Marina har tagit över den godkända hingsten Zaladin från Jan Brink.
Marina Mattsson flyttade som 13-åring med sin familj till Skåne. Där fick de kontakt med Jan Brink, som såg hennes potential som ryttare och tog med henne i Plantskolan. I år tar Marina klivet upp som senior från U25 – här berättar hon mer om sitt jobb, om kärleken till hästarna och om målen med ridningen.
Text: Ida Röök
Foto: Anders Andersson
Marina Mattsson är uppvuxen i Uppsala där hennes föräldrar drev ridskola när hon var liten. Hon började rida tidigt och var redan då en person som fick möjlighet att testa många olika typer av hästar.
– Jag tävlade på olika ponnyer ganska framgångsrikt och vi bestämde oss för att flytta ner till Skåne. Mina föräldrar kände att det var en stor utmaning att driva ridskola och ville skala ner verksamheten, säger hon.
Vi träffas på Tullstorp hos Jan Brink, det var där hennes ryttarkarriär skulle ta fart på riktigt. Marina är på plats för att träna med Knytkalaset för ingen mindre än Kyra Kyrklund, som porträtteras i nummer 6 av kunskapsmagasinet Hippson.
– Jag kom hit med en av mina ponnyer för att träna för Jan Brink, jag var 14 år då och Jan sa ganska direkt att han tyckte att jag skulle rida storhäst. Detta eftersom jag redan då var väldigt lång. Mamma hade två hästar som jag då tog med mig till Jan. Jag tror att han såg att jag hade potential som ryttare, det var nog därför han ville hjälpa mig vidare.
Kan satsa tack vare Hannells
I samma veva skulle Plantskolan, en avknoppning till Knytkalaset, startas. Marina kom med i satsningen som innebär att unga ryttare får stöttning. När Marina hade fyllt 18 fick hon en förfrågan som många ryttare drömmer om.
– Patrik Hannell, som nu driver Hannell Dressage Stable, blev vän med Jan. Patrik tog kontakt med mig på en tävling och frågade om jag ville komma och jobba på hans gård som då precis skulle börja byggas. Det kändes helt fantastiskt att få frågan, jag blev väldigt glad. Detta innebar ju att jag till 100 procent kunde satsa på min egen ryttarkarriär på ett helt annat sätt.
Sedan 2012 jobbar alltså Marina hos Hannells utanför Falkenberg. Hon har ridit de högsta klasserna och mästerskapen i dressyr som young rider och U25, och hon har även gjort starter internationellt i Grand Prix för seniorer. Hela tiden har målet varit klart – det är till toppen hon ska.
– Men eftersom hästarna i dag är extremt känsliga och heta är det viktigt att inte gå för fort fram. Jag har verkligen landat i att varje individ måste få den tid den behöver innan man avancerar uppåt i klasserna. Det är så extremt mycket som ska stämma för att hästen ska vara redo för exempelvis ett mästerskap, säger Marina.
Mycket ska till för att lyckas
Genom Hannells har Marina fått möjligheten att rida på väldigt fina hästar, varje dag.
– Många kanske ser det som att jag har glidit in här på någon räkmacka, men så är det verkligen inte. Ju mer man lär sig om ridning och hästar, desto mer förstår man hur svårt det är att nå toppen. Och att hitta den där hästen med stort ”H”, som kan ta en hela vägen, det är verkligen inte lätt. Även om jag har alla förutsättningar via min arbetsgivare är det inte säkert att jag tar mig hela vägen ändå. Det är så mycket som ska till när du satsar mot mästerskap, säger hon.
Hannell Dressage Stable är ständigt på jakt efter nya fyrbenta förmågor. Nästan alla hästar i stallet är till salu, även om Marina alltid ska ha minst en tävlingshäst kvar för de högre klasserna.
– Det är ju så att en verksamhet måste gå runt. Vi säljer och köper hästar, utbildar dem för att sedan sälja. Vi behöver också få in pengar och det är så det fungerar. Men tanken är att jag alltid ska ha minst en ”topphäst” kvar, så att mitt eget tävlande inte stannar av för att hästarna säljs. Det är ju en enorm trygghet, samtidigt som det kan vara sorgligt när hästar måste säljas.
Marina har redan ett riktigt fint cv på hästryggen och siktar mot mästerskap som senior.
Under 2020 tar alltså Marina klivet upp som senior ”på riktigt”, hon har nämligen varit ute och ”nosat” på att tävla som senior ett par gånger tidigare. Mattsson är övertygad om att hennes erfarenhet som ryttare hos Hannells kommer att vara en stor fördel för henne nu när hon ska upp i de högsta klasserna, mot världens bästa ryttare. Marina rider nämligen alltifrån treåringar till ”färdiga” GP-hästar, något hon kommer ha nytta av framöver.
