Reportage
Publicerad: 2021-01-26
Iberico kom tillbaka efter brott på sju tornutskott
I somras ramlade sjuåriga lusitanon Iberico i hagen och skadade sig så illa att han bröt inte mindre än sju tornutskott. Det har tagit månader av långsam rehabilitering men nu är han nästan tillbaka i sin forna form. Ägaren, Cecilia Young, berättar om resan som varit tuff för valacken.
Text: Natalie Lindholm
Foto: Privat
För fyra år sedan köpte Cecilia den då treåriga lusitanon Iberico i Portugal. Strax därefter ställde hon honom i träning hos Charlotte Wittbom i Manchester och där har han blivit kvar. Under början av 2020 var tanken att Cecilia äntligen skulle ta hem sin häst, men sen kom pandemin och satte stopp för resplanerna.
– Storbritannien gick in i lockdown och allt kändes för osäkert så han fick stå kvar ytterligare ett halvår, berättar Cecilia.
Olyckan hände i hagen
Hos Charlotte har Iberico gått i stora gräshagar och det var också där, i hans vanliga hage, som olyckan inträffade, den andra juni 2020.
– Iberico hade precis släppts ut i hagen efter ett träningspass. När de tittade till honom efter en stund låg han ner och såg ut att ha väldigt svårt att resa sig, berättar Cecilia som tog emot samtalet från Charlotte och snabbt valde att tillkalla veterinär.
Den första veterinären som undersökte valacken konstaterade att han var tydligt smärtpåverkad, hade svårt att röra sig och svårt att koordinera sina rörelser både fram och bak. Iberico fick smärtlindring och kördes till klinik för vidare utredning. Dagen därpå gjordes fler undersökningar och röntgen. Klinikveterinären föreslog en injektion med kortison mellan ett par av halskotorna. Hennes bedömning var att symtomen berodde på ett vidgat utrymme mellan två halskotor till följd av ett kraftigt trauma. Cecilia kände sig dock skeptisk till diagnosen.
Skeptisk till första diagnosen
– Vidgat utrymme mellan halskotor förekommer hos ungefär 60 procent av friska hästar och torde inte resultera i de symtom som Iberico visade, säger hon och förklarar att hon valde att avböja injektionen och ta hem sin häst till Charlotte igen.
Väl hemma i stallet gick Iberico på smärtlindring men ville knappt röra sig i hagen. Han undersöktes av veterinär regelbundet och sakta tycktes smärtan minska samtidigt som Iberico blev stadigare.
– I mitten av juli föreslog vår veterinär att vi skulle åka till Newmarket, Norra Europas största veterinärsjukhus, för att få en diagnos. Där kan man göra en scintigrafi (body scan) som främst används för att bedöma funktionella snarare än anatomiska förändringar i hästens skelett, berättar Cecilia.
Tekniken går ut på att man injicerar en radioaktiv substans som tas upp i större mängder i områden som är inflammerade. En kamera registrerar strålningen från den injicerade radioaktiva substansen. Vid undersökningen kunde man tydligt se problem runt tornutskotten och valde att även göra en slätröntgen. Först då stod det klart vad som egentligen hänt.
– Iberico hade brutit sju tornutskott (T3-T9), och vissa av benfragmenten var förskjutna. Enligt veterinären på Newmarket är den här typen av skada väldigt ovanlig, hon hade tidigare bara varit med om ett enda fall, säger Cecilia och konstaterar att Iberico måste haft väldigt ont.
Lång rehabilitering
Efter diagnosen började en lång tid av rehabilitering och prognosen bedömdes som god. I dag har det gått sju månader sedan olyckan och Iberico har fått följa sitt rehabiliteringsprogram till punkt och pricka. Från korta promenader på slätt underlag till att gå i skogen, skritta över bommar och så småningom korta ridpass. I dag rids valacken igen, men Cecilia behöver vara väldigt noga med uppvärmningen, det blir minst 20 minuters arbete från marken innan hon sitter upp.
– Förutom rehabiliteringsprogrammet engagerade jag en väldigt duktig equipat, Caroline Ekman, som innan hon startade behandlingen pratade med behandlande veterinär på Newmarket för att få full insyn i Ibericos sjukdomshistoria och rehab-program.
Har fått tillbaka rörelse i hela kroppen
Till en början rörde sig Iberico med stor försiktighet och minimalt med rörelse över hela överlinjen men med tiden har han fått tillbaka rörelse i hela kroppen.
– Hästen sitter ju ihop i sin helhet och musklerna jobbar tillsammans i kedjor, vilket gör att en så här omfattande skada såklart inverkar på en stor del av rörelseapparaten. Caroline har fokuserat på att lokalisera asymmetrier i rörelseapparaten direkt kopplade till skadan men även spänningar som sätter sig på andra delar av kroppen, förklarar Cecilia.
Behandlingen har inneburit elektroterapi, laser och massageterapi men även stretching för att hålla musklerna mjuka och elastiska. Dock har Caroline varit noga med att påpeka att stretching ska göras med stor försiktighet och utan motstånd från hästen, annars kan det göra mer skada än nytta.
Man måste stå på sig
Det har varit en lång och tuff väg tillbaka för Iberico och som hästägare har Cecilia inte minst lärt sig att stå på sig.
– Jag är glad att jag inte accepterade den första diagnosen. Och väldigt tacksam över att vår veterinär skickade oss vidare till Newmarket så vi till slut fick veta hur det egentligen stod till. Jag har också lärt mig hur viktigt det är med ett genomtänkt rehabiliteringsprogram. Vi är inte riktigt tillbaka än, men i dag gör Iberico mer än gärna en piaff eller två när vi tränar!
taggar
Liknande webbartiklar
- ”Rune” dömdes ut i februari – nu symtomfri: ”Vi älskar hästen”
- ”Maggan” – ett exempel på att inget är omöjligt
- Ewa bröt nacken – lärde sig gå och rida igen
- Hanna ger vanvårdade hästar en ny chans
- Leila Lindholm om ridningens kraft: ”Varje sekund på hästryggen gör mig lycklig”
- Dressyrryttaren Johanna allvarligt skadad i trafikolycka: ”Vägrar släppa ridningen"
- Carolines häst Prinsessan är ett levande mirakel: "Jag var säker på att hon dog"
- Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
- Hästarna hjälpte Stina ur depressionen efter sjukdomen: ”Får magi i kroppen när jag rider”
- Cancersjuka Anton går på ridsjukgymnastik: "Fått mycket bättre balans och finmotorik"

