I somras ramlade sjuåriga lusitanon Iberico i hagen och skadade sig så illa att han bröt inte mindre än sju tornutskott. Det har tagit månader av långsam rehabilitering men nu är han nästan tillbaka i sin forna form. Ägaren, Cecilia Young, berättar om resan som varit tuff för valacken.
Text: Natalie Lindholm
Foto: Privat
För fyra år sedan köpte Cecilia den då treåriga lusitanon Iberico i Portugal. Strax därefter ställde hon honom i träning hos Charlotte Wittbom i Manchester och där har han blivit kvar. Under början av 2020 var tanken att Cecilia äntligen skulle ta hem sin häst, men sen kom pandemin och satte stopp för resplanerna.
– Storbritannien gick in i lockdown och allt kändes för osäkert så han fick stå kvar ytterligare ett halvår, berättar Cecilia.
Olyckan hände i hagen
Hos Charlotte har Iberico gått i stora gräshagar och det var också där, i hans vanliga hage, som olyckan inträffade, den andra juni 2020.
– Iberico hade precis släppts ut i hagen efter ett träningspass. När de tittade till honom efter en stund låg han ner och såg ut att ha väldigt svårt att resa sig, berättar Cecilia som tog emot samtalet från Charlotte och snabbt valde att tillkalla veterinär.
Den första veterinären som undersökte valacken konstaterade att han var tydligt smärtpåverkad, hade svårt att röra sig och svårt att koordinera sina rörelser både fram och bak. Iberico fick smärtlindring och kördes till klinik för vidare utredning. Dagen därpå gjordes fler undersökningar och röntgen. Klinikveterinären föreslog en injektion med kortison mellan ett par av halskotorna. Hennes bedömning var att symtomen berodde på ett vidgat utrymme mellan två halskotor till följd av ett kraftigt trauma. Cecilia kände sig dock skeptisk till diagnosen.
Skeptisk till första diagnosen
– Vidgat utrymme mellan halskotor förekommer hos ungefär 60 procent av friska hästar och torde inte resultera i de symtom som Iberico visade, säger hon och förklarar att hon valde att avböja injektionen och ta hem sin häst till Charlotte igen.
Väl hemma i stallet gick Iberico på smärtlindring men ville knappt röra sig i hagen. Han undersöktes av veterinär regelbundet och sakta tycktes smärtan minska samtidigt som Iberico blev stadigare.
– I mitten av juli föreslog vår veterinär att vi skulle åka till Newmarket, Norra Europas största veterinärsjukhus, för att få en diagnos. Där kan man göra en scintigrafi (body scan) som främst används för att bedöma funktionella snarare än anatomiska förändringar i hästens skelett, berättar Cecilia.
Tekniken går ut på att man injicerar en radioaktiv substans som tas upp i större mängder i områden som är inflammerade. En kamera registrerar strålningen från den injicerade radioaktiva substansen. Vid undersökningen kunde man tydligt se problem runt tornutskotten och valde att även göra en slätröntgen. Först då stod det klart vad som egentligen hänt.
– Iberico hade brutit sju tornutskott (T3-T9), och vissa av benfragmenten var förskjutna. Enligt veterinären på Newmarket är den här typen av skada väldigt ovanlig, hon hade tidigare bara varit med om ett enda fall, säger Cecilia och konstaterar att Iberico måste haft väldigt ont.
Lång rehabilitering
Efter diagnosen började en lång tid av rehabilitering och prognosen bedömdes som god. I dag har det gått sju månader sedan olyckan och Iberico har fått följa sitt rehabiliteringsprogram till punkt och pricka. Från korta promenader på slätt underlag till att gå i skogen, skritta över bommar och så småningom korta ridpass. I dag rids valacken igen, men Cecilia behöver vara väldigt noga med uppvärmningen, det blir minst 20 minuters arbete från marken innan hon sitter upp.
– Förutom rehabiliteringsprogrammet engagerade jag en väldigt duktig equipat, Caroline Ekman, som innan hon startade behandlingen pratade med behandlande veterinär på Newmarket för att få full insyn i Ibericos sjukdomshistoria och rehab-program.
Har fått tillbaka rörelse i hela kroppen
Till en början rörde sig Iberico med stor försiktighet och minimalt med rörelse över hela överlinjen men med tiden har han fått tillbaka rörelse i hela kroppen.
