Reportage
Publicerad: 2023-02-04
Jens Fredricson illustrerar och gestikulerar tydligt till publiken.
Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde egentligen kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig kommer att nå framgång utan en bra grund. Det menar VM-medaljören Jens Fredricson, som delade med sig av sina bästa tips vid en clinic i Flyinge.
Text och foto: Linnea Lindahl
– Det tar tid att lära sig att rida, men när man väl kan grunderna så blir allt det andra ganska lätt, säger Jens Fredricson när publiken samlats i Flyinges ridhus.
Under kvällen red Jens stoet Diarados Rose Elith.
– För att en häst ska kunna hoppa till sin fulla potential med ryttare på ryggen, så krävs det att vi stör hästen så lite som möjligt. Hästen behöver ha god balans och en god rytm, säger Jens.
Han menar att häst och ryttare behöver kunna sin dressyr för att kunna hoppa korrekt. Ibland kan man därför behöva fatta ett beslut att ta ett steg tillbaka från tävlingsbanan för att jobba på grunderna på hemmaplan istället under en period.
– Om man hoppar enbart på hästens talang räcker det inte så långt i längden. Hästen behöver vara stark och tillräckligt gymnasierad för att klara av jobbet på längre sikt. När hästen blir lösgjord får du dessutom en häst som blir både förtroendefull och intresserad. Det gör även enorma skillnader för resultatet.
Börja inte med det svåra
När Jens inleder ett ridpass håller han det så enkelt som möjligt i början, för att få en bra start för både honom och hästen.
– Fråga hästen var den jobbar bäst. Börja inte direkt med att gå till det ”svåra hörnet” av ridhuset, vi vill inte förstärka den spänning som finns, säger Jens.
Om vi kan få hästen att avslappnat följa ryttarens vikthjälper med lätt kontakt så kan man sedan gå förbi det ”svåra hörnet” utan problem på ett avslappnat sätt, menar han.
Rid alltid från punkt till punkt
– Rid innanför spåret och gör en hörnpassering. Rakrikta sedan, rid innanför spåret igen och räta ut. Gör en ny halvhalt, följt av en ny hörnpassering. Tänk på att inte fastna ute vid sargen.
Jens rider generellt mest innanför spåret.
– Rid inte på spåret när du utbildar hästar. Du kommer aldrig att hoppa ett hinder som står på spåret, för där står alltid ett hinderstöd, hindret finns längre in, säger han.
Vid övergångar bör ryttaren tänka framåt och hitta takten i den nya gångarten så snabbt som möjligt.
– Det är också bra att ha en plan för att göra sin övergång eller galoppfattning vid en specifikt utsatt punkt. Tänk också på att försöka hålla blicken framåt dit du ska. Hur ska hästen kunna veta vart den ska om inte ryttaren själv vet det?, säger Jens.
Jens med stoet Diarados Rose Elith.
Att hitta rätt känsla
– Hästutbildning handlar mycket om att utveckla och förfina hästens gångarter och att få hästen att förstå skänkeln och få förtroende för ryttarens hand, förklarar Jens.
Som oerfaren ryttare kan det ibland vara svårt att veta vad man ska leta efter och hur det ska kännas när hästen är lösgjord.
– Om du inte reder ut det så är det bra att låta någon erfaren sitta upp på din häst. Då kan du se vad de gör och hur det blir. Ofta letar man efter en speciell känsla och den känslan kan vara helt fel om man är oerfaren och inte vet vad man letar efter. Det handlar inte bara om att hästen ska ta ner huvudet. Det handlar om att hästen ska jobba på rätt sätt. När hästen rör sig korrekt genom kroppen så sänker den huvudet naturligt, förklarar Jens.
”Skaffa dig en gråhårig tränare”
För att ryttaren verkligen ska kunna ta till sig och utvecklas krävs det att denne inser vad den inte kan och är beredd att jobba på det.
– Inlärning handlar mycket om att vara mottaglig och orka ta till sig kunskapen. Den bästa kunskapen är ofta närmre än man tror. Om det är något som du inte förstår, våga lägga korten på bordet och fråga din tränare ”vad menar du med det här, vad är det, hur gör man?”.
Han råder alla ryttare att fråga mer.
– Skaffa dig en gråhårig tränare, det är där kunskapen finns. Tränare utan grått hår har inte sett tillräckligt många hästar. Våga göra bort dig och fråga dem saker, säger Jens.
Slösa med beröm
– Var inte sparsam med berömmet när du är nöjd med hästen, för de känner det. Det är viktigt att visa hästen när du är nöjd. Det kostar ingenting att ge mycket beröm. Det går inte att ljuga för en häst, de vet vad du känner, säger Jens och avslutar med:
– Var snäll mot varandra, ingen utvecklas genom att vara taskig. Och ingen dröm är för stor, det krävs bara mycket jobb för att komma dit.
taggar
Liknande webbartiklar
- Jens Fredricson 1,50-tvåa i Herning
- Jens Fredricson: ”Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket”
- Jens Fredricson stöttas i satsning mot OS
- Clinic med Jens Fredricson: "Planera din ridning som en pilot"
- Jens Fredricson tar över El Barone
- Fullträff för Angelica och "Kalinka" – vinner världscupen i Helsingfors
- Dubbelseger till svenskarna i Helsingfors – Angelica 1,60-vinnare
- Världscuphelg med tre svenskar till start
- Så gick det för svenskarna i Oslo
- Världscupsäsongen startar i Oslo