Har du en häst utan idealisk exteriör?
Tränaren och domaren Jan-Ove Olsson ger råd om hur du kan hantera träning och ridning på en häst med en exteriör som kan ge problem i ridning och träning.

Boxlek, stretching eller vadå?
Har du någon gång haft en häst som inte följer givna mönster? Som roar sig själv eller har speciella vanor?

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Nytt år med väldigt många möjligheter
Avelsbloggen med Maria Oscarius är tillbaka och hon ser framemot många spännande händelser i uppfödarlivet under året.
Uppfödning på väg till Daniel Bachmann-Andersen med Lina Dolk

Varför kraschar hästar i hinder?
Forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar ibland leder till fel beslut när ett hinder ska tas.

Kung Henrik etta på rankingen
Han har gjort det igen Henrik von Eckermann – etta på FEI:s rankningslista efter januari och världsmästaren är fortfarande på topp.

Carl Hester tillbaka i tävling
Carl Hester startade i Hartpury och vann i Grand Prix-klassen med valacken Fame, som var svenskägd fram till 2019.

GHS bereder plats för Tjejjouren Väst
Gothenburg Horse Show har inlett ett nytt samarbete med Tjejjouren Väst för att hjälpa organisationen att nå ut till unga tjejer.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Hingstnytt: Skyline to B blir kvar i Tyskland
Carl Hedin väljer bort Scandinavium och SWB Trophy – svenska stoägare missar den store svarte skönheten på svenskt bruksprov.
"Skyline är i Tyskland och har fullt upp med sitt avelsarbete"

Svårt men nyttigt att tänka nytt
Nio ekipage som visade upp sig under clinicen med paret Kyra Kyrklund och Richard White. Här kommenterar tre av dem hur det var och vad de tar med sig.
"Behöver sitta annorlunda i sadeln för att inverka på ett bättre sätt"
Lös digital prenumeration för en krona första månaden
Läs mer: Fullsatt när Kyra Kyrklund och Richard White besökte Billdals RK

Sekelskiftesgård med 26 boxar
Med ett praktfullt Corps de logi med spaavdelning, ridhus, stall med 26 boxar erbjuder Mörtnäs en plats för olika verksamheter.
Tennisbana, pool, parkliknande trädgård och över 38 hektar mark

Travkusk i dramatik – otrolig räddning
19-årige kusken Tino Keväänranta vägrade att släppa taget efter att hästen börjat skena sedan de kört på en stor snöklump som fick sulkyn att välta .

Inga svenska distansryttare på VM i Qatar
På en direkt fråga meddelar Svenska Ridsportförbundet att Sverige avstår att skicka ryttare till Distans-VM i slutet på februari.
Olika synsätt för distansen jämfört med hoppning och dressyr

Kraftig reaktion på influensavaccin
En läsares nioåriga häst har för första gången reagerat kraftigt på influencavaccinet. Varför reagerade den och finns risken att det händer igen?

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

GP intervjuar Ulla Håkanson
Göteborgs-Posten har uppmärksammat Ulla Håkansons långa och framgångsrika karriär med en fin film med hennes klassiska naturträning.
Ulla Håkanson delar med sig av det hon har lärt sig under sitt ryttarliv

Träna terränginspirerat i ridhus
Skånedistriktet engagerade Aminda Ingulfson och Fredrik Bergendorff att tillsammans med fyra ponnyekipage hålla clinic.

E-G Haking: "Det finns ett stort missnöje"
Många tränare mår psykiskt dåligt och det finns osunda strukturer inom förbundet. Men SvRF tar inte problemen på allvar, menar hopptränaren.

Så upplever hästen sin omvärld
Är hästen som skyggar fånig eller reagerar den helt naturligt? Och kan vi hjälpa våra hästar att bli mindre reaktiva? Lär dig mer om hästens sinnen.
"Som människa är det lätt att utgå från den egna världsbilden"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!