– Hästen sitter ju ihop i sin helhet och musklerna jobbar tillsammans i kedjor, vilket gör att en så här omfattande skada såklart inverkar på en stor del av rörelseapparaten. Caroline har fokuserat på att lokalisera asymmetrier i rörelseapparaten direkt kopplade till skadan men även spänningar som sätter sig på andra delar av kroppen, förklarar Cecilia.
Behandlingen har inneburit elektroterapi, laser och massageterapi men även stretching för att hålla musklerna mjuka och elastiska. Dock har Caroline varit noga med att påpeka att stretching ska göras med stor försiktighet och utan motstånd från hästen, annars kan det göra mer skada än nytta.
Man måste stå på sig
Det har varit en lång och tuff väg tillbaka för Iberico och som hästägare har Cecilia inte minst lärt sig att stå på sig.
– Jag är glad att jag inte accepterade den första diagnosen. Och väldigt tacksam över att vår veterinär skickade oss vidare till Newmarket så vi till slut fick veta hur det egentligen stod till. Jag har också lärt mig hur viktigt det är med ett genomtänkt rehabiliteringsprogram. Vi är inte riktigt tillbaka än, men i dag gör Iberico mer än gärna en piaff eller två när vi tränar!
Idag (4/3) kan du köpa bokserien Ridinspiration med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Många väljer i dag att köpa en begagnad sadel via nätet – bland annat via Hippson Market. Men hur vet du att sadeln du köper är i bra skick?
Favorit i repris: Frida Lantz ger tips kring att köpa och sälja begagnat
Djurrättsorganisationen PETA har anmält en tysk hoppryttare efter att han piskade sin häst hårt upprepade gånger vid en tävlingsstart i Kalifornien.
Se filmklipp av händelsen här – ryttaren tilldelades varning och gult kort
Ett par hästar som tävlat i EHV-1-drabbade Valencia har flugits direkt till Doha där de isolerats efter att ha testats positivt för sjukdomen.
Flera av världens bästa hoppryttare på plats för att rida GCT
När Svenska ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster ska sammanfatta pandemiåret 2020 blir det vid en digital pressträff.
12,4 miljoner kronor mindre än planerat gick till möten och besöksverksamhet
Hoppryttaren Erica Swartz befinner sig i karantän med totalt 16 hästar i det virusdrabbade Valencia. För Hippson berättar hon hur läget ser ut.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Russet Hasse mådde inte riktigt som vanligt en dag i december 2019. Till slut kom veterinär fram till att han troligtvis hade epilepsi och han fick somna in.
Veterinären: "Symtomen kan likna de vid sömnbrist eller hjärtproblematik"
TV4 Nyhetsmorgon har pratat med Carl-Walter Fox som befinner sig på hopptouren i spanska Valencia, mitt i utbrottet av det dödliga viruset EHV-1.
Alla hans fem hästar har insjuknat varav en vårdas på klinik
Idag (3/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen från marken 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Vecka 9 är det dags för sadelvecka hos Hippson. Det innebär att sadelannonser från Hippson Market kommer att lyftas fram lite extra.
Strax utanför Kristianstad finns en hästgård med hela 359 kvadratmeter total boyta, stall med åtta boxar, ridhus och utebana med fibersand.
Hur påverkar smittoläget i Europa svenska hästar och ryttare? Hur blir det med Gothenburg Horse Show? Hur påverkas svenska tävlingar?
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Mitt i tävlingsstoppet kan storslagna evenemang kännas långt borta. Men i dag öppnar biljettförsäljningen till VM i danska Herning år 2022.
Samlat mästerskap i hoppning, dressyr, paradressyr och voltige
FEI har ställt in tävlingar i Europa till och med den 28 mars för att begränsa smittan av EHV-1. Men hur påverkar detta Gothenburg Horse Show?
Tävlingsledare Tomas Torgersen: "Har följt utvecklingen av situationen"
Den franske veterinären Christophe Schlotty vill visa allvaret kring situationen gällande utbrottet av EHV-1 med ett filmklipp som visar en sjuk häst.
Sjuk efter hemkomst från Valencia – se klippet – Obs varning för obehagliga bilder
FEI ställer nu in alla internationella tävlingar i 10 europeiska länder. Detta för att förhindra spridningen av EHV-1-viruset som utbrutit i spanska Valencia.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!