Reportage
Publicerad: 2022-10-08
Sissela med sitt team, Tyra och Alexandra.
”Jag blir frustrerad när jag hör om hästskötare som jobbar 14 timmar om dagen”
Sissela Smith har gått från att vara anställd till att anställa och hon har en hel del att säga om både arbetsvillkoren och lönerna i hästbranschen. Om du funderar på vad som är en rimlig arbetssituation för dig som hästskötare är den här intervjun för dig.
Text: Natalie Lindholm
Foto: Privat
Sedan ett år tillbaka driver hoppryttaren Sissela Smith eget tävlingsstall på Tärnö säteri. Till sin hjälp har hon en beridare och en hästskötare. Juste arbetsvillkor och trygga arbetsplatser är ett ämne hon brinner för.
– Jag har lärt mig mycket av att själv varit anställd hos Rolf (Rolf-Göran Bengtsson, reds anm) och senare som huvudryttare hos CC Holsteiner Breeding där jag var både anställd och "lillchef". Mycket av det jag tagit med mig in i mitt eget företag lärde jag mig där.
Sissela menar att jobbet med häst är en livsstil och att alla som jobbar i stall bör ha passion för hästar, men det behöver inte betyda att man ska jobba dygnet runt.
Det ska vara roligt att jobba
– Jag försöker se till så att mina anställda trivs och har roligt. Det innebär också att låta dem vara delaktiga i hur vi lägger upp dagarna. Hos mig ska ingen jobba 14 timmar om dagen. Vi börjar mellan sju och åtta på morgonen och slutar kring fem, berättar hon.
Sissela lägger stor vikt vid att hennes anställda ska känna sig utvilade och motiverade.
– Jag försöker ha ett system som gör att alla orkar. Min filosofi är att det ska vara roligt att gå till stallet varje dag. Jag har två fantastiska tjejer som älskar hästar och sporten och vi har väldigt roligt tillsammans, samtidigt som vi lyckas göra ett riktigt bra jobb.
Vit lön och försäkring en självklarhet
Sissela är tydlig med att hästjobb inte är något du blir rik på, själv har hon som nystartad inte råd att betala ut en lön på 20 000 kronor i månaden. Men, lön ska alla ha.
– Även om hästskötarjobbet kanske inte har lika hög lön som andra jobb så ska du ha en vit lön du kan klara dig på och du ska vara försäkrad.
Vilken lön du kan förvänta dig beror till stor del på vilka andra förmåner du har. Om boende och stallplats ingår kanske du inte får ut mer än ett par tusenlappar i månaden. Har du färre förmåner ska du ha en högre lön.
– Det här är så känsligt att säga för det är svårt att jämföra jobb och jobb, skyndar hon sin sen att tillägga.
– Många som inte har så mycket pengar att betala ut men kanske kan erbjuda andra saker som är värdefulla för dig.
Svåra avväganden
För den som vill utvecklas som ryttare är det kanske värt att jobba hos någon riktigt duktig för en lägre lön ett tag och samtidigt få nya erfarenheter tycker hon.
– Du har inte gjort någon ekonomisk vinst men du har massor med dig på rutinkontot. Det kan vara värt det i några månader för att växa och ha jobbet på ditt CV när du söker nytt jobb, men du kan såklart inte leva så hur länge som helst.
Det allra främsta rådet hon har till alla som vill jobba med häst är ändå att leta efter en arbetsplats som passar dig själv. Var noga med att din arbetsgivare har en dialog med sina anställda och är mån om att de trivs.
– Jag blir frustrerad när jag hör om hästskötare som jobbar 14 timmar om dagen och aldrig får ledigt utan att ens ha en vettig lön. Det är bara att utnyttja sina anställda, säger hon bestämt.
Kan vara svårt att säga ifrån
Hon förstår att det som ny kan kännas svårt att säga nej, men att ingen ska behöva gå med på en anställning som inte känns okej.
– Många anställda ryttare är nog rädda för att ställa krav eftersom de vet att tjugo andra väntar på att ta över jobbet om man får sparken. Det är en svår balansgång, men där gäller det att ha en bra kommunikation och successivt våga ställa lite krav på arbetsgivaren.
Samtidigt säger hon att hästjobb inte är som vilket jobb som helst. Hästskötare jobbar ofta helger och det är inte alltid man kan gå hem bara för att arbetsdagen slutar.
– Blir en häst sjuk till exempel så måste du såklart stanna och ta hand om den, även om din arbetsdag egentligen är slut.
Planerar veckan tillsammans
För Sissela själv är det viktigt att ha en öppen dialog med sina anställda där alla får vara med och tycka till om semester och förmåner. De lägger också upp arbetet för veckan tillsammans.
– Eftersom jag inte har råd att betala ut en hög lön än är jag noga med att vara flexibel med andra saker. I mitt avtal står till exempel att mina anställda får ökade löner när de jobbat en viss period. Vinner jag bonus på tävlingar kan mina anställda också få en bonus, presenter eller liknande. Även om det inte gör stor skillnad ekonomiskt är det i alla fall en gest om att de är värdefulla för mig, och det tror jag är viktigt.
Sissela är också mån om att hennes anställda äter ordentligt och ser till att de får tre mål mat om dagen på tävlingar.
Sisselas tips till dig som söker hästjobb
"Ta inte första bästa jobb utan hitta ett jobb som passar just dig. Fundera på om du vill jobba i tävlingsstall eller på ridskola. Vill du resa mycket eller hellre stanna hemma. Har du ditt första jobb i hästbranschen måste du jobba dig upp och visa vad du går för. Ditt första jobb kommer inte vara som en Grand Prix-ryttare och kanske får du inte heller börja jobba som hästskötare åt en ryttare som Peder det första du gör. Istället börjar du kanske hos någon som mig och lära sig massor samt får bra referenser. Referenser är allt. Det kan räcka med att du varit praktikant någonstans och gjort bra ifrån dig för att du ska få ett bra jobb i framtiden. I vår bransch tjänar du inga stora pengar men du ska ha vit lön och försäkring, rimliga arbetstimmar och roligt på jobbet."
Tidigare på Hippson.se
Ett omvälvande år för Sissela Smith
Liknande webbartiklar
- Måste våga tala om hur det är
- Arbetsgivaren: ”Viktigt att ha ett eget liv utanför jobbet”
- Vittnar om psykisk terror på arbetsplatsen
- Kollapsade efter fyra månader – SvRF slår ifrån sig
- Hästskötare i travsporten med schyssta villkor
- Både bra och dåliga avtal inom hästbranschen
- Hästskötare – gå inte med på vad som helst
- ”Är det någonstans jag kan lyckas så är det här”
- "Att vara i uppförsbacke driver mig framåt”
- Fem biljetter till GHS delades ut på Grevagården

