Reportage
Publicerad: 2021-05-20
Foto: Sandra Bingebo
”Maggan” – ett exempel på att inget är omöjligt
Hästen Nothing so Magnetic var ridskolehäst i Stockholm då hon 2020 inte längre fungerade i verksamheten på grund av kissing spines. Men veterinären ville ge henne en extra chans och den fick ”Maggan”, som hon kallas, hos Jennifer Blomberg i Umeå.
Text: Annika Grundberg
– Det är en häst med kissing spines som utöver det även har en omfattande skadehistorik, berättar Marielle Magnusson, hästterapeut och en i teamet runt Maggan efter det att hon kom till Umeå.
När Maggan konstaterades ha kissing spinens av veterinär stod hon hos Botkyrka RS i Stockholm. Men ridskolan bestämde sig för att ge henne en chans hos en professionell ryttare.
Dömdes ut en gång till
När Maggan i januari kom till dressyrryttaren Jennifer Blomberg var hon svag, omusklad, med mycket smärtminnen och genast påbörjades hennes rehabilitering.
– Från början jobbade jag henne bara för hand från marken, berättar Jennifer.
Efter ett tag kände Jennifer att det var något som inte stämde även om Maggan utvecklades positivt och gick att rida på. Hästen togs till veterinärklinik för en neurologisk utredning, och röntgen visade på artros i halskotpelaren. Pålagringarna mellan kota C2-C3 var omfattande och satt så svårt till att de inte går att behandla. Maggan dömdes ut.
– Samtidigt fungerade hon allt bättre i ridningen så jag bad i samråd med veterinär försäkringsbolaget om mer tid, säger Jennifer.
Har bestämt sig
Försäkringsbolaget bestämde att Jennifer fick till den 31 maj på sig att ta ett beslut om hästens framtid.
– Hon må två gånger av veterinär vara bedömd som oridbar, men mot alla odds fungerar hon bättre och bättre i ridningen. Därför har jag beslutat mig för att inte ta bort henne, utan hon får stanna hos mig.
– Det är ologiskt att det går åt rätt håll fast det inte borde göra det, säger Marielle som hela tiden varit med och gett Maggan djupvågsbehandling och medicinsk laser.
I framtiden hoppas Jennifer kunna starta Maggan i dressyr. Stoet är bara åtta år och har många år framför sig. Att hästens rehabilitering gått så bra beror på ett stort och kunnigt team runt stoet.
– Det har varit behandling, rätt träning, rätt tillpassad utrustning, hovslagare, ryttare. Det är många kompetenta i teamet runt henne, säger Marielle.
Marielle Magnusson, hästterapeut, har varit en viktig del i rehabiliteringen av Maggan. Foto: Jennifer Blomberg.
Många hästar döms ut för snabbt
Både Marielle och Jennifer tycker att hästar många gånger döms ut för snabbt, och att det ofta beror på hästägarens oförmåga att genomföra en korrekt rehabilitering, på grund av bristande kunskap. Även om alla hästägare vill sin häst väl, så finns det gånger då kompetensen inte räcker till men där hästen hos annan ryttare kanske hade haft bättre förutsättningar att bli frisk igen.
– I det här fallet anser vi inte att Maggan dömdes ut för snabbt, eftersom det faktiskt rör sig om en häst med så omfattande defekter och som tidigare under lång tid uppvisat ridbarhetsproblem till följd av dessa, säger Marielle.
– Maggans oväntade men positiva utveckling såväl som hennes starka livsglädje, visade tydligt att hon vill leva, säger Jennifer.
Samtidigt hade stoet i början av rehabiliteringen olater, som till viss del kom av att hon tidigare känt obehag och smärta vid vissa moment.
– Det var mycket att jobba med och reda ut vad som var vad. Hon är ingen lätt häst att rida men samtidigt är hon väldigt godhjärtad, och menar egentligen aldrig något illa.
Har sökt en projekthäst
Att Jennifer erbjöd sig att ta sig an Maggan är ingen slump.
– Jag har sökt efter en projekthäst med kissing spines där jag vill visa på hela processen. Så hela resan med Maggan har vi lagt ut och delat med oss av på Instagram. Jag vill inspirera andra att ge hästar med ridbarhetsproblem en ordentlig chans.
När det konstaterades att Maggan hade pålagringar i halskotpelaren och neurologiska problem upplevde de en dipp i projektet men annars har det gått stadigt framåt.
– Ser man Maggan på pappret så framstår hon som en trasig häst. Men Maggan är en glad häst som vill leva, säger Marielle.
Inga symtom av kissing spines
Kissing spines är en omdiskuterad diagnos, det finns ingen exakt gräns för när tornutskotten sitter för tätt eller inte.
– Kissing spines är kroniskt, även om Maggan inte har symtom av det just nu, slår Marielle och Jennifer fast.
– Därför var det viktigt att vi i början långsamt byggde upp hennes kropp utan ryttare. När hon senare började ridas så har vi fokuserat mycket på att hon ska bära sig korrekt och inte arbetas bakom lod.
– I dag kan jag rida henne med bara halsring i skritt, trav och galopp. Det är en enorm utveckling, säger Jennifer.
Att Botkyrka ridsällskap valde att ge Maggan en chans till livet är Jennifer tacksam för.
– Jag vill ge en stor eloge till dem, vi har fortfarande kontakt och de är otroligt glada för Maggans skull.
Jennifers Instagram där man kan följa Maggans utveckling
Liknande webbartiklar
- Soraya gick från dödsdom till GP-debut
- Casiopeia dömdes ut – men kom tillbaka till tävlingsbanan
- ”Att ge Maggan ett sista hem är det bästa beslutet jag tagit”
- Debatt: "Hästar döms ut alldeles för lätt"
- Ryttaren som riskfaktor för skador på hästen
- Ge hästen tid att vänja sig vid ett nytt hem
- Varnar för hästförmedlare – fick hem skadad häst
- Kissing spines: Möjligt att upptäcka ökad risk med hjälp av gentest
- ”Rune” dömdes ut i februari – nu symtomfri: ”Vi älskar hästen”
- Varmblodiga ridhästar drabbas oftare av ryggbesvär: "Rids ofta för enformigt"

