Reportage
Publicerad: 2022-06-06
Josefins häst klarade tre cancertumörer
När Josefin Fredriksson först hörde av sig till Hippson stod hennes häst Geronimo under behandling efter att ha tagit bort en andra tumör. Utgången var oviss och Josefin fick vänja sig vid tanken att kanske behöva ta bort sin bästa vän. Det var i november förra året som Josefin såg något i ögat på Geronimo.
Text: Annika Grundberg
Foto: Privat
– Jag upptäckte att det var en vit knöl som stack ut vid ögonlocket. Trodde först att han fått in något i ögat. Det störde honom inte och jag försökte rengöra men sen märkte jag att den växte. Det visade sig att Geronimo hade fått en tumör, malignt lymfom, i ögat och det blev operation. Men bara tre veckor efter operationen hade tumören växt tillbaka och det blev ytterligare en operation. Men tumören gav sig inte och kom tillbaka en tredje gång.
– Det var efter bara typ tio dagar … Vi hade inte fått provsvaren än från operation nummer två så vi fick avvakta men då kändes det helt hopplöst!, säger Josefin
Många svåra tankar och beslut
Det var många tankar kring eventuella framtida beslut som Josefin hade att förhålla sig till. – Vill jag söva honom igen? Jag var tvungen att tänka ur hans perspektiv och vad som är ett bra hästliv. Har sett hur hans form är och diskuterat med veterinär. Samtidigt har det varit dyrt även om försäkringsbolaget tagit en stor del av kostnaderna. Men det är väl så, ibland har man otur. Det kändes som vi hade klippkort hos veterinären en stund.
Den tredje återväxten lyckades de få bukt med genom kortisonbehandling.
– Efter två veckor blev han friskförklarad på kliniken.
Friskförklarad i april När Hippson återigen pratar med Josefin har det hunnit bli sommar. Geronimo fyllde tio år i april och kunde fira födelsedag som friskförklarad från cancern. När tumörerna tagits bort har ögat återgått till att vara helt opåverkat. Så det har inte blivit några kvarstående men. Det kan kännas som en evighet med två operationer för cancertumörer men det har samtidigt utspelat sig under bara ett halvår. Ett halvår som såklart varit fylld av oro för Josefin. – Jag har försökt ta det dag för dag. I dag mår han bra och är friskförklarad från cancern. Men han löper ju större risk att drabbas igen än hästar som inte haft tumörer.
Ska njuta av varje stund tillsammans
Just nu störs han av en ink och kan inte ridas. Samtidigt är Josefin höggravid och kan inte rida så det blir en lugn sommar. Förhoppningsvis har de många roliga år tillsammans framför sig. – Han är min bästa vän och vi ska bara ha kul. Sjukdomstiden har gjort att jag lärt känna honom på ett annat sätt. Det har gällt att njuta av stunden utan krav. Vi har bara haft så kul som det går.
Fakta:
Cancer hos häst är ovanligt jämfört med hos till exempel hund och katt. Det vanligaste är melanom på skimlar och inkar som är en form av hudtumör. – De flesta tumörer på häst är godartade och kan tas bort med kirurgi om de sitter i vägen eller upplevs som irriterande, säger Karl-Henrik Heimdahl, hästveterinär vid Agria djurförsäkring på deras hemsida.
En mer ovanlig variant av tumör, men ofta mer aggressiv, kan drabba valacker runt penis eller i ögat. Det kan leda till att man tvingas amputera delar av penis eller ta bort ögat.
taggar
Liknande webbartiklar
- Hästarna hjälpte Marianne genom sorgen: ”Friskvård och avkoppling”
- Trodde cancern skulle stoppa – blev en segeryra: "Viktigt för mitt tillfrisknande"
- Glimmer hjälper Camilla Johansson genom cancern: "Han ger mig en fristad"
- Ponnymeeting för cancerforskning: "Vi blev överösta med anmälningar"
- Samlade in pengar till minne av klubbkamraten
- Satsande dressyrryttaren har förlorat sin största supporter: ”Han fanns alltid där”
- Elsa, 15 år, blev sjuk i leukemi: ”Satsningen med min ponny har fått mig att orka”
- Cancersjuka Isolde, 13, får behålla sin rehabhäst: ”Är så jäkla glad!”
- Jasmin drabbades av cancer – nu startar hon egen ridsportbutik
- Angelica kämpar mot cancern: "Med hjälmen på känner jag mig inte skallig"

