Reportage
Publicerad: 2023-03-30
Foto: Agria
Hur vet man om hästen trivs med livet?
Att hästen mår bra och trivs med sitt liv är något som de flesta hästägare strävar efter. Men vilka faktorer i hästens vardag är det som avgör hästens välfärd? Och hur vet man att hästen trivs? Anette Graf, som är hästveterinär på Agria och ordförande i välfärdsgruppen i FEEVA, brinner för välfärdsfrågor. Här delar hon med sig om vilka tecken som den enskilda hästägaren ska vara uppmärksam på.
Välfärdsfrågorna är mer aktuella än någonsin bland hästfolk men också i andra sammanhang där dagens användande och hantering av hästar ifrågasätts.
– På vilket sätt vi använder och hur vi förhåller oss till hästen har förändrats över tid. Under 2000-talet har inställningen till rätten att använda djur genomgått en stor förändring. Det som tidigare var en självklarhet ifrågasätts allt oftare, säger Anette Graf, hästveterinär på Agria.
Vad är hästvälfärd
I korta drag kan man säga att hästvälfärd grundar sig på att hästen ska må bra både fysiskt och mentalt. De fem domänerna, välkända begrepp i välfärdssammanhang, är utfodring, miljö, fysisk hälsa, beteende och hästens mentala hälsa.
– För att öka hästens välfärd i vardagen måste var och en börja med att sätta sig in i och förstå hästens grundbehov utifrån de fem domänerna. Men också betrakta hästen som just en häst och undvika att förmänskliga den som att sätta på alltför varma täcken, ta in den vid dåligt väder eller tro att den väljer dig före andra hästar, säger Anette.
Anette menar att hästar är individer och reagerar olika i olika situationer, men grundbehovet är exakt samma för alla hästar oavsett ras, ålder och kön. Förutom individuella skillnader så påverkas hästens beteende av inlärda rutiner, som att komma in från hagen en viss tid, vilket kan upplevas som hästens vilja när det egentligen handlar om just inlärda rutiner. Omvänt gäller om hästen helt plötsligt ska gå på lösdrift då den tidigare stått mest på box eller inte är van att gå med andra hästar. Då måste den få tid att lära sig de nya rutinerna. För en häst handlar trivsel i grunden om den känner sig trygg i sin miljö.
– Alla som hanterar och tränar hästar behöver skaffa sig insikt i hästens inlärningsprocess för att förstå hur man skapar trygghet. Vi ska också vara medvetna om att en häst som är lydig gör det man ber även om den inte tycker om det.
Ständig kommunikation
Hästen är mästare på kommunikation och kommunicerar hela tiden med oss om vi är observanta och lyssnar in vad den vill säga. För att veta om hästen trivs måste var och en träna på att läsa hästens språk. Många hästar har en stor vilja att göra enligt inlärt kommando, men kan ändå visa tecken på stress och konfliktbeteende mot människor eller andra hästar. Var uppmärksam på om hästen visar på konfliktbeteenden som aggression. Det kan handla om bett, sparkar, stegringar, gapande mun och svischande med svans. Typiska tecken på stressbeteenden är vävning eller boxvandring. Alla dessa beteenden är tydliga markörer på att hästen inte är tillfreds och något i hästen liv måste ändras.
FEEVA står för The Federation of European Equine Veterinary Associations
taggar
Liknande webbartiklar
- ”Vi måste tala om vad det är vi gör med våra hästar som är så väldigt bra”
- Hästägarkontrakt för bättre välfärd
- Barfota ökar prestationen – men är inte för alla
- Blandrashunden populärast i stallet
- Teknik ska hitta hälta hos islandshästar
- Lika stor sorg att förlora en häst som en nära människa
- Ny filmserie om hästars välfärd och hållbarhet
- Tjockare päls – då trivs ringormssvamparna
- Individuella lösningar blir framtiden tror forskaren
- Fler veterinärer behövs och det snabbt

Kvinna allvarligt skadad efter ridolycka
Tre elever fick föras med ambulans till sjukhus efter en olycka i Umeå på fredagen. En kvinna i 75-80-årsåldern är allvarligt skadad.

Tävling: Vinn ridbyxor från Börjes Hästsport
I veckans tävling, i samarbete med Börjes Hästsport, ligger ett par ridbyxor i prispotten. De passar såväl till tävling som vardag.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Vilken färg får hästen – och varför?
Brun, skimmel eller black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Det finns ungefär 300 olika gener som påverkar hästens pigmentbildning

Flera fina rundor för Sverige i Nations Cup
Amanda Landeblad blev bästa svensk med två felfria rundor när fredagens omgång av EEF Series Nations Cup avgjordes i norska Drammen.

Henrik och King Edward placerade
Henrik von Eckermann och guldhästen King Edward har tagit en fin placering, denna gång i franska St Tropez.

"Lugn kompis jag hjälper dig!"
Anledningen till att hästen behöver en betesreducerare är olika. Alla accepterar inte "munkorgen" och gör det mesta för att ta av den.

Fem hästgårdar under två miljoner
Fungerande hästgård, med mer eller mindre renovering, för en billig peng? Här är de fem billigaste hästgårdarna från Hemnet just nu.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Otillåtet att ta bort svalornas bon i stallet
Under sommarhalvåret är det vanligt att svalor bygger bo i stallet. Enligt Svenska djurskyddsföreningen är det viktigt att skydda fåglarna.

Tränar stjärnhästar hos Stuteri Arch
Nya äventyr väntar för Fanny Kullmyr. På lördag gör hon sin första arbetsdag som beridare hos Stuteri Arch.
Tar fram topphästar till Peder och Malin: "Coolt att de tror på mig"

Noggrann hörnpassering ger lyckat ridpass
En bra hörnpassering kan förbättra hela ridpassets kvalité. Johanna Due Boje tipsar om en basövning som gör stor skillnad.

5 spaningar inom hästnäringen
I samband med GHS hölls Hästföretagarforum – en kunskapsfylld dag för hästföretagare. Det bjöds på tips och erfarenheter ur verkligheten.
"Du kan inte göra allt själv så omge dig av personer som du kan lita på"

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!