Reportage
Publicerad: 2022-01-17
Gårdskarlen Björn i traktorn med Jessica, till vänster, och hästskötaren Josefine i förgrunden.
Jessica Nordin om att vara arbetsgivare i hästbranschen
Jessica Nordin driver Vena dressyrcenter utanför Kungälv. Där bedrivs ridskola, avel, utbildning och handel med hästar. Samtidigt som Jessica tävlar dressyr på elitnivå. Verksamheten går runt med hjälp av personal – alla anställda med vit lön och 40 timmars arbetsvecka.
Text: Annika Grundberg
Foto: Privat
Jessica hörde av sig till Hippson efter att ha läst artiklarna där arbetstagare berättar om de anställningsvillkor de haft i stall runtom i Sverige. För en röst som inte hörts i debatten är just arbetsgivarens och det vill Jessica ändra på.
– Jag har tre heltidsanställda som jobbar här dagtid måndag till fredag. Därutöver har jag flera timanställda ridlärare och extra personal på helgerna.
Den som varit längst på gården är gårdskarlen som varit anställd i åtta år. Han sköter om gården och hjälper till med morgonfodringen.
– De som arbetar som hästskötare stannar kanske i 1-1,5 år om de har ambitioner att studera vidare eller på annat sätt skaffa sig erfarenhet för att kunna arbeta som ryttare, arbetsuppgifterna som hästskötare varierar över säsongen men är ganska snarlika år efter år.
Ingen är fullärd från början
Jessica tycker att hästbranschen är märklig. Hon jämför med andra branscher där det finns ett utbildningssystem med traineeplatser. Man får börja som praktikant med en lägre lön för att utbildas och få praktik för att sedan få en anställning.
– De som kommer hit direkt från gymnasiet är inte fullärda hästskötare och det går heller inte att ställa för stora krav på dem. Jag möter många unga som tror att de har färdigheter som de inte har.
Hon tycker att många ridgymnasier ger studenterna en felaktig bild av vad de är när de tar studenten.
– Många som kommer som hästskötare vill också rida mycket. Men att vara beridare är en högskoleutbildning som dessutom kräver många års erfarenhet. En hästskötare sköter hästarna. Skolorna ger eleverna fel signaler.
Har själv gjort resan
Jessica gick själv på gymnasium med hästinriktning.
– När jag gick ut fick jag praktisera, och det behövde jag verkligen. För ska man bli duktig behöver man massor av praktik.
Jessica berättar att hon tar emot dressyrelever, det är en praktik som sträcker sig över ett till ett och ett halvt år. Men alla uppgifter går inte att räkna in i en sådan praktik, till exempel morgonrutinen, utsläpp, fordring och sopning av stallgången. Den lär man sig fort och därför får dressyreleven också lön för den tiden av arbetsdagen motsvarande en femtedelsdels tjänst.
– De som är här som elever får, förutom ridträning, lära sig ”stable management”. Det är en förberedelse för till exempel att söka hippologprogrammet.
Jessica tar även emot praktikanter från olika gymnasier och många av dem kommer sedan tillbaka och jobbar, till exempel på helgerna.
– När de efter sin utbildning har fått den kompetens som krävs ska de ha betalt. Fasta arbetstider och vit lön. Försäkringar ska alla som vistas på anläggningen täckas av, säger hon.
Verksamheten måste bära sig
För Jessica har det alltid varit viktigt att verksamheten ska bära sig som alla företag. Inackorderingarna måste betala en stallhyra som täcker den service som erbjuds helt enkelt. Det måste gå att ha anställd personal som har en rimlig arbetsbörda som hinns med på veckans 40 arbetstimmar.
– Kan jag inte driva min verksamhet med normala tider då är det ju något som är fel.
Jessica har ett bra samarbete med Arbetsförmedlingen och tar ibland emot personal som får lönebidrag. Det innebär också att hennes anställningsavtal måste följa de fackliga avtalen även om hon själv inte har något hängavtal med facket.
– Samarbetet med Arbetsförmedlingen fungerar jättebra. Det går att komma hit och arbetsträna men vi kan också ta emot så kallade bidragsanställning. Det innebär att vi också måste se arbetstagarens möjlighet och låta denne arbeta efter förmåga, säger hon.
När det gäller just det så riktar hon också kritik mot facket.
– Där behövs större förståelse från facket. De trycker på för att den bidragsanställde ska utvecklas och få större ansvar i en snabbare takt än vad som ofta är möjlig, ett ansvar som denne kanske inte klarar av. Det ekonomiska bidrag som utgår har ett tak som inte är i paritet med det fackliga lönekravet. Då kan istället allt raseras.
Avsluta i samförstånd
Under de snart tjugo år som vi varit arbetsgivare har vi haft förmånen att ha många fantastiska arbetstagare, elever och praktikanter, och många är i dag våra vänner och kollegor i branschen. Men alla gånger har man inte samma åsikter och tankar om allt och då är det bättre att gå skilda vägar.
– Men oavsett hur länge man stannar så är det viktigt att få till ett bra avslut. Man behöver inte bli osams, för att gå vidare i livet kan vara något som är nödvändigt, säger Jessica.
Tidigare på Hippson.se
Johanna Due-Boje om hästjobbet: "Det bästa jag gjort"
Hästskötare - gå inte med på vad som helst
Ja till hårt jobb - nej till psykiskt misshandel
"Arbetstagarna ska inte ta ett arbete där inte schyssta villkor finns"
Ett hästjobb som gick med plus
"Varför dra på sig offerkoftan"
Arbetade 70 timmar i veckan
Hannas första hästjobb troligtvis det sista
Liknande webbartiklar
- Spånpelletspriset har ökat med 200 procent
- Från arkivet: Ponny fick hög feber – då stängde Jessica anläggningen direkt
- Dags för Vilja att flytta hem
- Därför är Vena dressyrcenter till salu: "Vill ändra inriktning och frigöra tid"
- Efterlyser friskolereform inom ridsporten
- Både bra och dåliga avtal inom hästbranschen
- Johanna Due Boje om hästjobbet: ”Det bästa jag har gjort”
- Hästskötare – gå inte med på vad som helst
- Veckans gård: En anläggning som andas lyx
- Inte alla tränare sitter upp på elevens häst