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.

Häst dog under tv-inspelning
En häst avled i samband med inspelningen av tv-serien "Sagan om Ringen: Maktens Ringar". Detta har upprört djurrättsorganisationen PETA.
Uppmanas att undvika användandet av djur vid tv-inspelningar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Se hela avsnittet med Maria Gretzer här
I söndags gjorde Maria Gretzer entré i Mästarnas mästare i SVT. Vi får lära känna OS-ryttaren, tränaren och Radiosportens expertkommentator.

Köper sköthästen: ”Det här är drömmen”
Caroline blev skötare på stoet Nirvana när hon var elva år. 14 år senare går en dröm i uppfyllelse när hon får köpa henne av ridskolan.
Anna Ringholt, ridlärare: "Det är så här vi vill att det ska bli"

När man tar skottkärran till stallet
Vissa prylar kan verka helt oumbärliga eller också fullständigt onödiga. Som en kombination av segway och skottkärra – hiss eller diss?

Kajsa Boström om vanskliga riduttryck
Kajsa Boström, B-tränare i dressyr och husbloggare på Hippson.se, gästskriver om bogar på rymmen och tappade bakdelar.

"Kolla, kolla mitt roliga partytrick"
Hästen Heero har kommit på ett rejält partytrick. Det roar kanske främst de tvåbenta åskådarna medan hunden verkar måttligt road.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Topplacering i säsongsavslutningen
Tinne Vilhelmson Silfvén har inlett årets tävlingar i Florida. I säsongens sista tävling före hemfärd blev det en andraplats.
Tvåa i GP kür med Devanto, säger till SvRF: "Var riktigt på hugget"

De här startar i världscupfinalerna
Om en dryg vecka drar världscupfinalerna i dressyr och hoppning igång i Omaha, USA. Här är alla dressyr- och hoppryttare som rider finalerna.
Tre svenskar på plats liksom ytterligare tre nordiska ryttare

Ny bok om samspelet med hästar
Lene Martin tyckte att det saknades böcker om hästens sinne och kommunikationen med människan, baserad på vetenskaplig grund.
"Man talar om välfärd på ett sätt som man inte gjort tidigare"

Rapparen tog hästen till nattklubben
Den amerikanska artisten Cee Lo Green tyckte att han kommit på en bra idé när han gjorde storslagen entré på festen – ridandes på en häst.

Old Billy – världens äldsta häst
Hästar blir vanligtvis mellan 20 och 30 år gamla men världens äldsta häst blev dock betydligt mycket äldre än så och hans minne bevaras väl.

Dubbel framgång för Amanda Andersson
Det blev dubbelseger för Amanda Andersson i den korta trestjärniga klassen i Kronenberg, båda på egna uppfödningar.

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Stoet Juni rör sig som en get
Philippa Rosensköld delar med sig av ett klipp på sitt sto "Juni" när hon visar upp sin supertalang. Att klättra omkring som en riktig get.
"Världens snällaste häst men uppenbarligen en liten "getgen" i sig"

Häst avlivad efter olycka i skrittmaskin
Två hästar kom samman i en skrittmaskin under lördagen. Det hela slutade så olyckligt att den ena hästen har fått avlivas.

Lyckad programträning och tur runt gården
Ida och Haldor har varit på programträning och debuterat i medelsvår B:5 med fint resultat. Följ även med hem till Haldor i en filmad rundtur.

Över 100 hingstar samlade på Grevagården
Den här helgen är årets höjdpunkt för de svenska moderlandsraserna – nordsvensk, ardenner och gotlandsruss – med avelsvärdering för hingstar.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!