Reportage
Publicerad: 2023-03-14
Grégory Cottard, Frankrike, är en av de ryttare som tävlar i hoppning på hög nivå och väljer att göra detta utan nosgrimma. Här vid Gothenburg Horse Show. Arkivfoto: Linnea Lindahl
Nosgrimman – praktisk eller onödig?
Vissa rider gärna med nosgrimma, medan andra klarar sig bättre utan den. Men varför används nosgrimman? Vilka för- och nackdelar finns? Och hur bör vi egentligen tänka kring tränsets passform generellt? Petra Cederroth reder ut vad som gäller.
Text: Linnea Lindahl
Ett träns innehåller flera olika delar som tillsammans bildar en helhet. En nosgrimma är den del av tränset som späns över hästens nos. Tanken är att den ska hjälpa till att stabilisera och hålla ihop tränset samt se till att tränset sitter på ett symmetriskt sätt på båda sidor av hästens huvud. En effekt som nosgrimman för med sig är att hästen inte har möjlighet att öppna munnen lika mycket, eftersom nosgrimman håller ihop hästens över- och underkäke.
Anatomiskt träns är inte alltid bra
Petra Cederroth är fysioterapeut med över 20 års erfarenhet av både häst och människa. Hon har även läst en ettårig utbildning om bettkunskap för häst och har kunskap kring olika nosgrimmors funktion och inverkan. Petra menar först och främst att tränsets passform är det viktigaste, oavsett användande av nosgrimma eller inte.
– Samma tanke gäller kring att köpa ett anatomiskt träns. Bara för att ett träns marknadsförs som anatomiskt så betyder det inte att det måste vara bra för just din häst. Tränset kan bli anpassat på fel sätt och då gör det ändå ingen nytta, utan kan istället göra skada, säger Petra.
Petra Cederroth. Arkivfoto: Jennie Börs.
Spänn lagom mycket
Den som använder nosgrimma bör se till att den sitter korrekt på hästens huvud.
– Den övre tandraden på hästens övre käke ligger ytligt nära huden så det kommer att kännas mycket fysiskt för hästen om nosgrimman dras åt för hårt. Då kan man till och med bidra till att hästen får bitsår i munnen. Samtidigt får inte utrustningen sitta för löst så att den glider omkring, skaver eller stör hästen. Då kan du lika gärna ta av den. Nosgrimman ska alltså inte sitta för löst, men inte för hårt, säger Petra.
Hon rekommenderar att man bör kunna få in två fingrar mellan nosgrimman och hästens käke för att veta om den sitter lagom spänt.
Vissa hästar trivs med nosgrimman i ridningen, medan andra inte gör det. Om hästen trivs bättre utan nosgrimma kan det vara bättre att testa utan. Det kan vara en god idé att rannsaka sig själv och sin ridning och fråga sig varför man behöver nosgrimman, om den används för att den behövs på riktigt eller för att ryttaren tycker att det är snyggare att ha den på, menar Petra.
Hästen gapar – nosgrimma hjälper inte
Den vanligaste nosgrimman i dag är en engelsk nosgrimma med eller utan en aachenrem, även kallad snokrem. Det finns även remontgrimma och pullargrimma.
Ett problem som nosgrimman kan föra med sig, om den är felanpassad, är att den lätt kan trycka på känsliga punkter på hästens huvud. Vissa menar att hästen behöver nosgrimma för att förhindra att den gapar vid ridning. Petra menar att detta är fel inställning, då ryttarens tygelkontroll alltid bör vara tillräckligt mjuk så att hästen ska kunna hålla munnen stängd på ett nöjt sätt – med eller utan nosgrimma.
– Ta reda på varför hästen gapar så mycket, istället för att försöka stänga munnen på den. Försök att lösa grundproblemet, istället för att dra åt det ännu mer. Spänningar i käken hänger oftast ihop med något annat som är kopplat till resten av hästens kropp, säger hon.
Petra har själv erfarenhet utav en ponny som gapade mycket vid ridning.
– Med den gjorde vi tvärtom. Vi började med att rida bettlöst och jobbade med lösgjordhet för att spänningar i rygg och länd skulle släppa. Sedan provade vi med ett lätt och mjukt bett. Det tog ett år, men sedan slutade ponnyn att gapa och gick fint oavsett om den hade bett eller nosgrimma på sig, säger hon.
Skapa individuella lösningar
I dag är det vanligt att köpa ett färdigt träns som redan är ihopsatt. Petra rekommenderar istället ryttare att ta en titt på sin häst och söka kunskap kring hur man kan sätta ihop ett eget träns som passar individen på ett bättre sätt.
– Kanske har du en häst som behöver storlek full i pannband, storlek cob i sidostycken och en ponnystorlek i nosgrimma. Det är att skapa något som är anatomiskt på riktigt, istället för att köpa ett extra dyrt träns som kanske inte ens passar, säger Petra.
Hon rekommenderar även att man köper sidostycken där spännena är riktade utåt och inte inåt.
– Hästen är väldigt känslig vid sina tänder, därför är det absolut bästa för hästens komfort att ha spännena på tränset utåt. På senare år tillverkas många träns med spännen som pekar inåt, för att det är snyggare, men det är inte lika bekvämt för hästarna.
Tidigare på Hippson.se
Grégory Cottard vill hålla det enkelt
Liknande webbartiklar
- Bettlöst eller vettlöst
- Massören om korrekt uppbyggnad av hästen: "Måste stärka hästarna bakifrån"
- Grégory Cottard vill hålla det enkelt
- Forskningskollen: Även korrekt spända nosgrimmor kan göra skada
- Omfattande studie kring nosgrimmor – bara sju procent klarade rekommendationen
- Bytte ut nosgrimmorna på ridskolehästarna – munsåren borta
- Hästens mun i olika åldrar – så bör du agera: "Tryckskador tar lång tid att läka"
- Så väljer du bett och nosgrimma: "Bettet ska inte trycka konstant i mungiporna"
- Regelbundna kontroller av bett på tävling – för hästens bästa
- Undersökning: Nosgrimma eller inte?

Över 100 hingstar samlade på Grevagården
Den här helgen är årets höjdpunkt för de svenska moderlandsraserna – nordsvensk, ardenner och gotlandsruss – med avelsvärdering för hingstar.

Bollerup Elrondo utmärkte sig redan som föl
Bollerups Lantbruksinstitut är uppfödare till en av hingstarna som ska visas på Bruksprovet i nästa vecka. Grevlunda äger Bollerup Elrondo.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

»En glad häst utgör basen i vår sport«
Jessica von Bredow-Werndl har sett över sin egen och hästarnas vardag. En mer naturlig hästhållning och ryttarträning har gett resultat.
"Det går alltid att hitta ett sätt att träna som passar just din häst"

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Dressyrhästen Zienna bjuder på fina språng
Linda Salenmo i Arboga tränade stoet Zienna från marken på ridbanan. Då fick stoet för sig att det var dags att hoppa lite.

Så sänder SVT från världscupfinalen
Under påskhelgen är det dags för världscupfinalen i hoppning och dressyr. SVT sänder från tävlingarna under fyra dagar.

När man har en riktigt söt stallkompis
Det gäller att berätta för sina vänner hur mycket man gillar dem. Den här hästen visar det med en mjuk och blöt "puss".

”Mirakelfölet” får stanna på ridskolan
Bettys Mirakel blev namnet på det överraskningsföl som föddes hos Vara ridskola. Ridklubben behöll hästen, som nu har hunnit fylla två år.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!