Reportage
Publicerad: 2023-01-07
Om mens och träning: ”Vissa mår dåligt”
Hur påverkar din menscykel dig som ryttare? Nina Wolmesjö, läkare och specialist på ämnet, ger tips och råd för hur vi kan tänka kring mens i stallmiljön och i sadeln.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Adobe Stock
Nina Wolmesjö är specialistläkare inom gynekologi och har själv en lång träningsbakgrund. Hon har främst tränat löpning och annan konditionsidrott, men har även ridit en hel del tidigare. Hon håller även i föreläsningar som handlar om hur vår idrottsprestation påverkas när vi har mens. Vissa påverkas inte alls, medan andra kan bli osäkra i sin träning med rädsla för att blöda igenom kläderna eller drabbas av stora smärtor i samband med mens.
– Vid mens är det inte ovanligt att vi känner oss tröttare än vanligt och är lite oroliga, vilket såklart kan påverka idrottsprestationen. Mens är ofta jobbigare när man är ung då den ofta är rikligare och håller på längre. Det kan kännas bra att veta att det ofta blir bättre när man blir äldre, men man ska inte förringa eller förminska de symtom som man har eller jämföra det med någon annan, säger Nina.
Hitta det som passar
Först och främst gäller det att hitta ett mensskydd som fungerar för individen och som du känner dig trygg med.
– Prova olika skydd när du tränar för att se vad som fungerar bäst för dig. Populära mensskydd när man tränar är menskopp och tampong till exempel, säger Nina.
Ibland kan mensen komma riktigt olägligt, till exempel om en viktig tävling närmar sig.
– Då kan man söka hjälp hos ungdomsmottagningen och få hjälp med hur man kan göra för att skjuta upp mensen. Om man har rikliga blödningar eller kraftig värk kan även ungdomsmottagningarna hjälpa till med rätt råd och vård.
Är inte farligt
Under menscykeln drabbas en del av PMS ungefär två veckor innan mens då man kan känna att man mår sämre. Nina menar att man kan känna sig deprimerad eller att kroppen blir svullen. Ibland får man anpassa sin träning efter sin menscykel och lära känna sin egen kropp och vad den mår bäst av att göra.
– Vissa mår dåligt, men det kan vara bra att veta att det inte är farligt alls att träna när man har mens. Ingenting skadas och det är inte farligt att anstränga sig. Livmodern är en muskel som krampar när vi har mens, det är alltså en form av muskelkramp som uppstår när livmodern jobbar, säger Nina.
Hon poängterar att möjligheten att kunna besöka en toalett kan bli bättre i flera stall runtom i landet.
– Det är bra att ta hand om sin hygien i den mån det går, speciellt när det gäller handhygienen. Samtidigt behöver man inte vara speciellt rädd för att drabbas av bakterier när man byter skydd i stallet. Se till att ta med skydd, ett extra ombyte och kanske även våtservetter om det saknas möjlighet att tvätta händerna, säger hon.
Våga prata
Vissa tycker att det kan vara jobbigt att prata om mens och träning, men där hjälper det att ha högt i tak. Majoriteten av ridsportsutövarna i Sverige är kvinnor. Ändå är det många som upplever att ämnet inte tas upp tillräckligt ofta.
– Om du är tränare så var inte rädd för att prata om det här med dina elever. Om det är en grupp med ungdomar så kanske en förälder kan träda fram och hjälpa till att prata om det. Om mensen är så jobbig att det gör att en ändrar sitt beteende mycket eller väljer att inte åka till stallet på grund av det, så är det dags att ta hjälp med det av en ungdomsmottagning, säger Nina.
Koll på kosten
Att uppleva en trötthet och generell energibrist i samband med mens är vanligt.
– Om man blöder rikligt och regelbundet så är det viktigt att få i sig järn. Det är bra att tänka på sin kost, inte bara under mensen, så att man får i sig tillräckligt av det man behöver för att orka träna. När man menstruerar förlorar man mycket järn så då behöver man äta järnrik mat och i vissa fall kan man behöva ta järntillskott. Järnrik mat är till exempel rött kött, aprikoser, nötter och gröna bladväxter. En vanlig orsak till att man är trött i samband med mens kan vara just järnbrist. Om du känner dig trött och att orken är sämre kan det därför vara bra att kolla upp det, eftersom det annars kan påverka dig även i träningen, säger Nina och tillägger:
– Om mensen plötsligt försvinner kan det vara ett tecken på att något är fel. Det kan till exempel bero på för lite mat eller för mycket träning, sök hjälp i sådana fall.
Liknande webbartiklar
- Mens i stallet: ”Ridsporten kan skapa stöttande normer”
- Tamponger och bindor i stallet
- Vill bryta tabun runt mens: ”Pratar aldrig om hur menscykeln påverkar oss som ryttare”
- Stefan uppmuntrar pappor till ridning: ”Fantastiskt att ha ett gemensamt intresse”
- Barn till ensamstående fick gratis ridlektioner: ”Berörde mig”
- Linn Ztrelin om tuffa tiden: ”Svårt att förklara med ord”
- Hästarna hjälpte Marianne genom sorgen: ”Friskvård och avkoppling”
- 87-åringen rider varje vecka – hästintresse över generationerna

Henrik von Eckermann trea i Bordeaux
Världscupen blev en riktig rysare med 17 ekipage till omhoppning. Henrik presterade åter på topp men segern gick till Marlon Modolo Zanotelli.

Så följer du hoppningen i Bordeaux
Tre svenska hoppryttare rider om världscuppoäng i Bordeaux på lördagskvällen. Det är den sista omgången före Europafinalen i Scandinavium.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Världens största sjöhäst äter näckrosor
Visst är det skönt att bada och samtidigt lyxa till det med något gott att äta? Den här hästen instämmer och verkar väldigt nöjd med livet.

Tysk uppfödare slog hästar med skyffel
En uppfödare i Warendorf utreds för djurplågeri och 15 hästar har räddats. Filmer visar hur mannen slår hästar med skyffel och högaffel.

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!