Reportage
Publicerad: 2023-05-25
Måste våga tala om hur det är
Karin har haft ett jobb som hästskötare – det första fick också bli hennes sista. Men hon vill inte lämna branschen med den munkavle som många hästskötare känner – hon vill berätta om den vardag som många hästskötare lever i längst ner i näringskedjan.
Text: Annika Grundberg
Foto: Adobe Stock
Karin, som egentligen heter något annat, landade ett jobb hos en av Sveriges mest välmeriterade ryttare. Ett drömjobb för en hästälskare helt enkelt. Men det blev något helt annat.
– Jag blev illa behandlad. Kallad dum i huvudet och uppmuntrad att hålla mig smal och snygg, berättar hon.
Det där med att hålla sig smal var väl inget problem. Att hinna med att äta var nedprioriterat under hektiska arbetsdagar såväl hemma som ute på tävling. När hon dessutom inte fick lov att vistas i lastbilens bodel för att hon ansågs vara för smutsig gjorde det ännu svårare med maten.
– På många tävlingar ordnas det med mat så då löste det sig. Annars fick jag fixa något och äta det i stallet hos hästarna.
En livegen tillvaro
Att jobba som hästskötare innebär oftast att man bor på gården och blir en del av familjen.
– Vi hade en lägenhet som vi som jobbade delade på. Men där var fullt av grejer kvar från tidigare anställda och saker som inte fungerade. Det fanns inte städartiklar så att vi kunde hålla ordning. Gick något sönder drogs det av på lönen. I mitt kontrakt stod det att jag var anställd som stall- och hästskötare men jag blev också ansvarig för städning och att hålla ordning på ryttarens privatliv till viss del. Det gjorde att jag mer kände mig som en assistent.
Just känslan av att de aldrig var nöjda med hennes arbete var jobbigt.
– Jag var först i stallet på morgonen och sist därifrån på kvällen och ändå dög aldrig det man hade gjort.
Visa upp en perfekt fasad
Hon berättar att familjen var mån om att allt skulle se bra ut utåt. De var också livrädda för att utsättas för sabotage. Något som innebar att Karin till exempel var tvungen att ha hästarnas foder inlåst i lastbilen. Det gjorde att hennes jobb i stallet på tävling tog extra tid när hon fick bära fram och tillbaka.
– Alla andra hästskötare fick ha fodret i stallet, även de som var på plats med några av världens allra bästa hästar. Men min familj var så paranoida så det blev bara fel. De trodde att alla var emot dem och deras frustration togs ut på hästskötarna.
Just det här kontrollbehovet gjorde att personalen byggde upp en stor stress och rädsla för att göra fel, det blev som en ond cirkel. Karin lyfter också den mentala ohälsa som uppstod av att ständigt utsättas för kritik.
– Det var ju också pinsamt att bli utskälld inför andra på tävlingsplatsen för att man till exempel inte hade knäppt tränset så att ryttaren var nöjd.
Hon berättar om ett tillfälle då en häst, som skulle visas för spekulant kommande dag, tappat en sko i hagen.
– Vi fick gå ut med metalldetektor och leta och om vi inte hittade skon skulle vi inte få lön.
Vill se en ökad respekt
Hon har fått distans till sin tid som hästskötare då det gått något år. Samtidigt känner hon att det inte får vara som det är hos vissa ryttare.
– Ryttarna måste ha respekt för hästskötarna och inte sätta orimliga kvar. De måste ha tillit till sin personal, säger hon.
– Jag tror inte på ledarskap där tyst är bra och man blir utskälld när det går dåligt.
Även om det första jobbet också fick bli det sista så har hon även positiva minnen med sig.
– Det var roligt att få vara med på tävling och jag fick många fina vänner. Men det var inte trevligt med känslan av att vara så liten.
Hon menar också att en ryttare som inte behandlar sina hästskötare väl får en hög personalomsättning.
– Men om man byter personal hela tiden då går också resultaten ned. Jag vill att hästskötare ska våga säga ifrån för de är viktiga för resultatet. Prova att lämna ryttarna ensamma på tävling – då blir det inget resultat.
taggar
Liknande webbartiklar
- Arbetsgivaren: ”Viktigt att ha ett eget liv utanför jobbet”
- Vittnar om psykisk terror på arbetsplatsen
- ”Jag blir frustrerad när jag hör om hästskötare som jobbar 14 timmar om dagen”
- Kollapsade efter fyra månader – SvRF slår ifrån sig
- Hästskötare i travsporten med schyssta villkor
- Både bra och dåliga avtal inom hästbranschen
- Hästskötare – gå inte med på vad som helst
- Anmälan om människoexploatering på hästgård
- Jessica Nordin om att vara arbetsgivare i hästbranschen
- Johanna Due Boje om hästjobbet: ”Det bästa jag har gjort”

Halt – hälsa – sitt av ofrivilligt
Det här ekipaget verkar ganska samspelta fram till den inledande halten och hälsningen. När det sen är dags att svänga då går de skilda vägar.

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Hoppa för att hjälpa cancerdrabbade barn
Förra året hoppade fler än 7000 käpphästryttare för ett gott syfte. I år finns det möjlighet att delta i tävlingen till förmån för Barncancerfonden.

Ännu en region utan veterinär beredskap
Ännu en region blir av med veterinär beredskap på kvällar och helger. I Härjedalen finns det ingen beredskap under sommaren.

Debutanterna red hem lag-guldet
Traditionsenligt reds finalen i ponnyallsvenskan på Strömsholm. Det blev en spännande final i solens sken med västsvensk seger.

Tävlingsframgångar inte längre viktigast
Janika Sprunger sadlade av från att tävla i den absoluta toppen. Hon vill tillbaka men bara om det passar in med livet i övrigt.

Dra häst i släp med mindre klimatpåverkan?
Hästägare drar ofta tungt i många mil varje år. Skulle vi kunna göra det mer miljövänligt, med tanke på utsläpp och bilval?
Är en begagnad bil bättre eller sämre när det kommer till miljöpåverkan?
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Välplanerad mindre hästgård med pool
Här går hästarna i hage precis utanför fönstret och ridning sker på den egna ridbanan eller på milslånga ridvägar. Låter det som en dröm?

De rider Vänern runt på 18 dagar
Staffan Gising och ett tjugotal andra ryttare vill ha "hästsemester" hemma i Sverige. Starten går i Mariestad på nationaldagen.

Trippla guldmedaljörer på Strömsholm
På nationaldagen har tre nya svenska mästare utsetts. Först ut var juniorerna där Laura Laustsen knep guldmedaljen med Fairy Tale.

Skärpta krav för utlandsresor med häst
Ska du resa utomlands med din häst? Då måste anläggningen som hästen reser ifrån vara registrerad, annars kan ni fastna vid landsgränsen.
"Vi är angelägna om att nå ut med information till hästägare"

Anna Hassö stormtrivs i Portugal
Måste man förfrysa tårna varje vinter för resten av livet? Det frågade sig Anna Hassö och kom fram till att svaret var nej.

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Hur kommunicerar vi med hästen på ett evidensbaserat sätt? Etolog och docent Elke Hartmann delar med sig av perspektiv på inlärning och om motivation.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!