Reportage
Publicerad: 2020-01-07
Marina har tagit över den godkända hingsten Zaladin från Jan Brink.
Marina Mattsson tar klivet upp som senior: ”Har alltid siktet inställt på mästerskap”
Marina Mattsson flyttade som 13-åring med sin familj till Skåne. Där fick de kontakt med Jan Brink, som såg hennes potential som ryttare och tog med henne i Plantskolan. I år tar Marina klivet upp som senior från U25 – här berättar hon mer om sitt jobb, om kärleken till hästarna och om målen med ridningen.
Text: Ida Röök
Foto: Anders Andersson
Marina Mattsson är uppvuxen i Uppsala där hennes föräldrar drev ridskola när hon var liten. Hon började rida tidigt och var redan då en person som fick möjlighet att testa många olika typer av hästar.
– Jag tävlade på olika ponnyer ganska framgångsrikt och vi bestämde oss för att flytta ner till Skåne. Mina föräldrar kände att det var en stor utmaning att driva ridskola och ville skala ner verksamheten, säger hon.
Vi träffas på Tullstorp hos Jan Brink, det var där hennes ryttarkarriär skulle ta fart på riktigt. Marina är på plats för att träna med Knytkalaset för ingen mindre än Kyra Kyrklund, som porträtteras i nummer 6 av kunskapsmagasinet Hippson.
– Jag kom hit med en av mina ponnyer för att träna för Jan Brink, jag var 14 år då och Jan sa ganska direkt att han tyckte att jag skulle rida storhäst. Detta eftersom jag redan då var väldigt lång. Mamma hade två hästar som jag då tog med mig till Jan. Jag tror att han såg att jag hade potential som ryttare, det var nog därför han ville hjälpa mig vidare.
Kan satsa tack vare Hannells
I samma veva skulle Plantskolan, en avknoppning till Knytkalaset, startas. Marina kom med i satsningen som innebär att unga ryttare får stöttning. När Marina hade fyllt 18 fick hon en förfrågan som många ryttare drömmer om.
– Patrik Hannell, som nu driver Hannell Dressage Stable, blev vän med Jan. Patrik tog kontakt med mig på en tävling och frågade om jag ville komma och jobba på hans gård som då precis skulle börja byggas. Det kändes helt fantastiskt att få frågan, jag blev väldigt glad. Detta innebar ju att jag till 100 procent kunde satsa på min egen ryttarkarriär på ett helt annat sätt.
Sedan 2012 jobbar alltså Marina hos Hannells utanför Falkenberg. Hon har ridit de högsta klasserna och mästerskapen i dressyr som young rider och U25, och hon har även gjort starter internationellt i Grand Prix för seniorer. Hela tiden har målet varit klart – det är till toppen hon ska.
– Men eftersom hästarna i dag är extremt känsliga och heta är det viktigt att inte gå för fort fram. Jag har verkligen landat i att varje individ måste få den tid den behöver innan man avancerar uppåt i klasserna. Det är så extremt mycket som ska stämma för att hästen ska vara redo för exempelvis ett mästerskap, säger Marina.
Mycket ska till för att lyckas
Genom Hannells har Marina fått möjligheten att rida på väldigt fina hästar, varje dag.
– Många kanske ser det som att jag har glidit in här på någon räkmacka, men så är det verkligen inte. Ju mer man lär sig om ridning och hästar, desto mer förstår man hur svårt det är att nå toppen. Och att hitta den där hästen med stort ”H”, som kan ta en hela vägen, det är verkligen inte lätt. Även om jag har alla förutsättningar via min arbetsgivare är det inte säkert att jag tar mig hela vägen ändå. Det är så mycket som ska till när du satsar mot mästerskap, säger hon.
Hannell Dressage Stable är ständigt på jakt efter nya fyrbenta förmågor. Nästan alla hästar i stallet är till salu, även om Marina alltid ska ha minst en tävlingshäst kvar för de högre klasserna.
– Det är ju så att en verksamhet måste gå runt. Vi säljer och köper hästar, utbildar dem för att sedan sälja. Vi behöver också få in pengar och det är så det fungerar. Men tanken är att jag alltid ska ha minst en ”topphäst” kvar, så att mitt eget tävlande inte stannar av för att hästarna säljs. Det är ju en enorm trygghet, samtidigt som det kan vara sorgligt när hästar måste säljas.