Saknade mat och vatten – omhändertogs
Kvinnan hade förbjudits att äga eller ta hand om hästar. Trots det fanns det fem hästar, som saknade tillgång till foder och vatten, på gården.

SWB satsar på grenspecifik avel
Grenspecifika arbetsgrupper ska visa vägen för uppfödare i SWB:s nya projekt. Det gäller grupper för hoppning, dressyr, fälttävlan och ridhästar.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Experter om höga veterinärkostnader
Den rådande bristen på veterinärer har inte undgått någon djurägare. På onsdag sänds ett webinar om detta med flera olika experter.

Säsongsstart för LFC Dressage
Nu öppnas anmälan upp till den tolfte säsongen av Lövsta Future Challenge Dressage. Det blir tävlingar för både unga ryttare och unga hästar.

Plasthandskar under ridhandskarna
Vem vill slippa klumpiga, tjocka ridhandskar men ändå hålla värmen under vintermånadernas kalla ridpass? Här har du kanske lösningen.

»Vill ha en rak häst med jämna språng«
Jörgen Larsson har stor erfarenhet av att tävla många olika typer av hästar. Här ger han sina bästa tips för att få till en ultimat framhoppning.
Ta god tid på dig på framhoppningen – med en plan känner du dig trygg

Växla mellan volt och fyrkant
Det här är en rolig övning som ställer krav på noggrannhet och disciplin. Den går ut på att man håller sig på ett 20x20 meter stort utrymme.
Målet är att rida varannat varv på volten och vartannat på fyrkanten
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Har hästarna precis utanför fönstret
Den tyska ryttaren Katharina bor i ett riktigt drömhus. I alla fall om man gillar hästar. För då vill man ju ha hästarna så nära som möjligt.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Vinterträning och att träna på att tävla
Ida och Haldor ska steppa upp ett steg när säsongen startar, det blir debut i msv B:5. De tränar för fullt på de nya momenten och på att tävla.
"Jag tycker att det är väldigt lärorikt med programträningar"

”Snoppsten” bildas av ansamlad smegma
Vad är ”snopp-sten”, hur märker man att sin valack lider av det och vad kan man som hästägare göra? Veterinär Hanna Friedrichsen Borg berättar.

Vill ha förbud mot Islands hormonindustri
På Island tappas dräktiga ston på blod för att få fram ett hormon som sedan används i köttavelsindustrin. En kritiserad men godkänd metod.
Riksdagspolitiker vill se ett förbud – lyssna på P4 Värmlands inslag
Arkiv: EU oroas över grym hästhantering på Island
Arkiv: 5 000 dräktiga ston tappas på blod i jakten på värdefullt hormon

Betalade handpenning men fick ingen häst
En kvinna i Värmland såg en häst till salu på Facebook som hon ville ha. Kontaktade säljaren, betalade handpenning men fick aldrig någon häst.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Utsattes för psykisk terror på arbetsplatsen
Flera tidigare anställda hos samma arbetsgivare vittnar om en arbetsmiljö där utskällningarna duggade tätt. De berättar för att hjälpa andra.

All In gjorde årets första start
Peder Fredricson har haft en lyckad helg på HFRK. All In fick inleda tävlingssäsongen med att enkelt ta sig runt en bana med 1,30-hinder.

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Elke Hartmann berättar om positiv förstärkning, som skapar stor motivation hos hästarna. Men också att negativ förstärkning inte är någonting dåligt per se.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!