Reportage
Publicerad: 2022-10-08
Sissela med sitt team, Tyra och Alexandra.
”Jag blir frustrerad när jag hör om hästskötare som jobbar 14 timmar om dagen”
Sissela Smith har gått från att vara anställd till att anställa och hon har en hel del att säga om både arbetsvillkoren och lönerna i hästbranschen. Om du funderar på vad som är en rimlig arbetssituation för dig som hästskötare är den här intervjun för dig.
Text: Natalie Lindholm
Foto: Privat
Sedan ett år tillbaka driver hoppryttaren Sissela Smith eget tävlingsstall på Tärnö säteri. Till sin hjälp har hon en beridare och en hästskötare. Juste arbetsvillkor och trygga arbetsplatser är ett ämne hon brinner för.
– Jag har lärt mig mycket av att själv varit anställd hos Rolf (Rolf-Göran Bengtsson, reds anm) och senare som huvudryttare hos CC Holsteiner Breeding där jag var både anställd och "lillchef". Mycket av det jag tagit med mig in i mitt eget företag lärde jag mig där.
Sissela menar att jobbet med häst är en livsstil och att alla som jobbar i stall bör ha passion för hästar, men det behöver inte betyda att man ska jobba dygnet runt.
Det ska vara roligt att jobba
– Jag försöker se till så att mina anställda trivs och har roligt. Det innebär också att låta dem vara delaktiga i hur vi lägger upp dagarna. Hos mig ska ingen jobba 14 timmar om dagen. Vi börjar mellan sju och åtta på morgonen och slutar kring fem, berättar hon.
Sissela lägger stor vikt vid att hennes anställda ska känna sig utvilade och motiverade.
– Jag försöker ha ett system som gör att alla orkar. Min filosofi är att det ska vara roligt att gå till stallet varje dag. Jag har två fantastiska tjejer som älskar hästar och sporten och vi har väldigt roligt tillsammans, samtidigt som vi lyckas göra ett riktigt bra jobb.
Vit lön och försäkring en självklarhet
Sissela är tydlig med att hästjobb inte är något du blir rik på, själv har hon som nystartad inte råd att betala ut en lön på 20 000 kronor i månaden. Men, lön ska alla ha.
– Även om hästskötarjobbet kanske inte har lika hög lön som andra jobb så ska du ha en vit lön du kan klara dig på och du ska vara försäkrad.
Vilken lön du kan förvänta dig beror till stor del på vilka andra förmåner du har. Om boende och stallplats ingår kanske du inte får ut mer än ett par tusenlappar i månaden. Har du färre förmåner ska du ha en högre lön.
– Det här är så känsligt att säga för det är svårt att jämföra jobb och jobb, skyndar hon sin sen att tillägga.
– Många som inte har så mycket pengar att betala ut men kanske kan erbjuda andra saker som är värdefulla för dig.
Svåra avväganden
För den som vill utvecklas som ryttare är det kanske värt att jobba hos någon riktigt duktig för en lägre lön ett tag och samtidigt få nya erfarenheter tycker hon.
– Du har inte gjort någon ekonomisk vinst men du har massor med dig på rutinkontot. Det kan vara värt det i några månader för att växa och ha jobbet på ditt CV när du söker nytt jobb, men du kan såklart inte leva så hur länge som helst.
Det allra främsta rådet hon har till alla som vill jobba med häst är ändå att leta efter en arbetsplats som passar dig själv. Var noga med att din arbetsgivare har en dialog med sina anställda och är mån om att de trivs.
– Jag blir frustrerad när jag hör om hästskötare som jobbar 14 timmar om dagen och aldrig får ledigt utan att ens ha en vettig lön. Det är bara att utnyttja sina anställda, säger hon bestämt.
Kan vara svårt att säga ifrån
Hon förstår att det som ny kan kännas svårt att säga nej, men att ingen ska behöva gå med på en anställning som inte känns okej.
– Många anställda ryttare är nog rädda för att ställa krav eftersom de vet att tjugo andra väntar på att ta över jobbet om man får sparken. Det är en svår balansgång, men där gäller det att ha en bra kommunikation och successivt våga ställa lite krav på arbetsgivaren.
Samtidigt säger hon att hästjobb inte är som vilket jobb som helst. Hästskötare jobbar ofta helger och det är inte alltid man kan gå hem bara för att arbetsdagen slutar.
– Blir en häst sjuk till exempel så måste du såklart stanna och ta hand om den, även om din arbetsdag egentligen är slut.
Planerar veckan tillsammans
För Sissela själv är det viktigt att ha en öppen dialog med sina anställda där alla får vara med och tycka till om semester och förmåner. De lägger också upp arbetet för veckan tillsammans.
– Eftersom jag inte har råd att betala ut en hög lön än är jag noga med att vara flexibel med andra saker. I mitt avtal står till exempel att mina anställda får ökade löner när de jobbat en viss period. Vinner jag bonus på tävlingar kan mina anställda också få en bonus, presenter eller liknande. Även om det inte gör stor skillnad ekonomiskt är det i alla fall en gest om att de är värdefulla för mig, och det tror jag är viktigt.
Sissela är också mån om att hennes anställda äter ordentligt och ser till att de får tre mål mat om dagen på tävlingar.
Sisselas tips till dig som söker hästjobb
"Ta inte första bästa jobb utan hitta ett jobb som passar just dig. Fundera på om du vill jobba i tävlingsstall eller på ridskola. Vill du resa mycket eller hellre stanna hemma. Har du ditt första jobb i hästbranschen måste du jobba dig upp och visa vad du går för. Ditt första jobb kommer inte vara som en Grand Prix-ryttare och kanske får du inte heller börja jobba som hästskötare åt en ryttare som Peder det första du gör. Istället börjar du kanske hos någon som mig och lära sig massor samt får bra referenser. Referenser är allt. Det kan räcka med att du varit praktikant någonstans och gjort bra ifrån dig för att du ska få ett bra jobb i framtiden. I vår bransch tjänar du inga stora pengar men du ska ha vit lön och försäkring, rimliga arbetstimmar och roligt på jobbet."
Tidigare på Hippson.se
Ett omvälvande år för Sissela Smith
Liknande webbartiklar
- Vittnar om psykisk terror på arbetsplatsen
- Kollapsade efter fyra månader – SvRF slår ifrån sig
- Hästskötare i travsporten med schyssta villkor
- Både bra och dåliga avtal inom hästbranschen
- Hästskötare – gå inte med på vad som helst
- ”Är det någonstans jag kan lyckas så är det här”
- "Att vara i uppförsbacke driver mig framåt”
- Fem biljetter till GHS delades ut på Grevagården
- Guld till Viktor Melin: ”Det var en kämparrunda”
- Trots svåra olyckan – Sissela rider på Stadion: "Gäller att vara lite smart och medveten"