Marina har redan ett riktigt fint cv på hästryggen och siktar mot mästerskap som senior.
Under 2020 tar alltså Marina klivet upp som senior ”på riktigt”, hon har nämligen varit ute och ”nosat” på att tävla som senior ett par gånger tidigare. Mattsson är övertygad om att hennes erfarenhet som ryttare hos Hannells kommer att vara en stor fördel för henne nu när hon ska upp i de högsta klasserna, mot världens bästa ryttare. Marina rider nämligen alltifrån treåringar till ”färdiga” GP-hästar, något hon kommer ha nytta av framöver.
Ännu hårdare konkurrens
– Det är kanske lite så att man antingen rider färdigutbildade hästar eller unghästar, att kunna göra både och är otroligt utvecklande och jag är glad att jag har den möjligheten. Men det känns som att jag har ridit U25-klasser väldigt länge, haha. Det ska bli otroligt kul att tävla som senior även om konkurrensen är hårdare där, det är kul för svensk ridsport att bredden på toppen har blivit större. Samtidigt krävs det mer av oss alla. Det gör mig ännu mer taggad och peppad att prestera. Jag känner ingen press på mig utifrån att visa resultat, däremot är jag perfektionist själv så jag har höga krav på mig.
En del jobb kvar till Grand Prix
Med sig ut på tävlingsbanorna nästa år har hon Quartermain, en häst Marina har utbildat och tävlat under flera år. Men hon har också, sedan en tid tillbaka, en ny häst i stallet som hon har tagit över från Jan Brink. Det är den elvaåriga godkända hingsten Zaladin MI 1240, som vann Bruksprovet som fyraåring och därefter har matchats långsamt i sin utbildning.
– Han är en väldigt fin och känslig häst, men också extremt snäll. Zaladin har mycket power och energi, han är en häst som passar mig riktigt bra. Vi har en del jobb kvar innan vi är redo för Grand Prix, men jag hoppas att han ska kunna komma ut i de större klasserna i framtiden.
Marina Mattsson och Quartermain toppade resultatlistan på U25-SM 2019 och tog hand om guldet. Foto: Haide Westring
Tanken att stötta och utveckla svensk dressyr, på ett långsiktigt och framgångsrikt sätt, föddes 1998. Det var Åke Björsell som då tog kontakt med Jan Brink som sedan flera år tränat för Kyra Kyrklund. Tillsammans utformade alla tre en träningsmodell för ryttare på hög nivå. Grundidén var att höja kompetensen och att utbilda hästar hos landets många talangfulla ryttare och tränare.
Knytkalasets plantskolor är en satsning som startades 2009. Plantskolorna är till för att fånga upp talangfulla och satsande ungdomar och unga seniorer.
I Sverige finns det två plantskolor, en i södra regionen på Tullstorp som tränar för Jan Brink och en i norra regionen utanför Stockholm som tränar för Liane Wachtmeister.
Missa inte Hippson nr 6!I vårt decembernummer porträtteras Kyra Kyrklund och den matiga tema-artikeln handlar om att hålla hästar i lösdrift. Dessutom kavalettiövningar, banhoppning med Lisen Bratt Fredricson, lastningsträning, longering och massor av annat.
Läs mer om tidningsnumret
Köp en helårsprenumeration och få nummer 6 på köpet
Tecknar du en prenumeration får du just nu Hippson nummer 6 på köpet. Du får hela sju utgåvor till priset av fem, jämfört med att köpa lösnummer sparar du 198 kronor.
Teckna prenumerationen här
taggar
Liknande webbartiklar
- Häng med superhästen i piruettarbetet: ”Duktig!”
- Ännu ett SM-guld i U25 för Marina Mattsson: "Hade det lite i bakhuvudet"
- Patrik Kittel om OS-debatten: ”Jag tränar på tills vi får definitivt besked”
- Unghäststjärnan har inte tävlat på nästan två år: ”Folk undrar om hon är skadad”
- Dressyrryttaren Johanna allvarligt skadad i trafikolycka: ”Vägrar släppa ridningen"
- Elsa, 15 år, blev sjuk i leukemi: ”Satsningen med min ponny har fått mig att orka”
- Jan Brink satsar vidare med sitt livsverk: ”Brinner för att utbilda hästar och ryttare”
- Nina har köpt sitt nya framtidslöfte: ”Har så otroligt många kvaliteter”
- Christinelund Dressage – satsar mot toppsport: ”Långsiktiga målet att utveckla hästar mot mästerskap”
- Carl Hedin har kvalat fyraåring till Elmia – i hoppning

