Reportage
Publicerad: 2020-05-20
Läckerol är 146 centimeter i mankhöjd. Här med Alva Boman på ryggen.
Läckerol – travaren som blev 14-åriga Alvas ridhäst: "Man får en vän för livet"
När Alva Boman var nio år ville hon absolut inte ha en travhäst. Men när hon mötte det vackra lilla stoet Läckerol för första gången sa det klick. Nu har Alva skolat om Läckerol till ridhäst.
– Hon betyder allt för mig, säger Alva.
Text: Frida Bank
Foto: Privat
Alva Boman satt i sadeln för första gången innan hon hunnit fylla ett år. På den tiden bodde familjen i Norrbotten och hennes mamma, Anna Boman, brukade låna grannens shetlandsponny Rosa som barnen fick rida.
– Alva var åtta månader när hon satt på ponnyn för första gången. Jag fick inte loss henne. När jag lyfte ner henne tjöt hon och skulle upp på ryggen igen. Det var så det började, berättar Anna.
Alva med sin första ponny, Mascot.
Tuff tid för familjen
En kort tid senare flyttade familjen till Kalmar. Då började Alvas storebror att rida på ridskola och viss avundsjuka uppstod. Ettåriga Alva fick i stället bli medryttare på en shetlandsponny som stod på 4H-gården. När hon var fem år fick hon sin första egna ponny, Mascot.
Några år senare blev mamma Anna allvarligt sjuk. Läkare upptäckte att hon hade ett medfött hjärtfel.
– Det var väldigt tufft för hela familjen. Vi visste inte hur det skulle gå och då hade vi inga hästar under en tid. Sen övertalade min kompis Johanna Peeker oss att skaffa häst igen, berättar Anna.
Kontaktades av Veronica Eriksson
Alva fick en foderponny, Bravur, som hon skötte om en sommar. Tanken var att han skulle stanna hos familjen, men han blev sjuk och hans liv gick inte att rädda.
– Alva var så ledsen och ville inte hålla på med hästar något mer. Det var hemskt för alla, inte minst för Bravurs ägare som hade lånat ut honom.
Anna, som red och höll på med ponnytrav under sin uppväxt, skrev ett inlägg om vad som hänt i en grupp för travintresserade på Facebook. Det var så hon kom i kontakt med Veronica Eriksson, dotter till kusken och tränaren Hans G Eriksson.
– Hon sa att hon hade en liten häst som inte skulle springa något mer, som Alva kunde få.
Kärlek vid första ögonkastet
Alva var nio år när hennes mamma berättade om Läckerol (född 2006, e. Super Photo Kosmos, u. Fancy Storm, ue. Rapido). Men nyheten togs inte emot med någon större förtjusning till en början.
– Jag ville absolut inte ha någon travare. Jag såg framför mig en klumpig häst med långa öron och stort huvud. En häst som skulle vara svår att träna och som inte kunde hoppa ordentligt, vilket jag var mest intresserad av, berättar Alva.
De åkte för att titta på hästen och det var med stor förvåning Alva mötte Läckerol. Ut från stallet kom en liten, svart, dansande D-ponny.
– Jag trodde att det var fel häst! Hon såg ut som en korsning mellan arab och New Forest. Sen såg jag frysmärkningen på hennes hals och förstod att det var rätt. Hon var fantastiskt vacker, berättar Alva.
Läckerol och Alva, kort efter deras första möte.
Första gången med ryttare
Läckerol blev snabbt en ny familjemedlem. Hon var nio år då, lika gammal som Alva, och hade aldrig haft en ryttare på ryggen tidigare.
– Vi började med mycket träning från marken. Sen byggde vi banor med olika bommar och tömkörde henne igenom dem. Efter ett tag kunde Alva sitta på henne och så ledde jag dem runt banan, så att Läckerol fick öva på att svänga och lyfta fötterna. Sen började vi promenera i skogen, berättar Anna.
