Reportage
Publicerad: 2023-05-23
När rättstvisten går ut över hästen
Att hästköp ibland reklameras är ingen nyhet. Men vad händer när hästen som köptes några månader tidigare lämnas tillbaka i bedrövligt skick? Frida som driver försäljningsstallet Shine Bright Equestrian har precis upplevt just det och efterfrågar strängare lagstiftning och hårdare krav på köpare.
Text: Natalie Lindholm
Foto: Privat
Frida bedriver försäljningsstall sedan 2016. Hon har haft med hästar i SSHS Auktion, på Falsterbo och Elmia. Hon har också varit med om försäljningar som inte gått som planerat. En av affärerna hon vill berätta om utspelar sig precis nu och handlar om den åttaåriga valacken Kissinger. Kissinger hade tävlat 125 klasser i Holland innan han kom till Sverige hösten 2022. Väl här hittade han snabbt en köpare. Köparen hade inte själv provridit men sett filmer från både Holland och från Fridas egen anläggning. Valacken besiktigades i början av oktober och kort därpå åkte han till sitt nya hem. Här kunde berättelsen ha tagit slut, men istället visade det sig bara vara början på en långdragen process.
- Dagen efter köpet får jag det där meddelandet man vill ha som säljare, att köparen suttit på hästen för första gången och är kär, berättar Frida.
Nöjd till en början
Veckorna går och köparen skriver ett par gånger till och informerar om hur nöjd hen är med sitt hästköp. Frida följer även hästen på sociala medier och får ta del av filmer från lyckade hoppträningar. Men så efter någon månad händer något. Det kommer ett meddelande om att köparen upptäckt ett blåsljud på hjärtat på hästen.
- Efter lite diskussioner fram och tillbaka kommer köparen fram till att hästen ska reklameras. SLU har då hittat ett litet läckage på en klaff men det är inget som påverkar hästens prestationsförmåga. Eftersom hästen inte visade något blåsljud på hjärtat vid besiktningen innan köp så ställer jag mig såklart emot en reklamation, säger Frida och förklarar att det dessutom känns fel att hon ska ta tillbaka hästen eftersom felet inte påverkat prestationen eller sänker värdet på hästen.
Hästen läggs ut till försäljning
Vid den här tidpunkten har köparen också lagt ut en annons på hästen med information om att blåsljudet finns men att det inte påverkar hästen. Priset är också satt högre än den ursprungliga köpesumman.
- Köparen värderar alltså hästen högre än köpeskillingen men ligger samtidigt i dispyt med mig som säljare för att hen vill reklamera. Det hela verkar väldigt oseriöst och snart startar köparen en rättsprocess.
"Ett mindre blåsljud på hjärtat ger ingen mager häst"
Efter ett par månader inser Frida att det enklaste för alla parter är att hon köper hästen av köparen för köpeskillingen och en förlikning äger rum. Det är nu det hela tar en vändning Frida inte var beredd på. Hästen som lämnas av på hennes ridbana är i ett helt annat skick än den som åkte sju månader tidigare. Samma veterinär som besiktigade vid försäljningen undersöker nu hästen igen och konstaterar att den är mager och misskött. Ett lindrigt blåsljud på hjärtat ger ingen mager häst och Frida konstaterar att hon inte kan acceptera att hästen återlämnas i bedrövligt skick. Hon dokumenterar så mycket hon kan och planerar nu att överklaga förlikningsdomen. Hon har också polisanmält köparen för djurplågeri. Idag vill Frida gå ut med berättelsen och menar att det är på tok för enkelt att reklamera hästar idag. Hon vill se ändring i både lag och i attityd hos köparna.
- Jag som hästförsäljare hamnar i tvister ibland men det är bara amatörer som reklamerar. Proffsen och folk utomlands har ett helt annat tänk i sitt hästköp. Dom gör mycket undersökningar före köp, istället för att leta fel i efterhand. Skulle man av någon anledning vara missnöjd och något inte funkar, så väljer man att antingen gör man något åt saken eller så accepterar man situationen. Köpt är köpt och pengarna är borta. Istället gör man det bästa och vårdar det man har, hästen!
"Detta måste få ett slut"
Frida tycker sig se ett mönster där köpares jurister gärna drar ut på tiden för att få till en förlikning sent i rättsprocessen och kunna använda hela kundens rättsskyddsbelopp.
- Under tiden försummas hästarna hos köparna och tas inte om hand ordentligt. Ofta har jag erbjudit återköp långt tidigare, men det dras ändå ut på tiden. Detta måste få ett slut!
Liknande webbartiklar
- Det finns alltid två sidor i en tvist
- Köparen klarade inte av hästen – stämde säljaren: ”Har varit en psykisk påfrestning”
- Tvist om tävlingsponny fråga för Högsta domstolen
- Podd: Tänk på det här när du ska köpa häst
- Köpte gammal häst – såldes tio gånger så dyrt
- Köpare varnar för oseriös hästhandlare
- Hästhandlare i Västra Götaland riskerar näringsförbud
- Varnar för hästförmedlare – fick hem skadad häst
- Hovrätten sänker straffet för hästhandlare
- Handeln bara fortsätter trots förbud