Ännu hårdare konkurrens
– Det är kanske lite så att man antingen rider färdigutbildade hästar eller unghästar, att kunna göra både och är otroligt utvecklande och jag är glad att jag har den möjligheten. Men det känns som att jag har ridit U25-klasser väldigt länge, haha. Det ska bli otroligt kul att tävla som senior även om konkurrensen är hårdare där, det är kul för svensk ridsport att bredden på toppen har blivit större. Samtidigt krävs det mer av oss alla. Det gör mig ännu mer taggad och peppad att prestera. Jag känner ingen press på mig utifrån att visa resultat, däremot är jag perfektionist själv så jag har höga krav på mig.
En del jobb kvar till Grand Prix
Med sig ut på tävlingsbanorna nästa år har hon Quartermain, en häst Marina har utbildat och tävlat under flera år. Men hon har också, sedan en tid tillbaka, en ny häst i stallet som hon har tagit över från Jan Brink. Det är den elvaåriga godkända hingsten Zaladin MI 1240, som vann Bruksprovet som fyraåring och därefter har matchats långsamt i sin utbildning.
– Han är en väldigt fin och känslig häst, men också extremt snäll. Zaladin har mycket power och energi, han är en häst som passar mig riktigt bra. Vi har en del jobb kvar innan vi är redo för Grand Prix, men jag hoppas att han ska kunna komma ut i de större klasserna i framtiden.
Marina Mattsson och Quartermain toppade resultatlistan på U25-SM 2019 och tog hand om guldet. Foto: Haide Westring
Missa inte Hippson nr 6!I vårt decembernummer porträtteras Kyra Kyrklund och den matiga tema-artikeln handlar om att hålla hästar i lösdrift. Dessutom kavalettiövningar, banhoppning med Lisen Bratt Fredricson, lastningsträning, longering och massor av annat.
Läs mer om tidningsnumret
Köp en helårsprenumeration och få nummer 6 på köpet
Tecknar du en prenumeration får du just nu Hippson nummer 6 på köpet. Du får hela sju utgåvor till priset av fem, jämfört med att köpa lösnummer sparar du 198 kronor.
Teckna prenumerationen här
Trots att man är ung kan man ha en stor karaktär och en stark vilja. Det visar det här fölet, som inte tänker släppa fram någon annan till maten.
Betfor består av torkad betfiber och melass och kommer från sockerbetan. Det är en råvara som säljs utan några andra tillsatser, men hur är det med mash?
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
En ny studie visar att på relativt få generationer har den specialiserade aveln av SWB-hästar lett till en genetisk uppdelning mellan hopp- och dressyrhästar.
På torsdagkväll är det dags att sitta redo i soffan. Då sänds Ryttargalan från studion i Stockholm och en rad fina priser ska delas ut.
Nu har du chansen att köpa en utvald bokserie och få en av våra populära böcker på köpet (värde 199 kronor). Erbjudandet gäller endast över helgen.
Hur kan ridsporten komma att förändras? Flera proffs svarar på hur de ser på framtiden med våra hästar – utifrån sina specifika expertområden.
I skånska Klippan finns en fin liten gård med vackert boningshus, stall med sex boxar, uppvärmd pool, orangeri och ett växthus.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
En familj som köpt en gård i Jämtland fick en chock när de öppnade stalldörren. Där inne låg två döda hästar som gårdens tidigare ägare lämnat kvar.
Hästar förstår fler ord än vi tror. Det, och mycket mer, får vi höra om i ett avsnitt av Sveriges Radio P1 och programmet Språket.
Ska man kyla eller värma en febrig häst? När har febern blivit skadligt hög? Kan man ge hästar febernedsättande? Varför får hästar feber?
Karin Öljemarks uppfödning DeFino, fem år, och är tänkt att bli en framtida dressyrstjärna. Här tar han sig an en bomövning med en alldeles egen stil.
Se klippet i Hippson-TV: "Det är tur att han ska bli dressyrstjärna"
I somras ramlade lusitanon Iberico i hagen och skadade sig så illa att han bröt sju tornutskott. Efter månader av rehabilitering är han nästan återställd.
Ägaren: "Lärt mig hur viktigt det är med ett genomtänkt rehabiliteringsprogram"
Något så enkelt som en upphöjd bom i ett hörn kan göra att hästen lär sig att byta galopp. Det gäller dock att ryttaren är följsam över bommen.
Volt tillbaka mot bommen: "Ryttarens blick och följsamhet är viktig"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, om uppdraget.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Det är inte svårt att förstå att det kan vara svårt för Evelyn Banffy att komma igång med mockningen av hagen när hon får så fint sällskap.
Peder Fredricson inledde veckan starkt tillsammans med Hansson WL. Tillsammans vann de en 1,45-klass i Oliva, Spanien.
Trots att länsstyrelsen dragit in tillståndet för verksamheten planerar Lena Natt och Dag för fullt för ridläger till sommaren på Akka ridcenter.
Lena Natt och Dag till Skånska Dagbladet: "Det är inte belagt det de påstår"
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder mästerskapet.
Hans Viebke: "Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne"
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!