Kvinna får inte lov att sälja fler hästar
En hästhandlare i norra Sverige förbjuds att handla med hästar. Fortsätter kan hon tvingas att betala vite, det rapporterar Sundsvalls tidning.

Ekipaget splittrat – "Elvis" såld
Tidigare i år fick Magic Park Stables beridare André Brandt göra debut på högsta internationella nivå under GHS med hästen El Qlassico TT.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Bra svensk laginsats i La Baule
Världens bästa hoppnationer tog sig an en lagklass av mästerskapskaraktär på klassisk hoppmark i La Baule, Frankrike.

Knoppa son Kittels groom
Går det att göra perfekta knoppar? Nej, svarar Marie Johansson med ett skratt. Här förklarar hon i alla fall sin metod – och bjuder på fiffiga knep.

När man vet att unghästen är trafiksäker
När Michelle Olbrich skulle sälja sin treåring så frågade köparna om hästen var trafiksäker. Hon kom på ett sätt att visa detta för säljarna.

Familjen tvingades avliva hästen själva
Hästen Ibbe blev snabbt sjuk och någon veterinär fanns inte tillgänglig. Det hela slutade med att familjen själva fick skjuta hästen.
Hästägaren: "Mitt hjärta är utslitet ur min kropp och jag är så tom"

Vill göra hästskötarnas röster hörda
Med hjälp av ett nytt verktyg ska FEI samla in feedback från hästskötare vid internationella evenemang, för att förbättra arbetsmiljön.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Isolering hävs på Mantorp
Efter att hästar på Mantorp hästsportarena konstaterats med EHV-1 och neurologiska symtom, har anläggningen varit isolerad.

Saknad, sorg, återbesök och tävling
Sara Ekman sörjer sin häst Hedda som har lämnat ett stort tomrum efter sig. Samtidigt är hon tacksam för allt fint som hon har kvar.

Forskar om hästunderstödd terapi
Högskolan i Halmstad satsar på forskning om hästunderstödd terapi. En forskargrupp med hästen som gemensam nämnare är på gång.

Vem avgör om funktionären står i vägen?
Vad gäller om en funktionär står i vägen på banan när ett ekipage ska starta? Överdomare Bengt Sånesson förklarar och svarar på frågan.

En riktig gentleman som öppnar grinden
Hästen Sam kan både öppna och stänga grindar åt sin ryttare. Något som underlättar för dem båda när de är ute på tur.

Upplev spänningen på plats
Sommartrav är en av Svensk Travsports största publik- satsningarna på flera år där publiken verkligen får komma nära travsporten.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Färre än hälften av de startande gick i mål
Vid Össjö hästsällskaps internationella tvåstjärniga klass i fälttävlan kom knappt hälften i mål med godkänt resultat i terrängen.
Banbyggarens analys: "En del kom till start med ett minimum av kval"

Världsettan sommarpratar i Sveriges Radio
I sommar får vi höra Henrik von Eckermann i Sveriges Radio. Världsettan är en av årets sommarpratare.

20 unga ryttare klara för start på Stadion
Tio ponny- och tio childrenryttare får chansen att tävla sida vid sida med några av sportens allra främsta under Stockholm Horse Week.

Far och son Fredricson tävlar tillsammans
När Sylve Söderstrand arrangerar nationella hopptävlingar för ponny och häst på Gotland, då blir det stjärnglans i startlistan.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!