Hästarna hjälpte Isabelle Fredholm tillbaka efter olyckan. Här med ponnyn Molly (vänster) och hästen "Mini" (höger).
När Isabelle Fredholm var med om en olycka, där hon blev sparkad av en häst, förändrades livet drastiskt. Efter flera år av rehabilitering tog hon upp ridningen igen och satsar i dag framgångsrikt inom paradressyr. Dessutom belönades hon nyligen med parasportstipendiet.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Privat
Det var en kall dag i mars 2015 som Isabelle Fredholm ställde upp en av sina hästar i stallgången för att byta täcke. I boxen bredvid stod en ponny som hennes häst inte var så förtjust i.
– Just den här dagen var jag lite stressad, jag behövde komma hem till barnen, säger Isabelle Fredholm.
Plötsligt sparkade hennes häst mot ponnyn i boxen, som hade sträckt sig fram för att nosa på dem. Isabelle stod emellan dem och träffades av en kraftfull spark från en hov med broddar, på sitt vänstra lår och höft. Det blev akut färd till sjukhuset med en smärta som hon har svårt att beskriva.
På sjukhuset konstaterade man att Isabelle hade fått en fraktur i bäckenet samt en avsparkad lårmuskel.
– Efter ett dygn blev jag hemskickad då de trodde att det kunde läka av sig själv. Men smärtan försvann inte, så jag fick en tid för operation. Då fästes benbiten med lårmuskeln och skadan läkte fysiskt. Men smärtan fanns fortfarande kvar, säger Isabelle.
Efter att ha testat flera olika mediciner fick hon istället hjälp under ytterligare en operation år 2017.
– Jag har en slags ryggmärgsstimulator som är inopererad och tar över smärtimpulserna. Det går en sladd längs med ryggmärgen. Innan jag satte in den var jag sjukskriven och kunde inte jobba alls. Den minskade smärtan en del, men jag har fortfarande ont.
Tog upp ridningen på nytt
Ett och ett halvt år efter olyckan försökte Isabelles läkare övertala henne till att börja rida igen.
– Först ville jag inte. Jag kunde ju knappt gå ordentligt och hade därför svårt att föreställa mig hur jag skulle kunna rida och sitta på en häst som förr, säger Isabelle.
Men läkaren och hennes mamma övertalade henne till att prova det som hon älskat i så många år. Det blev ponnyn Molly som Isabelle satt upp på för första gången efter olyckan. Och väl uppe på hästryggen kändes det rätt.
– Så fort jag kom upp på henne kände jag att jag klarade det och inte hade ont, det var verkligen häftigt.
Under de första åren var det endast ponnyn Molly som Isabelle kunde rida. Större hästar som hade större rörelser fick hon ont i kroppen av. Men med Molly kunde hon både träna, tävla – och vinna.
– Jag är för gammal för att tävla bland ponnyer, så vi startade bland de stora hästarna i dressyr. Vi fick många placeringar och gjorde mycket kul ihop. Bland annat var vi rasrepresentanter för new forest på Gothenburg Horse Show 2018 och fick visa upp oss där. Samma år startade vi även i new forest-SM i både dressyr, hoppning och utställning. Där vann vi totalt i alla klasser.
Utvecklades med ”Mini”
Därefter betäcktes Molly.
– Jag har en egen uppfödning hemma också och ville börja rida henne med, därför passade det bra i tiden att betäcka Molly just då.
Isabelles andra häst kallas för Mini och är ett svenskt halvblod.
– Hon är inte så liten längre, men hon var som föl och därför kallas hon för ”Mini”. Hon är ett känsligt sto som var svårare för mig att hantera än Molly. Även ridningen var svår i början och det är tack vare min tränare, Emma Lindqvist, som det har gått så bra. Vi red och tränade för henne ofta och började att tävla så smått i dressyr, vilket också gick bra.
Under 2019 kom en domare fram till ekipaget på tävling. Hon föreslog att Isabelle skulle prova att kvalificera sig som pararyttare.
– Jag blev upprörd och var arg på den domaren ganska länge efter det. Jag levde fortfarande på hoppet och hade inte riktigt accepterat att jag var skadad. Det satt djupt inne i mig, men sedan kom jag till insikt att det bara var att gilla läget och vara positiv.
Samma år åkte Isabelle för att delta vid en klassificering på Strömsholm där hon fick göra olika tester med utbildade sjukgymnaster.
– Där konstaterade man att jag hade stora problem med funktionen i mitt vänsterben. Smärtan som jag lever med kan man inte klassificera, utan det gällde rörelsen och koordinationen i benet, säger hon.
I dag är Isabelle klassificerad pararyttare i grad 5.
SM är nästa mål
Sommaren 2019 tävlade de i DM och vann guld. Därefter var det stora målet SM 2020.
– Tyvärr fick min häst en sårskada så jag var tvungen att avanmäla mig. Hon har aldrig varit skadad innan, det kändes såklart tråkigt. Men vi satsar på det till nästa år istället. Hon är bara sex år, så det känns verkligen som att vi har framtiden för oss, säger Isabelle optimistiskt.