– Första gången jag satt upp var jag jättenervös, jag tänkte att hon skulle slänga av mig. Men hon bara stod helt stilla, var jättelugn och snäll. Det var precis som att hon inte hade gjort något annat, säger Alva.
Känslig och gillar att hoppa
Sedan dess har Alva, som fyller 15 i år, skolat om Läckerol till ridhäst. Hon har gjort det mesta jobbet själv men har också tagit hjälp av tränare och av Johanna Peeker som driver stallet där Läckerol är inackorderad. Nu rider de både dressyr och hoppar banor på 90 centimeter. Hoppning är något Läckerol tycker är lika kul som sin ryttare.
– Det har varit en lång väg hit, men varje steg i rätt riktning har känts som en stor framgång. Vi har fått jobba mycket med dressyr, att få henne att bygga muskler och att jobba under sig. Hon är väldigt känslig och lyssnar bra på hjälperna, säger Alva.
Tagit naturen till hjälp
Galoppen utvecklade de främst i skogen till en början. Alva lade fram små stockar som hästen fick hoppa över, och i landningen blev det då naturligt att fortsätta i galopp.
– Alva var fortfarande i lekåldern vid den tiden och drog fram grenar och byggde hinder som de hoppade i slängtrav. Det gick väldigt fort i början, jag stod bredvid och blundade ibland, men efter ett tag blev Läckerol starkare och lärde sig att samla sig mer. De har verkligen tagit hjälp av naturen, ridit runt träd för smidighet och i skog och mark för att få hästen att lyfta på fötterna, säger Anna.
En stark relation
Alva och Läckerol har utvecklats tillsammans och förhoppningen är att de ska komma ut på en lokal tävling snart.
– Hon betyder allt för mig. Vi har ett väldigt starkt band och jag har verkligen fått lära känna henne ordentligt. Jag har haft det svårt i skolan och då har det betytt väldigt mycket att få komma ut till stallet och att vara med Läckerol, säger Alva.
Det svarta lilla stoet har fått stor betydelse även för mamma Anna.
– Det är härligt att se att hästen har gett Alva självförtroende. Att hon kämpar i skolan är hästens förtjänst och i dag har hon jättebra betyg. För mig är det också bra, både fysiskt och psykiskt, att komma ut i stallmiljö.
En vän för livet
Resan med Läckerol har fått Alva att helt ändra inställning till travare.
– Det är fantastiska hästar som många har fel uppfattning om. Har man tid, ork och tålamod så rekommenderar jag dem absolut. Man får en vän för livet, säger hon och Anna håller med:
– Läckerol var väldigt välskött och fin när hon kom till oss. Hon har ett trevligt psyke och är lugnare än de flesta andra ponnyer. Att åka till pay and jumps är inget problem, hon har ju varit ute och rest så mycket förut och är van vid folk och ljud. Ska man skaffa sig en travare tror jag att det gäller att ha mycket tålamod. Man får inte ha bråttom att tävla, utan får finna glädjen i träningen i stället. Sen tror jag att hobbyryttaren kan komma lika långt med en travare som med vilken annan ponny som helst.
taggar
Liknande webbartiklar
- Alva och Läckerols resa blev en tecknad serie: "Jag blev väldigt starstruck"
- Nytt projekt ska omskola travhästar till ridhästar: "Har ett oförtjänt dåligt rykte"
- Tracken har haft två karriärer: ”Alla hästar har rätt att få åldras med kärlek”
- Ridtravaren som tävlar medelsvår dressyr
- Travaren Calle är med Julia resten av livet
- Här får travhästarna en ny karriär – Essunga ryttarförening får stipendie
- Travhäst dog under lopp på Åbytravet
- Sigge gick från travet till fyrspannseliten: ”Han står mig väldigt nära”
- Hopphästar på stor travhästauktion: ”Win-win för alla parter”
- Hon kombinerar ridning med travsport: "Rider dressyr även på mina travare"

