Reportage
Publicerad: 2021-05-20
Foto: Sandra Bingebo
”Maggan” – ett exempel på att inget är omöjligt
Hästen Nothing so Magnetic var ridskolehäst i Stockholm då hon 2020 inte längre fungerade i verksamheten på grund av kissing spines. Men veterinären ville ge henne en extra chans och den fick ”Maggan”, som hon kallas, hos Jennifer Blomberg i Umeå.
Text: Annika Grundberg
– Det är en häst med kissing spines som utöver det även har en omfattande skadehistorik, berättar Marielle Magnusson, hästterapeut och en i teamet runt Maggan efter det att hon kom till Umeå.
När Maggan konstaterades ha kissing spinens av veterinär stod hon hos Botkyrka RS i Stockholm. Men ridskolan bestämde sig för att ge henne en chans hos en professionell ryttare.
Dömdes ut en gång till
När Maggan i januari kom till dressyrryttaren Jennifer Blomberg var hon svag, omusklad, med mycket smärtminnen och genast påbörjades hennes rehabilitering.
– Från början jobbade jag henne bara för hand från marken, berättar Jennifer.
Efter ett tag kände Jennifer att det var något som inte stämde även om Maggan utvecklades positivt och gick att rida på. Hästen togs till veterinärklinik för en neurologisk utredning, och röntgen visade på artros i halskotpelaren. Pålagringarna mellan kota C2-C3 var omfattande och satt så svårt till att de inte går att behandla. Maggan dömdes ut.
– Samtidigt fungerade hon allt bättre i ridningen så jag bad i samråd med veterinär försäkringsbolaget om mer tid, säger Jennifer.
Har bestämt sig
Försäkringsbolaget bestämde att Jennifer fick till den 31 maj på sig att ta ett beslut om hästens framtid.
– Hon må två gånger av veterinär vara bedömd som oridbar, men mot alla odds fungerar hon bättre och bättre i ridningen. Därför har jag beslutat mig för att inte ta bort henne, utan hon får stanna hos mig.
– Det är ologiskt att det går åt rätt håll fast det inte borde göra det, säger Marielle som hela tiden varit med och gett Maggan djupvågsbehandling och medicinsk laser.
I framtiden hoppas Jennifer kunna starta Maggan i dressyr. Stoet är bara åtta år och har många år framför sig. Att hästens rehabilitering gått så bra beror på ett stort och kunnigt team runt stoet.
– Det har varit behandling, rätt träning, rätt tillpassad utrustning, hovslagare, ryttare. Det är många kompetenta i teamet runt henne, säger Marielle.
Marielle Magnusson, hästterapeut, har varit en viktig del i rehabiliteringen av Maggan. Foto: Jennifer Blomberg.
Många hästar döms ut för snabbt
Både Marielle och Jennifer tycker att hästar många gånger döms ut för snabbt, och att det ofta beror på hästägarens oförmåga att genomföra en korrekt rehabilitering, på grund av bristande kunskap. Även om alla hästägare vill sin häst väl, så finns det gånger då kompetensen inte räcker till men där hästen hos annan ryttare kanske hade haft bättre förutsättningar att bli frisk igen.
– I det här fallet anser vi inte att Maggan dömdes ut för snabbt, eftersom det faktiskt rör sig om en häst med så omfattande defekter och som tidigare under lång tid uppvisat ridbarhetsproblem till följd av dessa, säger Marielle.
– Maggans oväntade men positiva utveckling såväl som hennes starka livsglädje, visade tydligt att hon vill leva, säger Jennifer.
Samtidigt hade stoet i början av rehabiliteringen olater, som till viss del kom av att hon tidigare känt obehag och smärta vid vissa moment.
– Det var mycket att jobba med och reda ut vad som var vad. Hon är ingen lätt häst att rida men samtidigt är hon väldigt godhjärtad, och menar egentligen aldrig något illa.
Har sökt en projekthäst
Att Jennifer erbjöd sig att ta sig an Maggan är ingen slump.
– Jag har sökt efter en projekthäst med kissing spines där jag vill visa på hela processen. Så hela resan med Maggan har vi lagt ut och delat med oss av på Instagram. Jag vill inspirera andra att ge hästar med ridbarhetsproblem en ordentlig chans.
När det konstaterades att Maggan hade pålagringar i halskotpelaren och neurologiska problem upplevde de en dipp i projektet men annars har det gått stadigt framåt.
– Ser man Maggan på pappret så framstår hon som en trasig häst. Men Maggan är en glad häst som vill leva, säger Marielle.
Inga symtom av kissing spines
Kissing spines är en omdiskuterad diagnos, det finns ingen exakt gräns för när tornutskotten sitter för tätt eller inte.
– Kissing spines är kroniskt, även om Maggan inte har symtom av det just nu, slår Marielle och Jennifer fast.
– Därför var det viktigt att vi i början långsamt byggde upp hennes kropp utan ryttare. När hon senare började ridas så har vi fokuserat mycket på att hon ska bära sig korrekt och inte arbetas bakom lod.
– I dag kan jag rida henne med bara halsring i skritt, trav och galopp. Det är en enorm utveckling, säger Jennifer.
Att Botkyrka ridsällskap valde att ge Maggan en chans till livet är Jennifer tacksam för.
– Jag vill ge en stor eloge till dem, vi har fortfarande kontakt och de är otroligt glada för Maggans skull.
Jennifers Instagram där man kan följa Maggans utveckling
Liknande webbartiklar
- Soraya gick från dödsdom till GP-debut
- Casiopeia dömdes ut – men kom tillbaka till tävlingsbanan
- ”Att ge Maggan ett sista hem är det bästa beslutet jag tagit”
- Debatt: "Hästar döms ut alldeles för lätt"
- Ryttaren som riskfaktor för skador på hästen
- Ge hästen tid att vänja sig vid ett nytt hem
- Varnar för hästförmedlare – fick hem skadad häst
- Kissing spines: Möjligt att upptäcka ökad risk med hjälp av gentest
- ”Rune” dömdes ut i februari – nu symtomfri: ”Vi älskar hästen”
- Varmblodiga ridhästar drabbas oftare av ryggbesvär: "Rids ofta för enformigt"

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Har du en häst utan idealisk exteriör?
Tränaren och domaren Jan-Ove Olsson ger råd om hur du kan hantera träning och ridning på en häst med en exteriör som kan ge problem i ridning och träning.

Boxlek, stretching eller vadå?
Har du någon gång haft en häst som inte följer givna mönster? Som roar sig själv eller har speciella vanor?

Nytt år med väldigt många möjligheter
Avelsbloggen med Maria Oscarius är tillbaka och hon ser framemot många spännande händelser i uppfödarlivet under året.
Uppfödning på väg till Daniel Bachmann-Andersen med Lina Dolk

Varför kraschar hästar i hinder?
Forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar ibland leder till fel beslut när ett hinder ska tas.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!