Reportage
Publicerad: 2021-06-08
Pensionärerna började rida under pandemin: ”Åldern är inget hinder”
Seniorridningen hos Hässleholms ridklubb blev en succé som fick de äldre att komma ut och röra på sig under pandemin. Bengt Löfqvist, 83, och Stig Åkesson, 77, valde att ta upp ridningen på nytt efter flera års uppehåll och nu rider de lektion varje vecka.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Privat
Det var under vintern 2020 som klubbens verksamhetschef Annika Håkansson funderade på om klubben kunde göra något för att aktivera de äldre under coronapandemin.
– Jag fick tankar om de som var ensamma och inte kunde träffa så mycket folk. De kunde ju i alla fall få träffa hästarna i stallet, säger hon.
I december startade projektet med seniorritter för första gången och det blev den trygga hästen Jake som lotsade Stig Åkesson, 77, i skog och mark.
– Tanken var att de äldre, som inte kom ut så mycket under pandemin, nu skulle få komma ut på en promenad i skogen för välmående. Efter ridpasset föddes en tanke om att vilja rida mer, säger Annika.
”Handlar mycket om det sociala”
Vännerna Stig och Bengt, som båda har ett förflutet inom ridsporten, föreslog att de kunde rida tillsammans en dag i veckan. Nu är det onsdagar klockan 09.00 som gäller. Då rider de lektion för ridlärare Carina Spur och Sofie Jönsson.
– Det är faktiskt fantastiskt att se. De har en sådan fin sammanhållning och peppar varandra under lektionen. Efteråt stannar de ofta kvar och tar en kaffe ute i solen. Det handlar mycket om det sociala, här kan man ju alltid hålla en hästlängds avstånd också, säger Annika.
Bengt Löfqvist, 83, har tidigare erfarenhet och har ridit i 35 år.
– Jag har även haft egna hästar, men slutade av olika skäl. Nu ville vi pensionärer göra något annorlunda och i våras började vi rida lektion på riktigt igen. Jag tycker att det är väldigt trevligt. Till hösten ska vi träna på dressyrprogram. Det känns bra att ha en målsättning, säger han och fortsätter:
– Jag gillar att det är ett sätt att rent socialt komma igång och hålla kontakt med varandra, vi har ju alla hästarna gemensamt.
Tanken är att ryttarna i gruppen inte ska byta hästar speciellt ofta, som man vanligtvis brukar göra på ridskolan.
– Vi väljer hästarna med omsorg för att minimera eventuella risker. Tanken är att de ska få lära känna samma häst ett tag för att känna sig trygga och säkra. Jag tycker att detta visar att ridning är en sport för alla. Åldern är inget hinder, säger Annika.
Kan lysa upp vardagen
Nu har klubben även planer på att utöka projektet om intresset finns.
– Vi tänkte ha en aktivitet i samarbete med en pensionärsförening där de som vill får komma hit på onsdagsförmiddagar och skritta en sväng i skogen på en häst med ledare. Bara för att få komma ut en stund och träna balans, styrka, motorik och koordination. Det är inte alltid längden på lektionen som spelar roll, utan vissa vill bara sitta upp en stund. Då har de kommit utanför hemmet och fått göra något annorlunda. Med hjälp av en ramp och brygga kan vi också underlätta vid uppsittning, säger Annika.
Bara att få vara i naturen med hästen kan vara en stor tillgång för livskvalitén, menar hon.
– Det är inte alla pensionärer som kan gå långt själva i skogen. Att få sitta till häst och skritta en halvtimme kan lysa upp vardagen. På köpet får de samhörighet och gemenskap och kan stanna kvar efteråt för att ta en fika.
Liknande webbartiklar
- Bitte uppmuntrar pensionärer till ridning: ”Ålder är bara en siffra”
- Lars började rida som 60-åring: ”Det är aldrig för sent”
- Ökad ridsportsatsning för seniorer
- Satsning på äldre ryttare med nytt föreningsstöd
- Pensionärerna älskar hästskötarlivet: ”Det är ett annat liv”
- Patrick, 39, älskar sitt sommarbete: ”Han är ännu med på det mesta – på sina villkor”
- Lotterihästen har varit med Sara-Sofia halva livet: ”Så glad att jag fick henne”
- Ridtips med 82-åriga ryttaren Dag
- Billdals ridklubb får dubbla SM 2017
- Äldre ryttare tar plats i Antikrundan: ”En tävling på lika villkor”

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats

Selma Gustafsson Thelin fick pris av prinsen
Som sista ryttare gick Selma Gustafsson Thelin in i finalen av Prins Carl Philips Pris. Det höll hela vägen till vinst, före lördagsvinnaren Hanna Blomberg.

Favorit i repris för von Bredow-Werndl
Världsettan bjöd på ännu en vinst inför publiken i Friends arena. Tvåan Nanna Skoldborg Merrald red ihop ett personbästa med sin nya kür.

Kürseger till Tilda André Hokfelt
I SIHS Ponnykür gjorde Tilda André Hokfelt sin sista start med Hamiltons I did it My Way. De avslutade sin tid på tävlingsbanan med flaggan i topp.

Lucka 3: Fri frakt hos Börjes Tingsryd
I den tredje luckan hittar vi ett erbjudande från Börjes Tingsryd. Under hela dagen erbjuder de fri frakt på köp från deras webbshop.

Galoppbandage i sex enkla steg
Vintertid är det inte ovanligt att hästarna får broddtramp i kronranden. Här visar leg veterinär Izabella Granswed hur ett sådant läggs om.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Exells segertåg brutet – Chardon vann
Varje gång Boyd Exell kört i Friends arena har han stått som vinnare. I lördagens världscupomgång fick han se sig slagen när han slutade han trea.

Bildspel: Hopplaget vann ryttaragillityn
Traditionsenligt bjöds det på ryttaragility i Friends. I vanlig ordning ställdes ett hopplag mot ett dressyrlag – och de svenska ryttarna var taggade.

"Hon är absolut min framtidshäst"
Emma Jönsson vann finalen för unga hästar med Date Me i Friends arena och satsar vidare med målet stora mästerskap.
Jennifer Lindvall segrande ung ryttare: "Roligt att avsluta på topp"

Lucka 2: Rabatt hos Pamoja Equestrian™
I dagens lucka gömmer sig en rabattkod hos Pamoja Equestrian™ som ger 30 % rabatt på en hel order och kan kombineras med andra erbjudanden.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!