Irma Karlsson Grand Prix-vinnare i Tyskland
Det pågår fyrstjärniga hopptävlingar i Gross Viegeln, Tyskland, den här helgen. Irma Karlsson och Chacconu vann söndagens stora Grand Prix.

Sverige vinnare i Nations Cup
De svenska framgångarna fortsätter när Patrik Kittel, Antonia Ramel och Juliette Ramel vinner Nations Cup i Frankrike.

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

Hästarnas päls blir bädd i fågelbo
Det lossnar en hel del päls när hästarna fäller såhär års. Men var ska man göra av allt hår? Britt-Marie Berg använder det till att bädda fågelholkar.

"Viktigt att hålla föl i en grupp"
Sommar betyder föltider. Kanske är du själv uppfödare eller planerar att köpa ett föl? Antoon Dekkers har mångårig erfarenhet.
Horse Auctions Europe har ställt frågor om föl- och unghästars uppväxt

Systrarna ska på ny långritt i Tiveden
Förra året tog Madeleine och Elin Silverbratt med sig sina hästar till Tiveden för en tre dagars långritt i naturen. I år blir det en favorit i repris.

Mental träning för ponnyföräldrar
Att ryttare tjänar på att träna mentalt är knappast någon nyhet. Men även föräldrar som agerar medhjälpare på tävling kan ha behov av detsamma.
Nina Fox Stark: "På tävlingsplatsen är det en positiv attityd som gäller"

Se supersnabba Indiana i omhoppningen
Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana var ostoppbara i St Tropez och vann den stora Global Champions Tour Grand Prix.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

Malin och Indiana oslagbara – vinner GCT GP
Ingen är snabbare än Malin Baryard Johnsson och Indiana, som har hoppat felfritt hela helgen. De vann Global Champions Tour Grand Prix.

Sverige i ledning i Nations Cup
När säsongspremiären av Nations Cup drog igång i franska Compiégne var det de svenska ekipagen som inledde starkast.

Malin och Peders lag tvåa i GCL
Det blev en pallplats för Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson i Global Champions League efter en spännande tidshoppning.

Fjordingarna spred glädje på äldreboendet
Fjordhästarna Diwa och Indira besöker äldreboendet i Mjölby varje år. De uppskattade besöken är ett populärt inslag i vardagen för de boende.
Klappade hästar och fikade på hästsko-kakor: "Väcker många minnen"

Kom tillbaka från skadan mot alla odds
Veterinärerna trodde aldrig att Absolute Love skulle återställa sig efter sin skadehistorik. Lång vila och genomtänkt träning gjorde dock susen.
Tillbaka på terrängbanan som 17-åring: "Vi tar allt dag för dag"

Pallplats för Peder och All In i St Tropez
Peder Fredricson och All In visade på fin form när de kammade hem bronsplatsen i fredagens 1,50-hoppning i franska St Tropez.

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

Få resultat utan att stressa
Hitta takten i sadeln och få ut maximalt av träningen, utan att sätta onödig press. Så lyder Roberto Cristofolettis råd – missa inte hans tekniska hoppövning.

Indiana kallar på uppmärksamhet
H&M Indiana verkar tycka att förberedelserna inför tvätten i St Tropez tar alldeles för lång tid. Hon gör helt enkelt allt för att få blicken tills sig.
Se klippet på topphästen och hennes hästskötare Lina Andersson

Skapar unika minneshästar med tagel
Ida Käck har under många år haft sparat tagel från hästar som betytt mycket. En idé väcktes och i hennes produkt produkt får taglet glänsa.
Att gå från idé till en färdig grej är en väldigt spännande process"

Höets näringsinnehåll styr foderstaten
En läsare undrar om hennes valack får tillräcklig mängd mat. Foderrådgivaren Eva förklarar mer om hur höets näringsinnehåll styr.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!