Reportage
Publicerad: 2023-04-19
Oväntade nytillskottet på Nybro ridklubb inspirerar till ny satsning
När stoet Britta kom till ridskolan var det ingen som visste att hon var dräktig – men nyligen föddes det lilla överraskningsfölet, som har döpts efter sina rötter från Litauen. Det lilla fölet ska få stanna på ridskolan och föreningen funderar på att föda upp flera egna lektionshästar.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Privat
Det nioåriga halvblodsstoet, som heter Bretane men kallas för Britta, kom till Nybro ridklubb i januari 2023. Hästen hade importerats från Litauen och kom då först till ett stall i Skåne.
– Min dotter var redan på plats i Skåne, eftersom hon bor och driver egen verksamhet där. Så därför skickade vi henne dit på provridning. Hon skickade flera filmer och tyckte jättemycket om hästen. Även vi blev stormförtjusta, säger ridskolechef Ingrid Eriksson.
Dottern tog sedan med sig hästen till ridskolan.
– Alla tycker om henne, hon är så fin att rida. Både lätt i handen, lätt för skänkeln, lugn och stabil men samtidigt pigg. En häst som det verkligen är lätt för alla att tycka om, säger Ingrid.
Åt mycket
Något som de lade märke till ganska tidigt var att Britta var väldigt hungrig.
– Hon bara åt och åt och det var som om det inte fanns någon botten. Såhär i efterhand är jag verkligen tacksam för att vi bestämde oss för att ge henne mycket mat.
Hästen reds och slussades gradvis in i ridskoleverksamheten.
– Hon reds men vi hade ingen stress med att få in henne på lektionerna. Eftersom hon hade gjort två flyttar under relativt kort tid så tänkte vi att det skulle vara skönt för henne att bara landa lite, säger Ingrid.
Men för ett par veckor sedan tyckte Ingrid att hästen verkade lite tröttare och Britta fick en vecka med lättare motion.
– En dag när jag böjde mig ned för att ta av hennes täcke såg jag att hon var lite svullen, som ett mindre ödem under magen. Då tänkte jag att hon kanske hade fått en allergisk reaktion på något. Då såg jag att juvret var fyllt och misstänkte då att hon var dräktig. Jag ringde ut en veterinär som kunde konstatera att det stämde. När vi slutade rida på henne så blev hon rejält rund om magen och juvren fylldes på, men det finns ju en risk för att vi aldrig hade upptäckt det.
”Ett riktigt A-barn”
Det var svårt för veterinären att säga exakt hur långt gången Britta var. Personalen på ridskolan satte upp en kamera i boxen och gjorde ett fölvaktsschema för nätterna. I en vecka vakade dem över stoet.
På morgonen måndagen den 3 april kom ett litet stoföl.
– Den ordinarie personalen börjar jobba vid klockan sju och det var strax efter åtta på morgonen som de såg vatten utanför boxen. De smög fram och trodde att fölningen skulle börja då, men då såg de att fölet redan låg bredvid sin mamma i boxen. Det hela hade gått väldigt snabbt och smidigt, hon kom ut på några minuter när personalen ledde ut två hästar till hagen, säger Ingrid.
Stofölet hittade snabbt fram och diade hos sin mamma.
– Hon är ett riktigt A-barn. Otroligt söt, charmig och självsäker.
Överraskande namn
När Ingrid pratade med säljarna i Litauen kom de fram till vem som eventuellt kan vara fölets pappa.
– De visste inte heller att hästen var dräktig och hon hade inte varit i närheten av någon hingst vad de visste. Däremot hade de en hingst på gården, en skäck, som de skickade en bild på. Likheten är slående, så det är med största sannolikhet pappan som har gjort en tjuvbetäckning, säger Ingrid.
Fölets namn har en koppling till både sin mamma och pappa.
– ”Nustebinti” betyder ”att överraska” på litauiska, så det ska hon heta. Hon kommer att kallas för Binti.
Nya möjligheter med lösdriftsanläggning
Tanken är att Binti ska få bo kvar på ridklubben och en ny idé har väckts hos föreningen.
– Sedan sju år tillbaka har vi varit i full gång med ett ombyggnadsprojekt som precis har blivit klart. Vi har byggt en lösdriftsanläggning där nästan alla hästar går. Vi har ett skötselstall där hästarna kan vara med eleverna på dagtid och sedan går hästarna ute dygnet runt, säger Ingrid.
Även ridhuset har fått sig en upprustning och totalt har bygget kostat runt 49,3 miljoner kronor. Till hösten är det dags för officiell invigning.
– Istället för att sälja fölet, varför inte köpa ett till? Nu när vi har både mark och möjlighet. Det hade varit roligt att göra utbildning av unghäst till en del i verksamheten, för det är svårt att hitta bra lektionshästar nu för tiden. På det här sättet kan hästarna utbildas och successivt slussas in i verksamheten. Det är tankar som vi funderar på just nu, säger Ingrid.
taggar
Liknande webbartiklar
- ”Mirakelfölet” har vuxit upp – får stanna på ridskolan
- Överraskningsfölet Surprise överlevde mot alla odds
- Överraskning hos Mariestads RK – ett ponnyföl: "Hoppas det ska bli en lektionshäst i framtiden"
- Så gick det för överraskningsfölet Oopsi Daisy – fem år senare: ”Vår lilla maskot”
- Hjälpen via sociala medier räddade överraskningsfölet
- Ponnyfölet Magic Surprise överraskade familjen: "Det var ett föl i lösdriften!"
- Överraskningsfölet Kakan fick blodförgiftning och ny amma
- Bettys mirakelföl chockade ridskolan: ”Hade inga misstankar”
- Överraskningsfölet chockade ridskolan: ”Trodde att hon skojade”
- Katarina har följt överraskningsfölet i 20 år: "Häftigt att ha haft henne hela hennes liv"