Vinst för Peder och Hansson WL i Danmark
Genom åren har de kammat hem flera vinster och tidigare även blivit rankade som det bästa hoppekipaget år 2018. Nu har de vunnit igen.

Släpp rosettdrömmen när du rider fram
En perfekt tävlingsritt handlar inte bara om att rida bäst. För att kunna prestera gäller det att tänka rätt – här bjuder den mentala coachen Nina Fox Stark på råd.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Rosa välgörenhetstävling tillbaka på Flyinge
I välgörenhetstävlingen för islandshästar, Lev Rosa, går alla intäkter oavkortat till Barncancerfonden. I höst arrangeras tävlingen åter på Flyinge.

Veterinär belönades med företagspris
Veterinär Anne Haglund och Saxtorps hästklinik i Skåne fick nyligen ta emot priset som Årets företagare i Landskrona kommun.
Motiveringen: "Personlig, högkvalitativ vård med helhetssyn"

Angelie von Essen har blivit mamma
Den svenska landslagsryttaren Angelie von Essen har fått en son. Familjen är baserad i England där de föder upp och utvecklar hopphästar.

SVA om smittläget med EHV-1 på Mantorp
Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, redogör för det aktuella smittläget och hanteringen av utbrottet av EHV-1 på Mantorp hästsportarena.
Tävlingshästarna bedöms inte vara utsatta för smittorisk – får tävla

Vinn biljetter till Falsterbo Horse Show
I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Falsterbo Horse Show, kan du vinna entrébiljetter till sommarens hästfest.
Hästar och sport på högsta nivå, show, sommar och sol – tävla här
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

»Ingen sport är så ädel som ridsporten«
Kriminolog Maria Dufva brinner för att rädda barn från övergrepp. Hon behöver ha hästar i sitt liv, i framtiden även som ett verktyg i arbetet.

"Visa dig från din snyggaste sida nu!"
När kvinnan sträcker ut tungan vet hästen precis vad den ska göra. Har du och din häst några tricks att visa när kameran kommer fram?

Inga topplaceringar för svenska lagen
Varken i Italien eller Danmark blev det några topplaceringar för Sverige i laghoppningarna. Men det fanns flera individuella ljuspunkter.
Felfritt av Wilma Hellström och Erika Lickhammer-van Helmond

Succéduon i ny podd om ridsport
Christian Olsson och Maria Gretzer har hörts i radio från tävlingsbanor världen över. Nu tar sig duon an ett nytt projekt.

Vägrar ta bort taggtrådsstaketet
Två bröder som håller hästar har fått föreläggande om vite. Deras hästhagar har taggtrådsstaket vilket inte längre är tillåtet.

EHV-1: "Smittläget är under kontroll"
Två skolhästar vid Mantorp hästsportarena har konstaterats med EHV-1 och en av dem har dött. Förra helgen hölls hopptävlingar på arenan.

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Berusad man misstänks ha skjutit ihjäl häst
På torsdagen greps en man i Tranås. Mannen är nu anhållen misstänkt för grovt vapenbrott, djurplågeri samt skadegörelse.

Vem får hingsten gå med i sommar?
Hos många sporthästar innebär hingstliv att de i vuxen ålder aldrig umgås med artfränder. Men är rädslan för att ha hingstar ihop befogad?
Forskarna utmanar gamla ”sanningar” – läs mer i Forskningskollen

Träna styrka och balans med Linda Heed
Hästen behöver lära sig att hoppa med styrka, snarare än på fart. Linda Heed bjuder på övningar som dessutom stärker ryttarens balans.
"Jag låter hindren vara lägre i början och fokuserar på detaljerna istället"

Bygg din egen bromsfälla till hästhagen
En bromsfälla kan vara bra för att skydda hästarna mot de irriterande bromsarna på sommarbetet. Så här gör du en hemmasnickrad.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!