Julia, Touchdown och hans mamma Toronto.
När Julia Larsson Strand köpte D-ponnyn Toronto hade hon ingen aning om att stoet var dräktigt. Men för åtta månader sedan föddes Touchdown – en svart hingst som hon ovetandes hade fått på köpet.
Text: Frida Bank
Foto: Privat
Julia Larsson Strand är i dag 16 år och bor i Jönköping. Under 2018 provred hon Toronto, men bestämde sig för att trots allt vänta lite med att köpa en ny ponny. Toronto såldes till en annan ryttare, men blev sedan till salu igen. Då provred Julia henne ännu en gång och nu blev det köp.
Var känslig runt magen
En vecka senare hämtade Julia hem sin nya kompis. Det hon inte visste då var att en hingst hade betäckt Toronto i smyg.
– Jag fick hem henne, hon fick vänja sig vid sin nya miljö och sedan red och tränade jag som vanligt. Visst märkte jag att hon var lite svår att få upp i hull, hon fick hur mycket mat som helst, men jag har inte haft föl tidigare och förstod inte alls vad som hände, berättar Julia.
En dag när hon visiterade stoet innan ett ridpass märkte hon att hästen var känslig runt magen.
– Toronto blev tjurig och sparkade i luften. Så har hon aldrig gjort tidigare så då förstod jag att något inte var som det skulle. En kompis i stallet frågade "Hon är inte dräktig?". Jag sa nej, men sedan tog jag ut en veterinär. Då hade hon en och en halv månad kvar innan fölning. Jag fann inga ord när jag fick beskedet. Det var helt sjukt. Alla sa "grattis", men då tycke jag att det var lite läskigt.
Fick en svart liten hingst
Julias föräldrar var minst lika förvånade som hon.
– Men sen var de nästan gladare än vad jag var i början, säger Julia och skrattar.
När det började närma sig fölning flyttade hon in i en husbil utanför stallet. De hade också kameraövervakning. Julia var i stallet i princip all vaken tid, förutom när hon var i skolan. Hon berättar att hon också har fått hjälp, och har lärt sig mycket om föl, av Tina Lofthammar. Och när det var dags för Toronto att föla den 24 april i år klarade det åttaåriga stoet det galant.
– Hon fölade helt utan problem. Det gick hur smidigt som helst så det var väldigt skönt, det blev en svart hingst. Han är väldigt fin och ser lite ut som min förra häst.
Fölet fick namnet Touchdown.
– I början var det lite svårt, han var lite busig, men han har en härlig personlighet och har blivit en liten ängel. Touchdown är jättesnäll och det har inte varit några problem att göra nya saker med honom. Det är väldigt roligt. Han gillar att mysa och kan till och med sova med mig vid sin sida.
En ny bästa vän
I efterhand har Julia och familjen valt att göra ett DNA-test. Så nu vet de vem som är Touchdowns pappa.
– Det är en fyraårig SWB-häst som är duktig på att hoppa. Vilket även mitt sto är, Touchdown är också en hoppstjärna av det lilla vi har sett hittills.
Planen är än så länge att behålla Touchdown. Han står nu på lösdrift och har precis vant sig vid att inte ha mamma vid sin sida hela tiden.
– Det var en tuff utmaning i början, mentalt, att sluta träna och plötsligt ta hand om ett föl. Jag visste inget alls om hur man gör, men jag har lärt mig mycket och har fått hjälp. I dag är jag jättenöjd att det här hände. Han är min bästa vän och så är han otroligt söt.
En ny studie visar att på relativt få generationer har den specialiserade aveln av SWB-hästar lett till en genetisk uppdelning mellan hopp- och dressyrhästar.
På torsdagkväll är det dags att sitta redo i soffan. Då sänds Ryttargalan från studion i Stockholm och en rad fina priser ska delas ut.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Nu har du chansen att köpa en utvald bokserie och få en av våra populära böcker på köpet (värde 199 kronor). Erbjudandet gäller endast över helgen.
Hur kan ridsporten komma att förändras? Flera proffs svarar på hur de ser på framtiden med våra hästar – utifrån sina specifika expertområden.
I skånska Klippan finns en fin liten gård med vackert boningshus, stall med sex boxar, uppvärmd pool, orangeri och ett växthus.
En familj som köpt en gård i Jämtland fick en chock när de öppnade stalldörren. Där inne låg två döda hästar som gårdens tidigare ägare lämnat kvar.
Hästar förstår fler ord än vi tror. Det, och mycket mer, får vi höra om i ett avsnitt av Sveriges Radio P1 och programmet Språket.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, om uppdraget.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Ska man kyla eller värma en febrig häst? När har febern blivit skadligt hög? Kan man ge hästar febernedsättande? Varför får hästar feber?
Karin Öljemarks uppfödning DeFino, fem år, och är tänkt att bli en framtida dressyrstjärna. Här tar han sig an en bomövning med en alldeles egen stil.
Se klippet i Hippson-TV: "Det är tur att han ska bli dressyrstjärna"
I somras ramlade lusitanon Iberico i hagen och skadade sig så illa att han bröt sju tornutskott. Efter månader av rehabilitering är han nästan återställd.
Ägaren: "Lärt mig hur viktigt det är med ett genomtänkt rehabiliteringsprogram"
Något så enkelt som en upphöjd bom i ett hörn kan göra att hästen lär sig att byta galopp. Det gäller dock att ryttaren är följsam över bommen.
Volt tillbaka mot bommen: "Ryttarens blick och följsamhet är viktig"
Det är inte svårt att förstå att det kan vara svårt för Evelyn Banffy att komma igång med mockningen av hagen när hon får så fint sällskap.
Peder Fredricson inledde veckan starkt tillsammans med Hansson WL. Tillsammans vann de en 1,45-klass i Oliva, Spanien.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Trots att länsstyrelsen dragit in tillståndet för verksamheten planerar Lena Natt och Dag för fullt för ridläger till sommaren på Akka ridcenter.
Lena Natt och Dag till Skånska Dagbladet: "Det är inte belagt det de påstår"
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder mästerskapet.
Hans Viebke: "Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne"
Årets Bruksprov hålls på Strömsholm i början på mars och nu är det klart vilka som blir testryttare. I år är det svenska ryttare som tar sig an uppdraget.
Ponnypappan Johan bestämde sig för att förstå sonen Filips hobby på riktigt. En häst köptes in och Johans väg mot fullfjädrad hoppryttare har börjat.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!