Om veterinärbranschen: ”Måste få säga nej”
Vad är skillnaden på att ha beredskap och jour? Och hur många timmar i sträck får en veterinär egentligen jobba?
Chefen för Distriktsveterinärerna om arbetsmiljö och veterinärbrist

Sophie Jahn vill riva den tysta muren
Sophie Jahn överlevde pappans terrorvälde på "hästgården". I dag föreläser hon om sin uppväxt för att ge mod, styrka och hopp.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Är det lätt att missa att synen försämrats?
Blindhet hos häst är lätt att upptäcka. Ändå är det relativt vanligt att hästägare missar det. Tina Holberg-Pihl, lektor i internmedicin, förklarar varför.
"Efter en operation kan ägarna ofta märka att hästen blir gladare"

Serier skapar fokus på ryttarens sits
När man hoppar serier kan man verkligen öva på sin sits över hinder. Ta del av en givande övning från tränaren Lena Berggren Wenderyd.
Övningen är styrketräning för hästen, så håll inte på för länge

Ponnysläpp? Då är sommaren nära!
Vi kan inte låta bli att dela Kristian von Krusenstiernas klipp från Ågesta ridskola. En härlig tradition som vittnar om att sommaren nästan är här.

Henrik Johnsson skriver bok om OS-guldet
Alla som följde det svenska lagets väg till OS-guld vet hur spännande det var. I höst kan du läsa en bok som utspelar sig under de kritiska timmarna.
"Jag vill placera den någonstans mellan thriller, historia och idrott"

Köparen har en skyldighet att vårda varan
Du säljer en häst och en tid senare hör köparen av sig och vill reklamera köpet. Vad gör du? Advokat Frida Treschow berättar vad lagen säger.
"Man kan inte hantera hästen hur som helst och sen häva köpet"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Elsa Berggren flyttar till Johanna Lassnack
I veckans poddavsnitt avslöjade duon att de inom snar framtid inte bara kommer vara poddkollegor utan även stallkamrater. Elsa flyttar söderut.
Byter Falun mot Skåne: "Jag längtar efter att ha nära till allt"

"Kaninpuls" och framgångar i Windsor
Det krävs en hel del pappersarbete när man åker till länder utanför EU och man åker på "världens smalaste tåg" med en stor lastbil.
Lovisa Munter: "Till slut kom vi i alla fall till rätt parkering"

Jens och "Cosmo" GP-tvåa i Rom
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit tog en prestigefull andraplats i Rolex Grand Prix i Piazza di Sienna, Rom, på söndagen.

Han tränade hästarna till serien om Ronja
Henrik Steiner har hjälpt skådespelare med ridningen och gjort "filmhästar" av quarterhästar. Här berättar han om den nya serien.

Så sätter du nollan på tävling
Du är väl förberedd, hästen känns fin men mot slutet av banan kommer ändå en rivning. Varför? Cornelia Rylén bjuder på tips och övningar för att slippa nedslag.
»Börja inte höja så fort det känns bra, hoppa lätta grejer tills du spyr på det.«

Shetlandsponny livar upp med "kli-dansen"
Har ni sett en dansande shetlandsponny någon gång? 23-årige Atlas har hittat den perfekta pinnen att klia sig på i hagen.
Se flera klipp: "Brötig och envis med norra Europas mjukaste mule"

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Gästblogg: "På grund av våra mammor"
En satsning inom ridsporten kräver en hel del från ryttaren och dess närstående. Emilia Slättås Karlsson vill hylla föräldrarna i sin krönika.

Grand Prix-seger för Rolf-Göran
Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero är i toppform. På söndagen blev det vinst i Grand Prix över 1,55-hinder i danska Uggerhalne.

SvRF vill se förändring snabbare
Vid Riksidrottsmötet, som pågår den här helgen, har SvRF närvarat. De konstaterar att de hade önskat större förändringar i trygghetsfrågorna.

En hyllning till ridsportens alla mammor
De mockar, packar, kör, betalar, tvättar, peppar och stöttar. Hippson-redaktionen bad läsarna att skicka in hyllningar inför Mors dag.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!