Reportage
Publicerad: 2022-01-17
Gårdskarlen Björn i traktorn med Jessica, till vänster, och hästskötaren Josefine i förgrunden.
Jessica Nordin om att vara arbetsgivare i hästbranschen
Jessica Nordin driver Vena dressyrcenter utanför Kungälv. Där bedrivs ridskola, avel, utbildning och handel med hästar. Samtidigt som Jessica tävlar dressyr på elitnivå. Verksamheten går runt med hjälp av personal – alla anställda med vit lön och 40 timmars arbetsvecka.
Text: Annika Grundberg
Foto: Privat
Jessica hörde av sig till Hippson efter att ha läst artiklarna där arbetstagare berättar om de anställningsvillkor de haft i stall runtom i Sverige. För en röst som inte hörts i debatten är just arbetsgivarens och det vill Jessica ändra på.
– Jag har tre heltidsanställda som jobbar här dagtid måndag till fredag. Därutöver har jag flera timanställda ridlärare och extra personal på helgerna.
Den som varit längst på gården är gårdskarlen som varit anställd i åtta år. Han sköter om gården och hjälper till med morgonfodringen.
– De som arbetar som hästskötare stannar kanske i 1-1,5 år om de har ambitioner att studera vidare eller på annat sätt skaffa sig erfarenhet för att kunna arbeta som ryttare, arbetsuppgifterna som hästskötare varierar över säsongen men är ganska snarlika år efter år.
Ingen är fullärd från början
Jessica tycker att hästbranschen är märklig. Hon jämför med andra branscher där det finns ett utbildningssystem med traineeplatser. Man får börja som praktikant med en lägre lön för att utbildas och få praktik för att sedan få en anställning.
– De som kommer hit direkt från gymnasiet är inte fullärda hästskötare och det går heller inte att ställa för stora krav på dem. Jag möter många unga som tror att de har färdigheter som de inte har.
Hon tycker att många ridgymnasier ger studenterna en felaktig bild av vad de är när de tar studenten.
– Många som kommer som hästskötare vill också rida mycket. Men att vara beridare är en högskoleutbildning som dessutom kräver många års erfarenhet. En hästskötare sköter hästarna. Skolorna ger eleverna fel signaler.
Har själv gjort resan
Jessica gick själv på gymnasium med hästinriktning.
– När jag gick ut fick jag praktisera, och det behövde jag verkligen. För ska man bli duktig behöver man massor av praktik.
Jessica berättar att hon tar emot dressyrelever, det är en praktik som sträcker sig över ett till ett och ett halvt år. Men alla uppgifter går inte att räkna in i en sådan praktik, till exempel morgonrutinen, utsläpp, fordring och sopning av stallgången. Den lär man sig fort och därför får dressyreleven också lön för den tiden av arbetsdagen motsvarande en femtedelsdels tjänst.
– De som är här som elever får, förutom ridträning, lära sig ”stable management”. Det är en förberedelse för till exempel att söka hippologprogrammet.
Jessica tar även emot praktikanter från olika gymnasier och många av dem kommer sedan tillbaka och jobbar, till exempel på helgerna.
– När de efter sin utbildning har fått den kompetens som krävs ska de ha betalt. Fasta arbetstider och vit lön. Försäkringar ska alla som vistas på anläggningen täckas av, säger hon.
Verksamheten måste bära sig
För Jessica har det alltid varit viktigt att verksamheten ska bära sig som alla företag. Inackorderingarna måste betala en stallhyra som täcker den service som erbjuds helt enkelt. Det måste gå att ha anställd personal som har en rimlig arbetsbörda som hinns med på veckans 40 arbetstimmar.
– Kan jag inte driva min verksamhet med normala tider då är det ju något som är fel.
Jessica har ett bra samarbete med Arbetsförmedlingen och tar ibland emot personal som får lönebidrag. Det innebär också att hennes anställningsavtal måste följa de fackliga avtalen även om hon själv inte har något hängavtal med facket.
– Samarbetet med Arbetsförmedlingen fungerar jättebra. Det går att komma hit och arbetsträna men vi kan också ta emot så kallade bidragsanställning. Det innebär att vi också måste se arbetstagarens möjlighet och låta denne arbeta efter förmåga, säger hon.
När det gäller just det så riktar hon också kritik mot facket.
– Där behövs större förståelse från facket. De trycker på för att den bidragsanställde ska utvecklas och få större ansvar i en snabbare takt än vad som ofta är möjlig, ett ansvar som denne kanske inte klarar av. Det ekonomiska bidrag som utgår har ett tak som inte är i paritet med det fackliga lönekravet. Då kan istället allt raseras.
Avsluta i samförstånd
Under de snart tjugo år som vi varit arbetsgivare har vi haft förmånen att ha många fantastiska arbetstagare, elever och praktikanter, och många är i dag våra vänner och kollegor i branschen. Men alla gånger har man inte samma åsikter och tankar om allt och då är det bättre att gå skilda vägar.
– Men oavsett hur länge man stannar så är det viktigt att få till ett bra avslut. Man behöver inte bli osams, för att gå vidare i livet kan vara något som är nödvändigt, säger Jessica.
Tidigare på Hippson.se
Johanna Due-Boje om hästjobbet: "Det bästa jag gjort"
Hästskötare - gå inte med på vad som helst
Ja till hårt jobb - nej till psykiskt misshandel
"Arbetstagarna ska inte ta ett arbete där inte schyssta villkor finns"
Ett hästjobb som gick med plus
"Varför dra på sig offerkoftan"
Arbetade 70 timmar i veckan
Hannas första hästjobb troligtvis det sista
Liknande webbartiklar
- Spånpelletspriset har ökat med 200 procent
- Från arkivet: Ponny fick hög feber – då stängde Jessica anläggningen direkt
- Dags för Vilja att flytta hem
- Därför är Vena dressyrcenter till salu: "Vill ändra inriktning och frigöra tid"
- Efterlyser friskolereform inom ridsporten
- Både bra och dåliga avtal inom hästbranschen
- Johanna Due Boje om hästjobbet: ”Det bästa jag har gjort”
- Hästskötare – gå inte med på vad som helst
- Veckans gård: En anläggning som andas lyx
- Inte alla tränare sitter upp på elevens häst