Om veterinärbranschen: ”Måste få säga nej”
Vad är skillnaden på att ha beredskap och jour? Och hur många timmar i sträck får en veterinär egentligen jobba?
Chefen för Distriktsveterinärerna om arbetsmiljö och veterinärbrist

Sophie Jahn vill riva den tysta muren
Sophie Jahn överlevde pappans terrorvälde på "hästgården". I dag föreläser hon om sin uppväxt för att ge mod, styrka och hopp.

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Är det lätt att missa att synen försämrats?
Blindhet hos häst är lätt att upptäcka. Ändå är det relativt vanligt att hästägare missar det. Tina Holberg-Pihl, lektor i internmedicin, förklarar varför.
"Efter en operation kan ägarna ofta märka att hästen blir gladare"

Serier skapar fokus på ryttarens sits
När man hoppar serier kan man verkligen öva på sin sits över hinder. Ta del av en givande övning från tränaren Lena Berggren Wenderyd.
Övningen är styrketräning för hästen, så håll inte på för länge

Ponnysläpp? Då är sommaren nära!
Vi kan inte låta bli att dela Kristian von Krusenstiernas klipp från Ågesta ridskola. En härlig tradition som vittnar om att sommaren nästan är här.

Henrik Johnsson skriver bok om OS-guldet
Alla som följde det svenska lagets väg till OS-guld vet hur spännande det var. I höst kan du läsa en bok som utspelar sig under de kritiska timmarna.
"Jag vill placera den någonstans mellan thriller, historia och idrott"

Köparen har en skyldighet att vårda varan
Du säljer en häst och en tid senare hör köparen av sig och vill reklamera köpet. Vad gör du? Advokat Frida Treschow berättar vad lagen säger.
"Man kan inte hantera hästen hur som helst och sen häva köpet"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Elsa Berggren flyttar till Johanna Lassnack
I veckans poddavsnitt avslöjade duon att de inom snar framtid inte bara kommer vara poddkollegor utan även stallkamrater. Elsa flyttar söderut.
Byter Falun mot Skåne: "Jag längtar efter att ha nära till allt"

"Kaninpuls" och framgångar i Windsor
Det krävs en hel del pappersarbete när man åker till länder utanför EU och man åker på "världens smalaste tåg" med en stor lastbil.
Lovisa Munter: "Till slut kom vi i alla fall till rätt parkering"

Jens och "Cosmo" GP-tvåa i Rom
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit tog en prestigefull andraplats i Rolex Grand Prix i Piazza di Sienna, Rom, på söndagen.

Han tränade hästarna till serien om Ronja
Henrik Steiner har hjälpt skådespelare med ridningen och gjort "filmhästar" av quarterhästar. Här berättar han om den nya serien.

Så sätter du nollan på tävling
Du är väl förberedd, hästen känns fin men mot slutet av banan kommer ändå en rivning. Varför? Cornelia Rylén bjuder på tips och övningar för att slippa nedslag.
»Börja inte höja så fort det känns bra, hoppa lätta grejer tills du spyr på det.«

Shetlandsponny livar upp med "kli-dansen"
Har ni sett en dansande shetlandsponny någon gång? 23-årige Atlas har hittat den perfekta pinnen att klia sig på i hagen.
Se flera klipp: "Brötig och envis med norra Europas mjukaste mule"

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Gästblogg: "På grund av våra mammor"
En satsning inom ridsporten kräver en hel del från ryttaren och dess närstående. Emilia Slättås Karlsson vill hylla föräldrarna i sin krönika.

Grand Prix-seger för Rolf-Göran
Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero är i toppform. På söndagen blev det vinst i Grand Prix över 1,55-hinder i danska Uggerhalne.

SvRF vill se förändring snabbare
Vid Riksidrottsmötet, som pågår den här helgen, har SvRF närvarat. De konstaterar att de hade önskat större förändringar i trygghetsfrågorna.

En hyllning till ridsportens alla mammor
De mockar, packar, kör, betalar, tvättar, peppar och stöttar. Hippson-redaktionen bad läsarna att skicka in hyllningar inför Mors dag.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!