Reportage
Publicerad: 2023-03-23
Till vänster i bild Mirakel med Hans Elfstrand. Till höger Mirakel på bete med sin vän Loke.
”Mirakelfölet” har vuxit upp – får stanna på ridskolan
Bettys Mirakel blev namnet på det överraskningsföl som föddes hos Vara ridskola år 2021. Ridklubben behöll hästen, som nu har hunnit fylla två år, och tanken är att han ska bli ridskolehäst i framtiden. Hippson följde upp för att se hur det har gått.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Privat
Det var i mars månad år 2021 som ridskoleeleverna fick sig en rejäl chock när de tittade in i stoet Bettys box en lördagsmorgon. Där inne låg nämligen ett föl och vilade. Stoet hade köpts in av ridskolan och importerats till Sverige under hösten 2020, men det var ingen som visste att hästen var dräktig.
Ridskoleeleverna fick engagera sig för att ge nytillskottet ett namn. Han fick namnet Bettys Mirakel.
– Under det första året bodde han hemma hos en elev till oss där han och mamman gick på lösdrift med andra kompisar, berättar stallchefen Caroline Vikman.
Därefter fick han komma hem och sedan oktober 2022 bor han på lösdriften som ligger granne med ridskolan.
– Så nu är tanken att vi ska ha lite mer koll, hantera honom lite mer och sådär. Vi har inga jämnåriga hästar på ridskolan, men vår granne har några egna uppfödningar så han går på lösdrift med jämnåriga hästar där, säger Caroline.
”Lugn och rar”
Mamma Betty har återgått till sin vardag som ridskolehäst.
– Han ser henne tvärs över gårdsplanen varje dag. Avvänjningen gick bra och Betty verkade ganska nöjd över det faktiskt, att få vila sig lite från honom.
Mirakel är lik sin mor.
– Han är väldigt okomplicerad och hänger med på det mesta. En lugn och rar herre. Han är inte alls busig och skulle aldrig hitta på något konstigt, så vi hoppas att han ska passa på ridskolan i framtiden. Vi trodde dock att han skulle bli lite större, nu är han som en C-ponny ungefär så vi får se hur stor han blir, säger Caroline.
Hanteras från marken
Planen framöver är att börja hantera hästen lite mer från marken.
– Vi ska prova att lägga på utrustning som sadel med mera. Han ska även få vara med och löshoppa lite. Senare blir det dags för inkörning och sedan inridning när han blir lite äldre, säger Caroline och fortsätter:
– Eleverna har frågat efter honom och blev väldigt glada när han kom hem igen. De blev förvånade över hur mycket han hade vuxit. Nu ser de honom i lösdriften varje dag, vilket är väldigt roligt.
Har ni funderat på att föda upp flera egna hästar som sedan skolas in i verksamheten?
– Vi har en ponny på ridskolan som vi funderar på att betäcka. Hon har bra stam och det skulle vara kul. Men utöver det har vi inga ytterligare planer på avel i dagsläget, säger Caroline.
Tidigare på Hippson.se
Bettys "mirakelföl" chockade ridskolan: "Hade inga misstankar"
Bettys Mirakel lever livet på lösdriften
Liknande webbartiklar
- Oväntade nytillskottet på Nybro ridklubb inspirerar till ny satsning
- Överraskningsfölet Surprise överlevde mot alla odds
- Överraskning hos Mariestads RK – ett ponnyföl: "Hoppas det ska bli en lektionshäst i framtiden"
- Överkalix ridklubb – klubben som vägrar dö ut
- Räkna med att det blir dyrare i höst
- Märkestagning ger eleverna motivation
- Petra driver en liten ridskola för de minsta
- Inspirationsträffar ska skapa nya samarbeten
- Ridskolechefen om viktgränsen: "Många som är positiva"
- Så gick det för överraskningsfölet Oopsi Daisy – fem år senare: ”Vår lilla maskot”

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Hoppa för att hjälpa cancerdrabbade barn
Förra året hoppade fler än 7000 käpphästryttare för ett gott syfte. I år finns det möjlighet att delta i tävlingen till förmån för Barncancerfonden.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Ännu en region utan veterinär beredskap
Ännu en region blir av med veterinär beredskap på kvällar och helger. I Härjedalen finns det ingen beredskap under sommaren.

Debutanterna red hem lag-guldet
Traditionsenligt reds finalen i ponnyallsvenskan på Strömsholm. Det blev en spännande final i solens sken med västsvensk seger.

Tävlingsframgångar inte längre viktigast
Janika Sprunger sadlade av från att tävla i den absoluta toppen. Hon vill tillbaka men bara om det passar in med livet i övrigt.

Dra häst i släp med mindre klimatpåverkan?
Hästägare drar ofta tungt i många mil varje år. Skulle vi kunna göra det mer miljövänligt, med tanke på utsläpp och bilval?
Är en begagnad bil bättre eller sämre när det kommer till miljöpåverkan?

Välplanerad mindre hästgård med pool
Här går hästarna i hage precis utanför fönstret och ridning sker på den egna ridbanan eller på milslånga ridvägar. Låter det som en dröm?
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

De rider Vänern runt på 18 dagar
Staffan Gising och ett tjugotal andra ryttare vill ha "hästsemester" hemma i Sverige. Starten går i Mariestad på nationaldagen.

Trippla guldmedaljörer på Strömsholm
På nationaldagen har tre nya svenska mästare utsetts. Först ut var juniorerna där Laura Laustsen knep guldmedaljen med Fairy Tale.

Skärpta krav för utlandsresor med häst
Ska du resa utomlands med din häst? Då måste anläggningen som hästen reser ifrån vara registrerad, annars kan ni fastna vid landsgränsen.
"Vi är angelägna om att nå ut med information till hästägare"

Anna Hassö stormtrivs i Portugal
Måste man förfrysa tårna varje vinter för resten av livet? Det frågade sig Anna Hassö och kom fram till att svaret var nej.

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Hur kommunicerar vi med hästen på ett evidensbaserat sätt? Etolog och docent Elke Hartmann delar med sig av perspektiv på inlärning och om motivation.

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.

Häst och människa bitna av hund
En hund attackerade flera hästar i Mora. Enligt polisen blev hästägaren biten i händer och ansikte när denne försökte skydda hästarna.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!