Tobbe Larsson i arvsstrid mot Cancerfonden
För andra gången möter hästprofilen Cancerfonden och Hjärt-lungfonden i rätten – även denna gång i tvist om testamenten
Anhörig: "Henry har aldrig skrivit något testamente till Tobbe"

Historisk seger till hemmaryttaren i Top 10
Hemmaryttaren Steve Guerdat tog en historisk seger och svenska världsettan Henrik von Eckermann tog sin tredje silvermedalj i klassen.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Tävling: Vinn produkter från Böckmann
Vinn ett fleecetäcke, en resegarderob för kavajen och en munkjacka. I veckans tävling ligger ett produktpaket i prispotten.

Lucka 9: Vinn hästvårdsprodukter
I den nio luckan hittar vi en tävling där hästvårdsprodukter lottas ut. Det är både pälsglans och utredning till man och svans som står på spel.

Hästhuvudet knackade på dörren vid jul
Hört talas om traditionen Mari Wlyd? I så fall har du nog tillbringat vintrarna i Wales. Där drar man från hus till hus med ett hästhuvud i juletid.
"Ett riktigt hästhuvud dekorerat med band, rosetter och ögon av glas"

En "Grinch" som dansar med hästar
Visste ni att Grinchen bland sina många talanger även kan dansa med hästar? Här är det roliga beviset från Bailey Ranch Breeders.

FEI släpper krav på sporrar i dressyr
Sporrarnas vara eller icke vara, det är ett hett diskussionsämne i hästkretsar. FEI har hållit på kravet på sporrar i dressyr men nu blir det frivilligt.
Sandra Ruuda: "Gör rätt ont i hjärtat att läsa Ridsportens rubriker."
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Årets julgransflygningar – att tänka på
Varje år genomförs den så kallade julgransflygningen. Det har blivit dags för årets upplaga och som hästägare kan det vara klokt att ha en plan.

Här är landslaget i fälttävlan 2024
Fem kvinnor är med i spetstruppen när landslaget i fälttävlan för 2024 presenterats. Nu är siktet inställt på OS i Paris nästa sommar.

Henrik von Eckermann rider Top 10 igen
För ett år sedan stod han som segrare i den prestigefulla Top 10-finalen. Under fredagkvällen rider han årets final på legendariska King Edward.

Årets sista nummer är här!
I årets sista nummer av Hippson besöker vi Horse Vision, en samlingsplats för intresserade av akademisk ridkonst.

Så lite behövs för att försvåra andningen
Om hästen går framför eller strax bakom lodplan, hur stor roll spelar det? En hel del visar en studie som forskare i Portugal gjort.

Horse Vision: med kärlek till hästen
Tjugo år har gått sedan Rebecca och Christofer Dahlgren startade Horse Vision, ett hästcenter för frihetsdressyr och akademisk ridkonst.

Oroliga hästägare kan ringa dygnet runt
När din häst visar symtom på sjukdom kan det vara svårt att veta när det är dags att uppsöka veterinär. Då kan Agrias sjukvårdsrådgivning hjälpa.
Leg. djursjukskötare Michaela Richter förklarar hur det går till

Henriks otroliga EM-dansföreställning
Henrik von Eckermann är historisk som den som toppat världsrankingen allra längst tid i sträck! Det firar vi med en läsarfavorit.

"Jag läste på väldigt mycket"
Marina Mattsson var expertkommentator under dressyren på SIHS. När frågan om att kommentera kom blev hon förvånad men glad.

Samlar underskrifter för hästens välfärd
I ett brev till FEI-sponsorn Longines skriver Live Bonnevie att hästsporten behöver gå in i en ny era med starkare fokus på hästvälfärd.
"Utan partnerskap, harmoni och samspel finns inget att applådera"

Nyhetschef eller multimediajournalist
Är du en erfaren nyhetschef eller en slipad journalist med ett stort intresse och kunskap om ridsporten? Hippson rekryterar till två nya tjänster.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Karriär inom ridsporten
– Reportage: Horse Vision
– Hoppövning från Henrik von Eckermann
– Samling, sits och skolor
– Hästar som får magsår
– På besök hos hästtandläkaren
...och mycket, mycket mer!