom denna är Cheju-ponnyn urstark och kan enkelt bära över 100 kilo.
Det var okomplicerat att träna Flamman. Hon behövde bara ett eller högst ett par försök för att lära sig varje nytt moment. Kim såg Flammans tävlingskarriär utstakad.
Men historien ville annorlunda.
Tävlingssäsongen hade just startat när nästa krig bröt ut: Korea-kriget mellan landets norra och södra delar, understödda av Kina och Sovjet respektive FN-styrkor under amerikansk ledning. De nordkoreanska styrkornas anfall fem mil norr om Seoul den 25 juni 1950 var inledningen på ett tre år långt förödande krig. Allt tävlande ställdes in och Kim fick fly staden tillsammans med sin familj.
Nu gällde det att anpassa sig till ett liv i krig. Livet på landsbygden var under de kommande krigsåren en ständig kamp för överlevnad. En landmina var nära att förgöra Kims syster. Splittret trasade sönder hennes ena ben. Men minan ändrade inte bara hennes öde utan även Flammans.
I oktober 1952 klurade den amerikanske löjtnanten Eric Pedersen på hur han skulle kunde underlätta tillvaron för sina mannar i granatkastarplutonen i femte marinkårens pansarvärnskompani. Att forsla mängder med ammunition och tunga vapen var ett hårt arbete i den tuffa koreanska terrängen.
Lösningen hittade han på Seouls galoppbana när han mötte Kim Huk Moon. Kim behövde pengar till systerns benprotes och erbjöd sig att sälja sin häst. Pedersen, som blev stormförtjust i det kastanjefärgade stoet med vit bläs och tre av benen i vita strumpor, slog till för 250 dollar.
På plats vid slagfältet fick den tidigare galopphästen direkt lära sig förmågor som var nödvändiga vid fronten: att bära tunga laster och att snabbt lägga sig ner för att undvika beskjutning. Pedersen gav henne namnet Reckless, som också var smeknamnet på hans egen ”hänsynslösa” pluton, utrustad med det rekylfria granatgeväret. Fram till fronten tog hon sig fullastad med vapen och ammunition. På vägen tillbaka gick hon med sårade soldater hängande på ryggen…
Anders Frelin. Foto: Bea Rydberg
Människans bästa arbetskamrat står i centrum för den tredje boken i förlaget Langenskiölds bästsäljande historiska djurserie. Med text och bild berättar journalisten Anders Frelin om tolv hästars spännande livsöden – och lär oss samtidigt mer om vår egen samtid, om världspolitik och om vår mänskliga historia. Bland annat gestaltas Peder Fredricsons All In i ett av kapitlen.
Läs mer om boken hos förlaget
Liknande webbartiklar
- Utdrag ur boken Inte ensam aldrig glömd: ”I hästarnas värld är ingenting komplicerat”
- Professor har skrivit ny bok om samspelet med hästar
- Sofie Sarenbrant skriver hästbok för unga – hjälp till att döpa huvudkaraktären
- Johanna Lassnack släpper bok om mental träning: "Otroligt roligt och hedrande"
- Anna Stavholm: "Matbelöningar är för vissa hästägare ett laddat ämne"
- Från Lätt A till Medesvår C med Due-Boje
- Bildspecial: Magiskt vackra islandshästar i kommande coffee table-bok
- Missa inte!
- På önskelistan
- Georgina Bloombergs roman

19 ekipage startar i Gædingalist på Wången
Den allra första stora Gædingalist-tävlingen i Sverige arrangeras på Wången den 14 oktober under Wångens islandshästdagar.

Hesters mästerskapshäst har fått somna in
Med hästen Nip Tuck deltog Storbritanniens Carl Hester i flera mästerskap. Nyligen fick valacken somna in, 19 år gammal.
Ägaren på Instagram: "Jag kommer för alltid att vara tacksam"

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Tanja Willyard målar till Dufour igen
Ännu en tavla har levererats till danska dressyrryttaren Cathrine Laudrup Dufour. Den här gången är det en silhuett av hennes hjärtehäst.

En liten häst med stor personlighet
Falabellan är världens minsta hästras – de kan väga så lite som 14 kilo. De kommer i alla möjliga färger och är både kloka och mjuka i sitt sätt.

Få koll på hjälperna i bakdelsvändningen
I en korrekt utförd bakdelsvändning trampar hästen runt vändpunkten, sin inre bakhov. Dressyrdomare Carna Löfving guidar oss.
"Bättre att vändningen blir lite större med bibehållen bjudning"

Peder flög högt med Bahia i Saint Tropez
Peder Fredricson ställde upp i klassen six bar vid tävlingarna i Saint Tropez helgen som gick med stoet H&M Bahia.

Stora prisskillnader på veterinär behandling
Det kan skilja tusentals kronor för veterinärvård av samma skada eller sjukdom beroende på vilken klinik en djurägare besöker.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Kittels Billy Idol-musik belönades med tia
I Budapest slog Patrik Kittel med Bonamur till med dubbelseger. En del i protokollet var ryttaren extra nöjd med i küren: högsta betyg för musiken.

Tyskland vann – Brasilien klara för OS
Det blev Tyskland som tog hem segern i Nations Cup-finalen som gick i Barcelona. Brasilien, på fjärde plats, säkrade en biljett till OS i Paris.

Blågul rosett och glada bocksprång
Marie Karlberg har varit och tävlat och ridit pay & ride i helgen. Det gick toppenbra och det blev ärevarv med blågul rosett i tränset.

"Maggie" överraskade alla när hon kom
Familjen Wengelins nya ponny från Irland var lite rund om magen men samtidigt pigg och hoppglad. Men hon blev allt mer bukig …

"Vroom" rakt in på tredje plats för Peder
Peder Fredricson tog med familjen till tävlingarna i Saint Tropez den här veckan. I lastbilen ner fanns bland annat hästen Vroom de la Pomme Z.

"Drottningen" regerade i femårsfinalen
Maria Andersen vann femårsfinalen med Vive la Reinne II VH. Hästar från Västra Hoby stuteri har därmed vunnit två av årets finaler.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Tredje Breeders-segern på raken för Diploid
Diploid har vunnit som fem- och sexåring och på söndagen blev det seger även i sjuårsfinalen. Nu väntar träning inför större uppgifter.
Vendela Eriksdotter Rubin: "Han är så fantastisk att jobba med"

Jägare missade räven – sköt ihjäl häst
Det var för två år sedan som jägaren fick syn på en räv och la an geväret. Han siktade, sköt, missade och träffade istället en häst som dog.

Marie om det här med grader i paradressyr
Marie Karlberg rider grad fyra men vad innebär det? I bloggen förklarar hon det och tar oss också med i tygelhandtagsdjungeln.
"Det är en utmaning för min kropp - men skam den som ger sig"

Benjamin Werndl om fyraårsfinalen
Verdesse II VH blev Benjamins favorit. Han är nöjd med testridningen och hoppas att han gett en inblick i hur han tränar sina hästar.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!