Reportage
Publicerad: 2023-05-30
Om veterinärbranschen: ”Måste få säga nej”
Vad är skillnaden på att ha beredskap och jour? Och hur många timmar i sträck får en veterinär egentligen jobba? Hillevi Lindström, chef för Distriktsveterinärerna i Sverige, berättar mer om veterinärernas arbetsmiljö och hur de påverkas av veterinärbristen i landet.
– Veterinärer måste få återhämtning och då måste man få säga nej. Det är inget vi vill och det är jättetufft för en veterinär att göra det, men det finns också ett stopp för hur länge man kan jobba, säger hon.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Adobe Stock
Hur många timmar i sträck får en veterinär jobba? Hur långt får ett arbetspass vara?
– Jag kan bara svara utifrån hur vi på distriktsveterinärerna jobbar. Vi har sedan lång tid tillbaka ett arbetstidsavtal som innebär att en veterinär i beredskap, som till exempel jobbar på helgen, kan gå på sitt beredskapspass klockan 17.00 en fredag och gå av på måndag morgon klockan 08.00. Veterinären utgår då ifrån hemmet och rycker ut om något händer. Vi vet att det kan uppstå situationer där en enskild veterinär får jobba många timmar i sträck.
– När det gäller hur många timmar i sträck man får jobba så eftersträvar vi alltid att vår personal ska må bra och hålla sig frisk. Vi har just nu avslutat en pilotperiod där vi testar nya sätt att schemalägga arbetstid så att man får andra förutsättningar till återhämtning och mer förutsägbara arbetstider. Vi kommer nu utvärdera pilotprojektet för att se hur vi skulle kunna arbeta vidare med frågan. Vi har också infört en funktion, en beredskapstelefon, där koordinatorer jobbar helger och nätter med att ta samtal och fördela resor till de veterinärer som befinner sig närmast. Man tittar även på vilken veterinär som har bäst förutsättningar att ta fallet utifrån arbetsbelastning.
Vad är skillnaden på så kallad jourtid och att vara i beredskap?
– En distriktsveterinär som jobbar natt eller helg har beredskap, inte jour. Att ha beredskap innebär att du åker ut på det som händer och om man har jobbat under lång sammanhängande tid under beredskapspasset så kan man inte åka ut på fler ärenden utan att få möjlighet till återhämtning. Då kan det bli farligt, i trafiken bland annat. Veterinärer måste få återhämtning och då måste man i de lägena ha möjlighet att säga nej. Det är jättetufft för en veterinär att göra det, men det finns också ett stopp för hur länge man faktiskt kan jobba. Det händer också att vissa veterinärer får en lugn helg, ibland händer det inte lika mycket. Men ibland behöver vi sätta in en begränsning för att de ska orka.
Många konstaterar att veterinärbristen är ett faktum, där veterinärer är hårt pressade och inte hinner vila. Hur ser ni på den här problematiken, hur det påverkar veterinärerna som individer samt hur det påverkar hästvälfärden?
– Sverige har en veterinärbrist som är kännbar för hela branschen. Vi försöker alltid se till djurets bästa, oavsett vilken djurtyp det gäller. För vår del innebär det att vi, på uppdrag av Jordbruksverket, har ett beredskapsuppdrag. Flera privata aktörer väljer sedan en tid att frånträda beredskap, vilket innebär att Distriktsveterinärerna behöver täcka större områden. För att klara detta behöver vi rekrytera fler veterinärer som ingår i beredskapen. Många har tagit beredskapen för givet, och enligt mig behöver den omvärderas. Vi är unika i Sverige då vi är ett av väldigt få länder som har ett statligt uppdrag att ordna veterinärvård.
Hur kan man lösa frågan om veterinärbristen? Vad behöver göras?
– Distriktsveterinärerna och Jordbruksverket bad regeringen att utreda det statliga uppdraget om beredskap redan år 2020 och förra året kom ett förslag. Det utredningen föreslår är att begränsa beredskapen för Distriktsveterinärerna så att vi i princip skulle kunna hålla stängt mellan klockan 23 – 06 under delar av året eller i delar av landet utifrån hur stor efterfrågan är. Det är bra att man har tittat på det, men vi tror att ett sådant förslag skulle medföra andra problem. Vi har inte en djurskyddslagstiftning i dag som tillåter begränsad beredskap, så slutsatsen är att vi måste få tillgång till mer veterinärvård. Vi behöver fler veterinärer som tar beredskap i Sverige. Det är en förutsättning för att kunna leva upp till djurskyddslagstiftningen och stödja företagen på landsbygden. I slutändan handlar det om att värna våra djur och säkra vår livsmedelsförsörjning.
Hur skulle du säga att veterinärer generellt upplever sin arbetsmiljö i dag?
– Det beror mycket på vilka förutsättningar som finns lokalt. På platser där vi är för få blir det jobbigt och svårt att få tid för återhämtning. Där är det bra om även fler privata aktörer skulle kunna ta en del i beredskapen. På vissa ställen i landet är det bra, men på andra ställen är det svårt att upprätthålla beredskap och då måste vi stänga ner på den platsen utifrån arbetsmiljöskäl. Till exempel så har vi inte tillräckligt med bemanning i Norrlands inland just nu. För att vi ska kunna säkra arbetsmiljön krävs det fler medarbetare där.
– Jordbruksverket har som sagt lyft frågan till regeringen och vi jobbar brett med att hitta lösningar för en hållbar beredskap. Vi måste vara rädda om våra veterinärer, där har vi alla ett ansvar. Vi jobbar otroligt intensivt för att få bra villkor och för att veterinärer ska vilja jobba hos oss. Men det krävs mer resurser. Systemet, som det ser ut i dag, är inte hållbart i längden.
Tidigare på Hippson.se
Nekades veterinärvård: "Sårbar och maktlös"
Liknande webbartiklar
- Kristinas häst Ibbe fick inte veterinärvård – familjen tvingades avliva honom själva
- Ny undersökning visar – stora brister i veterinärernas arbetsmiljö
- Söktjänst visar priser för veterinärvård: "Hoppas underlätta för djurägaren"
- Distriktsveterinärerna om sommaren och veterinärbristen
- Veterinär belönades med företagspris
- Råd om rehab – veterinären och sjukgymnasten tipsar
- Veterinär Anne Haglund om att köpa häst: "Ta av dig de rosa glasögonen"
- Veterinärbrist – jourverksamhet stänger
- Ingen veterinär fanns tillgänglig – sto och föl avled
- Distriktsveterinärerna gör ett pilottest: "Vi provar oss fram"