Tobbe Larsson i arvsstrid mot Cancerfonden
För andra gången möter hästprofilen Cancerfonden och Hjärt-lungfonden i rätten – även denna gång i tvist om testamenten
Anhörig: "Henry har aldrig skrivit något testamente till Tobbe"

Historisk seger till hemmaryttaren i Top 10
Hemmaryttaren Steve Guerdat tog en historisk seger och svenska världsettan Henrik von Eckermann tog sin tredje silvermedalj i klassen.

Oroliga hästägare kan ringa dygnet runt
När din häst visar symtom på sjukdom kan det vara svårt att veta när det är dags att uppsöka veterinär. Då kan Agrias sjukvårdsrådgivning hjälpa.
Leg. djursjukskötare Michaela Richter förklarar hur det går till

Tävling: Vinn produkter från Böckmann
Vinn ett fleecetäcke, en resegarderob för kavajen och en munkjacka. I veckans tävling ligger ett produktpaket i prispotten.

Lucka 9: Vinn hästvårdsprodukter
I den nio luckan hittar vi en tävling där hästvårdsprodukter lottas ut. Det är både pälsglans och utredning till man och svans som står på spel.

Hästhuvudet knackade på dörren vid jul
Hört talas om traditionen Mari Wlyd? I så fall har du nog tillbringat vintrarna i Wales. Där drar man från hus till hus med ett hästhuvud i juletid.
"Ett riktigt hästhuvud dekorerat med band, rosetter och ögon av glas"

En "Grinch" som dansar med hästar
Visste ni att Grinchen bland sina många talanger även kan dansa med hästar? Här är det roliga beviset från Bailey Ranch Breeders.

FEI släpper krav på sporrar i dressyr
Sporrarnas vara eller icke vara, det är ett hett diskussionsämne i hästkretsar. FEI har hållit på kravet på sporrar i dressyr men nu blir det frivilligt.
Sandra Ruuda: "Gör rätt ont i hjärtat att läsa Ridsportens rubriker."
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Årets julgransflygningar – att tänka på
Varje år genomförs den så kallade julgransflygningen. Det har blivit dags för årets upplaga och som hästägare kan det vara klokt att ha en plan.

Här är landslaget i fälttävlan 2024
Fem kvinnor är med i spetstruppen när landslaget i fälttävlan för 2024 presenterats. Nu är siktet inställt på OS i Paris nästa sommar.

Henrik von Eckermann rider Top 10 igen
För ett år sedan stod han som segrare i den prestigefulla Top 10-finalen. Under fredagkvällen rider han årets final på legendariska King Edward.

Årets sista nummer är här!
I årets sista nummer av Hippson besöker vi Horse Vision, en samlingsplats för intresserade av akademisk ridkonst.

Så lite behövs för att försvåra andningen
Om hästen går framför eller strax bakom lodplan, hur stor roll spelar det? En hel del visar en studie som forskare i Portugal gjort.

Horse Vision: med kärlek till hästen
Tjugo år har gått sedan Rebecca och Christofer Dahlgren startade Horse Vision, ett hästcenter för frihetsdressyr och akademisk ridkonst.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Henriks otroliga EM-dansföreställning
Henrik von Eckermann är historisk som den som toppat världsrankingen allra längst tid i sträck! Det firar vi med en läsarfavorit.

"Jag läste på väldigt mycket"
Marina Mattsson var expertkommentator under dressyren på SIHS. När frågan om att kommentera kom blev hon förvånad men glad.

Samlar underskrifter för hästens välfärd
I ett brev till FEI-sponsorn Longines skriver Live Bonnevie att hästsporten behöver gå in i en ny era med starkare fokus på hästvälfärd.
"Utan partnerskap, harmoni och samspel finns inget att applådera"

Nyhetschef eller multimediajournalist
Är du en erfaren nyhetschef eller en slipad journalist med ett stort intresse och kunskap om ridsporten? Hippson rekryterar till två nya tjänster.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Karriär inom ridsporten
– Reportage: Horse Vision
– Hoppövning från Henrik von Eckermann
– Samling, sits och skolor
– Hästar som får magsår
– På besök hos hästtandläkaren
...och mycket, mycket mer!