Vanliga frågor till hästjuristen
Eva Johansson är advokat och specialist inom hästjuridik. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna hon får och hennes kloka svar.

Lyxig hästgård med allt under ett tak
Att ha gård brukar innebära att man har flera fastigheter att ta hand om. Men inte på den här exklusiva gården i jämtländska Krokom.
Här är allt samlat under ett tak – lyxigt, praktiskt och snyggt

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Döms efter att ha sexofredat hästtjejer
Nu döms en man i Stockholms län till skyddstillsyn och behandling. Detta efter att han har sexofredat unga hästintresserade flickor.
Ska även betala skadestånd till de flickor som varit utsatta

Hästen var klapphingst – möts i tingsrätten
Köparen trodde att de hade köpt en lugn familjeponny, men så var inte fallet. Ponnyn, som var en klapphingst, var stressad och svårhanterlig.
Köparen vill häva köpet men säljaren menar att hon inte har gjort fel

Svenska ryttarna klara för GCT i Stockholm
Global Champions Tour i Stockholm närmar sig. Nu står det klart vilka svenska ryttare som kommer att rida in på stadion.
Nio svenskar till de internationella klasserna samt fyra U25-ryttare

Om veterinärbranschen: ”Måste få säga nej”
Vad är skillnaden på att ha beredskap och jour? Och hur många timmar i sträck får en veterinär egentligen jobba?
Chefen för Distriktsveterinärerna om arbetsmiljö och veterinärbrist

Sophie Jahn vill riva den tysta muren
Sophie Jahn överlevde pappans terrorvälde på "hästgården". I dag föreläser hon om sin uppväxt för att ge mod, styrka och hopp.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Är det lätt att missa att synen försämrats?
Blindhet hos häst är lätt att upptäcka. Ändå är det relativt vanligt att hästägare missar det. Tina Holberg-Pihl, lektor i internmedicin, förklarar varför.
"Efter en operation kan ägarna ofta märka att hästen blir gladare"

Serier skapar fokus på ryttarens sits
När man hoppar serier kan man verkligen öva på sin sits över hinder. Ta del av en givande övning från tränaren Lena Berggren Wenderyd.
Övningen är styrketräning för hästen, så håll inte på för länge

Ponnysläpp? Då är sommaren nära!
Vi kan inte låta bli att dela Kristian von Krusenstiernas klipp från Ågesta ridskola. En härlig tradition som vittnar om att sommaren nästan är här.

Henrik Johnsson skriver bok om OS-guldet
Alla som följde det svenska lagets väg till OS-guld vet hur spännande det var. I höst kan du läsa en bok som utspelar sig under de kritiska timmarna.
"Jag vill placera den någonstans mellan thriller, historia och idrott"

Köparen har en skyldighet att vårda varan
Du säljer en häst och en tid senare hör köparen av sig och vill reklamera köpet. Vad gör du? Advokat Frida Treschow berättar vad lagen säger.
"Man kan inte hantera hästen hur som helst och sen häva köpet"

Elsa Berggren flyttar till Johanna Lassnack
I veckans poddavsnitt avslöjade duon att de inom snar framtid inte bara kommer vara poddkollegor utan även stallkamrater. Elsa flyttar söderut.
Byter Falun mot Skåne: "Jag längtar efter att ha nära till allt"

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

"Kaninpuls" och framgångar i Windsor
Det krävs en hel del pappersarbete när man åker till länder utanför EU och man åker på "världens smalaste tåg" med en stor lastbil.
Lovisa Munter: "Till slut kom vi i alla fall till rätt parkering"

Jens och "Cosmo" GP-tvåa i Rom
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit tog en prestigefull andraplats i Rolex Grand Prix i Piazza di Sienna, Rom, på söndagen.

Han tränade hästarna till serien om Ronja
Henrik Steiner har hjälpt skådespelare med ridningen och gjort "filmhästar" av quarterhästar. Här berättar han om den nya serien.

Så sätter du nollan på tävling
Du är väl förberedd, hästen känns fin men mot slutet av banan kommer ändå en rivning. Varför? Cornelia Rylén bjuder på tips och övningar för att slippa nedslag.
»Börja inte höja så fort det känns bra, hoppa lätta grejer tills du spyr på det.«
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!