Bilden längst till höger är från ett tidigare tillfälle.
I oktober förra året skadades Matilda Lorén i en ridolycka och hon har vänsterbenet i en så kallad ortos. I helgen fick hon dispens, tävlade klubbmästerskap barbacka – och vann.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
Matilda Lorén var med om en ridolycka i oktober förra året.
– Jag ramlade av en unghäst, krossade språngbenet inuti foten, slet av tre ledband och fick en fraktur på skenbenet. Jag har nu en så kallad ortos, en typ av modernare gips för att benet ska hållas stabiliserat, säger hon.
I stallet har Matilda två hästar, Raven och Olivia. Med Raven har hon tidigare tävlat både dressyr och hoppning, men efter skadan har hon fått sakta ner med sina mål.
– Jag och Raven rider upp till Medelsvår B:2 annars, men det mesta har ju satts på paus nu i och med min skada. Och även på grund av coronaviruset så klart.
Måste backa av
Olyckan har medfört att hon rider sina hästar barbacka, något hon har gjort mycket även innan.
– Jag har alltid ridit barbacka en hel del tidigare, jag tycker att det är enklare på ett sätt. Särskilt med Olivia som är väldigt känslig, när jag rider barbacka måste jag själv backa av lite och inte sätta så höga krav från start, säger Matilda.
När det så i helgen var dags för klubbmästerskap på Spekeröds ridklubb kollade Matilda om hon kunde få dispens och starta utan sadel, mästerskapet gick i Lätt A:3.
– Tävlingsledaren frågade domaren som tyckte det var okej. Jag hade inga direkta förväntningar utan tänkte att jag skulle vara glad om jag fick över 60 procent. Efter min ritt hade jag en bra känsla, vi fick hela 69 procent. Men det var stor konkurrens eftersom flera som rider i division 1 var med i klassen.
Tänker på säkerheten
Det visade sig att Matildas ritt räckte till en seger.
– Det var så klart jättekul. Att jag red utan sadel blev en grej, många var glada och peppade mig. Sedan hade jag nästan förväntat mig att fler skulle fråga om säkerheten, men jag känner att jag har ett så bra samspel med Raven, hon lyssnar verkligen på mig och vi är lugna tillsammans. Jag är ju medveten om att allt kan hända, men det kan det ju även när man har sadel.
Att vara tvungen att rida barbacka har gjort Matilda gott. Hon menar att hon har fått en bättre balans bland annat.
– Jag kommer ta med mig mycket från den här tiden. För jag kan inte rida med skänklarna på samma sätt, vänsterbenet funkar ju inte alls. Så jag har verkligen fått utveckla min känsla med bålstabilitet och vikthjälper på ett annat sätt än tidigare.
Hon försöker hålla i gång hästarna så gott det går, troligen väntar operation av benet inom en snar framtid. Matilda har fått massor med hjälp av sin mamma Marie-Louise Lorén under den här tiden.
Se en del av segerritten:
Hopptränaren Amanda Ericsson ger här tips på en ridövning där fokus ligger på ryttarens tajming samtidigt som hästen blir både lösgjord och rakriktad.
Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna hästen med bommar med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Patrik är en av de svenska ryttarna som är i Qatar för att tävla i helgen. Men under torsdagskvällen kom beskedet att han är tvungen att ställa in.
Flera svenska ryttare är i Doha för femstjärniga tävlingar. På torsdagen visade både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framfötterna.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!