De representerar Sverige vid unghäst-VM
Snart är det dags för unghäst-VM i fälttävlan. Nu står det klart vilka hästar och ryttare som får möjlighet att åka till Frankrike i oktober.

Mästerskapshästen har somnat in
Paridon Magi, Tinne Vilhelmson Silfvéns före detta mästerskapskamrat, har galopperat vidare till de evigt gröna ängarna.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Vad är en pararyttare..?
Marie Karlberg berättar hur en klassificering som pararyttare går till, vad det egentligen innebär och hur hon har blivit bemött genom åren.

Louise Romeike segrare i Nederländerna
Fälttävlansryttaren Louise Romeike visade att hon och Madame D’Engelbourg Z är i toppform, när de vann den trestjärniga klassen.

Tips och råd vid orolig mage
En orolig mage med lös avföring kan bero på att den känsliga tarmfloran i är rubbad. Då gäller det att återställa balansen igen.
"Oavsett häst bör fiber alltid utgöra den största delen av foderstaten"

Simons häst dog efter vargattack
Unghästen blev biten av en varg, sprang ut i skogen, ramlade nedför en klippa och avled. Hästägaren och uppfödaren Simon Zuchi berättar.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Ridövning som förbättrar galoppen
Vägen är målet i veckans övning, som rids i galopp. Det är lätt att variera svårighetsgraden genom att välja mellan volt eller piruett.
"Fokusera på vägen och gångarten så blir det lugn och ro i ridningen"

Kan det vara ett gympapass för seniorer?
För den oinvigde kan det tyckas vara ett lättare gympapass för seniorer. För den invigde är det däremot alldeles självklart.

Beridna högvakten besökte norra Sverige
Beridna högvakten har varit ute på turné. De besökte både Sundsvall och Östersund tillsammans med Livgardets dragonmusikkår.
Många involverade när hästar, utrustning och instrument ska med

Veterinär vägrar lämna ut journal
En tvist har uppstått efter en hästaffär. Köparen stämmer säljaren men några journaler har inte lämnats in – veterinären vägrar lämna ut dem.

Hästar kan drabbas av fång året om
Ofta tänker man att hästar drabbas av fång under sommarennär gräset är som frodigast. Men det kan drabba hästar året om.

Mannen har fortsatt SvRF:s förtroende
En man som skickat kränkande sms till en förenings ungdomar och polisanmälts av personal vid en annan får behålla sina funktionärsuppdrag.

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Sara hoppas på en plats i OS-laget 2024
Sara Algotsson Ostholt ingick i årets EM-lag i fälttälvan med Dynamite Jack. Hon hoppas att hon ska finnas med i laget även till OS i Paris.
Sara om framtiden: "Hon har verkligen allt man vill ha i en häst!"

Gå från ute till inne och sätt nya mål
När tävlingssäsongen går från ute till inne kan det vara dags att uppdatera sina mål. Har något mål uppfyllts eller behöver de omvärderas?
Lär dig formulera olika typer av mål samt utvärdera den gångna perioden

Så gick det på unghäst-VM i hoppning
Topplaceringarna uteblev för de svenska ekipagen i Lanaken, Belgien. Men fyra stycken lyckades ta sig hela vägen till söndagens finaler.

Här är Breeders-vinnarna i fälttävlan
I helgen arrangerades Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö. Tre vinnare har korats och dessutom har det ridits öppna unghästchampionat.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!