Webinar om de ökade veterinärkostnaderna
I ett direktsänt webinar kommer de ökade priserna inom veterinärbranschen att diskuteras. Alla prenumeranter på Hippson får se webinariet direkt via sajten.

Andra mötet med Johanna Lassnack
Almida Ericsson har fått hjälp av Johanna Lassnack för andra gången och hon delar med sig av olika tekniker för att hantera nervositet.

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Undersökning visar fortsatt personalbehov
HYN och HNS har tillsammans genomfört en webbenkät kring kompetensbehov hos landets hästverksamheter.

Hingstnytt: Från auktionstopp till GP
Hingsten Revolution har varit en sensation på många sätt från unga år, i både avel och sporthänseende.

Vilken färg får hästen – och varför?
Brun, skimmel eller black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Det finns ungefär 300 olika gener som påverkar hästens pigmentbildning

Komplett hästgård i Skåne
Här är en hästgård på ett naturskönt och ostört läge. På gården finns ett fint bostadshus, pool, stall med tio boxar, ridhus och utebana.

Ponnyn Alfi blev påkörd och avlivades
När D-ponnyn Alfi blev skrämd av något och skenade iväg ramlade Denise Thorsmyrs dotter av. Ponnyn sprang ut på vägen och blev påkörd.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Saknade mat och vatten – omhändertogs
Kvinnan hade förbjudits att äga eller ta hand om hästar. Trots det fanns det fem hästar, som saknade tillgång till foder och vatten, på gården.

SWB satsar på grenspecifik avel
Grenspecifika arbetsgrupper ska visa vägen för uppfödare i SWB:s nya projekt. Det gäller grupper för hoppning, dressyr, fälttävlan och ridhästar.

Experter om höga veterinärkostnader
Den rådande bristen på veterinärer har inte undgått någon djurägare. På onsdag sänds ett webinar om detta med flera olika experter.

Säsongsstart för LFC Dressage
Nu öppnas anmälan upp till den tolfte säsongen av Lövsta Future Challenge Dressage. Det blir tävlingar för både unga ryttare och unga hästar.

Plasthandskar under ridhandskarna
Vem vill slippa klumpiga, tjocka ridhandskar men ändå hålla värmen under vintermånadernas kalla ridpass? Här har du kanske lösningen.

»Vill ha en rak häst med jämna språng«
Jörgen Larsson har stor erfarenhet av att tävla många olika typer av hästar. Här ger han sina bästa tips för att få till en ultimat framhoppning.
Ta god tid på dig på framhoppningen – med en plan känner du dig trygg

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Växla mellan volt och fyrkant
Det här är en rolig övning som ställer krav på noggrannhet och disciplin. Den går ut på att man håller sig på ett 20x20 meter stort utrymme.
Målet är att rida varannat varv på volten och vartannat på fyrkanten

Har hästarna precis utanför fönstret
Den tyska ryttaren Katharina bor i ett riktigt drömhus. I alla fall om man gillar hästar. För då vill man ju ha hästarna så nära som möjligt.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Vinterträning och att träna på att tävla
Ida och Haldor ska steppa upp ett steg när säsongen startar, det blir debut i msv B:5. De tränar för fullt på de nya momenten och på att tävla.
"Jag tycker att det är väldigt lärorikt med programträningar"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!