Genom åren har Isabelle blivit starkare och hon kan nu rida sin stora häst utan problem.
– Det är mycket tack vare min tränare. Ibland är det fortfarande svårt och då kan jag ringa henne och säga ”det går inte i dag”. Den här hästen rör sig mer än ponnyn och ibland är det väldigt påfrestande för höften, vilket gör att jag inte hittar takten. Men vi har verkligen kommit närmre de senaste åren och det känns som att vi har funnit varandra.
Före olyckan var Isabelle väldigt aktiv och hade ständigt flera bollar i luften. Nu ser livet annorlunda ut.
– Jag hade svårt att sitta still och kunde rida flera hästar varje dag. Efter olyckan rider jag en häst om dagen. Att rida ett pass på 45 minuter brukar vara lagom, man får känna efter och anpassa efter smärtan, säger hon och berättar om sin vardag:
– Jag jobbar måndag till fredag som samordnare på ett psykiatriboende där jag mest har administrativa uppgifter. När jag kommer hem sköter jag stallet och sedan rider jag en av hästarna. Vi har tre hästar, Mini, Molly och så min dotters ponny. I normala fall tävlar vi också, men det har det ju inte blivit så mycket av i år tyvärr. Även min mamma hjälper oss mycket med stallsysslorna.
Belönas med stipendium
Trots förändringarna i livet är Isabelle positiv och satsar vidare med sina mål inom ridsporten.
Nyligen belönades hon dessutom med parasportstipendiet, som delas ut av regionfullmäktige i Västra Götaland varje år, till olika idrottare med funktionsnedsättning. Stipendiet delades detta år ut till sju personer för deras idrottsprestationer samt för att visa på deras roll som förebilder inom sporten.
– Jag trodde faktiskt inte att jag skulle få det, med alla inställda tävlingar som varit i år så hade jag inte planerat för det. Jag kunde ju inte vara med på SM, så jag blev chockad och glad när de ringde, säger hon.
Pengarna ska hon använda till träning och tävling för att nå sina mål 2021.
– Samtidigt känns det viktigt att inte stressa fram någonting. Framförallt ska vi hålla länge och ha kul ihop.
Isabelle och "Mini".
Ibland är det inte helt lätt att hänga med i svängarna när hästen bestämmer sig för vad som är ett potentiellt livsfarligt monster.
Den här hästen vet verkligen hur man njuter av söndagsmys. Kolla in det roliga klippet där människan äntligen har förstått var det är skönast att bli kliad!
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
En läsare har en häst som lätt får strålröta under den blöta årstiden. Hur hanterar man det och hur kan man förebygga problemet?
Världsettan Isabel Werth snuvades på segern i världscupens kür i Salzburg på söndagen. Tysklands Jessica von Bredow-Werdl vann dagens världscupkval.
Familjens ponny smet ur hagen och sprang iväg. Spåren efter honom slutade vid en isvak och familjen sörjer nu sin försvunna ponny.
Pappan till Sundsvalls tidning: "Fanns spår av frambenen i snön"
När Linnea Karlsson var liten såldes hennes ponny Grythöjdens Index, då sju år gammal. 14 år senare är han tillbaka hemma på gården i Småland.
Utmärkt läromästare till familjens barn: "Han har ett bra psyke"
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Peder Fredricson är på plats vid tävlingarna i Oliva Spanien. På lördagen blev det en andraplacering tillsammans med Hansson WL i en 1.40-klass.
Sedan 2016 har Lövsta Future Challenge prisat personer, organisationer och företag för deras goda hållbarhetsinitiativ inom hästnäringen.
Det blev svenskt på pallen i den inledande Grand Prix-klassen vid världscuptävlingarna i Salzburg. Patrik Kittel och Delaunay OLD kom på tredje plats.
Under fredagens kväll var Sigrid Bergåkra och fästmannen Jesper Andersson med om en trafikolycka. Sigrid fördes till sjukhus med ambulans.
Håller du dig varm under ridturen? I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Sveland Djurförsäkringar, kan du vinna en snygg jacka.
Visst blir arbetet så mycket lättare och roligare om man får lite hjälp. Frågan är om det går så mycket snabbare när det är hästen som står för sopandet.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Den 25 januari drar tävlingarna i gång. Vad innebär det att vara yrkesverksam ryttare i TDB? Hur har förbundet resonerat när de har godkänt ryttare?
Lotta Amnestål från SvRF förklarar: "De som uppfyller kriterierna blir godkända"
Hannell Dressage Stables framgångsrika valack och Marina Mattssons tävlingspartner Quartermain är såld och kommer att flytta utomlands.
Japans regering ska ha kommit fram till att det inte går att genomföra sommarens olympiska spel. Det uppger en anonym regeringskälla till The Times.
Slår din häst med svansen eller trotsar i ridningen? Tänker du att det är som den är. Kanske dags att tänka om, beteendeproblem beror ofta på smärta.
Forskaren: Så många hästar med tydligt smärtrelaterade problem som ignorerats"
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!